Testosteronul: rol si importanta in organism, boli asociate
Testosteronul este hormonul sexual masculin care este produs in testicule. Nivelurile de testosteron din organism sunt importante pentru dezvoltarea functiilor sexuale masculine. In timpul pubertatii (in anii adolescentei), testosteronul ii ajuta pe baieti sa dezvolte trasaturi masculine, cum ar fi parul corporal si facial, vocea devine mai grava si incepe sa se dezvolte forta musculara si musculatura.
Barbatii au nevoie de testosteron pentru a produce spermatozoizi. Nivelurile de testosteron scad in general odata cu varsta, astfel incat barbatii in varsta au tendinta de a avea un nivel scazut de testosteron in sange. Care sunt beneficiile pentru organism ale testosteronului si ce se intampla cand avem in organism nivel scazut de testosteron descopera in acest articol.
Cum se masoara in organism nivelul de testosteron? Ce este testosteronul
Ce inseamna cand scade nivelul de testosteron din organism? Cum se poate preveni asta
Cum se masoara in organism nivelul de testosteron? Ce este testosteronul
Unii barbati au un nivel scazut de testosteron. Acest lucru se numeste Sindromul Deficientei de Testosteron (TD) sau Testosteronul scazut (Low-T). Deficienta inseamna ca organismul nu produce acest hormon in cantitate normala. Sindromul include un grup de simptome care, impreuna, sugereaza boala si cu ajutorul unui diagnostic pus de un medic specializat, un endocrinolog, se poate incepe un tratament.
Asociatia Americana de Urologie (AUA) identifica un nivel scazut de testosteron din sange (Low-T) ca fiind mai mic de 300 de nanograme pe decilitru (ng/dL). Barbatii care au acest diagnostic au urmatoarele simptome:
Dorinta sexuala scazuta
Oboseala
Reducerea masei musculare slabe
Iritabilitate
Disfunctia erectila
Depresie
Exista multe alte motive posibile pentru aceste simptome, cum ar fi: consumul de opioide, unele afectiuni congenitale (afectiuni medicale cu care te-ai nascut), pierderea sau afectarea testiculelor, diabetul si obezitatea (excesul de greutate). Consultati-va medicul daca aveti oricare dintre aceste simptome.
De ce Terapia cu Testosteron (TT)? Este posibil sa aveti nevoie de terapie cu testosteron (TT) daca aveti Low-T. Atat FDA, cat si AUA sugereaza ca TT sa fie utilizat pentru a trata afectiunile cu care te-ai nascut, cum ar fi sindromul Klinefelter. De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de TT daca va raniti sau pierdeti testiculele intr-un accident. Daca va sunt indepartate testiculele din cauza unei boli precum cancerul, este posibil sa aveti nevoie de TT. Majoritatea barbatilor cu T scazut (indiferent de cauza) vor fi tratati daca au atat simptome de T scazut, cat si teste de sange care arata niveluri de T scazut. Discutati cu medicul dumneavoastra daca simtiti ca este posibil sa aveti nevoie de TT.
TT va poate ajuta, dar poate avea rezultate adverse (daunatoare). Toti barbatii ar trebui sa fie verificati pentru boli de inima si accident vascular cerebral inainte si periodic in timpul TT. De asemenea, FDA a fost ingrijorata cand a descoperit ca barbatii erau tratati pentru Low-T din cauza imbatranirii. Exista cercetari in curs pentru a determina mai multe despre TT la barbatii in varsta. Medicul dumneavoastra va discuta cu dumneavoastra despre beneficiile si riscurile TT si va analiza cu atentie cum sa va tratati simptomele.
Ce inseamna cand scade nivelul de testosteron din organism? Cum se poate preveni asta
Este greu de stiut cati barbati dintre noi au TD (deficit de testosteron), desi datele sugereaza ca, in general, aproximativ 2,1% (aproximativ 2 barbati din 100) pot avea TD. Pana la 1% dintre barbatii mai tineri pot avea TD, in timp ce pana la 50% dintre barbatii cu varsta peste 80 de ani pot avea TD.
TD este mai frecvent la barbatii care au diabet sau care sunt supraponderali. Intr-un studiu de cercetare, 30% dintre barbatii supraponderali aveau TD scazut, comparativ cu doar 6,4% dintre cei cu greutate normala. Acelasi studiu a constatat ca diabetul este un factor de risc pentru TD. Intr-un alt studiu, 24,5% dintre barbatii cu diabet au avut un nivel scazut de T, comparativ cu 12,6% dintre cei fara diabet.
Exista multe semne si simptome ale testosteronului scazut. Unele sunt mai strans legate de nivelurile scazute de T (semne si simptome specifice). Altele pot sa nu fie neaparat legate (semne si simptome nespecifice). Medicul dumneavoastra va va ajuta sa intelegeti propria situatie. Simptomele specifice sunt cele mai probabile sau direct legate de TD, cum ar fi:
Dorinta sexuala redusa
Functia erectila redusa
Pierderea parului pe corp
Mai putina crestere a barbii
Pierderea masei musculare slabe
Te simti foarte obosit tot timpul (oboseala)
Obezitatea (excesul de greutate)
Simptomele depresiei
Simptomele nespecifice sunt cele care pot fi sau nu legate de TD, cum ar fi:
Nivel scazut de energie, rezistenta si forta fizica
Memoria slaba
Dificultate in gasirea cuvintelor de spus
Concentrare slaba
A avea oricare dintre simptomele specifice sau nespecifice poate sau nu sa insemne ca aveti TD. Dar daca aveti o combinatie de simptome, de exemplu, daca incepeti sa va simtiti foarte obosit si trist intr-o perioada de timp si aceasta este o schimbare pentru dvs., poate doriti sa verificati nivelul de TD. Numai dorinta sexuala scazuta poate sa nu insemne ca aveti TD. Dar daca aveti o combinatie de dorinta sexuala scazuta, functie erectila redusa si sentimente de tristete si oboseala, ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra.
Reactii adverse ale fluctuatiilor nivelului de testosteron din organism. Cand trebuie sa mergem la medic
Practic, daca testiculele continua sa produca mai putin testosteron decat in mod normal, nivelul de testosteron din sange va scadea. Multi barbati care dezvolta TD fie au trecut de 50 de ani (andropauza) sau sufera de obezitate. Fluctuatiile de testosteron din organism pot fi influentate si de alte aspecte si simptome precum: tensiune arteriala ridicata, nivel de zahar din sange ridicat (la persoanele cu diabet sau risc de diabet), niveluri mari de colesterol si trigliceride si grasime abdominala abundenta. Exista fluctuatii de testosteron si la barbatii cu anumite probleme de sanatate precum cei care sufera de diferite boli cu potential letal: HIV (aproximativ 30 din 100 au, de asemenea, un nivel scazut de testosteron) sau Hepatita C (aproximativ 50 din 100 au, de asemenea, un nivel scazut de testosteron)
Desi multe simptome pot fi legate de testosteronul scazut (Low-T), nivelul total de testosteron din sange este cea mai importanta masura a deficientei de testosteron. Pentru a pune un diagnostic, medicul dumneavoastra va folosi alte semne si simptome specifice, in plus fata de nivelul de testosteron din sange. La vizita medicala, iti va fi luat istoricul de sanatate, iar medicul va face un examen si va cauta unele dintre semnele si simptomele mentionate in acest articol. Inainte de a pune un diagnostic, medicul va poate intreba despre urmatoarele simptome:
Dureri de cap, modificare a campului vizual (simptome posibile ale masei cerebrale, cum ar fi o tumoare hipofizara)
Cum te-ai dezvoltat la pubertate
Istoricul traumatismelor craniene
Chirurgie craniana (capului)/tumoare pe creier sau iradiere craniana
Anosmie (pierderea capacitatii de a mirosi)
Istoric de infectii la testicule
Leziuni ale testiculelor
oreion dupa pubertate
Utilizarea in trecut sau in prezent a steroizilor anabolizanti
Utilizarea opiaceelor
Utilizarea glucocorticoizilor (medicamente, cum ar fi cortizonul, utilizate pentru a trata inflamatia)
Istoric de chimioterapie sau iradiere
Istoric familial de boli legate de Low-T
Istoric de accident vascular cerebral sau atac de cord
Hormonul luteinizant sau LH: Cum il identifici, importanta lui in stabilirea fertilitatii la barbati
LH (luteinizing hormone) este un hormon endocrin produs si eliberat de glanda pituitara anterioara (hipofiza). Acesta are un rol important in reglarea functiei sistemului reproducator, atat la barbati, cat si la femei. Nivelurile de LH pot fi masurate prin teste de laborator pentru a evalua functia endocrina si pentru a investiga diferite afectiuni medicale. La barbati, LH stimuleaza productia de testosteron in celulele Leydig din testicule. Nivelurile ridicate de LH pot indica o disfunctie a testiculelor sau o tulburare a productiei de testosteron.
Datorita actiunii LH, aceste celule sintetizeaza testosteronul, hormonul responsabil pentru stimularea formarii spermatozoizilor ( spermatogeneza ) in tubulii seminiferi. Testosteronul are, de asemenea, o functie de reglementare in ciclul reproducator masculin. Cand nivelurile sale sunt foarte mari, testosteronul trimite un semnal creierului, care inceteaza sa elibereze GnRH si, prin urmare, nu are secretie de LH.
Bibliografie:
Prevention of neural tube defects: results of the Medical Research Council Vitamin Study. MRC Vitamin Study Research Group, 1991; De Wals P, Tairou F, Van Allen MI, et al. Reduction in neural-tube defects after folic acid fortification in Canada. 2007; Pietrzik K, Bailey L, L-5-methyltetrahydrofolate: comparison of clinical pharmacokinetics and pharmacodynamics. Clin Pharmacokinet. 2010; Bodnar LM, Himes KP, Venkataramanan R, et al. Maternal serum folate species in early pregnancy and risk of preterm birth. 2010;