Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Vezica atonica: de ce apare si cum se poate vindeca

Vezica atonica: de ce apare si cum se poate vindeca

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 iulie 2022 Ultima actualizare: 13 ianuarie 2023

Muschii alcatuiesc 40% din greutatea totala a corpului, si datorita mase lor, acestia sunt principala sursa a organismului de generare a energiei termice. Conexiunile sistemului muscular sunt atat de complexe incat un muschi afectat ar putea provoca repercusiuni asupra intregului sistem. Atonia se refera la faptul ca muschii nu-si mai mentin elasticitatea normala si devin moi si apare atunci cand muschii nu sunt folositi sau cand impulsurile nervoase devin ineficiente. Totodata exista si situatii cand un mushi in stare atonica poate aparea nu doar la nivelul coapselor si membrelor si exista sansa sa atace si alte parti ale corpului precum muschii din zona pelvisului si atunci cand muschiul vezicii urinare este atacat de atonie pot aparea dereglari sistemice ale sistemelor. 

Ce este o vezica atonica?

O vezica atonica, uneori numita vezica flasca sau acontractila, se refera la o vezica a carei muschi nu se contracta complet. Acest lucru face dificila urinarea. De obicei, atunci cand vezica urinara se umple cu urina si se intinde, ea trimite doua semnale maduvei spinarii:

  • un semnal senzorial care va da impulsul de a urina
  • un semnal motor care face ca muschii vezicii urinare sa se contracte

Cineva cu vezica atonica ar putea simti ca trebuie sa urineze, dar nu poate, deoarece muschii vezicii urinare nu se vor contracta. Ca urmare, vezica urinara poate face deversari necontrolate de urina, provocand scurgeri si disconfort.

Care sunt simptomele vezicii atonice?

Principalul simptom al vezicii atonice este urina care se scurge din vezica. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de incontinenta excesiva. Cand se intampla acest lucru, e semn ca trebuie sa consultati un medic urolog sau ginecolog. A avea vezica urinara plina in mod constant poate provoca, de asemenea, disconfort. Pentru ca exista si varianta cand muschii vezicii urinare sunt permanenti contractati si atunci persoana respectiva poate elimina urina doar cu ajutorul unui dispozitiv special. Aceasta problema apare de obicei la barbati si atunci este nevoie sa se introduca un cateter prin penis pentru a putea ajuta organismul sa elimine urina.

ce este si cand apare incontinenta urinara

Ce cauzeaza o vezica atonica?

Mai multe lucruri pot provoca o vezica atonica, inclusiv afectiuni neurologice, leziuni sau obstructie. Pe scurt, orice afectiune care dauneaza nervilor senzoriali locali de la vezica urinara la maduva spinarii poate provoca o vezica atonica. Aceasta implica de obicei o boala care distruge partea inferioara a maduvei spinarii sau nervii care provin din aceasta. Cele mai cunoscute boli care au ca si simptom o vezica atonica sunt:

  • spina bifida
  • neuropatie diabetica
  • scleroza multipla
  • Leziunile peretelui vezicii urinare
  • Leziuni directe ale maduvei spinarii
  • nastere vaginala lunga sau dificila
  • chirurgie pelviana
  • Obstructie genitala
  • prostata marita
  • tumora pelvina
  • stricturi uretrale

Orice fel de blocaj sau obstructie in vezica urinara poate ingreuna, de asemenea, contractarea vezicii. Cand se intampla acest lucru, urina nu poate parasi vezica urinara, chiar si atunci cand vezica se contracta. Cand acest lucru se intampla in mod repetat pentru o perioada lunga de timp, va poate intinde muschii vezicii urinare

Cum este diagnosticata o vezica atonica?

Daca credeti ca ati putea avea o vezica atonica, faceti o programare la medicul dumneavoastra. Exista mai multe teste pe care le pot face pentru a diagnostica o vezica atonica, inclusiv:

  • Cistometrograma. Acest test arata dimensiunea vezicii urinare, cat de multa presiune poate produce peretele ei muscular si cat de bine se goleste. Vezicile atonice sunt mai mari si nu produc prea multa presiune.
  • Electromiograma. Aceasta testeaza tonusul muscular al vezicii urinare si capacitatea de a se contracta. O vezica atonica va avea putin sau deloc tonus sau capacitate de contractare.
  • Ecografie. Acest test imagistic va arata cata urina a ramas in vezica dupa ce incercati sa urinati. O vezica atonica va avea in continuare o cantitate mare de urina.
  • Scanare RMN pelvina. Acest test imagistic va poate ajuta medicul sa verifice orice deteriorare a maduvei spinarii sau a nervilor din apropiere.

Cum se trateaza vezica atonica?

In cele mai multe cazuri, nu exista nici un remediu pentru vezica atonica. In schimb, tratamentul se concentreaza pe eliminarea urinei din vezica urinara in alte moduri pentru a evita complicatiile. Medicul de exemplu poate sugera introducerea unui cateter. Acesta este un tub flexibil care intra in vezica urinara pentru a elibera urina. Va trebui sa utilizati un cateter de patru pana la opt ori pe zi. Medicul va poate arata cum sa o faceti singur acasa.

In plus, anumite modificari ale stilului de viata pot ajuta la reducerea cantitatii de urina pe care o produceti. De exemplu, evitarea bauturilor carbogazoase si a cafelei poate reduce numarul de operatiuni pe care trebuie sa-l faceti ca sa introduceti un cateter pe parcursul zilei. De asemenea, puteti incerca sa purtati lenjerie de corp absorbanta pentru a ajuta la gestionarea incontinentei de exces.

Daca alte tratamente nu functioneaza sau nu puteti utiliza un cateter, medicul va poate recomanda un tratament chirurgical, inclusiv:

  • Cateter suprapubian. Acesta este un cateter permanent care trece prin piele si in vezica. Este atasat de o punga care trebuie golita in mod regulat.
  • Deviere urinara. Aceasta procedura creeaza o noua cale pentru ca urina sa paraseasca corpul. Este redirectionat, astfel incat sa iasa printr-o gaura din abdomen intr-o punga pe care va trebui sa o goliti dupa cum este necesar.
  • Cistoplastie. Aceasta procedura foloseste tesutul din jur pentru a va mari vezica urinara. Acest lucru permite vezicii urinare sa retina mai multa urina, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa introduceti un cateter la fel de des. De asemenea, poate ajuta la reducerea incontinentei de preaplin.

Vezica atonica poate provoca complicatii?

Lasata netratata, o vezica atonica poate provoca mai multe complicatii. Toate acestea se datoreaza acumularii de urina stagnata, care poate adaposti o multime de bacterii in timp. Din aceasta cauza pot aparea probleme precum:

  • infectii ale vezicii urinare
  • infectii renale
  • leziuni renale din cauza urinei care se revarsa in ele
  • insuficienta renala

Sursa: https://www.healthline.com/health

Bibliografie:

1.Dr. Karl Hausmann and Dr. Hans Grubert, Neurogenic atonic bladder, Oxford University, (2016).

2. Shenot PJ. (2017). Neurogenic atonic bladder, Canadian Research Institute.

3. Vesiflo, Inc. (2016). IDC/atonic bladder background and current treatment options.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina