Uleiul arborelui de camfor: proprietati antiseptice si expectorante. Cum trebuie utilizat
Arborele de Camfor face parte din familia Lauraceae si are frunze simple, flori albe-galbui grupate in panicule axilare si fructe verzi ovoide sau globuloase care devin negre la coacere. In antichitate, grecii si romanii nu cunosteau acest arbore, dar in China, in antichitate, arborele de camfor era popular. Arborele de camfor era cunoscut si utilizat in tratamente medicinale. A fost folosit in China si India in diverse scopuri. Valoarea sa era atat de mare incat era oferit ca dar intre imparati si printi. Camforul a fost folosit pentru tratarea diverselor afectiuni, inclusiv pentru guta, reumatism, ulcer gastric si altele. In Europa, a fost recunoscut ca medicament inca din secolul XII.
Arborele de camfor a fost cel mai cunoscut in Epoca Moderna pentru uleiul esential extras in Japonia. Utilizarile sale in Orient au inclus tratamentul extern pentru dureri musculare, articulare, afectiuni ale pielii si congestie bronsica. Uleiul esential de camfor a fost utilizat si in aromaterapie pentru probleme digestive si depresie. Camforul are si utilizari industriale, fiind folosit si in fabricarea parfumurilor. In China, arborele este cultivat in continuare pentru uleiul sau, utilizat ca repelent pentru insecte, in tratamentul afectiunilor oftalmice si ca bactericid pentru combaterea unor organisme parazite si fungi.
Beneficii generale ale arborelui de camfor
Caracteristicile antioxidante ale camforului se datoreaza continutului sau bogat in compusi polifenolici, care au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi si de a proteja celulele impotriva stresului oxidativ. Aceasta actiune antioxidanta poate sa contribuie la prevenirea imbatranirii premature si a bolilor cronice, precum afectiunile cardiovasculare si cancerul.
Camforul poate reduce inflamatia, astfel, poate sa calmeze roseata si iritatiile pielii, oferind un efect similar corticosteroizilor topici. De asemenea, camforul poate fi utilizat pentru a ameliora durerile asociate cu inflamatia.Proprietatile sale analgezice si antispasmodice pot fi de ajutor in tratarea durerilor musculare si articulare. Camforul poate atenua senzatia de durere prin inhibarea receptorilor responsabili de transmiterea senzatiei de durere si prin reducerea inflamatiei. Pe langa aceasta, are un efect antispasmodic care faciliteaza relaxarea muschilor si reduce aparitia crampelor.
De asemenea, caracteristicile sale expectorante si sedative pot fi benefice in ameliorarea afectiunilor respiratorii, cum ar fi tusea si bronsita. Camforul ajuta la subtierea si eliminarea secretiilor bronsice, facilitand astfel procesul de respiratie. De asemenea, are un efect sedativ care poate contribui la reducerea nivelului de stres si imbunatatirea calitatii somnului.
Cum actioneaza arborele de camfor la nivelul organismului
Camforul se dovedeste util pentru calmarea tusei si a congestiei respiratorii atat la copii, cat si la adulti, fiind adesea folosit in masajele pe piept. De asemenea, functioneaza ca antitusiv, ajutand la diminuarea congestiei si a tusei iritative.
Cercetarile stiintifice au recunoscut eficacitatea camforului in mentinerea sanatatii plamanilor si a sistemului osteoarticular. In afectiunile respiratorii, camforul decongestioneaza caile respiratorii si plamanii, fiind benefic in cazuri de pneumonie, sincope respiratorii, gripa, bronsite si laringite, putand sa contribuie la scaderea febrei.
Alinarea congestiei si a tusei
Uleiul de camfor actioneaza ca un decongestionant si ca supresor al tusei. Preparatul este des folosit in aromaterapie deoarece ajuta la ameliorarea congestiei respiratorii.
Efecte analgezice
Camforul are proprietati analgezice si a fost folosit de reumatici sau de catre cei care depuneau efort fizic sustinut, pentru calmarea articulatiilor inflamate si dureroase. De asemenea, uleiul de camfor stimuleaza circulatia sangelui, ajutand la reducerea tensiunii si edemului articulatiilor si relaxand spasmele din coloana vertebrala.
Reducerea durerii
Aplicarea camforului pe piele este un mod eficient de a diminua durerea si inflamatia. Un studiu realizat in 2015 a descoperit ca un spray continand ingrediente naturale precum camfor, mentol si uleiuri esentiale de cuisoare si eucalipt a avut efecte benefice in ameliorarea durerilor usoare pana la moderate.
Acest spray a fost aplicat pe articulatii, umeri si partea inferioara a spatelui pe parcursul a 14 zile. In timpul utilizarii produselor pe baza de camfor, se pot resimti senzatii precum furnicaturi, incalzire sau racire locala. Pentru a beneficia de aceste efecte, puteti aplica un spray sau unguent cu camfor pe zona afectata de mai multe ori pe parcursul zilei.
O reteta traditionala consta in amestecul unei lingurite de camfor cu o cana de ulei de cocos incalzit, evitand fierberea acestuia. Dupa racire, se poate masa regiunea afectata de doua ori pe zi.
Proprietati antispasmodice
Produsele pe baza de camfor pot fi folosite si ca masaj muscular. Acestea pot ajuta la calmarea crampelor musculare, a spasmelor si a rigiditatii. Un studiu din 2004 a constatat ca arborele de camfor are proprietati antispasmodice si relaxante. Pentru a beneficia de aceste proprietati, masati locurile dureroasa ale muschilor cu o crema sau un unguent care contine camfor, de cateva ori pe zi.
Actiune antimicrobiana
Utilizarea traditionala a camforului in scopuri antiseptice poate fi atribuita capacitatii sale antimicrobiene. Uleiul esential de camfor a demonstrat o gama variata de activitati antimicrobiene impotriva diferitilor agenti patogeni.
Camforul este benefic si pentru piele: Lotiunile si cremele cu camfor calmeaza iritatiile si mancarimea pielii, contribuind la imbunatatirea aspectului acesteia.
Arborele de camfor poate ameliora si arsurile minore: Unguentele si cremele cu camfor au proprietati vindecatoare si pot fi utilizate pentru tratarea ranilor provocate de arsuri.
In ce afectiuni se recomanda produsele care contin ulei de camfor
Palpitatii cardiace, hipertensiune
Se utilizeaza un elixir pe baza de camfor si paducel. Se ia o lingurita de patru ori pe zi la orele 8, 12, 18 si 22. Tratamentul dureaza trei luni, cu trei saptamani de pauza, repetandu-se dupa nevoie. Este eficient pentru persoanele agitate, cu tendinte spre irascibilitate, nervozitate sau anxietate.
Tulburari de menopauza (bufeuri, transpiratie, aritmie, nervozitate)
Se ia o lingurita din elixirul cu camfor si paducel de trei ori pe zi. Tratamentul dureaza un an si ajuta la reglarea hormonala si nervoasa.
Sindrom premenstrual, ciclu menstrual abundent si/sau dureros
Camforul regleaza gonadele, putand ameliora durerile menstruale.
Tulburari de natura sexuala la barbati
Preparatele pe baza de camfor pot ajuta in combaterea ejacularii premature si a hiperexcitabilitatii.
Concluzii: Ce trebuie sa stii despre camfor
Pentru ameliorarea durerilor articulare, se aplica unguentul cu camfor de 2-3 ori pe zi pe zonele dureroase ale articulatiilor. Prin adaugarea a catorva picaturi de ulei volatil de menta in unguentul camforat, se poate masa zona toracica pentru a stimula si usura respiratia. Acest tratament poate fi benefic si pentru reducerea tusei.
Prin amestecarea uleiului volatil de menta cu alcool camforat, amestecul obtinut se poate aplica pe piele printr-o usoara frictiune pentru a calma senzatia de mancarime. Pentru a ameliora durerile de cap, se poate masa cu alcool camforat zona cefei si tamplele. Pentru calmarea crampelor musculare, se poate masa cu delicatete zona afectata cu unguent camforat.
In cele din urma, in credinta populara, arborele de camfor, utilizat ca leac babesc, se pune intr-o punguta si se agata la gatul copiilor si adultilor, intrucat se considera ca planta tine la distanta raceala si gripa.
Bibliografie:
Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;
Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;
Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;
Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;
Boruga O, Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;
Damtie D, Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;
Deletre E, Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles gambiae;
El-Darier SM, An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;