Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Tiofenolii: utilizarile si beneficiile acestor compusi chimici in industria farmaceutica

Tiofenolii: utilizarile si beneficiile acestor compusi chimici in industria farmaceutica

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 24 iulie 2023 Ultima actualizare: 24 iulie 2023

Tiofenolii sunt o clasa de compusi chimici care contin un nucleu tiofen (un inel aromatic format din patru atomi de carbon si un atom de sulf) legat la o grupare hidroxil (-OH). Acesti compusi sunt denumiti si tioli aromatici. Tiofenolii pot fi obtinuti prin diverse metode sintetice, inclusiv prin reactia de substitutie a unui atom de hidrogen din nucleul tiofen cu un grup hidroxil (-OH). Tiofenolii si derivatii lor sunt utilizati intr-o varietate de domenii si aplicatii. Iata cateva exemple comune:

Industria chimica: Tiofenolii sunt utilizati ca si intermediari in sinteza altor compusi organici, cum ar fi colorantii, medicamentele si pesticidele.
Polimeri: Tiofenolii pot fi utilizati ca monomeri in sinteza polimerilor conductori, cum ar fi poli(tiofen) sau poli(tiofen)-co-poli(pirrol). Acesti polimeri au proprietati de conductie electrica si sunt utilizati in fabricarea dispozitivelor electronice, cum ar fi tranzistoarele organice si panourile solare organice.
Industria farmaceutica: Tiofenolii pot fi utilizati ca si blocuri de constructie in sinteza medicamentelor. De asemenea, unele tiofenoli au si proprietati antimicrobiene si pot fi utilizati in produse farmaceutice pentru tratarea infectiilor.
Stabilizatori pentru polimeri: Anumiti tiofenoli sunt utilizati ca aditivi in polimeri pentru a le conferi stabilitate termica si rezistenta la degradare.
Industria pesticidelor: Unele tiofenoli sunt utilizati in formularea pesticidelor, avand proprietati insecticide sau acaricide.
Tehnologia ecranelor: Tiofenolii pot fi utilizati in sinteza de compusi organici electroactivi, care sunt utilizati in tehnologiile ecranelor, cum ar fi ecranele cu cristale lichide (LCD) si ecranele organice electroluminiscente (OLED).
Chimia analitica: Tiofenolii pot fi utilizati ca si reactivi sau indicatori in analiza chimica, in special in determinarea metalelor si a altor specii chimice.

Proprietati chimice ale tiofenolilor

Tiofenolii prezinta diverse proprietati chimice si pot fi utilizati in diferite aplicatii. Printre utilizarile lor se numara:

Solventi: Tiofenolii pot fi utilizati ca solventi pentru diferite substante chimice si reactii.
Intermediari chimici: Sunt utilizati ca intermediari in sinteza unor compusi organici.
Antioxidanti: Tiofenolii au proprietati antioxidante si pot fi utilizati in produsele alimentare sau in industria cosmetica pentru a preveni deteriorarea cauzata de oxidare.
Stabilizatori pentru polimeri: Unele tiofenoli sunt utilizati ca aditivi in industria polimerilor pentru a conferi stabilitate chimica si rezistenta la degradare.
Rezistenti la coroziune: Tiofenolii pot fi utilizati pentru a proteja metalele impotriva coroziunii in aplicatii industriale.
Tiofenoli - pentru ce se utilizeaza in industria farmaceutica

In industria farmaceutica, tiofenolii si derivatii lor sunt utilizati in diverse scopuri:

Blocuri de constructie in sinteza medicamentelor: Tiofenolii pot servi drept blocuri de constructie sau grupe functionale in sinteza de compusi farmaceutici. Prin intermediul diverselor reactii chimice, acestia pot fi modificati pentru a obtine structuri complexe cu activitate biologica specifica.
Antimicrobiene: Anumiti tiofenoli prezinta proprietati antimicrobiene si pot fi utilizati in dezvoltarea de medicamente pentru combaterea infectiilor bacteriene sau fungice. Acestia pot fi utilizati atat ca agenti activi, cat si ca adjuvanti in formularile farmaceutice.
Anticanceroase: Cercetarile din domeniul chimiei medicinale au evidentiat potentialul tiofenolilor si derivatilor lor in dezvoltarea de medicamente anticanceroase. Acestia pot actiona ca agenti citotocici sau pot inhiba anumite cai moleculare asociate cu cresterea si proliferarea celulelor canceroase.
Antiinflamatoare: Unele tiofenoli pot avea proprietati antiinflamatoare, putand fi utilizati in tratarea afectiunilor inflamatorii sau autoimune. Acestia pot interveni in procesele inflamatorii prin inhibarea anumitor enzime sau factori de inflamatie.
Antioxidanti: Tiofenolii cu activitate antioxidanta pot fi utilizati pentru a proteja celulele si tesuturile de stresul oxidativ. Acestia pot fi utilizati in produsele farmaceutice destinate prevenirii sau tratarii afectiunilor legate de productia excesiva de radicali liberi in organism.
Alti compusi bioactivi: In plus fata de proprietatile mentionate mai sus, tiofenolii si derivatii lor pot fi utilizati in cercetarea si dezvoltarea de compusi bioactivi pentru o gama larga de afectiuni, cum ar fi boli cardiovasculare, afectiuni neurologice, boli metabolice si altele.

Este important sa subliniem ca utilizarea tiofenolilor in industria farmaceutica implica cercetari riguroase, studii de siguranta si teste preclinice si clinice pentru a evalua eficacitatea si siguranta acestora inainte de utilizarea lor pe scara larga.

Proprietati antioxidante: Tiofenolii pot actiona ca antioxidanti, protejand celulele si tesuturile de stresul oxidativ. Aceasta poate ajuta la prevenirea daunelor celulare si poate juca un rol in promovarea sanatatii generale si in reducerea riscului de boli asociate cu oxidarea celulara excesiva.
Proprietati antimicrobiene: Unele tiofenoli prezinta activitate antimicrobiana si pot fi utilizati in formularile farmaceutice pentru tratarea infectiilor bacteriene sau fungice. Acestia pot ajuta la combaterea si controlul cresterii microorganismelor patogene.
Proprietati antiinflamatoare: Tiofenolii pot manifesta efecte antiinflamatorii, putand ajuta la reducerea inflamatiei si a simptomelor asociate cu afectiuni inflamatorii si autoimune. Acestia pot interveni in calea inflamatorie si pot reduce productia de mediatori inflamatori.
Potential in domeniul chimiei analitice: Tiofenolii pot fi utilizati ca reactivi sau indicatori in analiza chimica, inclusiv in determinarea metalelor si a altor specii chimice. Aceasta poate contribui la dezvoltarea de metode analitice precise si sensibile.
Utilizare in tehnologia ecranelor si a polimerilor conductori: Tiofenolii pot fi utilizati in fabricarea de polimeri conductori si in tehnologiile ecranelor si pot conferi proprietati de conductie electrica si pot fi utilizati in diverse dispozitive electronice.

Exista o serie de medicamente care contin tiofenoli sau derivati ai acestora in compozitia lor. Aceste medicamente sunt utilizate in tratamentul diferitelor afectiuni si au diverse mecanisme de actiune. Iata cateva exemple de medicamente care contin tiofenoli sau derivati ai acestora:

Ketoprofen: Ketoprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) care apartine clasei derivatilor de tiofen. Este utilizat pentru ameliorarea durerii, reducerea inflamatiei si tratamentul afectiunilor reumatice, cum ar fi artrita.
Tiocolchicoside: Tiocolchicosidele sunt derivati ai colchicinei, care contin un nucleu tiofen. Acestea sunt utilizate ca relaxante musculare in tratamentul durerilor musculare si a contracturilor musculare.
Nedocromil sodic: Nedocromilul sodic este un medicament utilizat in tratamentul astmului si al alergiilor oculare. Acesta este un derivat al tiofenului si are actiune antiinflamatoare si antialergica.
Amprolium: Amproliumul este un medicament antiprotozoaric utilizat in medicina veterinara pentru tratamentul coccidiozei, o infectie intestinala cauzata de protozoare. Acesta contine un nucleu tiofen in structura sa.
Tiofenolii pot fi toxici si pot prezenta anumite riscuri pentru sanatate si mediu, in functie de compusul specific si de utilizarea acestuia. Prin urmare, este necesara o manipulare si utilizare corespunzatoare, in conformitate cu normele de siguranta si reglementarile in vigoare.

Telomerii si secretul longevitatii: Cum sa-ti protejezi cromozomii de radicalii liberi

Telomerii sunt secvente repetitive de ADN localizate la capetele cromozomilor, care au un rol important in mentinerea stabilitatii si integritatii genomului. Acestea sunt structuri de protectie care actioneaza ca o "casca" sau o "caciula" la capetele cromozomilor si impiedica deteriorarea si pierderea de informatie genetica in timpul replicarii celulare. Pe masura ce o celula se divide, replicarea ADN-ului nu este perfecta, iar o mica portiune de la capatul fiecarui cromozom nu poate fi copiata corect. Telomerii acopera aceasta zona, permitand celulei sa "pierda" o mica portiune a secventei repetitive la fiecare diviziune celulara fara a afecta genele esentiale.

Cu fiecare diviziune celulara, telomerii devin mai scurti si, pe masura ce ating o anumita lungime critica, celula poate intra intr-o stare de imbatranire celulara cunoscuta sub numele de senescenta. Daca telomerii devin prea scurti, celula poate suferi daune genetice ireparabile si poate intra in apoptoza (moartea celulara programata) sau intr-o stare de instabilitate genomica, ceea ce poate duce la dezvoltarea cancerului.

Astfel, telomerii joaca un rol crucial in controlul procesului de imbatranire celulara si in prevenirea dezvoltarii anormale a celulelor. Cercetarile asupra telomerilor si a enzimelor implicate in extinderea lor (cum ar fi telomeraza) sunt de interes in domeniul imbatranirii si al bolilor asociate cu procesul de imbatranire, precum cancerul.

Bibliografie:
 
Alternative Medical Review: "Use of neurotransmitter precursors for treatment of depression."
The American Journal of Clinical Nutrition: "Phenylketonuria: tyrosine supplementation in phenylalanine-restricted diets."
Aviation, Space, and Environmental Medicine: "The effects of tyrosine on cognitive performance during extended wakefulness."
Kapalka, G. Nutritional and Herbal Therapies for Children and Adolescents, Academic Press, 2010.
Mount Sinai: "Tyrosine." National Headache Foundation: "Tyramine." NIH PubChem: "Tyrosine."
Pharmacology, Biochemistry, and Behavior: "Behavioral and cognitive effects of tyrosine intake in healthy human adults."
Natural Medicines Comprehensive Database: "Tyrosine."

Articole similare
Memorare eficienta cu ajutorul suplimentelor pentru memorie Memorare eficienta cu ajutorul suplimentelor pentru memorie

Memorarea este o functie a sistemului nervos care incepe sa se dezvolte inca din copilarie, dar care, insa, cedeaza odata cu inaintarea in varsta. Factorii care afecteaza memoria sunt stresul, alimentatia saraca in nutrienti, depresia, oboseala cronica, dar si degradarea implicita a sistemului nervos, anumite boli psihice, traumatisme craniene sau socuri puternice.

6 noiembrie 2017
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul
Stresul oxidativ: ce este, cauze si tratament Stresul oxidativ: ce este, cauze si tratament

Stresul oxidativ sta la baza imbatranirii premature a organismului, la baza aparitiei bolilor si este declansat de radicalii liberi, mai exact apare ca urmare a dezechilibrului intre cantitatea de oxigen reactiv ce se produce in organism si capacitatea acestuia de a-l elimina. Trebuie sa cunoastem ca la fiecare inspiratie 2% din oxigen se transforma in radicali liberi, substante daunatoare organismului care, insa, nu au viata lunga si, in cantita

20 octombrie 2017
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Imbatranirea celulara: ce inseamna si cum ne afecteaza? Imbatranirea celulara: ce inseamna si cum ne afecteaza?

Imbatranirea este o etapa normala a vietii definita printr-un proces biologic care determina modificari functionale si de structura la nivel celular. Cauzele imbatranirii sunt genetice, insa se afla in stransa legatura si cu stilul de viata al fiecaruia. Exista o serie de teorii active si pasive care explica imbatranirea celulara, insa cea mai recunoscuta este teoria pasiva a radicalilor liberi.

20 octombrie 2017
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina