Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Vitiligo: Ce este, cum se manifesta, solutii de tratament

Vitiligo: Ce este, cum se manifesta, solutii de tratament

Vitiligo reprezinta o problema de sanatate care se manifesta prin aparitia unor pete decolorate pe piele si care afecteaza epidermul pe termen indelungat.  

Desi nu este o boala contagioasa ori care pune viata in pericol, vitiligo poate afecta orice parte a corpului, iar decolorarea pielii poate fi pe zone extinse.  

In plus, persoanele care sufera de vitiligo simt tendinta sa se izoleze de societate sau sa fie marginalizate si sa declanseze probleme de anxietate, depresie.  

Sunt si cazuri de persoane care au ajuns celebre in modeling, film sau muzica si care sufereau de aceasta afectiune. De ce apare ea si cum se manifesta vom descoperi in materialul urmator. 

Ce este vitiligo?

Ce este boala vitiligo?

Cum se manifesta boala vitiligo?

Tratament vitiligo aloe vera

Tratamente noi pentru vitiligo

Cand poti sa spui - ,,am scapat de vitiligo"

Ce inseamna - ,,camuflaj vitiligo"

Ce este vitiligo?

Ce este vitiligo? Vitiligo este o afectiune care actioneaza la nivelul melacocitelor, celulele responsabile de producerea melaninei.  

Melanina este cea care da culoare pielii, parului si ochilor, iar vitiligo distruge melanocitele, provocand aparitia petelor fara culoare de diferite dimensiuni, pe diferite parti ale corpului.  

Atunci cand ai pete albe pe maini poate fi un inceput de vitiligo. Aceasta bolala a pielii nu are sex, poate aparea atat la barbati cat si la femei si exista si vitiligo la copii.  

Putem asocia petele provocate de vitiligo cu cele survenite in urma arsurilor severe provocate de soare, atunci cand piele noastra se cojeste.

Cand vorbim de vitiligo cauze clar ne gandim la probleme genetice dar aceasta boala se poate declansa si din cauza unui stres profund. 

Aproximativ 2% din populatia globului sufera de Vitiligo, o afectiune care provoaca pete depigmentate pe piele. Petele pot aparea pe orice parte a corpului, si desi nu este contagioasa, dureroasa si nu ne pune deloc viata in pericol, vitiligo poate provoca un soc emotional datorita schimbarilor drastice pe care le provoaca aspectului fizic. 

Fie ca vorbim de pete albe pe picior, pete albe pe fata, vitiligo nu se manifesta la toti oamenii la fel. Poate sa inceapa cu o pata alba pe piele si mai este cunoscuta aceasta boala ca boala de piele pete albe.

Ce este boala vitiligo?

Ce este boala vitiligo este o intrebare pe care o auzim atunci cand mergem intr-o farmacie sau accesam site-uri medicale.  

Vitiligo este o boala care face ca pielea sa se decoloreze pe diferite zone. Astfel, incep sa apara pete de culoare alba, de diferite dimensiuni pe suprafata pielii.  

Vitiligo poate afecta oameni de orice rasa si de orice varsta, iar la nivel mondial este afectata in jur de 0.5 pana la 2% din populatie. Este mai vizibila atunci cand ataca persoane cu ten inchis, cu pielea de tip IV, V, VI pentru ca se vad mai usor diferentele de culoare. 

Fie ca ne gandim la aceasta boala ca fiind titrata in presa de specialitate ca vitiligo boala autoimuna sau chiar daca ea are debut in tinerete si putem sa o numim in cazuri locale drept vitiligo copii, vorbim totusi de o boala care are legatura directa cu acel pigment piele care genereaza acele pete albe pe fata la copii. 

Sunt oameni care cauta pe net vitiligo imagini si incearca diferite tratamente pentru repigmentare vitiligo sau care sunt panicati de puncte albe pe organele genitale, dar pana la urma solutia nu se poate gasi pe social media in spatii gen vitiligo tratament forum sau depigmentarea pielii forum pentru ca acolo nu sunt specialistii dermatologi de care ai nevoie ca sa te ajute sa scapi de pete albe pe piele tratament naturist. 

Altfel spus, daca te confrunti cu aceasta boala nu e bine sa cauti pe internet vitiligo tratament naturist formula AS. 

Din fericire, tehnologia a avansat foarte mult in ultimii ani si acum cand cauti pe internet tratament vitiligo 2021 descoperi cazuri de persoane care au trecut de la tratament vitiligo aloe vera, tratament care se folosea pana la finalul anilor 90, la oameni care au scapat de vitiligo. 

Oameni care pot spune azi  - ,,am scapat de vitiligo'' doar pentru ca au descoperit tratamente noi pentru vitiligo, tratamente care au stopat depigmentarea pielii.  

Azi se gaseste in farmacii crema vitiligo sau tratament pentru pete albe pe piele sau lotiuni care sunt recomandate ca tratament pentru depigmentarea pielii. Tot in farmacii gasesti crema pentru pete albe pe piele sau solutii cosmetice pentru camuflaj vitiligo.

citeste despre tipurile de piele

Atat culoarea pielii, cat si culoarea parului este determinata de melanina. De asemenea, aceasta protejeaza pielea de radiatiile UV.  

Vitiligo apare atunci cand celulele pigmentare care produc melanina, melanocitele, sunt distruse sau se opresc din functionare. Acest proces duce la pierderea pigmentului si decolorarea pielii. Ce este melanina? 

Melanina este cunoscuta in limbaj popular ca un pigment care coloreaza pielea, parul si ochii si ne ajuta atunci cand ne supraexpunem pielea la soare si actioneaza ca factor de protectie. In lume exista 6 tipuri de piele care difera in functie de cantitatea de melanina secretata de organism. 

Totodata, Melanina actioneaza asemenea unui superconductor (ca o baterie de masina) si este mereu incarcata cand este expusa la lumina, sunet, culoare si raze solare, corpul uman fiind capabil sa o creeze in conditiile mentionate pentru a supravietui, reincarcandu-se constant si suplimentar de fiecare data cand este stimulat pentru ca Melanina are un rol vital in sezonul rece pentru ca ajuta organismul sa se incarce cu caldura. 

De exemplu pistruii, care apar la persoane de toate etniile, reprezinta portiuni mici si concentrate cu productie crescuta de melanina.  

Desi nu multe persoane cunosc acest lucru, melanina este produsa de glanda pineala si este prezenta si in vascularizatia striata a urechii interne, dar si in creier (medulla, locus coeruleus si substantia nigra), in zona reticulata a glandei adrenale, in timus, in glanda tiroida si in glanda pituitara.  

Aceasta substanta este localizata in plus in toate zonele functionale principale inclusiv in inima, ficat, artere, muschi si tract gastrointestinal, practic in toate organele corpului. 

Melanina este strans legata de procesul de metabolizare a unui aminoacid denumit tirozina, la nivelul pielii fiind creata, dupa cum am mentionat, de melanocite. 

In anumite cazuri insa (cum se intampla in albinism), melanina lipseste, si asa apar oameni cu pielea alba si ochii sticlosi si parul carunt. Altfel spus, vitiligo are legatura directa cu melanina. 

Concret, petele depigmentate pot sa apara pe orice parte a corpului, chiar si in zona ochilor, in interiorul cavitatii bucale sau la nivelul parului si se pot extinde pe suprafata pielii, caz care difera de la persoana la persoana.  

Desi nu se stie cu exactitate daca petele decolorate se vor extinde sau cat va dura acest proces, de regula, zonele afectate raman decolorate pe toata durata vietii. Exista situatii cand petele isi pastreaza dimensiunile timp de cateva luni sau chiar ani. 

Vitiligo este o afectiune care creste fotosensibilitatea, iar acest lucru inseamna ca zonele decolorate vor deveni mult mai sensibile la lumina soarelui. Bineinteles, petele decolorate sunt mai vizibile la persoanele cu pielea inchisa la culoare.

tu ce stii despre punctele negre?

Cum se manifesta boala vitiligo?

Vitiligo este o afectiune cronica despre care specialistii banuiesc ca ar fi de natura autoimuna, iar cauzele aparitiei sale nu sunt in totalitate cunoscute. Aparitia vitiligo determina pierderea melaninei, substanta responsabila cu pigmentarea pielii.  

Melanocitele, celulele care produc pigmentul, nu mai functioneaza normal la persoanele cu vitiligo, ceea ce inseamna ca productia de melanina este oprita. 

Printre posibilele cauze asociate cu aparitia vitiligo se numara:

  • Prezenta unei afectiuni autoimune, in urma careia sistemul imunitar devine hiperactiv si distruge melanocitele
  • Un dezechilibru in organism cauzat de stresul oxidativ
  • Arsuri solare grave sau expunerea la substante chimice nocive pentru piele
  • Cauze neurologice sau ereditare

Vitiligo prezinta un singur simptom, cel al decolorarii segmentate a pielii, fara a cauza alte neplaceri. Prima pata apare, de obicei, intr-o zona des expusa la soare.  

Pata se decoloreaza treptat, pana ajunge complet alba. Petele de vitiligo sunt, de obicei, neregulate, dar uneori marginile acestora se pot inflama usor, capatand un ton rozaliu, care poate da mancarime. 

In mod normal, insa, petele de vitiligo nu produc niciun fel de disconfort, iritatie sau uscaciune a pielii. Practic, in afara decolorarii, pielea afectata de vitiligo se comporta normal. 

Vitiligo se manifesta diferit de la o persoana la alta. Astfel, unii pot avea cateva pete care se opresc relativ repede din dezvoltare si nu se mai extind, in timp ce altii pot dezvolta pete de mari dimensiuni, care se pot uni pe suprafete intinse ale pielii. 

Exista doua tipuri cunoscute de vitiligo, mai precis vitiligo non-segmental si vitiligo segmental. Vitiligo non-segmental se caracterizeaza prin pete simetrice, care se dezvolta mai lent daca nu apar pe aceeasi portiune a corpului (de exemplu, abdomen).  

Petele apar cel mai des in zonele de piele frecvent expuse la soare, precum fata, gat si maini, dar, in cazul acestui tip de vitiligo, mai pot aparea si in palme, pe brate, in zona ochilor, pe genunchi, coate, picioare, zona axilei, zona genitala si rectala, si nas. 

Exista mai multe subcategorii de vitiligo non-segmental, dupa cum urmeaza:

  • Vitiligo generalizat – fara zone sau dimensiuni specifice ale petelor, fiind cel mai des intalnit.
  • Vitiligo acrofacial – apare, cel mai des, in zona degetelor de la maini si picioare.
  • Vitiligo al mucoasei – apare in jurul membranelor mucoase si a buzelor.
  • Vitiligo universal – cuprinde aproape tot corpul si este foarte rar intalnit.
  • Vitiligo focal – se manifesta prin cateva pete rare, in zone discrete, si apare adesea la copii.
  • Tipul non-segmental este cea mai raspandita forma de vitiligo, acoperind aproape 90% dintre cazuri.

Vitiligo segmental se extinde mai rapid, dar specialistii au constatat ca este mai stabil si mai constant fata de vitiligo non-segmental. Aceasta forma este mai putin intalnita, afectand in jur de 10% din populatia cu vitiligo. Petele nu sunt simetrice si apar mai des la copii si tineri.  

Forma de vitiligo segmental afecteaza, de obicei, o singura zona de piele, si raspunde mai bine la tratamentele topice fata de vitiligo non-segmental. 

Persoanele cu vitiligo observa, initial, placi albe (depigmentate) la nivelul pielii. Cel mai frecvent, acestea sunt localizate pe zonele fotoexpuse: maini, picioare, brate, fata si buze.  

Alte localizari frecvente: incheietura mainii, zona inghinala, in jurul gurii si ochilor. In plus, pacientii cu vitiligo pot avea o albire prematura a parului de pe scalp, a genelor, a sprancenelor si a barbii. 

Riscul aparitiei cancerului de piele este semnificativ mai mare, de aceea este recomandata protejarea acestor segmente de piele impotriva razelor UV.  

Asociate cu vitiligo sunt si: pierderea auzului, schimbari ale vederii si alte boli autoimune, de exemplu afectiuni la nivelul tiroidei, diabet zaharat de tip 1 si anumite tipuri de anemie. 

Pacientilor cu vitiligo li se recomanda evitarea traumatismelor fizice locale (taieturi, zgarieturi, haine foarte stramte, bijuterii si alte obiecte care pot produce iritatii) deoarece ele pot conduce la aparitia unor noi leziuni la acel nivel.  

Diagnosticul include anamneza pacientului, utilizarea unei lampi cu lumina ultravioleta sau chiar biopsia unei mostre de tesut afectat. Analizele de sange pot si ele sa determine prezenta unei boli autoimune. 

Desi vitiligo este in general o afectiune asimptomatica, calitatea vietii acestor pacienti este foarte scazuta din cauza aspectului fizic. Este des asociata cu depresia. Legatura dintre vitiligo si depresie este complexa din multe aspecte.  

Vitiligo predispune catre depresie deoarece este o boala cronica, imprevizibila, fara tratament curativ, ce afecteaza calitatea vietii, in special din cauza afectarii cutanate.  

Probabilitatea de a dezvolta depresie in cadrul vitiligo este mai mare la sexul feminin decat la cel masculin. Femeile in general au experiente depresive mai intense din cauza stresului mai mare.

afla de ce trebuie sa fii atent la alunite

Tratament vitiligo aloe vera 

Vitiligo este o boala destul de veche care afecteaza omenirea din cele mai vechi timpuri iar primele tratamente folosite erau cele naturiste pe baza de ulei de cocos si aloe vera.  

La vitiligo pete albe apar in apropierea nasului, gurii, in interiorul gurii, tample, ochi, iar starea este de obicei insotita de albire prematura a parului. Aceasta problema cronica poate afecta zone mici ale pielii si apoi raspandit in zone mai mari.  

Cum se folosea aloe vera? Se culegea o frunza proaspata din care se extragea gelul din interior dupa care se aplica pe regiunea afectata de vitiligo si se lasa 4-6 ore iar operatiunea se repetate de 2-3 ori pe zi. In cazul unor forme usoare de vitiligo acest tratament dadea rezultate in antichitate si evul mediu.

Tratamente noi pentru vitiligo

Sunt disponibile o gama larga de tratamente care pot sa imbunatateasca aspectul petelor, reechilibrand culoarea pielii, dar niciunul dintre acestea nu pot opri procesul de depigmentare. Repigmentarea completa si permanenta este rareori posibila. Durata tratamentului este in general indelungata (6-18 luni), iar tipul de terapie folosita este aleasa in functie de numarul si raspandirea petelor si de preferinta pacientului.

  • Fototerapie cu radiatii de tipul UVA si UVB – este un tratament care trebuie aplicat zilnic pentru a fi cu adevarat eficient
  • Terapia cu steroizi topici - aplicatiile topice cu steroizi pot da rezultate satisfacatoare in repigmentarea pielii, in special daca sunt folosite de la inceputul bolii
  • Depigmentare – este un tratament aplicat in cazul in care petele cauzate de vitiligo au acoperit 50% din suprafata corpului sau chiar mai mult. Se utilizeaza pentru a reduce considerabil diferenta care exista intre cele doua tonuri de culoare ale pielii
  • Micropigmentarea – se utilizeaza pigment natural ce poate fi implantat in piele, pentru reuniformizarea tonului general. Micropigmentarea este adesea folosita in tratamentul petelor din jurul buzelor, nasului si sprancenelor
  • Transplantul autolog de melanocite - presupune recoltarea pielii din zonele pigmentate, ulterior cultivandu-se melanocite in laborator, care sunt apoi transplantate zonelor depigmentate
  • Acoperirea petelor de pe piele cu produse dermatocosmetice
  • Cremele antisolare - persoanele cu vitiligo, in special cele cu piele sensibila, trebuie sa foloseasca creme antisolare care sa protejeze pielea de arsuri si, de asemenea, pentru a diminua bronzarea care ar accentua contrastul dintre pielea sanatoasa si leziunile de vitiligo

Cand poti sa spui - "am scapat de vitiligo" 

Din punct de vedere stiintific si medical nu exista leac pentru vitiligo. Totusi exista unele cazuri documentate stiintific unde petele dispar de la sine fara tratament. In cazul celor pentru care nu se intampla acest lucru, tratamentele pot ajuta la o mai buna tonifiere a pielii.  

Unele remedii pot fi incercate acasa. Un tratament care functioneaza pentru o persoana poate sa nu functioneze pentru alta si niciun tratament nu este probabil 100% eficient pentru a face ca petele sa dispara.

Ce inseamna - "camuflaj vitiligo"

Cand vorbim de camuflaj vitiligo ne gandim practic la tehnici de make-up pentru ten si solutii pentru a masca depigmentarea pielii. 

Inainte de a aplica orice solutii cosmetice trebuie sa ai grija ca pielea sa fie hidratata corect. Apoi se foloseste un primer sau baza de machiaj pentru a fixa mai bine noile nuante. 

Daca aveti vitiligo in zona ochilor este nevoie de un anticearcan si corector, si un fond de ten apropiat de culoarea pielii. 

Totodata este bine sa folositi si o pudra de fixare pentru a mentine machiajul mai mult timp pe corp.  

Ce nu stii despre piele

Pielea ta este cel mai mare organ al corpului tau, cu o suprafata de aproximativ 2 metri patrati. (Urmatorul cel mai mare organ din corpul tau este ficatul.)

Nu toata pielea de pe corp are aceeasi grosime. Pleoapele, de exemplu, au pielea mai subtire – la 0,05 milimetri – in timp ce palmele si talpile picioarelor au pielea mai groasa, la 1,5 milimetri.

Pielea ta este grea. Aproximativ 16% din greutatea corporala este data doar de piele. In plus, pielea ta nu este alcatuita dintr-un singur strat. Exista trei straturi ale pielii: epiderma, dermul si hipodermul. Hipodermuleste cel mai profund strat si este alcatuit din celule de grasime si colagen. Dermul este stratul intermediar si este responsabil pentru 90% din grosimea pielii. Epiderma este stratul exterior si serveste ca o bariera protectoare intre corp si mediu.

Pierzi o cantitate impresionanta de celule ale pielii in fiecare minut. Pierzi 30-40.000 celule pielii pe minut! Iar o mare parte din aceasta cantitate se gaseste in praful din locuinte.

Pielea ta ajuta organismul sa mentina controlul temperaturii. Cand va supraincalziti vasele de sange se largesc astfel incat caldura poate fi eliberata cu usurinta prin piele. Cand corpul este rece, vasele de sange din piele se strang.

Pielea ta a avut o culoare diferita cand te-ai nascut. Pielea sanatoasa a copilului nou-nascut este de fapt o culoare rosie sau purpurie, iar mainile si picioarele sunt nuante albastru.

Cicatricile sunt cauzate de deteriorarea celui de-al doilea strat al pielii, dermul. Colagenul din cicatrici este diferit de colagen din pielea normala. Ca atare, chiar si atunci cand celulele pielii mor si sunt inlocuite, colagenul cicatricial nu este schimbat. Pe tesutul cicatricial nu creste parul decat in anumite conditii speciale, depinde de localizarea lor.

Modul in care dormi poate afecta pielea. Dormitul cu fata inghesuita in perna poate determina aparitia ridurilor.

Pielea bebelusului este acoperita cu o substanta protectoare, cerata, numita vernix. Vernix este un film cerat care protejeaza pielea fatului in uter. De obicei, se spala cu prima baie a bebelusului.

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.aocd.org/page/Vitiligo

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/vitiligo-common-cause-loss-skin-pigment

REFERINTE:

1.Nair BK
Vitiligo—a retrospect.
Int J Dermatol. 1978; 17: 755-757

2.Gauthier Y Benzekri L
Historical aspects.
in: Picardo M Taïeb A Vitiligo. Springer Verlag, Heidelberg2010: 3-9

3.Panda AK
The medico historical perspective of vitiligo (Switra).
Bull Indian Inst Hist Med Hyderabad. 2005; 35: 41-46
Revised classification/nomenclature of vitiligo and related issues: the Vitiligo Global Issues Consensus Conference.
Pigment Cell Melanoma Res. 2012; 25: E1-13

4.Howitz J Brodthagen H Schwartz M Thomsen K
Prevalence of vitiligo. Epidemiological survey on the Isle of Bornholm, Denmark.
Arch Dermatol. 1977; 113: 47-52

5.Sehgal VN Srivastava G
Vitiligo: compendium of clinico-epidemiological features.
Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2007; 73: 149-156

6.Boisseau-Garsaud AM Garsaud P Calès-Quist D Hélénon R Quénéhervé C Claire RC
Epidemiology of vitiligo in the French West Indies (Isle of Martinique).
Int J Dermatol. 2000; 39: 18-20

21 octombrie 2021

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.