Util: Cum alegi un nebulizator, cum sa il folosesti corect, boli in care ai nevoie de el
Cunoscut si drept ”aparat de aerosoli”, un nebulizator este un dispozitiv medical utilizat pentru a administra medicamente sub forma de aerosoli, direct in plamani. Este adesea utilizat pentru a trata afectiuni respiratorii cum ar fi astmul, bronsita, pneumonia si alte afectiuni pulmonare. Nebulizatorul utilizeaza o sursa de aer comprimat sau o vibratie de inalta frecventa pentru a transforma solutiile lichide intr-un aerosol fin. Pacientul inhaleaza apoi acesti aerosoli prin intermediul unei masti speciale sau a unei duze pentru a ajunge in plamani.
Exista mai multe tipuri de nebulizatoare, iar cele mai cunoscute sunt cele cu compresoare si ultrasunete. Nebulizatoarele cu compresor utilizeaza o pompa pentru a transforma lichidul intr-un aerosol, in timp ce nebulizatoarele cu ultrasunete utilizeaza vibratii de inalta frecventa pentru a transforma lichidul intr-un aerosol. In general, nebulizatoarele cu compresor sunt mai populare, mai usor de gasit si mai ieftine decat cele cu ultrasunete. Persoanele care au astm utilizeaza un nebulizator, parte a tratamentului. Dispozitivul ofera aceleasi tipuri de medicamente ca inhalatoarele, dar functioneaza diferit. Nebulizatoarele pot fi mai usor de utilizat decat inhalatoarele, in special pentru copiii care nu sunt suficient de mari pentru a utiliza corect inhalatoarele si pacientii care au astm sever.
Acestea sunt disponibile in versiuni electrice sau cu baterii. Vin in diferite dimensiuni, mari, care se conecteaza la priza, dar se regasesc si in dimensiuni care sa permita transportarea. Ambele modele sunt realizate dintr-o baza care contine un compresor de aer, un recipient mic pentru medicamentele care trebuie sa fie inhalate si un tub care conecteaza compresorul de aer la recipientul pentru medicamente. Deasupra recipientului pentru medicamente se afla o duza sau o masca care este utilizata pentru inhalarea aburului.
Cum functioneaza un nebulizator? Diferente fata de un inhalator?
Aerul sub presiune trece prin tub si transforma medicamentul lichid in abur. In timpul unui atac de astm sau al unei infectii, aburul poate fi mai usor de inhalat decat folosind un inhalator de buzunar. Atunci cand caile respiratorii se ingusteaza - la fel ca in timpul unui atac de astm - nu puteti respira adanc. Din acest motiv, un nebulizator este o modalitate mai eficienta de a administra medicamentul decat un inhalator, care va forteaza sa respirati adanc.
Nebulizatoarele pot administra medicamente pentru astm rapid sau lent. Mai mult de un medicament poate fi, de asemenea, administrat in acelasi tratament. Tipul de medicament si dozele vor fi prescrise de medicul dumneavoastra si puteti primi recipiente preamestecate de lichid care pot fi deschise si plasate direct in spatiul special conceput al nebulizatorului sau poate fi necesar sa amestecati solutia inainte de fiecare utilizare.
Pentru ce boli sunt folosite nebulizatoarele?
Nebulizatoarele sunt utilizate pentru a trata simptomele si conditiile, cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), astmul, emfizemul si bronsita cronica. Atunci cand se utilizeaza medicamente specifice afectiunilor pulmonare de acest tip, aceste tratamente pot imbunatati respiratia prin deschiderea bronhiilor in plamani. Pentru cei cu boli pulmonare, tratamentele pot fi utilizate de mai multe ori pe zi sau numai atunci cand starea este acuta.
Astm: nebulizatoarele sunt utilizate pentru a administra medicamente care ajuta la deschiderea cailor respiratorii si la ameliorarea simptomelor de astm, cum ar fi bronhospasmul.
Bronsita: aceasta este o inflamatie a cailor respiratorii, care poate fi cauzata de o infectie sau de o reactie alergica. Nebulizatoarele sunt folosite pentru a administra medicamente care reduc inflamatia si ajuta la deschiderea cailor respiratorii.
Fibroza pulmonara: aceasta este o boala care duce la deteriorarea tesutului pulmonar si poate face dificila respiratia. Nebulizatoarele sunt utilizate pentru a administra medicamente care ajuta la deschiderea cailor respiratorii si la ameliorarea simptomelor.
Pneumonie: aceasta este o infectie a plamanilor care poate fi cauzata de bacterii, virusuri sau fungi. Nebulizatoarele sunt utilizate pentru a administra medicamente care ajuta la combaterea infectiei si la ameliorarea simptomelor.
BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica): aceasta este o boala progresiva care face dificila respiratia. Nebulizatoarele sunt utilizate pentru a administra medicamente care ajuta la deschiderea cailor respiratorii si la ameliorarea simptomelor.
Care sunt beneficiile nebulizatoarelor?
Utilizarea nebulizatorului daca aveti astm sau alte probleme de respiratie devine la fel de naturala ca si punerea ochelarilor dimineata, daca aveti probleme de vedere. Nebulizatoarele au beneficii ca tratament pentru bolile pulmonare.
Inhalarea eficienta a medicamentelor
Nebulizatoarele trimit medicamentele acolo unde sunt cele mai necesare, adica in plamani. Un bronhodilatator frecvent utilizat, incepe sa lucreze in jur de cinci minute atunci cand este administrat ca un nebulizator, comparativ cu aproximativ 30 minute atunci cand este administrat pe cale orala. Acestea pot livra medicamente direct in plamani, ceea ce poate fi mai eficient decat administrarea orala sau injectabila.
Mai putine efecte secundare
Utilizarea unui nebulizator poate reduce riscul de efecte secundare datorate administrarii orale sau injectabile de medicamente, deoarece medicamentele sunt livrate direct in plamani.
Usor de utilizat
Nebulizatoarele sunt usor de utilizat si pot fi utilizate acasa, ceea ce poate reduce costurile si timpul petrecut la spital sau la medic.
Sunt potrivite pentru toate varstele
Aceste dispozitive medicale pot fi utilizate de oricine, indiferent de varsta sau abilitatea de a inhala medicamentele prin alte mijloace.
Ajuta la mentinerea hidratarii mucoasei respiratorii
Unele nebulizatoare pot fi utilizate pentru a livra solutii saline, care ajuta la mentinerea hidratarii mucoasei respiratorii si la desprinderea mucusului.
Cum sa curatati si sa mentineti in stare optima un nebulizator?
Nebulizatorul trebuie curatat dupa fiecare utilizare si dezinfectat dupa fiecare tratament nou. Deoarece inhalati aburul din aparat, acesta trebuie sa fie curat. Daca aparatul nu este curatat corespunzator, bacteriile ar putea creste in interior.
Curatarea zilnica a unui nebulizator necesita urmatorii pasi:
Scoateti duza / masca si recipientul pentru medicamente si spalati cu apa fierbinte si sapun lichid.
Scuturati excesul de apa.
Reconectati recipientul pentru medicamente si duza / masca cu compresorul si porniti nebulizatorul pentru a usca piesele.
Dezinfectarea unui nebulizator:
Indepartati piesele detasabile (duza si recipientul pentru medicamente).
Inmuiati-le prin amestecarea unei parti din solutia dezinfectanta recomandata de medic.
Inmuiati-le timp de o ora sau atat timp cat este indicat in instructiuni.
Scoateti piesele si lasati-le sa se usuce la aer.
De asemenea, discutati intotdeauna cu medicul sau farmacistul pentru a va asigura ca aveti instructiunile corecte pentru curatarea zilnica si dezinfectarea nebulizatorului.
Astm bronsic la copii: tratament, simptome, cauze si diagnostic. Cum alegi nebulizatorul?
Astmul la copii nu este o boala diferita fata de astmul la adulti, dar copiii se confrunta cu provocari speciale. Aceasta conditie este una dintre principalele cauze ale vizitelor la departamentul de urgenta, spitalizarilor si absentei de la scoala. Din pacate, astmul din copilarie nu poate fi vindecat si simptomele pot continua pana la varsta adulta. Dar cu tratamentul potrivit, se pot gestiona simptomele si, de asemenea, se poate preveni deteriorarea plamanilor in crestere. Astmul este o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii care provoaca episoade recurente de respiratie suieratoare, dispnee, senzatie de strangere in piept si tuse.
A fost mult timp recunoscuta ca fiind cea mai frecventa boala cronica in copilarie, cu o prevalenta cuprinsa intre 5-10% in functie de populatiile studiate si cu o mortalitate care, desi rara, poate afecta intre 0,5-1% dintre astmatici. Diagnosticarea si gestionarea astmului la copiii sub 5 ani pot fi dificile. La sugari si copii mici, simptomele primare ale astmului - respiratie suieratoare si tuse - pot fi, de asemenea, cauzate de alte tulburari. De asemenea, testele standard de diagnostic utilizate pentru a masura cat de bine respirati nu pot fi utilizate cu usurinta si cu precizie la copiii sub 5 ani. Unele tratamente care sunt disponibile pentru copiii mai mari pentru a controla astmul nu sunt recomandate pentru sugari sau prescolari.
Bibliografie:
Saust LT, Bjerrum L, Siersma V, Arpi M, Hansen MP. Quality assessment in general practice: diagnosis and antibiotic treatment of acute respiratory tract infections, 2018 Dec;
Tanner M, Karen Roddis J. Antibiotics for acute bronchitis. Nurs Stand. 2018 Feb 28;32(27);
Braman SS. Chronic cough due to acute bronchitis: ACCP evidence-based clinical practice guidelines. Chest. 2006 Jan;
Kronman MP, Zhou C, Mangione-Smith R. Bacterial prevalence and antimicrobial prescribing trends for acute respiratory tract infections. Pediatrics. 2014 Oct;
Bai L, Su X, Zhao D, Zhang Y, Cheng Q, Zhang H, Wang S, Xie M, Su H. Exposure to traffic-related air pollution and acute bronchitis in children: season and age as modifiers. J Epidemiol Community Health. 2018 May;