Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Surprize ascunse de intestinul gros

Surprize ascunse de intestinul gros

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 ianuarie 2020 Ultima actualizare: 13 ianuarie 2023

Cu siguranță ați auzit pe cineva în momentul în care ,,îi ghiorăiau mațele'". Dar ce este acest zgomot? Este sănătos? Este natural? Este un simptom? În general, la formarea a intestinului gros, parte a sistemului digestiv, care se continuă cu intestinul subțire, apar mișcări.

Zgomotele intestinale sunt determinate astfel de contracția (peristaltismul) intestinului odată cu pasajul alimentelor la acest nivel. Altfel spus, zgomotul de ghiorait nu e altceva decat un semn ca tractul digestiv functioneaza. Majoritatea zgomotelor de la nivelul stomacului și intestinelor se datorează procesului normal de digestie, fără să reprezinte un motiv de îngrijorare.

Ce se întâmplă în burtă?

Pe măsură ce musculatura intestinală împinge mâncarea mai departe în tractul digestiv, alimentele sunt fragmentate, pentru a fi utilizate de către organism, iar în tot acest amestec intră atât gaze cât și bule de aer, care fac „mațele să ghiorăie”. Sunetele nu sunt așa de puternice atunci când în stomac există alimente, deoarece mâncarea absoarbe o parte din zgomot. Atunci când stomacul este gol, însă, sunetele sunt mai ușor de auzit, și probabil că din această cauză „ghiorăitul” este asociat cu foamea. La câteva ore după masă, stomacul trimite semnale la creier pentru a pune din nou în mișcare musculatura tractului digestiv. O soluție la sunetele neplăcute este mâncatul de porții mici și dese, mai degrabă decât porții mari și mai rare.

Alte cauze pentru care auzim zgomote în zona intestinelor

O altă cauză pentru care „mațele ghiorăie” este mâncatul prea rapid sau vorbitul în timpul meselor, care determină inghițul unei cantități mari de aer la nivelul esofagului sau al stomacului. O soluție la această problemă este mâncatul mai lent, fără a vorbi sau face efort în timpul meselor.

La fel, nu se recomandă înghițitul nemestecat sau ingerarea de alimente la masă cu apă sau alte lichide. Deși suntem obișnuiți să avem lângă noi o cană cu apă, un pahar de suc, nu se recomandă amestecul. La fel de nesănătos este amestecarea alimentelor cu băuturi alcoolice. În primul rând organismul va fi setat să metabolizeze cantitatea de alcool și apoi alimentele și se pierde pe două planuri. Pe deoparte se solicită ficatul și apoi se pierd din vitamine și minerale.

Zgomotele abdominale pot apărea și în contextul tulburărilor de absorbție ale nutrimentelor la nivelul tractului intestinal, cel mai frecvent întâlnit exemplu fiind intoleranța la lactoză. În această boală, enzima pe nume lactază lipsește, ceea ce înseamnă că lactoza din produsele lactate nu este absorbită. Neputând fi fragmentată de lactază, lactoză ajunge să fie scindată de bacterii, cu eliberare de gaze în intestine, producând zgomotele neplăcute.

Există alimente care produc ,,zgomot'' in stomac?

Dincolo de persoanele cu intoleranța la lactoză sau gluten, există și alte alimente care pot face „mațele să ghioraie”. Aici vorbim de fructoza din anumite fructe, îndulcitorii sintetici precum aspartamul si nu numai, care sunt dificil de absorbit la nivel intestinal, astfel încât sunt fragmentați de bacteriile din intestine, eliberând gaze și zgomote abdominale. Zgomotele sunt în mod normal diminuate în timpul somnului, la scurt timp după administrarea anumitor medicamente sau în caz de constipație (când pot fi de asemenea absente).

Cand trebuie să ne ingrijoram ?

Există numeroase patologii care pot determina diverse sunete datorate unui tract digestiv hiperactiv sau hipoactiv, iar în unele cazuri zgomotele anormale pot demasca patologii precum: ocluzie de arteră mezenterică (vasele de sânge nu permit fluxul sangvin la intestine, spre exemplu în cazul blocării arterei printr-un cheag de sânge) sau Obstrucție intestinală mecanică (poate fi determinată de hernie, tumoră, adeziuni). Zgomotele intestinale pot fi accentuate datorită creșterii activității intestinale si in cazul anumitor afectiuni: Boală Crohn, Sângerare gastro-intestinală, Colită ulcerativă, Enterită infecțioasă sau diferite alergii alimentare.

Ce poți face ca să nu îți „ghiorăie mațele”?

În cazul în care „ghiorăie mațele” iar o persoană nu poate să mănânce în acel moment, atunci este indicat să bea apă, deoarece apa îmbunătățește digestia și în același timp, umple stomacul. Se recomanda consumul de apa plata nu minerala, si apa la temperatura camerei nu foarte rece, pentru ca altfel se mentine zgomotul. Totodată se recomandă mâncatul încet, într-un spațiu adecvat nu mâncat în fața televizorului sau în fața laptopului.

La fel de important este mancatul regulat, a 4-6 mese pe zi in loc de 3 si portii mici pentru a ajuta metabolismul si digestia. La fel de util este si procesul de masticatie care trebuie sa fie lent. Ar trebuie evitate alimente care determină gaze abdominale, precum fasolea, varza, broccoli și a alimentelor acide precum citricele, roșiile, cafeaua.

La fel de util si ideal pentru digestie ar fi o plimbare dupa masa. Miscarea ajuta tranzitul intestinal pentru ca determina alimentele să se deplaseze mai eficient prin tractul digestiv. Studiile au arătat că mersul ușor imediat după terminarea unei mese, poate crește evacuarea gastrică. Si nu in ultimul rand se recomanda evitarea consumului de zahar in exces. Zahărul în exces, mai ales fructoza și sorbitolul, pot cauza diaree și flatulență, determinând zgomote abdominale neplăcute.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...