Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Trompele uterine: Rolul lor in organism, afectiuni asociate

Trompele uterine: Rolul lor in organism, afectiuni asociate

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 26 iunie 2024 Ultima actualizare: 26 iunie 2024

Trompele uterine masoara aproximativ 10 cm in lungime, fiind un pasaj important pentru ca un ovul si un spermatozoid sa se intalneasca si pentru ca un ovul fertilizat (embrion) sa-si faca drumul spre uter. Sanatatea trompelor uterine va afecteaza fertilitatea, iar trompele uterine blocate sau deteriorate pot face dificila posiblitatea unei sarcini. Trompele uterine sunt doua tuburi prin care ovulele calatoresc de la ovare la uter. In fiecare luna, in timpul procesului de ovulatie, unul dintre ovare elibereaza un ovul care trece printr-una dintre trompe, unde poate fi sau nu fertilizat de catre un spermatozoid. In fiecare ciclu menstrual, un ovul paraseste ovarul si datorita trompelor uterine poate ajunge la uter pentru a fi fertilizat. Aceasta fertilizare nu are loc in uter, ci are loc in timpul calatoriei prin trompe. Daca sperma reuseste sa fertilizeze ovulul, de acolo, ovulul ajunge in uter si este locul in care embrionul incepe sa se formeze.

Detalii anatomice despre trompele uterine

  • Infundibulul: Este portiunea sub forma de palnie, care este cea mai apropiata de ovare. Acesta include structuri asemanatoare degetelor, care ajung spre ovar. O singura astfel de structura este suficient de lunga pentru a ajunge la ovar, reusind sa prinda un ovul odata ce este eliberat din ovar.
  • Ampula: Canalul principal din trompa uterina, situat intre infundibul si istm. Fertilizarea are loc cel mai adesea in ampula.
  • Istmul: Un canal mic care conecteaza ampula cu portiunea din tubul uterin care este cel mai aproape de uter, portiunea intramurala. Portiunea intramurala (interstitiala): Partea care se extinde in partea de sus a uterului. Se deschide in cavitatea uterina, unde un embrion se poate implanta in peretele uterin si se poate dezvolta intr-un fat.

Trompele uterine joaca un rol important in conceptie si sarcina. In fiecare luna, unul dintre ovare elibereaza un ovul matur, ca parte a ciclului menstrual, iar sperma calatoreste prin vagin, cervix, uter si in cele din urma in trompele uterine. Fertilizarea are loc in trompele uterine atunci cand un ovul si un spermatozoid se intalnesc. Un ovul fertilizat (embrion) calatoreste prin trompele uterine pana cand ajunge in uter, unde poate creste ca fetus. Trompa uterina este formata din muschi puternici care misca embrionul de-a lungul. De asemenea, membrana care captuseste trompele uterine este capabila sa produca secretii ce au rol in facilitarea transportului spermatozoizilor si a ovulului, dar au, totodata, si rolul de a pastra vii celulele. Astfel, rolul trompelor uterine esteꓽ

  • De a asigura transportul spermatozoidului catre ovul
  • De a asigura un mediu favorabil, astfel incat sa aiba loc fertilizarea ovulului de catre spermatozoid
  • De a asigura transportul ovulului fecundat catre uter, loc in care ovulul se va implanta, devenind embrion
  • Tot trompa uterina este cea care transporta fiecare ovocit ce nu a fost fecundat si eliminat ulterior in timpul fiecarei menstruatii

Functia principala a trompelor uterine este de a facilita transportul spermei la ovul si apoi de a facilita in mod activ trecerea unui ovul fertilizat in uter. Trompele uterine realizeaza acest lucru printr-o miscare peristaltica si ciliara.

Afectiuni ce pot afecta trompele uterine

Trompele uterine joaca un rol crucial in a permite spermatozoidului sa ajunga la ovul si sa transporte un ovul fertilizat in uter. Este posibil sa aveti probleme in a ramane insarcinata daca exista un blocaj in trompele uterine (obstructie tubara) sau o neregula structurala. 20-30% din cazurile de infertilitate implica probleme asociate cu trompele uterine (infertilitatea factorului tubar).

O trompa uterina blocata sau deteriorata poate impiedica spermatozoidul sa ajunga la ovul sau poate impiedica ovulul fertilizat (zigot) sa se deplaseze de la ovar la uter. Anomaliile din uter sau pelvis pot impiedica atasarea ovulului la mucoasa uterina si pot bloca tuburile uterine. Tratamentul depinde de tipul si localizarea anormalitatii (trompele uterine sau uterul) si de varsta femeii. Afectiunile care pot genera probleme ale trompelor uterine includ si urmatoareleꓽ

  • Salpingita: Inflamatia trompelor uterine, numita salpingita, este cel mai adesea cauzata de o infectie. Netratata, poate duce la infertilitate si poate creste riscul de sarcina ectopica. Chlamydia si gonoreea au fost toate legate de aceasta afectiune, care poate genera infertilitate. Femeile care au salpingita au trompele uterine umflate si, de obicei, aceasta afectiune se datoreaza unei boli cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia. Anomaliile congenitale si cicatrizarea dupa interventia chirurgicala abdominala pot duce, de asemenea, la probleme de fertilitate legate de tuburile uterine.
  • Cancerul: Se dezvolta dupa o crestere anormala a celulelor si este unul dintre cele mai putin frecvente tipuri de cancer, afectand, in general, femeile de peste 60 de ani.
    Endometrioza: Apare atunci cand tesutul endometrial creste in afara uterului, ceea ce provoaca dificultati sau chiar imposibilitatea femeii de a ramane insarcinata.
    Chisturi paratubale: Aceste mase umplute cu lichid se formeaza in apropierea ovarelor si a trompelor uterine. Acestea sunt benigne (non-canceroase) si, de obicei, se elimina cu tratament.
  • Fibroame: Desi fibroamele cresc cel mai frecvent in uter, acestea pot iesi la suprafata si in trompele uterine, blocandu-le.
  • Hidrosalpinx: Trompele uterine pot fi blocate cu acumularea de lichid in urma unei leziuni sau a unei infectii, iar un astfel de blocaj poate ingreuna sarcina.
    Boala inflamatorie pelvina este o infectie cauzata de bacterii. Atunci cand bacteriile calatoresc in uter, trompele uterine sau ovare, acestea pot provoca o infectie. De cele mai multe ori, bacteriile sunt Chlamydia si/sau gonoreea.

Desi nu este o afectiune, sterilizarea feminina consta in legarea trompelor uterine, in scop contraceptiv. Procedura este ireversibila, adica, odata ce are loc, femeia nu mai poate concepe un copil. Idepartarea trompelor uterine poate fi necesara pentru malignitatile care implica ovarul, trompa uterina sau uterul, precum si pentru afectiunile benigne. Trompele uterine au o semnificatie unica in contextul cancerului ovarian. Cancerul ovarian seros de grad inalt este cel mai frecvent tip de cancer ovarian, fiind, din nefericire, adesea diagnosticat intr-un stadiu avansat, ceea ce duce la un prognostic slab. Dovezile recente au aratat ca majoritatea cazurilor de cancer ovarian provin din trompele uterine cu ani inainte de aparitia cancerului ovarian.

Legatura dintre sarcina ectopica si trompele uterine

Sarcina extrauterina (numita si sarcina ectopica) este acea sarcina care se formeaza in afara uterului, provocand numeroase probleme de sanatate si putand chiar sa reprezinte un pericol vital, daca nu este tratata la timp. Altfel spus, o sarcina normala este aceea care se formeaza si se dezvolta in interiorul uterului (intrauterin), dupa ce are loc fecundarea ovulului in trompa uterina si apoi, acesta migreaza catre uter, unde se va implanta in termen de 5-6 zile de la fecundare. Odata formata sarcina, aparatul reproducator isi schimba comportamentul, unul dintre primele semne fiind absenta menstruatiei. In cazul unei sarcini extrauterine, ovulul fecundat nu mai ajunge in uter si poate ajunge sa puna in pericol sanatatea sau chiar viata pacientei. Se disting mai multe tipuri de sarcina ectopica, in functie de locul in care se formeaza.

O sarcina ectopica poate duce spre ruperea organului unde embrionul s-a implantat. Cel mai frecvent loc este trompa uterina. Rupturile duc catre hemoragii interne, socuri si in cazuri grave, chiar la moartea pacientei. Testele folosite pentru a depista o sarcina extrauterina sunt ecografia transvaginala si determinarea unui anumit hormon specific femeilor insarcinate in sange, numit HCG. Ecografia va oferi posibilitatea de a vizualiza situatia organelor genitale interne. Poate detecta o sarcina de 5 sau 6 saptamani. Sarcina extrauterina va fi diagnosticata strict de catre medicul specialist in urma analizelor si cu ajutorul batailor cardiace ale fatului. Daca valorile sunt cuprinse intre 1.500 si 2.000 mIU/I, riscul ca femeia sa reprezinta o sarcina ectopica este foarte mare. 

REFERINTE:

Jones PJH, Rideout T. Lipids, sterols, and their metabolites. In: Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, eds. Modern Nutrition in Health and Disease, 2014.

Jones PJH, Papamandjaris AA. Lipids: cellular metabolism. In: Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds. Present Knowledge in Nutrition. 10th ed. Washington,  2012.

Harris WS. Omega-3 fatty acids. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. London and New York: Informa Healthcare, 2010.

Lichtenstein AH, Jones PJH. Lipids: absorption and transport. In: Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds. Present Knowledge in Nutrition. 10th ed. Washington,  2012.

Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids (macronutrients). Washington, DC: National Academy Press, 2005.

Articole similare
Ghidul complet despre menopauza: ce este, care sunt simptomele si top recomandari Ghidul complet despre menopauza: ce este, care sunt simptomele si top recomandari

Menopauza inseamna pur si simplu sfarsitul menstruatiei. Pe masura ce o femeie imbatraneste, exista o scadere treptata a functiei ovarelor si a productiei de estrogen. In jurul perioadei in care o femeie implineste 40 de ani, acest proces accelereaza. Aceasta tranzitie este cunoscuta sub numele de perimenopauza.

20 iunie 2024
Edited 20 iunie 2024
citește articolul
Menopauza precoce sau Insuficienta ovariana prematura: De ce apare boala, cum se poate preveni Menopauza precoce sau Insuficienta ovariana prematura: De ce apare boala, cum se poate preveni

Desi nu exista o vindecare completa pentru insuficienta ovariana, exista optiuni de tratament disponibile pentru gestionarea simptomelor si pentru a ajuta la mentinerea sanatatii generale. In special, se pune accent pe tratarea cauzei ce a dus la un deficit de estrogen. Metodele de tratament pot include terapia de substitutie hormonala (TSH) pentru a compensa lipsa de estrogen si progesteron, suplimente de calciu si vitamina D pentru mentinerea sanatatii osoase, consiliere in privinta fertilitatii si posibilitatea utilizarii tehnologiilor de reproducere asistata, in cazul in care femeia doreste sa ramana insarcinata.

16 mai 2024
Edited 16 mai 2024
citește articolul
Premenopauza: Cum sa o gestionezi corect, cand trebuie sa mergi la medic Premenopauza: Cum sa o gestionezi corect, cand trebuie sa mergi la medic

In timpul premenopauzei, fertilitatea unei femei scade treptat. Cu toate acestea, este inca posibil sa ramai gravida in timpul acestui proces, deoarece ovulatia neregulata poate avea loc. Scaderea nivelurilor de estrogen in premenopauza poate duce la pierderea densitatii osoase si la cresterea riscului de osteoporoza. Este important sa iei masuri preventive pentru a mentine sanatatea osoasa, cum ar fi consumul adecvat de calciu si vitamina D si exercitiile fizice regulate.

2 august 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina