Sindromul Guillain-Barre: o afectiune rara care poate provoca paralizie
Sindromul Guillain-Barre este o tulburare neurologica in care sistemul imunitar al organismului ataca sistemul nervos periferic, partea sistemului nervos din afara creierului si maduvei spinarii. Debutul bolii poate fi destul de brusc si neasteptat si necesita spitalizare imediata. Se poate dezvolta in cateva zile sau poate dura pana la cateva saptamani, iar senzatia cea mai mare de slabiciune apare in primele cateva saptamani dupa aparitia simptomelor.
Acest sindrom apare atunci cand sistemul imunitar al organismului ataca gresit membranele care acopera nervii, ceea ce poate duce la deteriorarea sau distrugerea acestora. Simptomele sindromului Guillain-Barre pot include slabiciunea musculara si senzatia de furnicaturi in membrele inferioare, care se pot extinde la membrele superioare si chiar la muschii respiratori. In cazurile severe, persoanele afectate pot avea dificultati in a respira si pot necesita ventilatie mecanica.
Desi cauzele exacte ale sindromului Guillain-Barre nu sunt cunoscute, este posibil ca afectiunea sa fie declansata de o infectie virala sau bacteriana sau de o reactie la imunizare (de exemplu, la vaccin). Tratamentul implica de obicei spitalizarea si terapia de sustinere, precum si administrarea de imunoglobulina sau plasmafereza pentru a ajuta la reducerea inflamatiei si a sprijini recuperarea.
Cauze ale sindromului Guillain-Barre
Nu este clar de ce unele persoane au aceasta boala, dar ceea ce se stie este ca sistemul imunitar al organismului incepe sa atace corpul. In mod normal, celulele sistemului imunitar ataca numai materiale straine si organisme invadatoare, dar in cazul sindromului Guillain-Barre, sistemul imunitar incepe sa distruga teaca de mielina care inconjoara celule nervoase.
Cand se intampla acest lucru, nervii nu pot trimite semnale in mod eficient, muschii isi pierd capacitatea de a raspunde la comenzile creierului, iar creierul primeste mai putine semnale senzoriale de la restul corpului. Rezultatul este o incapacitate de a simti caldura si aparitia durerii. Boala poate aparea dupa o infectie virala, o interventie chirurgicala, o leziune sau o reactie la o imunizare. Printre cauzele posibile se numara:
Infectii bacteriene sau virale, cum ar fi gripa, raceala comuna, infectia cu virusul Zika sau boala Lyme.
Vaccinari
Interventii chirurgicale sau alte traume fizice.
Simptome ale afectiunii
Primul simptom care apare include slabiciune sau senzatii de furnicaturi la nivelul picioarelor. Acest lucru se extinde uneori la brate si partea superioara a corpului. Un examen neurologic, de obicei, arata o pierdere a tuturor reflexelor profunde ale tendonului. Simptomele se pot agrava insa, iar in unele cazuri, este posibil sa nu va puteti folosi deloc muschii, fiind practic paralizat si avand, de asemenea, o respiratie dificila. In plus, tensiunea arteriala si functia inimii sunt afectate. Din aceste motive si nu numai, aceasta afectiune este considerata a fi urgenta medicala si trebuie tratata prompt.
Desi simptomele pot pune viata in pericol, recuperarea partiala este posibila chiar si in cele mai severe cazuri ale bolii. Simptomele se pot prezenta asemanatoare cu cele ale altor conditii medicale, de aceea, se recomanda efectuarea unui consult medical pentru a exclude alte patologii. Simptomele sindromului Guillain-Barre pot include:
Slabiciune musculara in picioare, brate si trunchi.
Furnicaturi sau amorteala in maini, picioare sau alte parti ale corpului.
Dificultati de coordonare si dificultati de echilibru.
Pierderea controlului muscular si a reflexelor.
Probleme cu vedere, vorbirea si respiratia.
Durere musculara sau crampe.
In cazuri severe, sindromul Guillain-Barre poate duce la paralizie si chiar la incapacitatea de a respira fara ajutor medical. Este important sa se solicite imediat ajutor medical daca apar simptomele specifice sindromului Guillain-Barre.
Diagnostic
Diagnosticul sindromului Guillain-Barre se bazeaza pe simptomele raportate de pacient si pe rezultatele testelor medicale, inclusiv electromiografia (EMG) si teste ale functiei nervoase, cum ar fi si testul de reflexe. Uneori, poate fi necesara o biopsie a nervului pentru a exclude alte cauze posibile ale simptomelor. Semnele si simptomele afectiunii variaza, iar boala poate fi dificil de diagnosticat in stadiile incipiente. Cu toate acestea, urmatoarele semne sunt tipice pentru sindromul Guillain-Barre:
Simptome pe ambele parti ale corpului
Simptomele apar rapid
Pierderea reflexelor
Nivel ridicat de proteine in lichidul cefalorahidian cerebral. Acesta este fluidul care inconjoara maduva spinarii si creierul. Pentru a diagnostica boala, se vor efectua urmatoarele teste:
Punctie spinala (punctie lombara). Un ac special este plasat in partea inferioara a spatelui, in canalul spinal (aceasta este zona din jurul maduvei spinarii), iar presiunea din canalul spinal si creier poate fi apoi masurata. O cantitate mica de lichid cefalorahidian poate fi indepartata si trimisa pentru testare pentru a afla daca exista o infectie sau alte probleme.
Teste electrodiagnostice, cum ar fi electromiografia (EMG) si viteza de conducere nervoasa (NCV).
Aceste studii sunt efectuate pentru a evalua si diagnostica tulburarile muschilor si neuronilor motori. Electrozii sunt introdusi in muschi sau plasati pe piele, deasupra unui muschi sau grup muscular, iar activitatea electrica si raspunsul muscular sunt inregistrate.
Tratament pentru sindromul Guillain-Barre
Tratamentul sindromului Guillain-Barre implica de obicei spitalizarea si terapia de sustinere, precum si administrarea de imunoglobulina sau plasmafereza pentru a ajuta la reducerea inflamatiei si a sprijini recuperarea. Alte optiuni de tratament pot include fizioterapia pentru a ajuta la mentinerea functiei musculare si a mobilitatii.
In cazurile severe, persoanele afectate pot avea nevoie de ingrijire medicala intensiva si de ventilatie mecanica pentru a-i ajuta la respiratie. Tratamentul poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni sau mai mult, in functie de gravitatea simptomelor si de rata de recuperare.
Nu exista niciun remediu cunoscut pentru aceasta boala. Scopul tratamentului este de a preveni problemele de respiratie si de a ameliora simptomele. Medicamentele sunt utilizate pentru a controla durerea si alte afectiuni care pot fi prezente. In plus, puteti obtine tratamente, cum ar fi plasmafereza sau imunoglobulina, pentru a suprima sistemul imunitar si pentru a reduce inflamatia cauzata de raspunsul sistemului imunitar la boala.
Plasmafereza este o procedura care indeparteaza plasma (partea lichida a sangelui) si o inlocuieste cu alte fluide. Anticorpii sunt, de asemenea, indepartati cu plasma, care se crede ca ajuta la reducerea simptomelor bolii. Imunoglobulina este un produs din sange care ajuta la scaderea atacului sistemului imunitar asupra sistemului nervos. Alte terapii includ terapia hormonala. Este important sa se monitorizeze atent simptomele si progresul persoanelor afectate de sindromul Guillain-Barre si sa se ofere suport medical si emotional pe tot parcursul tratamentului si recuperarii.