Nutritie: Beneficiile cireselor pentru organism, reguli de consum
Consumul de cirese este bun pentru corpul nostru, si mai mult atunci cand vine vorba de un fruct pe care il vom gasi doar in timpul sezonului de recoltare, ceea ce il face un produs proaspat prin excelenta. In afara de aroma sa excelenta, contine multe proprietati sub forma de beneficii pentru sanatate. De fapt, cercetarile recente recomanda aportul sau, deoarece acestea pot deveni un element cheie, ca un fel de remediu cu valori medicinale pentru a combate unele probleme care afecteaza viata de zi cu zi. Exista multe beneficii ale cireselor. Acestea ajuta la prevenirea bolilor canceroase, a diabetului, a insomniilor, reusind sa reduca durerile musculare datorita puterii lor antiinflamatoare. Ele sunt, de asemenea, foarte bune pentru pierderea in greutate si ingrijirea pielii.
Proprietatile cireselor. Beneficii pentru organism
Ciresele sunt bogate in vitamine si minerale strategice
Ciresele sunt bogate in vitaminele A si C si au, de asemenea, minerale esentiale pentru buna functionare a corpului nostru, cum ar fi fosforul, calciul, potasiul si magneziul. De asemenea, ne ofera fitonutrienti, al caror efect antioxidant protejeaza celulele noastre impotriva acestei uzuri oxidative, care implica minimizarea riscului de boli de inima si toate problemele colaterale grave asociate cu stresul oxidativ.
Sunt antiinflamatoare
Unul dintre atributele cireselor este ca acestea contin antociani, pigmenti de culoare albastra, rosu inchis sau violet, a caror functie este de a atrage pradatorii sa-si consume fructele si sa-si disperseze semintele de fructe pentru a ajuta la asigurarea reproducerii lor. Acesti pigmenti au, de asemenea, un efect pozitiv asupra corpului nostru, deoarece provoaca un efect antiinflamator, care poate fi foarte util pentru ameliorarea durerilor. In plus, acest efect poate juca, de asemenea, un rol preponderent in prevenirea rigiditatii arteriale si a hipercolesterolemiei.
Elimina toxinele
Consumul de cirese are tendinta de a elimina substantele toxice care sunt stocate in unele dintre organele cheie pentru viata noastra de zi cu zi, cum ar fi ficatul si vezica biliara, esentiale pentru ca organismul nostru sa continue sa functioneze normal.
Reglarea somnului
Nu este intotdeauna usor sa adormi, chiar daca esti somnoros. Pare o contradictie, dar ni se intampla mai des decat ne-am dori. Pentru aceste cazuri, ciresele pot deveni marii nostri aliati, deoarece contin o substanta numita melatonina, care este un hormon responsabil pentru reglarea ciclurilor de somn. Ciresele sunt astfel un aliat de nepretuit pentru a obtine odihna adecvata. De asemenea, se considera ca ciresele contribuie la reglarea sistemului imunitar, deci ar fi, de asemenea, direct legate de o imbunatatire substantiala a echilibrului sistemului nostru endocrin.
Reduc riscul aparitiei diabetului
Una dintre proprietatile remarcabile ale cireselor este ca au un indice glicemic foarte scazut. Acest lucru, impreuna cu continutul sau ridicat de fibre, ajuta la controlul glicemic. Mai mult, unul dintre beneficiile cireselor este ca stimuleaza secretia de insulina in pancreas cu mai mult de 40%.
Ajuta la imbunatatirea memoriei si a concentratiei
Datorita cantitatii mari de antioxidanti, ciresele sunt un aliment bun pentru a avea grija de sanatatea mintala. Conform specialistilor, printre cele mai importante alimente pentru prevenirea bolii Alzheimer sau imbunatatirea performantei la persoanele care sunt deja afectate de unele afectiuni psihice, ciresele pot ajuta la imbunatatirea memoriei si a concentratiei.
Contribuie la combaterea inflamatiei musculare
Datorita unei substante chimice prezente in componenta acestui fruct - numita antocianina (substanta responsabila pentru a da culoarea rosie fructului), acest fruct de vara poate fi foarte util pentru sportivi, care fac eforturi mari sau pentru persoanele cu probleme cum ar fi artrita sau guta. Aceasta substanta da ciresului un efect puternic antiinflamator care amelioreaza durerea tendoanelor, articulatiilor si muschilor.
Sprijina sistemul imunitar
Ciresele, printre numeroasele sale proprietati si beneficii, se remarca prin cantitatea mare de antioxidanti pe care ii poseda, cum ar fi acidul salicilic sau citric, printre altele. Cu toate acestea, contine antioxidanti numiti flavonoide, substante care sprijina buna activitate a sistemului imunitar.
Mare putere diuretica
Acest fruct este ideal pentru a calma senzatia de umflare a stomacului pe care o avem cu totii dupa sarbatori sau cand consumam alimente in exces. Puterea diuretica si depurativa care este conferita ciresului se datoreaza mai multor factori. Unul dintre acestia este cantitatea de acizi organici pe care ii are, cum ar fi succinic, malic si citric, care genereaza o stimulare a glandelor digestive ale corpului nostru. Un alt factor este continutul sau in pectina, o fibra vegetala cu efect laxativ si de scadere a lipidelor.
Ciresele ofera numeroase beneficii pentru piele
Am vazut deja efectele antioxidante incredibile ale cireselor si beneficiile pe care le au pentru a ne imbunatati performanta mentala. Ei bine, avem vesti si mai bune! Acesti antioxidanti, impreuna cu cantitatea de vitamine A si B1, B2 si B3 prezente in cirese ajuta la combaterea semnelor inaintarii in varsta, la indepartarea ridurilor si la prevenirea sau repararea celulelor pielii deteriorate.
Utile pentru a pierde in greutate
Exista o credinta ca ciresele pot favoriza cresterea in greutate din cauza continutului lor ridicat de fructoza (zahar din fructe). Cu toate acestea, dimpotriva, ciresele sunt unul dintre cele mai bune fructe pentru a pierde in greutate. Indirect, acest fruct dulce influenteaza silueta noastra, deoarece are efectele depurative pe care le-am discutat mai sus si alte beneficii precum eliminarea retentiei de lichide. Ciresele, consumate cu moderatie, influenteaza direct procesul de slabire, deoarece consumul acestui fruct este ideal atunci cand vrem sa eliminam acele kilograme in plus. Continutul ridicat de fibre si apa le face sa aiba o mare putere de satietate.
Benefice si in sarcina
Daca ati ajuns pana aici, veti crede ca ciresele sunt superalimente. De fapt, chiar sunt! Un alt aspect care iese in evidenta este dat de beneficiile pe care le au pentru femeile insarcinate. Stim deja efectele melatoninei asupra corpului. Ei bine, melatonina continute de cirese va provoca imbunatatirea calitatii somnului si odihnei in timpul sarcinii. Ca urmare, nivelul de stres va scadea si se va evita hipertensiunea arteriala. Un alt beneficiu al cireselor este continutul lor de vitamina C si fier, astfel incat sistemul imunitar al mamei si al fatului va fi intarit. Vitamina B9 va imbunatati oasele, cartilajul si sistemul nervos al copilului. Desi ciresele sunt considerate a fi superalimente, nutritionistii recomanda consumarea unei cantitati care sa nu depaseasca o cantitate de 250 grame. Ca orice alt aliment, consumul excesiv poate cauza efecte nedorite, prin urmare, moderatia este intotdeauna necesara.
Cum ajuta fructul salak imbunatatirea memoriei. Similitudini cu ciresele
In fiecare zi aduni o multime de informatii noi, care ajung sa fie stocate in memoria ta. Numarul foarte mare de date receptate poate fi coplesitor, mai ales ca unele dintre ele nici nu sunt relevante pentru tine: le retii fara sa vrei. In aceste conditii, intr-o lume a informatiilor haotice, pare din ce in ce mai dificil sa reusesti sa te concentrezi (la birou sau la orice alte activitati de zi cu zi) si sa iti amintesti lucrurile cu adevarat utile sau importante. In acest context, trebuie sa stii ca natura a pus la dispozitia noastra o multime de tool-uri si plante care sa ne jute sa avem un memorie aproape infailibila. Ginkgo Biloba este o astfel de planta care s-a dovedit stiintific ca are efecte benefice cand vine vorba de procesele cerebrale si de functiile ce tin de o anumita zona a memoriei. In cazul memoriei si a altor procese cognitive, pe termen lung si acizii grasi omega 3 au un rol hotarator. Pentru a putea avea o memorie imbunatatita, trebuie stiute cateva aspecte.
Asa cum am spus anterior, mai multe cercetari au aratat ca acizii grasi Omega 3 sunt deosebit de benefici pentru sanatatea creierului. Diferite specii de peste de apa dulce si apa sarata contin, pe langa proteine, si o sursa bogata de Omega 3, in special pestele gras de apa rece, cum ar fi somonul, tonul, halibutul, pastravul, macroul, sardinele si heringul. Legumele si fructele sunt bogate in antioxidanti, substante care protejeaza celulele creierului de daunele provocate de radicalii liberi. In special, legumele si fructele colorate sunt mai bogate in antioxidanti. La fel de bune sunt si nucile datorita cantitatii de seleniu, semintele de in, samburii de piersica sau alunele de copac. Totodata, ceaiul verde este un puternic antioxidant si datorita polifenolilor protejeaza impotriva radicalilor liberi care afecteaza celulele organismului. Printre multe alte beneficii, consumul regulat de ceai verde poate spori memoria si poate incetini imbatranirea creierului.
Bibliografie:
In: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-5. 5th ed. Arlington, Va.: American Psychiatric Association; 2013. http://dsm.psychiatryonline.org. Accessed Nov. 13, 2017;
Latha MS, Martis J, Shobha V, Sham Shinde R, Bangera S, Krishnankutty B, Bellary S, Varughese S, Rao P, Naveen Kumar BR. Sunscreening agents: a review. J Clin Aesthet Dermatol. 2013 Jan;
Lavker RM, Gerberick GF, Veres D, Irwin CJ, Kaidbey KH. Cumulative effects from repeated exposures to suberythemal doses of UVB and UVA in human skin. J Am Acad Dermatol. 1995 Jan;
Heurung AR, Raju SI, Warshaw EM. Adverse reactions to sunscreen agents: epidemiology, responsible irritants and allergens, clinical characteristics, and management. Dermatitis. 2014 Nov-Dec;