Xylitol: Ce este acest indulcitor, contraindicatii de consum si folosire
Xylitolul este utilizat ca substitut de zahar. Se gaseste in cantitati mici in diverse fructe si legume si este, de asemenea, produs comercial din mesteacan sau porumb. Xylitol a castigat popularitate ca indulcitor, deoarece are o dulceata similara cu zaharul, dar cu mai putine calorii si un indice glicemic mai mic.
Unul dintre motivele principale pentru care este utilizat ca substitut de zahar este acela ca nu creste nivelul de zahar din sange la fel de mult ca zaharul obisnuit. Acest lucru il face o alternativa potrivita pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care urmeaza o dieta cu continut scazut de carbohidrati sau cu continut scazut de zahar. Xylitolul este cunoscut si pentru beneficiile sale dentare. Nu contribuie la degradarea dintilor, asa cum face zaharul obisnuit si se crede ca ajuta si la prevenirea cavitatilor prin inhibarea cresterii bacteriilor din gura.
Xylitolul este utilizat in mod obisnuit in gumele de mestecat fara zahar, bomboane si alte produse de ingrijire orala. De asemenea, este utilizat ca indulcitor in unele bauturi, produse coapte si deserturi fara zahar. Consumat in cantitati mare, poate provoca reactii adverse gastrointestinale, cum ar fi balonare, gaze si diaree. Este important sa se modereze aportul de xylitol pentru a evita aceste reactii adverse.
Merita mentionat ca, desi xylitolul este sigur pentru oameni, poate fi toxic pentru caini. Ingerarea sa poate provoca o eliberare rapida de insulina la caini, ceea ce duce la o scadere periculoasa a nivelului de zahar din sange. Daca aveti un caine sau alte animale de companie, este important sa pastrati departe de accesul acestora produsele care contin xylitol.
Ca in cazul oricarui aliment sau indulcitor, este intotdeauna o idee buna sa va consultati cu un profesionist din domeniul sanatatii sau cu un nutritionist pentru a determina daca xylitolul este potrivit pentru nevoile dietetice individuale specifice si conditiile de sanatate.
Ce beneficii are pentru sanatatea orala
Xylitolul este o substanta care se gaseste in anumite plante, fructe, legume si alte surse naturale. Cercetarile arata ca xylitolul are multe beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea dramatica a cariilor dentare, cu toate acestea, cantitatea de xylitol continuta in multe alimente este inadecvata pentru a produce un impact pozitiv asupra sanatatii dentare. Prin urmare, se recomanda utilizarea produselor care contin 100% xylitol sau care il utilizeaza ca substitut de zahar pentru a obtine beneficiile sale pentru sanatate orala.
Cum pastreaza dintii sanatosi
Cavitatile dentare apar atunci cand bacteriile naturale prezente in gura se hranesc cu zaharurile pe care le mancam, care raman pe dinti. Aceste bacterii se inmultesc si produc acizi care ataca dintii si formeaza cavitati sau se descompun. Bacteriile nu sunt in masura sa se hraneasca cu xylitol si sunt in esenta infometate si nu pot creste. Studiile arata ca beneficiile dentare ale acestui compus includ scaderea eficienta a bacteriilor producatoare de acid cu pana la 90%. Xylitolul impiedica bacteriile sa adere la dinti, ceea ce scade placa bacteriana.
Deoarece xylitolul nu se descompune asa cum face zaharul, nivelul pH-ului in saliva este crescut si acidul nu se formeaza. In plus, xylitolul poate stimula productia de saliva, care este benefica in repararea smaltului deteriorat si remineralizarea dintilor. Saliva care contine xylitol are o concentratie mai mare de amoniac si aminoacizi care cresc nivelul de pH, ceea ce duce la intarirea smaltului dintilor. S-a constatat ca utilizarea sa reduce semnificativ cariile dintilor atat in grupurile cu risc ridicat, cat si in cel scazut in ceea ce priveste aparitia cavitatii. Alte avantaje pe care xylitolul le areꓽ
100% natural
Sigur si eficient
Accesibil de utilizat (se regaseste in produse precum guma de mestecat si bomboane)
Nu creste glicemia
Inlocuieste alti indulcitori mai putin sanatosi
Are cu 40% mai putine calorii si cu 75% mai putine carbohidrati decat zaharul
Inhiba cresterea bacteriana a pasajelor respiratorii superioare (spalare nazala cu xilitol)
Poate reduce infectiile urechii
Poate fi utilizat de diabetici (cu aprobarea medicului)
Usor de utilizat in retete ( inlocuiti zaharul cu o cantitate egala de xylitol )
Aroma delicioasa, fara gusturi neplacute
Nu sunt raportate reactii adverse decat in cazuri rare
Ajuta la prevenirea bolilor gingivale
Proprietatile Xylitolului
Ca ingredient activ pentru igiena orala, xylitolul ofera numeroase beneficii. De exemplu, protejeaza impotriva cavitatilor si previne formarea placii dentare, precum si reducerea bolilor gingivale. De asemenea, ne face sa secretam saliva, care ajuta la reglarea pH-ului gurii, la controlul acizilor si la promovarea protectiei smaltului dintilor. Deoarece xylitol protejeaza dintii impotriva placii dentare, ajuta la prevenirea formarii tartrului.
Pe langa prezenta sa in produsele de igiena orala, xylitolul este de asemenea utilizat ca un substitut sanatos pentru zahar. Dar, asa cum am vazut, spre deosebire de zahar, acesta nu dauneaza sanatatii dintilor. De fapt, dimpotriva. De asemenea, are mai putine calorii, ceea ce ne poate ajuta atunci cand urmam anumite modele dietetice.
Xylitolul nu necesita insulina pentru ca organismul nostru sa-l metabolizeze, astfel incat este utilizat ca substitut de zahar in produse specifice pentru diabetici. Este, de asemenea, utilizat in cofetarie si diferite tipuri de dulciuri, cum ar fi ciocolata sau bomboane.
Consumul de guma de mestecat care contine xylitol ne poate ajuta sa ne protejam dintii de cavitati in momentele in care periajul este imposibil. Nu este vorba despre utilizarea gumei de mestecat cu xylitol ca o alternativa la periaj, dar poate fi utila atunci cand nu avem o periuta de dinti si o pasta de dinti la indemana.
Guma de mestecat cu xylitol, consumata in momentele in care ne este imposibil sa ne spalam pe dinti ne ajuta, deoarece xilitolul incetineste cresterea bacteriilor care provoaca cariile dintilor. In plus, ne face sa generam saliva, care mentine aciditatea scazuta, ceea ce face demineralizarea smaltului mai dificila. Si, in cele din urma, odata cu mestecatarea gumei, se elimina resturile alimentare care ar fi putut fi lasate intre dinti.
In concluzie, xylitolul este cunoscut pentru beneficiile sale de sanatate dentara. Spre deosebire de zaharul obisnuit, xylitolul nu favorizeaza aparitia cariilor. De fapt, poate ajuta la prevenirea cavitatilor prin inhibarea cresterii bacteriilor daunatoare din gura. Unele produse de ingrijire orala, cum ar fi pasta de dinti, contin, de asemenea, xylitol datorita proprietatilor sale benefice.
Mituri: Este periculos sau nu sa inghitim guma de mestecat care contine xylitol?
Nu credem că există copil care să nu fi auzit această afirmație de la părinți - 'Să nu înghiți guma de mestecat că ți se lipește de stomac''. Dar oare cât de periculoasă este guma de mestecat sau cât de inofensivă este pentru organism? Ca idee, o gumă de mestecat are în linii mari următoarele ingrediente: Sorbitol, Maltitol, Mannitol, Xylitol, Acacia, Acesulfam de potasiu, Aspartam, Fosfat de calciu, Ceara din care se fac lumanari și Sterat de sodiu.
Prin urmare, o gumă de mestecat, deși este formată din substanțe sintetizate chimic, vorbim de substanțe care, chiar dacă nu se pot dizolva în sucul gastric, nu va rămâne în stomac. Altfel spus, chiar dacă guma de mestecat nu se poate digera, iar enzimele gastrice nu îi pot afecta structura, aceasta în schimb va „traversa” sistemul digestiv și va fi eliminată din organism. Practic, mitul cum că o gumă de mestecat se va lipi de stomac și va rămâne acolo, că va da dureri de cap pe termen lung, sunt doar non-sens-uri, afirmații menite să sperie copiii și să-i dezvețe de obiceiul de a mesteca guma pentru a le genera un sentiment de panică.
Bibliografie:
Wright, Margaret E.; Chang, Shih-Chen; Schatzkin, Arthur; Albanes, Demetrius; Kipnis, Victor; Mouw, Traci; Hurwitz, Paul; Hollenbeck, Albert; Leitzmann, Michael F. (15 February 2007). "Prospective study of adiposity and weight change in relation to prostate cancer incidence and mortality";
"Defining Adult Overweight and Obesity". Centers for Disease Control and Prevention. 7 June 2021. Archived from the original on 28 September 2021;
"Metabolic syndrome – PubMed Health". Ncbi.nlm.nih.gov. National Center for Biotechnology Information. Archived from the original on 5 February 2011;