Ulcerul cornean: O afectiune grava care poate duce la orbire

Ulcerul cornean: O afectiune grava care poate duce la orbire

Postat in: Info sanatate
Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 18 aprilie 2024 Ultima actualizare: 18 aprilie 2024

Ulcerul cornean reprezinta o afectiune serioasa a ochiului, caracterizata prin leziuni sau pierderi de tesut la nivelul corneei, care este stratul transparent din partea frontala a ochiului. Aceasta conditie este considerata o urgenta oftalmologica, deoarece poate afecta grav vederea si poate duce la complicatii serioase daca nu este tratata prompt si adecvat. Ulcerul cornean apare de obicei din cauza unei infectii bacteriene, virale sau fungice, care patrund in tesutul corneei prin leziuni minore sau zgarieturi. Sunt mai multi factori care pot contribui la aparitia unui ulcer cornean, iar acestia includ:

  • Infectii oculare: Cel mai frecvent, ulcerul cornean apare ca urmare a unei infectii bacteriene, virale sau fungice care patrund in cornee prin leziuni minore sau zgarieturi. Bacteriile care pot provoca ulcer cornean includ stafilococi si streptococi, iar virusurile care pot fi implicate sunt de obicei herpetic si adeno-virale.
  • Leziuni sau zgarieturi: O leziune la nivelul corneei, cum ar fi o zgarietura, o lovitura sau o arsura chimica, poate deschide calea pentru bacterii sau virusi sa patrunda in cornee si sa cauzeze un ulcer.
  • Utilizarea necorespunzatoare a lentilelor de contact: Neglijarea igienei adecvate a lentilelor de contact sau utilizarea prelungita si continua a acestora poate duce la aparitia unui ulcer cornean.
  • Sindromul ochiului uscat: O cornee uscata si iritata poate fi mai vulnerabila la infectii si ulceratii.
  • Boala autoimuna: Anumite boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida sau lupusul, pot afecta corneea si pot creste riscul de aparitie a unui ulcer cornean.
  • Expunerea la substante chimice: Contactul cu substante chimice iritante sau corozive poate cauza arsuri la nivelul corneei, favorizand aparitia unui ulcer.

Simptome asociate

Ulcerul cornean se manifesta prin mai multe simptome si semne specifice, care variaza in functie de severitatea si localizarea leziunii. Mai jos sunt redate principalele manifestari ale unui ulcer cornean:

  • Durere oculara severa: Una dintre cele mai frecvente si intense simptome ale unui ulcer cornean este durerea oculara intensa. Durerea poate fi resimtita ca o senzatie de arsura, intepatura sau disconfort puternic.
  • Senzatie de corp strain in ochi: Persoanele cu ulcer cornean pot simti ca si cum ar avea un corp strain in ochi, care nu poate fi indepartat prin frecare sau spalare.
  • Lacrimare excesiva: Ulcerul cornean poate provoca o lacrimare excesiva, ca raspuns al organismului la durere si inflamatie.
  • Vedere incetosata sau distorsionata: In functie de marimea si localizarea ulcerului, vederea poate deveni incetosata sau distorsionata.
  • Roseata si umflare a ochiului: Ulcerul cornean poate determina roseata si umflatura la nivelul ochiului afectat.
  • Sensibilitate la lumina (fotofobie): Persoanele cu ulcer cornean pot prezenta o sensibilitate crescuta la lumina, ceea ce inseamna ca le este dificil sa tolereze lumina puternica sau stralucitoare.
  • Secretii oculare: In cazul unui ulcer cornean infectios, pot aparea secretii oculare purulente sau mucoase, care pot provoca lipirea pleoapelor la trezire.
  • Scaderea acuitatii vizuale: In functie de marimea si locatia ulcerului, vederea poate fi afectata si poate scadea in mod semnificativ.

Ce se intampla daca ulcerul cornean nu este diagnosticat si tratat la timp

Daca ulcerul cornean nu este diagnosticat si tratat la timp, pot aparea complicatii grave si chiar permanente, care pot afecta grav vederea si sanatatea ochiului. In cazul unui ulcer cornean netratat, infectia poate avansa si poate duce la distrugerea corneei, care este stratul transparent si esential pentru focalizarea corecta a luminii pe retina. Principalele complicatii ale unui ulcer cornean netratat includ:

Perforarea corneei: Ulcerul cornean netratat poate sa devina din ce in ce mai adanc si sa duca la perforarea corneei, ceea ce inseamna ca corneea se sparge si se formeaza o gaura. Perforarea corneei poate permite lichidului si bacteriilor sa patrunda in interiorul ochiului, ceea ce poate duce la infectii severe ale interiorului ochiului (endoftalmita) si la pierderea vederii.

Cicatrizarea corneei: Pe masura ce ulcerul cornean se vindeca, pot aparea cicatrici la nivelul corneei. Cicatricile corneene pot afecta grav transparenta corneei si pot cauza vedere incetosata sau distorsionata.

Uveita: Infectia netratata poate afecta structurile interne ale ochiului, inclusiv irisul, coroida si corpul ciliar, provocand uveita, o inflamatie grava a interiorului ochiului.

Glaucom secundar: Infectia si inflamatia asociate cu ulcerul cornean pot determina cresterea presiunii intraoculare, ceea ce poate duce la glaucom secundar, o afectiune care poate deteriora nervul optic si afecta vederea.

Pierderea vederii: Daca complicatiile severe nu sunt tratate corespunzator, ulcerul cornean netratat poate duce la pierderea permanenta a vederii.

Cum se trateaza ulcerul cornean

Tratamentul pentru ulcerul cornean depinde de severitatea afectiunii, cauza ulcerului si starea generala a pacientului. In majoritatea cazurilor, ulcerul cornean necesita ingrijiri medicale urgente, iar tratamentul poate consta in urmatoarele:

Daca ulcerul cornean este cauzat de o infectie bacteriana, administrarea de antibiotice este esentiala pentru combaterea infectiei. Antibioticele pot fi administrate sub forma de picaturi oculare sau unguente, iar tipul si durata tratamentului vor fi determinate de medicul oftalmolog in functie de severitatea si tipul infectiei. Pentru a reduce inflamatia din ochi si pentru a controla durerea, pot fi prescrise picaturi oculare antiinflamatoare. In cazul unor ulcere corneene mai grave sau care nu raspund la tratamentul medical, poate fi necesara o interventie chirurgicala. O procedura chirurgicala numita keratoplastie poate fi efectuata pentru inlocuirea zonei afectate a corneei cu o cornee sanatoasa prelevata de la un donor.

Scopul principal al tratamentului este reprezentat de eradicarea cauzei ce a produs ulcerul. Substantele antimicrobiene se vor recomanda in situatia in care este prezenta o infectie. Acestea se vor prescrie, in general, sub forma de unguente sau picaturi care se vor introduce in ochi. In unele cazuri, poate fi necesara si terapia cu medicamente orale. De asemenea, daca medicul considera a fi necesar, cortizonul poate fi utilizat, insa doar la recomandarea specialistului.

Lentilele terapeutice de contact, cu rol de bandaj, se pot folosi atunci cand apare o zgariere sau uscaciune a corneei. Daca ulcerul a fost cauzat de un factor fizic sau chimic, respectivul agent trebuie indepartat din ochi, de obicei prin inlaturarea acelui corp strain ori prin clatirea si spalarea cu apa din abundenta. Dupa acest pas, se aplica medicamente al caror scop este prevenirea infectiei, precum si minimizarea cicatrizarii corneei. Lentilele de contact trebuie folosite atat timp cat indica medicul, astfel utilizarea acestora nu trebuie intrerupta.

Curiozitati despre ochiul uman

In conditii optime, ochii pot percepe flacara unei lumanari de la o distanta de circa 20 de kilometri. Desi suprafata Pamantului este curbata la o distanta de 3 km, capacitatea noastra de a vedea se extinde cu mult peste aceasta distanta. Daca Pamantul ar fi complet plat, ati putea vedea lumini stralucitoare care se afla la sute de mile distanta. In intunericul nocturn am putea vedea chiar flacara unei lumanari situate la distanta de 48 km. Ochiul uman are 2 milioane de elemente functionale, avand capacitatea sa proceseze 36.000 de biti de informatie pe ora. Tot ochii pot sa isi ajusteze pozitia in functie de miscarile capului in doar cateva milisecunde.

Diferenta dintre ochiul uman si cel al unei pasari de prada este imensa (din punct de vedere al acuitati vizuale)-ceea ce un soim poate vede de la 6 metri un om vede de la un metru.
Omatofobia este frica de sau pentru ochi. Este considerata o fobie sociala, deoarece implica situatii sociale, cum ar fi privitul in ochii cuiva, atingerea ochilor de catre cineva sau lucruri care pot intra in ochi.

Corneea este singurul tesut din corpul uman care nu este vascularizat. Ochiul uman are o foarte mare capacitate de vindecare, cu o ingrijire adecvata, este nevoie de doar aproximativ 48 de ore pentru a se repara o zgarietura minora a corneei. „Ochii rosii” apar in fotografii deoarece lumina blitului ricoseaza din zona posterioara a ochiului. Coroida, stratul mediu al globului ocular, fiind bogata in vase de sange este cea responsabila pentru „ochii rosii”.

Potrivit ultimei statistici, in Romania peste 10,8 milioane de persoane poarta ochelari, ceea ce reprezinta mai mult din jumatatea populatie. Persoanele care sufera de diabet zaharat tip 2 nu prezinta de cele mai multe ori simptome care ar da de gol boala. De aceea multi dintre noi nici macar nu stim ca suferim de aceasta afectiune pana la un control oftalmologic de rutina care poate depista acele mici vase de sange sparte din spatele ochiului, semn frecvent al instalarii diabetului.

Anumite afectiuni oculare, cum ar fi glaucomul dar si probleme de sanatate, precum accidentele vasculare cerebrale, pot duce la dezvoltarea unor unghiuri moarte care se simt in campul vizual. Astfel, pacientii se pot confrunta cu pete albe sau negre, asa-numitele unghiuri moarte. In astfel de situatii, creierul primeste semnale de avertizare si impulsioneaza ochiul care nu este afectat ca trebuie sa preia functiile ochiului bolnav. Vei observa ca daca iti apar pete negre in vedere pe o parte a ochiului, imediat ce clipesti de cateva ori aceasta problema dispare, ca urmare a “umplerii” acelei pete de catre ochiul sanatos.

BIBLIOGRAFIE:

Bergren R, Brown G, Duker J (1991). "Prevalence and association of asteroid hyalosis with systemic diseases";

Gelatt, Kirk N., ed. (1999). Veterinary Ophthalmology (3rd ed.). Lippincott, Williams & Wilkins;

Bjerk, Ellen (2004). "Ocular Disease of the Aging Dog". Proceedings of the 29th World Congress of the World Small Animal Veterinary Association;

Komatsu H, Kamura Y, Ishi K, Kashima Y (2003). "Fine structure and morphogenesis of asteroid hyalosis". Med Electron Microsc. 36;

Wong S, Sampath R (2002). "Erroneous automated refraction in a case of asteroid hyalois". J Cataract Refract Surg. 28;

Olea Vallejo J, Muñoz Corrales E, Mateos Poch J, Mulet Perera P, Suñer Capo M (2002). "[Vitrectomy for asteroid hyalosis]";

Feist R, Morris R, Witherspoon C, Blair N, Ticho B, White M (1990). "Vitrectomy in asteroid hyalosis". Retina;

Articole similare
Hemograma: ce este, ce boli se pot depista cu ajutorul acestei investigatii Hemograma: ce este, ce boli se pot depista cu ajutorul acestei investigatii

Sangele este un tesut viu format atat din elemente lichide, cat si solide. Acesta circula prin venele, arterele si capilarele vertebratelor si joaca un rol principal pentru supravietuire: transportul oxigenului si nutrientilor in toate partile corpului. De asemenea, colecteaza dioxidul de carbon si substantele reziduale, astfel incat acestea sa poata fi excretate in strainatate. Oamenii au intre 4,5 si 6 litri de sange circulant in organism.

27 august 2024
Edited 27 august 2024
citește articolul
Nutritie: Beneficiile pentru organism ale consumului de unt de arahide Nutritie: Beneficiile pentru organism ale consumului de unt de arahide

Pe langa beneficiile nutritionale, untul de arahide este si un aliment convenabil si versatil pentru sportivi. Poate fi adaugat la smoothie-uri, fulgi de ovaz sau paine prajita pentru o gustare rapida si usoara. Este, de asemenea, o optiune excelenta pentru cei care au nevoie sa se alimenteze rapid dupa un antrenament.

25 aprilie 2023
Edited 25 aprilie 2023
citește articolul
Inflamatia mucoasei paranazale: cand apare, cum o putem evita Inflamatia mucoasei paranazale: cand apare, cum o putem evita

Cea mai frecventa cauza a inflamatiei sinusurilor si pasajelor nazale este raceala comuna, de obicei din cauza unei infectii virale. Sinuzita bacteriana acuta este de obicei precedata de o raceala in tractul respirator superior sau de un proces alergic sau orice tip de iritatie a mediului (vapori, gaze, etc).

25 aprilie 2023
Edited 25 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.