Super-detoxifierea de primavara-vara
Detoxifierea organismului este un pas important in mentinerea sanatatii, cu toate ca aduce avantaje directe si siluetei. Chiar daca nu ar trebui privita ca o cura de slabire, o dieta de detoxifiere implica automat si pierderea kilogramelor in plus. Din pacate, doar 40% din populatie recurge anual la o cura de detoxifiere. Perioada propice pentru a curata organismul de toxine este primavara si vara, deoarece acum primim un sprijin important din partea alimentatiei.
Toxine in alimentatia din anotimpul rece
In sezonul rece organismul acumuleaza mai repede toxine, in primul rand din cauza alimentatiei, si apoi din cauza sedentarismului impus de vreme. Totodata, iarna tindem sa consumam mai multe calorii pentru ca organismul are nevoie de mai multa energie pentru a mentine temperatura corpului la valori normale. Astfel, consumam multe alimente procesate, categorie in care intra mezelurile, consumam alimente conservate, prajeli, grasimi si, in plus, nu ne hidratam corespunzator pentru ca organismul tinde sa ceara mai putina apa. Produsele de tip fast-food si patiserie sunt extrem de nocive organismului, acestea avand la baza conservanti periculosi. Cele mai nocive toxine sunt pesticidele, hidrozianizolul butilat (BHA) si hidrotoluenul butilat (BHT), sulfatul de aluminiu si sodiu, bisfenol A (BFA), dar si cele provenite din organismele modificate genetic. Acestea pot fi descoperite pe etichetele produselor si trebuie evitat consumul acestora.
Top 10 alimente care detoxifiaza
O detoxifiere rapida si sanatoasa presupune eliminarea completa din alimentatie a produselor amintite mai sus, inclusiv a sucurilor din comert, si introducerea in meniul zilnic a alimentelor naturale, de preferat fructe, legume si verdeturi de sezon. In categoria alimentelor cu putere mare de detoxifiere se gasesc:
- Castravetele. Contine foarte putine calorii si foarte multa apa, peste 97%, si este un aliment alcalin.
- Pepenele. Contine peste 92% apa, fibre si glutation, cel mai puternic agent antioxidant şi detoxifiant al organismului.
- Lamaia. Contine vitamina C, un puternic antioxidant, si are capacitatea de a dizolva acidul uric si alte saruri toxice, in plus stimuland metabolismul.
- Varza. Contine sulf si fibre care favorizeaza digestia si eliminarea toxinelor din organism.
- Spanac. Contine un complex puternic de antioxidanti cu rol antiinflamator si alcalinizant. Este numit „matura intestinului”, gratie calitatii sale de a curata sistemul digestiv.
- Semintele de psyllium. Printre cele mai bogate alimente in fibre, acestea devin esentiale intr-o cura de detoxifiere. Stimuleaza motilitatea intestinala, combat constipatia, reduc apetitul si favorizeaza senzatia de satietate, in plus, reducand colesterolul, glicemia si trigliceridele. Recomandarea noastra sunt Taratele Integrale de Psyllium de la Organic India, un produs 100% natural si organic, absolut necesar intr-o cura de detoxifiere sau slabire.
- Semintele de in. Contin o mare cantitate de fibre, regleaza digestia si reduc inflamatia, gratie acizilor grasi esentiali din componenta.
- Usturoiul. Contine sulf, un mineral activ in procesul de detoxifiere. In plus are calitati antivirale, antibiotice si antiseptice.
- Papadia. In general, toate verdeturile de primavara (stevie, urzici, leurda, untisor) sunt excelente in procesul de detoxifiere, acestea continand clorofila, o substanta care curata sangele de metale grele si toxine si, in plus, il alcalinizeaza. Papadia detoxifiaza ficatul si are rol diuretic si depurativ.
- Salata verde. Este satioasa, contine peste 90% apa si are rol sedativ, motiv pentru care este absolut recomandata a se consuma seara in timpul dietelor de detoxifiere si nu numai.
Dieta sanatoasa, slabit rapid
Cand tinem o cura de detoxifiere este foarte important sa pastram necesarul de nutrienti ai organismului, prin urmare sunt recomandate fructe si legume cat mai diversificate, consumate in stare cat mai naturala. Optati pentru lactate degresate, iar proteinele trebuie obtinute din oua fierte, carne fiarta sau pe gratar. Daca alegem o cura bazata pe sucuri naturale, aceasta nu trebuie sa depaseasca 7-10 zile. De asemenea, este esential sa facem sport, minim 40-50 de minute de miscare fizica pe zi, pentru a stimula eliminarea toxinelor prin transpiratie si pentru a favoriza oxigenarea organismuliui. Consumul ceaiurilor diuretice si depurative alaturi de apa este esential in procesul de eliminare a toxinelor. Alte metode care contribuie la detoxifierea organismului sunt sauna, salina, masajul, drenajul limfatic, hidroterapia de colon si clisma.