Totul despre plamani: cum sa ai grija de sanatatea lor
Sistemul respirator furnizeaza oxigen celulelor corpului. Acest proces este esential, deoarece este imposibil sa traiesti fara suficient oxigen. In plus, sistemul respirator ne ajuta sa expiram dioxidul de carbon ca deseu. Prea mult dioxid de carbon in sange ar putea provoca probleme grave de sanatate. Astfel, schimbul de gaze in alveole este esential pentru sanatate. Plamanii sunt o pereche de organe spongioase, regasite in piept. Cand este inhalat, aerul intra in plamani si oxigenul din acel aer trece in sange. In acelasi timp, dioxidul de carbon, un gaz rezidual, iese din sange in plamani si este expirat. Acest proces, numit schimb de gaze, este fundamental pentru viata.
Plamanii sunt centrul sistemului respirator. Sistemul respirator include, de asemenea, traheea, muschii peretelui toracic si diafragma, vasele de sange si alte tesuturi. Toate aceste componente permit respiratia si schimbul de gaze. Creierul controleaza ritmul respirator (cat de repede sau incet respiram) prin identificarea nevoii organismului de oxigen si, de asemenea, necesitatea de a elimina dioxidul de carbon. Plamanul drept este impartit in trei lobi, respectiv in partea inferioara, superioara si mijlocie, prin fisuri oblice si orizontale. Plamanul stang este impartit in doi lobi, respectiv partea superioara si cea inferioara, insa prin fisura adanca. De asemenea, plamanul stang este relativ mai mic decat plamanul drept, deoarece prezenta inimii comprima intr-o oarecare masura frontiera anterioara a plamanului stang.
Sfaturi pentru plamani sanatosi
Obiceiurile sanatoase de viata, cum ar fi activitatea fizica si fumatul, pot ajuta la prevenirea leziunilor pulmonare si a bolilor. Puteti urma acesti pasi pentru a va proteja plamanii de leziuni sau boli: Renuntati la fumat sau nu incepeti sa fumati. Evitati fumatul pasiv prin evitarea locurilor in care fumatul este permis. Rugati-va prietenii si familia sa nu fumeze acasa sau in masina in prezenta dumneavoastra.
Incercati sa mentineti o greutate sanatoasa - Modelele alimentare nesanatoase si lipsa activitatii fizice pot duce la excesul de greutate si obezitate, care, la randul sau, pot duce la apnee in somn. Cercetarile au aratat ca pierderea in greutate poate reduce apneea de somn la persoanele care sunt, de asemenea, diagnosticate cu obezitate.
Fiti activi fizic - Activitatea fizica va poate intari inima si plamanii pentru a lucra mai eficient. Miscarea poate reduce, de asemenea, riscul de leziuni pulmonare sau boli. Limitati expunerea la poluarea aerului exterior prin verificarea indicelui extern de calitate a aerului inainte de a participa la activitati in aer liber (exista aplicatii mobile care afiseaza nivelul de poluare).
Reduceti poluarea aerului din interior, asigurandu-va ca locurile in care locuiti si lucrati sunt bine ventilate si curatate in mod regulat pentru a preveni acumularea de alergeni, praf si mucegai. De asemenea, puteti indeparta produsele care produc vapori sau gaze, cum ar fi lichide puternice de curatare si aerosoli. De asemenea, curatati constant filtrele aparatelor de aer conditionat.
Luati masuri de precautie impotriva gripei sezoniere si a pneumoniei, iar in acest sens, vaccinarea este o solutie. Utilizati echipament de protectie daca lucrati intr-o industrie cu expunere la praf, alergeni, vapori chimici sau alte surse de poluare. Adoptati o dieta bogata in fructe si legume, deoarece datorita nutrientilor prezenti in acestea, se sustine sanatatea intreg organismului.
Efectuati rutine de exercitii care va intaresc ritmul respirator, deoarece activitatea fizica face plamanii mai puternici. Exercitiile de respiratie inainte de culcare vor ajuta la oxigenarea corpului si la relaxarea corpului. Puteti integrati usturoiul in dieta, deoarece acest aliment are efecte foarte pozitive asupra sanatatii plamanilor, eliminand materialele nocive care se acumuleaza in peretii sai, deschizand bronhiile si permitandu-va sa respirati mai bine.
Hidratati-va optim zilnic, iar un numar de 8 pahare de apa pe zi sunt vitale pentru organism si implicit pentru organe. De fapt, deshidratarea este considerata un factor de risc pentru bolile respiratorii, cum ar fi astmul si bronsita cronica. La fel ca ficatul sau rinichii, plamanii trebuie, de asemenea, sa fie "curatati" pentru a elimina impuritatile. Inhalarea vaporilor de apa cu eucalipt poate ajuta la detoxifierea cailor respiratorii. Ghimbirul este, de asemenea, un bun agent de curatare antibacterian si natural pe care il puteti consuma sub forma de ceai.
Boli care afecteaza plamanii
Uneori, plamanii pot fi afectati de diverse substante iritante, toxine, bacterii sau virusi. Unele dintre bolile care pot afecta plamanii sunt:
Astm
Astmul este o boala respiratorie pe termen lung. Cand o persoana are o „criza astmatica” inseamna ca plamanii sai nu se extind suficient pentru a permite trecerea aerului. Aceste crize sunt de obicei cauzate de alergeni sau poluanti.
BPOC (Boala Pulmonara Obstructiva Cronica)
Dupa cum sugereaza si numele, este o boala obstructiva, ceea ce inseamna ca cei care sufera de aceasta au dificultati in eliminarea dioxidului de carbon. Bronsita cronica si emfizemul sunt doua tipuri de BPOC. Cea mai importanta cauza a BPOC este fumatul, desi una din patru persoane cu BPOC nu are istoric de fumat.
Poate ca ati observat ca nu puteti respira usor atunci cand urcati scarile, ca nu puteti alerga tot drumul cu copiii, desi candva nu intampinati astfel de probleme. Pe langa aceste lucruri, tusea sau infectiile respiratorii repetate sunt semnale de alarma care pot ascunde afectiuni pulmonare. Nu ignora aceste semne, mai ales daca sunteti fumator. Un simplu test de respiratie pulmonara numit spirometru poate detecta o problema pulmonara inainte ca aceasta sa se agraveze.
Fumatul este o cauza a bolilor pulmonare, in principal a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), care include bronsita cronica si emfizemul. Ambele conditii urmeaza o progresie treptata a inrautatirii, ceea ce face extrem de important sa se opreasca sursa iritantului. Nu exista o modalitate mai buna de a opri sau de a incetini acest proces de renuntare.
Expunerea la fumul de tigara irita si inflameaza caile respiratorii ale plamanilor, crescand excesul de mucus si fluxul de aer redus, conducand la debutul bronsitei cronice. In timp, tesutul pulmonar este distrus, ducand la emfizem, unde mai putin oxigen este schimbat prin sange, provocand dificultati de respiratie. Persoanele cu emfizem sunt capabile sa respire aerul, dar le este din ce in ce mai greu sa faca acest lucru. Emfizemul este ireversibil, dar sub supravegherea unui medic, simptomele pot fi controlate si procesul bolii poate fi redus.
Ce inseamna daca respiri greu dupa episoadele de tuse seaca? Cum poate afecta tusea seaca plamanii
Daca tusea seaca este insotita de dificultati de respiratie dupa fiecare episod, si mai apar si alte simptome precum pierderea apetitului alimentar, scadere in greutate, tuse cu pusee de sange si o durere ascutita in zona plamanilor, atunci poate fi vorba de cancer la plamani si problema este ca simptomele pot fi confundate usor si cu o infectie in piept. Diferenta insa este ca tusea persista multe saptamani. E nevoie de la primele episoade sa se faca un control medical amanuntit.
In functie de mediul de declansare, de factorii de risc, de varsta, bronsita poate fi acuta sau cronica si trebuie tratata in functie de forma cu care ne confruntam. In acelasi timp, mai putem vorbi si despre bronsiolita (intalnita mai ales la bebelusi si copii mici) si despre bronsita astmatiforma (cand bronsita se suprapune cu astmul).
Atunci cand vorbim de tuse seaca acuta avem urmatorii factori de risc: Imunitatea scazuta provocata de o alimentatie dominata de produse hiperprocesate, lipsa de vitamine si minerale din meniu, lipsa de lichide, leziuni la nivelul toracelui, fumatul activ sau pasiv, igiena precara, poluarea atmosferica.
Tusea seaca cronica este o forma mai grava, astfel incat si simptomele sunt de o intensitate mai ridicata. Episoadele de tuse sunt intense, durerile in piept sunt mai puternice, iar simptomele sunt de durata. Totodata, persoanele sufera de tuse seaca cronica se confrunta cu stari de epuizare, respiratie urat mirositoare (halena), senzatia de congestie a sinusurilor. In plus, pielea si buzele pot capata o nuanta usor vinetie, mai ales in cazul in care brosita cronica se agraveaza, deoarece organismul nu este bine oxigenat.