Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: Cum alegi pompele de san, la ce trebuie sa fim atenti

Util: Cum alegi pompele de san, la ce trebuie sa fim atenti

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 29 mai 2024 Ultima actualizare: 29 mai 2024

Pompele de san sunt dispozitive create pentru a extrage laptele matern din sanii unei femei. Acestea sunt utile mai ales in situtatiile cand mama, din diverse motive, nu poate hrani copilul direct la san, ori cand doreste sa stocheze laptele matern pentru a-l folosi ulterior. Exista doua tipuri principale de pompe de san: pompe manuale si pompe electrice. Cele manuale au nevoie de actionarea manuala a unei parghii sau a unui piston pentru a forma vidul necesar pentru a extrage laptele. Cele electrice functioneaza pe baza unui motor electric alimentat de la o sursa de curent sau cu ajutorul bateriilor. Folosirea pompei de san poate avea mai multe beneficii. Unul dintre cele mai importante fiind, faptul ca, ii permite oricarei persoane sa hraneasca copilul cu lapte matern chiar si in momentele cand nu este disponibila mama.  

Tipuri de pompe de san. Principalele diferente si specificatii

 • Pompele de san manuale – Aceste pompe sunt actionate manual, fara a fi necesara o sursa de energie electrica. Utilizatorul actioneaza o parghie sau un piston pentru a forma vidul care este necesar extragerii laptelui matern. Acest tip este usor de utilizat, insa poate necesita mai mult efort fizic. De asemenea, reprezinta o optiune usoara de extragere a lapetelui din orice loc pentru ca sunt portabile.
 • Pompele de san electrice – Acestea sunt pompe actionate de un motor electric. Spre deosbire de pompele manuale, acestea isi creeaza vidul automat si extrag laptele matern fara a fi nevoie de actionare manuala. Acestea pot fi alimentate cu ajutorul unei prize de curent sau, in functie de model, pot functiona pe baza de baterii. In egala masura, pompele electrice pot fi si ele impartite: in pompe electrice simple, pentru un singur san, ori pompe electrice double, pentru ambii sani in acelasi timp.
 • Pompele de san cu apiratie reglabila – Modelul acesta de pompa, permite mamei sa modifice intensitatea vidului si ritmul de extragere al laptelui. Prin acest lucru, mama isi poate seta setarile astfel incat extragerea lapetui sa fie una confortabila si eficienta si nu una dureroasa si ineficienta.
 • Pompele de san cu sistem inchis – Acest tip de pompa foloseste un sistem inchis, care previne patrunderea laptelui in mecanismul pompei. Datorita acestui factor, extragerea devine un proces mai igienic, pompa fiind usor de curatat.
 • Pompele de san portabile – Modelul acesta este compact si usor de transportat, lucru ce il face perfect pentru mamele care sunt frecvent in deplasare. Acestea pot fi ori manuale, ori electrice si sunt create special pentru a fi usor de folosit pe drum. Asemeni oricarui dispozitiv existent pe piata, pompele de san prezinta anumite avantaje. 

Ce sa urmaresti inainte de achizitia unei pompe de sani

 • Flexibilitatea – Pompa de san ofera mamei posibilitatea ca al ei copil sa fie hranit cu lapte matern chiar si cand ea nu poate fi prezenta fizic ori cand din diverse motive nu poate alapta direct copilul. De asemenea, permite mamei sa impartaseasca responsabilitatea hranirii cu alte persoane de incredere din jurul ei.
 • Stimularea productiei de lapte – Pompa de san poate stimula productia de lapte matern, in special in cazurile cand este folosita regulat si eficient. Pomparea frecventa poate duce la o productie de lapte matern mai crescuta, astfel ajutand mamele sa isi mentina sau sa isi mareasca stocurile de lapte.
  Stocarea si gestionarea laptelui matern – Pompa de san permite mamei sa inmagazineze laptele matern in recipiente sigure si igienice. Acest lucru poate fi folositor pentru situatiile in care mama este departe de copil pentru o perioada mai lunga de timp si vrea sa isi faca o rezerva de lapte pentru a fi folosit ulterior.
 • Alinarea durerii si disconfortului – Pompa de san poate fi folositoare in cazurile cand sanii sunt tensionati, durerosi sau congestionati. Pomparea in mod regulat ajuta la eliberarea presiunii si la diminuarea disconfortului.
 • Adaptarea la situatii speciale – Pompa de san este utila intr-o diversitate de situatii speciale, printre care se enumera si nasterea prematura, copiii cu dificultati de sugere sau mamele cu probleme de sanatate.

Pentru a evita starile de disconfort, durere sau alte senzatii neplacute, este important sa utilizati corect pompa de san. Cativa pasi pentru a o folosi corect sunt urmatorii:

 • Spalati mainile – Inainte de a incepe pomparea trebuie sa va spalati bine pe maini, pentru a preveni contaminarea laptelui.
 • Montarea corecta a pompei – Verificati sa fi asamblat corect toate partile pompei conform instructiunilor producatorului. De asemnea, verificati etanseitatea conexiunilor pentru a preveni scurgerile de aer.
 • Gasiti un loc confortabil – Pomparea trebuie sa se faca intr-un loc linistit si confortabil pentru a evita starile neplacute.
 • Masati sanii – Inainte de a incepe pomparea, este recomandat sa masati usor sanii timp de cateva minute. Lucrul acesta ajuta la stimularea fluxului de lapte.
 • Aplicati pompa de san - Plasati flansa pe san astfel incat mamelonul sa fie situat central in orificiul flansei. Verificati pozitionarea flansei pentru a nu crea stari de disconfort sau sa exercite o presiune excesiva asupra sanului dumneavoastra.
 • Incepeti pomparea – In cazul in care pompa dumneavoastra este electrica porniti-o la setarile dorite, iar daca este manuala incepeti sa actionati manual parghia sau pistonul. Pentru pompele de san electrice incepeti cu o setare de vid si ritm mic, iar pe masura ce va simtiti confortabil puteti creste ritmul.
 • Pomparea efectiva – Este indicat sa pompati in mod regulat si ritmic. Pomparea se poate face fie prin alternarea pompei de pe un san pe altul sau puteti pompa un san complet inainte de a trece la celalalt.
 • Oprire si dezasamblare – In momentul in care simtiti ca sanii sunt goi sau ati obtinut cantitatea de lapte matern dorita, opriti pomparea. Dezumflati usor si treptat vidul, apoi inlaturati cu grija flansa de pe san. Utilizand instructiunile producatorului dezasamblati si curatati pompa.

Hipogalactia sau lipsa laptelui matern: De ce apare si cum se trateaza

 

Alaptarea este foarte importanta atat pentru sanatatea copilului, cat si pentru crearea unei conexiuni intre mama si prunc. Laptele matern este printre cele mai importante alimente pentru copii, incepand chiar de la nastere. Asigura copilului toti nutrientii de care are nevoie si anticorpii pe care ii va folosi pentru a-si dezvolta propriul sistem imunitar.

Hipogalactia este manifestarea scaderii functiilor glandelor mamare. Daca aceasta apare in primele 10 zile de la nastere, atunci se va numi Hipogalactie timpurie. Daca apare dupa 10 zile, se va numi Hipogalactie tarzie. Hipogalactia spontana se intalneste rar care apare imediat dupa nasterea copilului, iar in acest caz mama nu poate produce deloc lapte. Doar 3% dintre femeile care nasc sufera din aceasta cauza. La randul ei, este derivata in hipogalactie primara si secundara. 

Bibliografie:

Wang F, Calderone K, Smith NR, Do TT, Helfrich YR, Johnson TR, Kang S, Voorhees JJ, Fisher GJ. Marked disruption and aberrant regulation of elastic fibres in early striae gravidarum;

Neve S, Kirtschig G. Elastotic striae associated with striae distensae after application of very potent topical corticosteroids. Clin Exp Dermatol. 2006 May;

Strumia R. Skin signs in anorexia nervosa. Dermatoendocrinol. 2009 Sep;

Gupta M. Medroxyprogesterone acetate [Depo Provera] injections. Development of striae. Br J Fam Plann. 2000 Apr;

Picard D, Sellier S, Houivet E, Marpeau L, Fournet P, Thobois B, Bénichou J, Joly P. Incidence and risk factors for striae gravidarum. J Am Acad Dermatol. 2015 Oct;

Sheu HM, Yu HS, Chang CH. Mast cell degranulation and elastolysis in the early stage of striae distensae. J Cutan Pathol. 1991 Dec;

Articole similare
Boli autoimune: Sclerodermia, cum apare boala, ce alimente trebuiesc evitate Boli autoimune: Sclerodermia, cum apare boala, ce alimente trebuiesc evitate

Scleroza sistemica, cunoscuta si sub numele de sclerodermie, este o boala autoimuna cronica care afecteaza in principal pielea. In plus fata de afectarea pielii, poate afecta organele interne (plamani, intestine, rinichi sau inima).

3 martie 2023
citește articolul
Cheilitis simplex: Cand apare boala, de ce apare, preventie Cheilitis simplex: Cand apare boala, de ce apare, preventie

Buzele uscate sunt o problema comuna, care afecteaza atat barbatii, cat si femeile, in momente diferite din viata lor.

15 februarie 2023
citește articolul
Presbiopia: Cum se manifesta boala, cum se poate trata Presbiopia: Cum se manifesta boala, cum se poate trata

Presbiopia este o eroare de refractie care ingreuneaza adultii de varsta mijlocie si varstnici sa vada lucrurile de aproape. Se intampla deoarece cristalinul (o parte interioara a ochiului care ajuta la concentrarea ochiului) nu mai focalizeaza corect lumina asupra retinei (un strat de tesut sensibil la lumina din partea din spate a ochiului).

19 ianuarie 2023
Edited 30 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina