Tumoarea maligna a glandei Tiroide: De ce apare, cum se poate preveni
Cancerul tiroidian este o tumoare maligna care se dezvolta in celulele glandei tiroide. Aceasta este o afectiune relativ rara, dar este una dintre cele mai frecvente forme de cancer endocrin. Cancerul tiroidian este cel mai frecvent la persoanele de peste 30 de ani si la cei de peste 60 de ani. Femeile au de 2 pana la 3 ori mai multe sanse sa o dezvolte decat barbatii. Cancerul tiroidian este de obicei tratabil si, in multe cazuri, poate fi vindecat complet, desi uneori poate reveni dupa tratament.
Simptomele cancerului tiroidian
Acestea pot include:
O umflatura nedureroasa sau umflatura in partea din fata a gatului
Umflarea glandelor in gat
Raguseala inexplicabila care nu se imbunatateste dupa cateva saptamani
O durere in gat care nu se imbunatateste
Dificultate la inghitire
Tipuri de cancer tiroidian
Exista 4 tipuri principale de cancer tiroidian:
Carcinomul papilar - cel mai frecvent tip, reprezentand aproximativ 8 din 10 cazuri; de obicei, afecteaza persoanele sub 40 de ani, in special femeile.
Carcinomul folicular – reprezinta pana la 1 din 10 cazuri si tinde sa afecteze adultii de varsta mijlocie, in special femeile.
Carcinomul tiroidian medular – reprezinta mai putin de 1 din 10 cazuri; spre deosebire de alte tipuri, poate rula in familii.
Carcinomul tiroidian anaplastic – cel mai rar si cel mai grav tip, reprezentand aproximativ 1 din 50 de cazuri; de obicei, afecteaza persoanele cu varsta peste 60 de ani.
Carcinoamele papilare si foliculare sunt uneori cunoscute sub numele de cancer tiroidian diferentiat. Ele tind sa fie mai usor de tratat decat celelalte tipuri.
Cauze
Cancerul tiroidian apare atunci cand exista o modificare a ADN-ului in interiorul celulelor tiroidiene, ceea ce le face sa creasca necontrolat si sa produca un nodul.
De obicei, nu este clar ce cauzeaza aceasta schimbare, dar exista o serie de lucruri care pot creste riscul.
Factori de risc pentru cancerul tiroidian includ:
Istoricul familial de cancer tiroidian
Istoricul familial de sindrom de neoplazie endocrina multipla
Expunerea la radiatii in copilarie sau adolescenta
Sexul feminin (cancerul tiroidian este mai frecvent la femei decat la barbati)
Varsta inaintata (mai mult de 60 de ani)
Dieta saraca in iod sau expunerea la substante chimice toxice.
Tratament pentru cancerul tiroidian
Exista mai multe optiuni de tratament chirurgical disponibile, iar alegerea depinde de tipul si stadiul cancerului. Chirurgia este cel mai frecvent tratament pentru cancerul tiroidian. In functie de dimensiunea si localizarea tumorii, un chirurg poate elimina o parte a glandei tiroide (lobectomie) sau toata glanda (tiroidectomie). Chirurgul indeparteaza, de asemenea, orice ganglioni limfatici din apropiere in cazul in care celulele canceroase s-au raspandit.
Abordare chirurgicala
Tiroidectomia partiala: Indepartarea unei parti a glandei tiroide poate fi o optiune pentru cancerele mici si localizate.
Tiroidectomia totala: Indepartarea intregii glande tiroide este adesea recomandata pentru cancerul tiroidian.
Disectia ganglionilor limfatici: Indepartarea ganglionilor limfatici din zona afectata poate fi necesara pentru a preveni raspandirea cancerului.
Chirurgia robotizata: Aceasta este o optiune relativ noua si avansata care utilizeaza roboti pentru a ajuta la efectuarea operatiei.
Amploarea interventiei chirurgicale pentru cancerele tiroidiene diferentiate poate fi indepartarea numai a lobului implicat in cancer, numita lobectomie, sau indepartarea intregii tiroide, numita tiroidectomie totala. Acest lucru va depinde de dimensiunea tumorii si daca tumora s-a raspandit sau nu dincolo de glanda tiroida.
Daca tumora implica ambii lobi ai glandei tiroide sau se constata ca la testare s-a raspandit dincolo de glanda, se va recomanda o tiroidectomie totala. Daca aveti cancer tiroidian prezent in ganglionii limfatici ai gatului (metastaze ale ganglionilor limfatici), acesti ganglioni limfatici pot fi indepartati in momentul interventiei chirurgicale tiroidiene initiale sau, uneori, ca o a doua procedura.
Cu toate acestea, daca cancerul este mic, numai intr-un lob al glandei si daca nu s-a raspandit la ganglionii limfatici, o lobectomie poate fi o optiune buna. Studii recente sugereaza chiar ca, daca aveti o tumoare mica de masurare mai mica de 1cm, puteti fi monitorizat fara sa fie necesara o interventie chirurgicala.
Daca aveti o tiroidectomie totala, va trebui sa luati medicamente cu hormoni tiroidieni pentru tot restul vietii. Cu toate acestea, daca aveti o lobectomie, este posibil sa nu fie nevoie sa luati aceste medicamente. Cancerul tiroidian este adesea vindecat numai prin interventie chirurgicala, mai ales daca cancerul este mic. Daca cancerul este mai mare, daca s-a raspandit la ganglionii limfatici sau daca medicul simte ca aveti un risc ridicat de cancer recurent, iodul radioactiv poate fi utilizat dupa indepartarea glandei tiroide.
Alte optiuni de tratament
Terapia cu iod radioactiv: Cu terapia cu iod radioactiv, inghititi o pastila sau un lichid care contine iod radioactiv. Substanta distruge glanda tiroida bolnava impreuna cu celulele canceroase. Acest tratament este foarte sigur, glanda tiroida absoarbe aproape tot radioiodul, iar restul corpului are o expunere minima la radiatii. Radioterapia: Radiatiile ucid celulele canceroase si le impiedica sa creasca. Radioterapia externa utilizeaza o masina pentru a furniza fascicule puternice de energie direct la locul tumorii. Radioterapia interna implica plasarea radioactivilor in sau in jurul tumorii.
Chimioterapia: Medicamentele chimioterapice intravenoase sau orale ucid celulele canceroase si opresc cresterea cancerului. Foarte putini oameni diagnosticati cu cancer tiroidian vor avea nevoie vreodata de chimioterapie. Terapia hormonala: Acest tratament blocheaza eliberarea hormonilor care pot provoca raspandirea sau revenirea cancerului.
Dupa interventia chirurgicala, pacientul poate fi supus terapiei cu iod radioactiv, radioterapiei sau terapiei cu hormoni tiroidieni pentru a preveni recidiva cancerului si a controla nivelul hormonilor tiroidieni in corp. Cancerul tiroidian care se raspandeste (metastazeaza) in afara zonei gatului este rar, dar poate fi o problema grava. Chirurgia si iodul radioactiv raman cea mai buna modalitate de a trata astfel de tipuri de cancer, atat timp cat aceste tratamente continua sa functioneze. Cu toate acestea, pentru cancerele mai avansate sau atunci cand terapia cu iod radioactiv nu mai este eficienta, sunt necesare alte forme de tratament.
Radiatia externa directioneaza razele X focalizate precis catre zonele care trebuie tratate. Aceasta poate fi o tumoare care a recidivat local in gat sau s-a raspandit la oase sau alte organe. Acest lucru poate ucide sau incetini cresterea acestor tumori. In cazul formelor de cancer depistate precoce, prognosticul este unul favorabil, cu o rata de supravietuire de aproximativ 90%, la 5 ani dupa incheierea tratamentului.