Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Untul pamantului (Dioscorea communis sau Tamus communis): beneficii, proprietati medicinale, utilizari

Untul pamantului (Dioscorea communis sau Tamus communis): beneficii, proprietati medicinale, utilizari

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 noiembrie 2024 Ultima actualizare: 27 noiembrie 2024

Untul pamantului, numit popular si sigiliul doamnei sau brusture negru, este o planta folosita pe scara larga in medicina traditionala. Desi toxicitatea sa pune limitari folosirii interne, fructele si mai ales radacinile sunt utilizate de secole pentru a atenua anumite simptome asociate durerii si inflamatiei. Descopera ce beneficii, proprietati si utilizari are untul pamantului, dar si ce precautii exista, in cele ce urmeaza. 

Ce este untul pamantului (Tamus communis)?

ce_este_untul_pamantuluice_este_untul_pamantului

Planta de untul pamantului (Dioscorea communis sau Tamus communis, in limbaj stiintific) face parte din familia Dioscoreaceae, din care cel mai cunoscut membru este ignama. Are un aspect asemanator vitei de vie, o durata de viata foarte mare, de pana la 150 de ani, si tulpini ramificate ce pot ajunge la inaltimi de 2-4 metri. Fructele persista mult dupa ce foliajul a inceput sa se treaca. 

In ciuda aspectului placut, planta este considerata de botanisti ca fiind otravitoare, mai ales pe fondul tuberilor si al fructelor, care contin saponini toxici. Asfel, contactul fructelor sau al radacinii cu o rana deschisa, de exemplu, poate duce la iritatii, iar ingerarea accidentala sau intentionata poate cauza simptome digestive si/sau respiratorii. Din aceste motive, este indicat sa alegi brusturele negru mai ales din farmacii, ca parte a unor produse de ingrijire si sa eviti culegerea sa din natura. 

Un mod excelent de a te bucura de avantajele plantei in siguranta este sa folosesti un extract hidroalcoolic. Acesta este eficient in cataplasme si frectii pe zonele articulare sau afectate de probleme ale circulatiei periferice. 

Unde se gaseste?

Planta de Tamus communis se gaseste inclusiv in Romania, in padurile din sudul tarii, in luminisuri, chiar si pe marginea drumurilor. In general, creste in soluri usor acide, in zone insorite si spatii unde beneficiaza de semiumbra. 

Utilizari traditionale pentru untul pamantului

utlizari_traditionale_pentru_untul_pamantuluiutlizari_traditionale_pentru_untul_pamantului

Untul pamantului este folosit de sute sau chiar mii de ani pentru a ameliora simptomele asociate unor afectiuni. Primele precizari ale folosirii untului pamantului apar in scrierile medicale greco-romane, in De materia medica a lui Dioscoride si in Istoria Naturala a lui Plinius cel Batran. Medicul si farmacologul Dioscoride, nascut in Turcia de astazi, dar care a trait la Roma, o numea ampelos malaina, iar istoricul Plinius cel Batran folosea diferite nume, precum ampelos agria, tamnus etc. 

Discoride spunea la inceputul primilor ani din era noastra ca radacina de sigiliul doamnei poate fi folosita pentru efectul diuretic, pentru a stimula menstruatia la femeile cu amenoree ori de catre cei care sufera de ameteli sau care au afectiuni ale splinei. De asemenea, frunzele erau recomandate sub forma de cataplasme pentru a trata ulceratiile animalelor. Plinius cel Batran vorbeste si el despre untul pamantului. Istoricul si naturalistul roman spunea ca radacina poate fi folosita pentru a calma stomacul, iar frunzele ajuta la atenuarea unor rani ale pielii. Tot el recomanda planta pentru sciatica prin zdrobirea frunzelor si aplicarea lor pe zona cu probleme. 

Compozitia untului pamantului

Planta de tamus este folosita in scop medicinal pe fondul unor compusi chimici precum:

  • Alantoina;
  • Alcaloizi;
  • Flavonoizi;
  • Histamine;
  • Oxalat de calciu;
  • Saponini;
  • Saruri de calciu si magneziu;
  • Sulf;
  • Tanini;
  • Vitamina A;
  • Complexul de vitamine B;
  • Vitamina C. 

Beneficii ale untului pamantului

Beneficiile untului pamantului sunt diverse si includ mai ales un efect general de calmare a durerii. Iata care sunt principalele avantaje ale folosirii produselor pe baza de sigiliul doamnei.

beneficii_untul_pamantuluibeneficii_untul_pamantului

Efect antiinflamator

Exista mai multe studii care arata ca radacina are proprietati antiinflamatoare. Din acest motiv, extractul si cremele pe baza de tamus pot fi folosite pentru a trata durerea. In special gelul de masaj sau unguentele ajuta la calmarea rapida a durerii. 

Efect benefic in reumatism

Radacina de brusture negru era folosita in mod traditional de tamaduitori pentru a atenua simptomele reumatismului. In general, unguentele si lotiunile se aplica pe zona cu probleme sub forma masajului sau a cataplasmelor. 

Vrei sa calmezi reumatismul? Aplica un unguent pe baza de untul pamantului si tataneasa pe zona cu probleme de 2-3 ori pe zi si maseaza usor. 

Efect analgezic

Pe langa efectele antiinflamatoare, radacina de Tamus communis este folosita si pentru proprietatile analgezice. Compusii din planta afecteaza transmisia semnalului durerii la creier si pot oferi calmarea durerii pentru diferite probleme de sanatate, precum:

  • Durere musculara - poate aparea ca urmare a tensiunilor musculare sau a eforturilor fizice intense. Durerea se atenueaza prin folosirea unor produse cu aplicare topica;
  • Sciatica - apare ca urmare a compresiei nervului sciatic, iar folosirea de unguente si aplicarea de cataplasme poate alina durerea;
  • Nevralgii - se calmeaza prin aplicarea unui unguent si masarea pana la patrunderea in piele.

Ajutor in caz de vanatai si contuzii

Frunzele si radacina de untul pamantului pot fi folosite si in caz de vanatai sau contuzii pe fondul capacitatii de a stimula circulatia sanguina. Iata ce efecte are:

  • Contribuie la dispersarea sangelui acumulat - prin aplicarea unui unguent sau a unei cataplasme pe zona invinetita, accelerezi vindecarea prin dispersare sangelui de sub piele;
  • Reduce inflamatia si durerea - acestea pot aparea in caz de contuzii, iar aplicarea unei creme sau a unui extract de Dioscorea communis grabeste vindecarea. 

Proprietati medicinale pentru untul pamantului

Principala proprietate a Tamus communis este cea antireumatica. De asemenea, planta mai are si proprietati:

  • Antioxidante - frunzele si radacina contin antioxidanti ce pot reduce stresul oxidativ din organism;
  • Antimicrobiene - extractul de untul pamantului poate avea efect impotriva unor fungi sau bacterii;
  • Expectorante - inhalarea vaporilor din ceaiul de tamus poate incuraja eliminarea acumularii de mucus pe caile respiratorii. 

Cauti o tinctura de untul pamantului? Alege produsul de care ai nevoie de la Springfarma, locul unde gasesti suplimente alimentare notificate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare. 

Utilizari Tamus communis si precautii

Produsele pe baza de brusture negru ar trebui sa fie folosite conform indicatiilor producatorului. Descopera mai jos cum pot fi folosite si tine cont de precautii.

Utilizari

Poate ca si tu ti-ai pus intrebarea „pentru ce este bun untul pamantului?”. In primul rand, se foloseste sub diferite forme (vezi mai jos), pentru a calma durerile articulare. De asemenea, se aplica pentru dureri sau tensiuni musculare si se maseaza pentru a penetra pielea. Daca practici un sport, poti aplica o crema pe baza de sigiliul doamnei, pentru a-ti pregati muschii si articulatiile pentru antrenament. In caz de tendinita sau probleme ale cartilajelor, unguentele ajuta la calmarea inflamatiei. 

Sportul este principalul vinovat pentru durerile musculare, insa acest simptom poate avea si alte cauze. Descopera cele 9 cauze ale durerilor musculare

Precautii si contraindicatii

Este indicat sa eviti aplicarea de tamus pe rani deschise. De asemenea, evita sa iei extractul sau tinctura intern. Daca suferi de boli cronice, este recomandat sa vorbesti cu medicul inainte de a folosi orice produs pe baza de brusture negru. Totodata, anumite categorii de persoane ar trebui sa evite cu totul folosirea produselor de ingrijire pe baza de untul pamantului. Aici intra:

  • Gravidele si femeile care alapteaza;
  • Persoanele cu boli gastrointestinale grave, precum boala inflamatorie intestinala sau ulcerul gastric;
  • Persoanele cu alergie la plantele din familia Dioscoreaceae.

Cu exceptia acestor categorii, sigiliul doamnei este sigur. In cazurile rare, in care apar reactii adverse, ele pot include:

  • Alergii ale pielii - eruptii, iritatii, mancarime;
  • Interactiuni cu anumite medicamente - in special, pentru diabet sau anticoagulante;
  • Simptome digestive, precum greata, varsaturi si/sau diaree.