Anticoagulantele: Ce sunt, cum trebuie folosite corect, contraindicatii
Sintrom apartine grupului de medicamente numite coagulante, avand ca substanta activa acenocoumarolul. Acenocoumarolul este utilizat pentru tratarea si prevenirea cheagurilor de sange in vene, dar nu dizolva cheagurile de sange. De asemenea, medicamentul este utilizat pentru a trata fibrilatia atriala (un ritm cardiac anormal) care este asociat cu cheagurile de sange si pentru a trata si preveni cheagurile de sange in plamani. Este utilizat impreuna cu alte medicamente pentru a trata cheagurile de sange din inima si atacurile ischemice tranzitorii.
Acenocoumarolul functioneaza prin blocarea partiala a reutilizarii vitaminei K in ficat. Vitamina K este necesara pentru a face factori de coagulare care ajuta sangele sa se coaguleze si sa previna sangerarea. Vitamina K se gaseste in mod natural in alimente precum frunze, legume verzi si anumite uleiuri vegetale. Daca luati acenocoumarol, puteti continua sa mancati aceste alimente, dar nu faceti modificari drastice ale dietei.
Este posibil ca medicul dumneavoastra sa fi sugerat acest medicament pentru alte afectiuni decat cele enumerate anterior. De asemenea, este posibil ca unele forme ale acestui medicament sa nu fie utilizate pentru toate conditiile discutate aici. Daca nu ati discutat acest lucru cu medicul dumneavoastra sau nu sunteti sigur de ce luati acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra. Nu incetati sa luati acest medicament fara sa consultati medicul dumneavoastra. Nu dati acest medicament nimanui, chiar daca au aceleasi simptome ca si dumneavoastra. Poate fi daunator pentru oameni sa ia acest medicament daca medicul lor nu l-a prescris.
Ce trebuie sa stim despre utilizarea anticoagulantelor?
Utilizarea corecta a anticoagulantelor este deosebit de importanta in prevenirea cheagurilor de sange si in tratamentul afectiunilor asociate, cum ar fi tromboza venoasa profunda, embolia pulmonara sau fibrilatia atriala. Prevenirea cheagurilor de sange: Anticoagulantele sunt medicamente care impiedica coagularea excesiva a sangelui si formarea cheagurilor. Acestea sunt utilizate pentru a preveni aparitia cheagurilor in venele profunde ale picioarelor (tromboza venoasa profunda) si pentru a evita migrarea cheagurilor la nivelul arterelor pulmonare (embolia pulmonara), care poate fi fatala.
Tratamentul fibrilatiei atriale: Anticoagulantele sunt esentiale pentru persoanele cu fibrilatie atriala, o afectiune cardiaca caracterizata de ritm neregulat al inimii. In fibrilatia atriala, sangele poate stagna in atrii si poate forma cheaguri care pot provoca accidente vasculare cerebrale. Prin urmare, anticoagulantele sunt utilizate pentru a preveni formarea cheagurilor si pentru a reduce riscul de AVC.
Doza de acenocoumarol este individualizata de catre medicul dumneavoastra in functie de timpul de coagulare a sangelui, determinat prin teste de laborator, care sunt efectuate la intervale regulate. Este foarte important sa va respectati datile programate pentru consult si pentru efectuarea analizelor. O doza prea mare fata de cat aveti nevoie poate cauza o sangerare excesiva, iar o doza prea mica poate favoriza mentinerea cheagurilor.
Circumstante diferite din viata (de exemplu, consumul anumitor alimente sau utilizarea anumitor medicamente ) pot determina acest medicament sa functioneze mai mult sau mai putin eficient. Adresati-va medicului sau farmacistului pentru o lista cu aceste alimente si medicamente. Acordati o atentie deosebita dietei atunci cand utilizati medicamentul:
Nu faceti modificari drastice in dieta, cum ar fi consumul de cantitati mari de legume verzi, cu frunze
Nu incercati sa va schimbati greutatea prin alimentatie fara sa consultati medicul
Nu participati la nicio activitate sau sport care poate duce la vatamari grave, care sporesc riscul de sangerare
Evitati sa beti alcool
Evita sa favorizati aparitia leziunilor
Multe lucruri pot afecta doza de medicamente de care are nevoie o persoana, cum ar fi greutatea corporala, alte afectiuni medicale si alte medicamente. Daca medicul dumneavoastra a recomandat o doza diferita de cele enumerate aici, nu schimbati modul in care luati medicamentul fara a consulta medicul dumneavoastra. Este important sa luati acest medicament exact asa cum a fost prescris de medicul dumneavoastra. Daca ati omis sa luati o doza, luati-o cat mai curand posibil si continuati cu programul obisnuit al administrarii. Nu luati o doza dubla pentru a compensa una ratata.
Cum se folosesc corect anticoagulantele?
Nu luati acenocoumarol daca:
Sunteti alergic la acenocoumarol sau la orice ingrediente ale medicamentului
Sunteti insarcinata
Primiti injectii intra-musculare
Urmeaza sa fiti anesteziat
Persoanele care nu pot face regulat o testare a sangelui
Aveti o afectiune medicala in care riscul de sangerare este mai mare decat beneficiile primirii medicamentului, inclusiv:
dupa operatie, care este asociata cu o descompunere crescuta a cheagurilor de sange (de exemplu, chirurgie pulmonara, prostata sau uter);
un risc ridicat de avort, eclampsie si preeclampsie (complicatii ale sarcinii adesea asociate cu debutul brusc al tensiunii arteriale foarte mari;
tendinte de sangerare sau tulburari de sange;
tendinte de sangerare asociate cu ulceratii active sau sangerare a stomacului, a tractului genitourinar sau respirator sau sangerare asociata cu multe alte afectiuni medicale;
anumite tipuri de probleme renale si hepatice severe
Alte afectiuni la care nu este recomandata administrarea de sintrom:
Chirurgie recenta sau planificata a ochiului sau a sistemului nervos central sau chirurgie asociata cu traume care duce la o suprafata mare deschisa
Hipertensiune arteriala severa
Poliartrita
Senilitate, alcoolism, psihoza sau alte conditii in care persoana poate sa nu poata coopera cu administrarea medicamentului si cu efectuarea testelor de laborator necesare in mod regulat
Aveti deficit de vitamina C
Ce efecte secundare au anticoagulantele?
Multe medicamente pot provoca reactii adverse. Acestea sunt raspunsuri nedorite ale organismului atunci cand un nou medicament a fost administrat, chiar daca s-a respectat dozajul si indicatii medicului. Efectele secundare variaza de la un caz la altul, putand fi usoare sau severe, insa pot, de asemenea, sa aiba un caracter temporar sau permanent. Reactiile adverse enumerate mai jos nu sunt experimentate de toti cei care iau acest medicament. Daca sunteti preocupat de reactiile adverse, discutati cu medicul dumneavoastra riscurile si beneficiile acestui medicament.
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate de cel putin 1% dintre persoanele care iau acest medicament. Multe dintre aceste reactii adverse pot fi gestionate, iar unele pot disparea singure in timp. Contactati medicul daca aveti aceste reactii adverse si sunt severe sau deranjante. Potentialele efecte adverse includꓽ
Diaree
Febra
Mancarime a pielii
Pierderea poftei de mancare
Caderea parului
Greata
Varsaturi
Desi majoritatea efectelor secundare enumerate mai jos nu se intampla foarte des, acestea ar putea duce la probleme grave daca nu solicitati asistenta medicala. Consultati medicul cat mai curand posibil daca apar oricare dintre urmatoarele reactii adverse:
Sangerare rezultata din taieturi, care dureaza mult timp pentru a se opri
Sangerare gingivala
Dureri de cap, ameteli sau slabiciune
Sangerare menstruala mai abundenta decat in mod normal
Amorteala sau furnicaturi ale fetei, mainilor sau picioarelor
Paralizie
Urina de culoare roz sau maro
Scurtare brusca a respiratiei
Vanatai inexplicabile
Durere neobisnuita sau umflare
Solicitati asistenta medicala imediata daca apar oricare dintre urmatoarele:
Lesin
Semne ale unei reactii alergice grave (anafilaxie), de ex.:
- dificultate de respiratie
- umflarea fetei sau a gatului
Semne de sangerare, de ex.:
- sangerare in ochi
- sange in scaune
- sange in urina
- sange in varsaturi sau varsaturi care arata precum zatul de cafea
- tuse insotita de expectoratii cu sange