Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Alunitele: ce sunt, cand sunt periculoase, evaluare si tratament

Alunitele: ce sunt, cand sunt periculoase, evaluare si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 iulie 2021 Ultima actualizare: 15 noiembrie 2023

Alunitele sunt cunoscute in termeni medicali ca fiind nevi melanocitari (pigmentari) si se definesc ca niste mici pete sau excrescente la nivelul pielii, cu o culoare mai inchisa decat aceasta, variind de la nuante de roz pana la maro inchis. Nevii sunt de fapt aglomerari de melanocite (celulele care produc melanina, respectiv pigmentul care da culoarea pielii). Iar alunitele apar de obicei la persoanele cu tipul de piele I,II sau III si sunt mai rare la persoanele cu pielea neagra de exemplu.

Alunitele difera nu doar in privinta culorii, ci si a formei, marimii si a numarului prezent pe suprafata corpului. In general, o alunita obisnuita nu are un diametru mai mare de 6 mm, are marginile bine conturate, iar culoarea este uniforma si influentata de tenul persoanei (are un colorit mai intens cu cat tenul este mai inchis la culoare). De asemenea, unele alunite pot dezvolta fire de par.

Ce sunt alunitele?

Cum apar alunitele?

De ce trebuie sa le protejam de Soare?

Ce sunt alunitele?

Alunitele, cunoscute si sub denumirea de nevi pigmentari, sunt formatiuni de natura benigna, ce apar in urma multiplicarii necontrolate a melanocitelor. Alunitele pot fi impartite in mai multe categorii, in functie de mai multe criterii.

Alunite congenitale

Alunitele congenitale, adica nevii congenitali, sunt cele prezente pe piele inca de la nastere. Acestea sunt cauzate de melanocitele de la nivelul dermului, epidermului sau a amandurora. Alunitele congenitale pot avea diverse dimensiuni si sunt adesea denumite “semne din nastere”. Nevii congenitali se pot transforma in melanom la maturitate si ar trebui sa fie monitorizati in perioada adolescentei si a maturitatii.

Alunite dobandite

Alunitele dobandite sunt cele care apar fie in copilarie, fie la maturitate. Cele mai multe dintre ele nu prezinta niciun risc, insa uneori se pot transforma in alunite canceroase. Alunitele dobandite sunt cele mai comune si apar, in general, din cauza expunerii prelungite si repetate la soare.

Alunite cu forme regulate

Alunitele cu forma regulata sunt alunite obisnuite, care nu ridica semne de intrebare decat daca isi schimba, brusc, forma.

Alunite dobandite displastice

Alunitele dobandite displastice, cunoscute si sub denumirea de alunite atipice, sunt cele care au o forma neregulata. In general, acestea au conturul ondulat, au culori diferite si sunt mai mari decat alunitele cu forme regulate.

Alunite junctionale

Alunitele junctionale sunt alunite care apar din cauza unei acumulari a melanocitelor in punctul de intalnire dintre derm si epiderm. Aceste alunite sunt foarte putin umflate, avand mai degraba o forma aplatizata, au marginile regulate, iar culoarea acestora este maro.

Alunite dermice sau intradermice

Alunitele intradermice sunt cele care au culoarea asemanatoare pielii. Aceastea sunt localizate la nivelul dermului, de aceea nici nu sunt inchise la culoare. Alunitele intradermice apar, de obicei, in ultima parte a copilariei sau la maturitate si sunt adesea de natura benigna.

Cum apar alunitele?

Dupa cum am spus la inceput, aparitia alunitelor este influentata direct de tipul de piele pe care il avem. Pentru a intelege mai bine legatura dintre alunite si piele trebuie sa vorbim de tipurile de piele. Asa cum toti avem o amprenta unica la nivelul retinei oculare, amprente unice pe varful degetelor, pe limba, exista un cod genetic care a putut fi deslusit si decriptat in 6 tipuri de piele care se potriveste in diferite procente la cei peste 8 miliarde de oameni. Scara a fost identificata in 1975 de catre  medicul dermatolog Thomas Fitzpatrick de la Universitatea Harvard. Conform acestuia, exista o cercetare complexa unde sunt detaliate cele 6 tipuri de piele.

Tipul I

  • pielea este foarte alba (ivorie), cu tendinta spre pistrui;
  • parul este roscat sau blond deschis;
  • ochii au nuante deschise de verde, albastru, cenusiu;

Reactia la soare - Acest tip de piele are cel mai mare risc de arsuri solare,  pielea nu se bronzeaza niciodata, doar se irita si este foarte sensibila la raze UV si lumina.

Tipul II

  • pielea are nuanțe de alb-bej, cu putini pistrui sau deloc;
  • ochii sunt deschisi la culoare sau caprui deschis;
  • parul este deschis la culoare (blond sau saten).

Reacția la soare - Si la acest tip de piele apar destul de des arsurile solare, epiderma se bronzeaza rar si doar in anumite conditii si exista o sensibilitate crescuta la lumina solara si radiatii UV.

Tipul III

  • pielea este de culoare bej, fara pistrui;
  • par castaniu;
  • ochi caprui;

Reacția la soare - Aceasta piele se poate bronza mai usor, in cazul in care se exagereaza expunerea solara pot aparea arsuri moderate, iar epiderma are o sensibilitate redusa la lumina si raze UV. In plus, bronzul apare gradual si ajunge sa fie de un maro deschis.

Tipul IV 

  • pielea este maslinie (creola);
  • ochii si parul sunt inchise la culoare;
  • parul poate fi cret sau carliontat;

Reacția la soare - pielea se bronzeaza usor, rareori apar arsurile solare chiar si cand pielea e supraexpusa si exista o sensibilitate minima lumina si raze UV.

Tipul V

  • pielea este închisa la culoare, la fel si ochii si parul;
  • acest tip de ten este specific persoanelor mulatre;

Reacția la soare - pielea se bronzeaza usor, foarte rar apar arsurile solare si epiderma nu este sensibila la lumina sau raze UV, este rezistenta la supraexpunere.

Tipul VI

  • pielea este foarte inchisa la culoare (are pigmentul cel mai intunecat);
  • acest tip de piele este specific persoanelor de pe continentul African;
  • ochii sunt negri sau caprui inchis;
  • parul este negru.

Reacția la soare - pielea nu se arde niciodata si nu are nicio sensibilitate la soare, lumina sau radiatii UV.

Descoperă aici tot ce vrei să știi despre arsurile solare.

Altfel spus, alunitele in sine nu sunt o problema, mai ales ca unele apar la nastere. Problemele incep sa apara atunci cand alunitele sunt declansate de melanomul malign pentru ca acesta se poate dezvolta dintr-o alunita sau in apropierea ei, de aceea o atentie deosebita trebuie acordata observarii si examinarii alunitelor (atat a celor vechi, cat si a celor noi care apar). Totodata, un melanom se poate ascunde sub aspectul unei alunite normale, si numai o consultatie de specialitate poate face aceasta diferenta.

Persoanele cu nevi multipli prezinta un risc crescut de a dezvolta melanom, in special cei cu pielea foarte deschisa, ochii albastri/verzi si par roscat/blond/saten. Studii genetice au aratat ca aceeasi mutatie (CDKN2A) este responsabila atat de aparitia melanomului, cat si a nevilor cu probleme (atipici/displazici). Desi alunitele sunt prezente la foarte multe persoane, anumite tipuri de nevi predispun catre dezvoltarea melanomului malign, la fel si un numar ridicat de alunite. In functie de celula de origine, exista 2 tipuri principale de cancer cutanat epidermic: carcinoame si melanom. Prima categorie afecteaza in general varstnicii si determina rar metastaze sau deces.

Melanomul reprezinta una dintre cele mai agresive tumori umane si afecteaza o categorie mult mai tanara de populatie. Astfel, preventia melanomului joaca un rol important in dermatologie, iar una dintre cele mai eficiente metode o reprezinta controlul periodic al alunitelor (nevilor). Printre factorii de risc ce favorizeaza dezvoltarea unui melanom malign se numara prezenta nevilor atipici (displazici) si numarul ridicat de alunite normale.

Melanomul malign este o boala letala daca nu este depistata la timp, dar tratabila daca este descoperita in faza incipienta, de aceea se recomanda examinarea alunitelor o data pe an si ori de cate ori sesizam modificari neobisnuite ale acestora. In general, melanomul malign apare frecvent pe spate la barbati si pe picioare la femei. Melanomul este o boala letala, care daca nu este depistata in stadiul incipient, avanseaza rapid, fara posibilitatea unui tratament curativ care sa incetineasca sau sa opreasca metastazarea.

Dintre toate tipurile de cancer de piele, melanomul malign este asociat cu prezenta alunitelor. Se pare ca alunitele sunt atat indicatori ai riscului de a dezvolta cancer de piele, cat si baza din care se dezvolta unele melanoame. Desi are o incidenta mai mica decat a celorlalte cancere de piele, melanomul malign are o evolutie mult mai rapida. Este un cancer agresiv, care apare prin dezvoltarea haotica si necontrolata a melanocitelor (celulele din piele care produc pigmentul de culoare, respectiv melanina).

De ce trebuie sa le protejam de Soare?

Desi toti stim ca Soarele ajuta organismul la metabolizarea vitaminei D atat de necesara functionarii organelor noastre, nu exista notiunea de ,,bronz sanatos'" pentru medici. Altfel spus, expunerea neprotejata la soare cauzeaza imbatranirea prematura a pielii, mai ales daca nu folosim creme, lotiuni sau uleiuri cu factor de protectie solara. In plus, persoanele care au alunite au un risc care creste exponential cu numarul de alunite pe care il au pe corp in zone expuse la Soare de a declansa cancer de piele. De ce trebuie sa protejam alunitele de Soare? Tocmai am spus mai devreme. Cum putem sa facem asta?

1. Cel mai intelept sfat este sa eviti soarele pe cat posibil. Dar, daca totusi mergi la mare si vrei sa stai la plaja, incearca sa nu stai la soare intre 10 si 16, cand razele soarelui sunt foarte puternice. La 8 dimineata sau ora 19-20 sunt ore recomandate.

2. Cu jumatate de ora inainte de expunerea la soare aplica o crema cu factor mare de protectie cel putin 50 cu factor anti UVB si anti UVA. Crema trebuie reaplicata la intervale de cel mult doua ore.

3. Evita solarul, deoarece nu este o alternativa sanatoasa pentru obtinerea bronzului si pielea va fi expusa la raze ultraviolete. Iar in cazul solarului alunitele pot suferi mutatii din cauza fortarii care se aplica pentru ca pielea sa se bronzeze.

4. Pentru zonele cu alunite, cel mai prudent este sa folosesti o crema cu factor de protectie de fiecare data cand iesi din casa, chiar daca este innorat. Nu uita de zona din spatele gatului, unde de regula apar alunite. Altfel spus, daca ai o piele cu alunite se recomanda folosirea unei creme sau lotiuni cu minim SPF 30 si in timpul anului atunci cand expui in mediul exterior portiuni de piele care au alunite.

5. Poarta haine usoare care te protejeaza de soare si care iti acopera picioarele si mainile. Daca ai alunite in zona fetei, accesoriul obligatoriu este o palarie cu boruri largi. Si daca tot am vorbit despre alunite si cum sa le protejezi de supra-expunere la Soare, cateva lucruri pe care cu siguranta nu le stii despre pielea ta.

1. Fiecare centimetru al pielii tale are o elasticitate si o rezistenta anume, care difera de la o zona la alta (spre exemplu, pielea de la incheieturile degetelor este foarte diferita de cea de pe abdomen). Cea mai sensibila piele e pilea din jurul pleoapelor si cea mai groasa este cea din zona talpilor. Atfel spus, cea mai subtire piele se gaseste pe pleoape, avand grosimea de 0,02 mm, iar cea mai groasa piele se gaseste pe talpi si are grosimea de 1,4 mm.

2. Putini stiu de exemplu ca pielea are propriul microbiom al bacteriilor, format din peste 1000 de specii. Practic vorbim ca un centimetru patrat de piele sanatoasa poate depozita in jur de 1.000.000.000.000 de bacterii individuale sau grupate in clustere. De aceea transpiratia are un miros accentuat de sulfuri pentru ca bacteriile aflate in zona axilelor produc acel miros neplacut. 

3. Aproximativ 7% din celulele pielii sunt melanocite. Toata lumea are acelasi numar de melanocite. Culoarea pielii se datoreaza activitatii lor, nu cantitatii. Altfel spus, in functie de tipul de piele si de predispozitia genetica activitatea acestor celule difera. 

4. Se stie deja ca in lume 1 din 110.000 de persoane sufera de Albinism, datorat lipsei de melanocite. Aceasta boala a pielii e intalnita si la anumite specii de mamifere. De obicei persoanele care sufera de albinism au parul blond deschis spre alb sau pot suferi de lipsa lui (sunt spani) iar ochii au o culoare de un albastru deschis. Aceste persoane pot dezvolta foarte usor diferite forme de cancer de piele si trebuie sa evite expunerea la Soare.

5. Daca v-ati intrebat de ce pielea bebelusilor are o culoare diferita la nastere, asta se intampla pentru ca dureaza pana la 6 luni ca bebelusii sa isi dezvolte tipul de piele. Acneea este cauzata de o supraproductie de celule care se suprapun cu glandele sudoripare. Uneori, copiii dezvolta acnee in primele saptamani de viata. Datorita poluarii, factorilor genetici si hormonali, in prezent 4 din 5 adolescenti dezvolta cel putin o forma de acnee, 1 din 20 dintre femeile adulte sufera de acnee si 1 din 100 de barbati sufera de acnee.

6. Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru si reprezinta aproape 19% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.  

7. Pielea intinsa a unui om adult de o inaltime de 1,75 m si o greutate medie de 90 kg acopera o suprafata de circa 2 metri patrati. Ca sa va faceti o idee cam cat suprafata unei bucatarii dintr-o garsoniera.

Sursa foto: shutterstock

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/moles-freckles-skin-tags

https://www.insider.com/how-do-you-get-stretch-marks-2019-7

REFERINTE:

Plasmeijer EI, Nguyen TM, Olsen CM, Janda M, Soyer HP, Green AC. The natural history of common melanocytic nevi: a systematic review of longitudinal studies in the general population. J Invest Dermatol. 2017 Sep;137(9):2017-2018. doi: 10.1016/j.jid.2017.03.040. Epub 2017 May 18. PubMed: 28528913

Roh MR, Eliades P, Gupta S, Tsao H. Genetics of melanocytic nevi. Pigment Cell Melanoma Res. 2015 Nov;28(6):661-72. doi: 10.1111/pcmr.12412. PubMed: 26300491. Free full-text available from PubMed Central: PMC4609613.

Silva JH1, Sá BC, Avila AL, Landman G, Duprat Neto JP. Atypical mole syndrome and dysplastic nevi: identification of populations at risk for developing melanoma - review article. Clinics (Sao Paulo). 2011;66(3):493-9. PubMed: 21552679. Free full-text available from PubMed Central: PMC3072014

Articole similare
Gonartroza: Simptome ale bolii, metode de tratament Gonartroza: Simptome ale bolii, metode de tratament

Specialistii sunt de parere ca 3 - 6% dintre persoanele de peste 30 ani sufera de gonartroza, iar modificarile evidentiate la radiografii sunt de 2 - 3 ori mai frecvente. Intre 35 si 60 de ani frecventa acestei boli creste de 2 - 10 ori.

1 februarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul
Keratoza seboreica: Cum apare, preventie, metode de tratament Keratoza seboreica: Cum apare, preventie, metode de tratament

Keratoza seboreica este strans legata de cantitatea de sebuum din epiderma. Glanda sebacee se naste din foliculul firului de par pe care il lubrifiaza. Acolo unde glandele sebacee sunt mai multe, vom avea fire de par mai subtiri. 

1 februarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul
Hiperemezis gravidarium: Ce inseamna, care sunt riscurile, cum se poate preveni Hiperemezis gravidarium: Ce inseamna, care sunt riscurile, cum se poate preveni

Sarcina extrauterina este un tip de sarcina care poate deveni toxica pentru mama si fatala pentru fat. Din pacate, nu se poate preveni, insa riscurile pot fi reduse utilizand prezervativul ca metoda contraceptiva. Stoparea fumatului este un alt viciu, care odata eliminat, va scadea riscul de aparitie a unei sarcini extrauterine.

1 februarie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate