Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cum sa ai o digestie sanatoasa prin dieta si suplimente alimentare

Cum sa ai o digestie sanatoasa prin dieta si suplimente alimentare

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 31 iulie 2024 Ultima actualizare: 31 iulie 2024

Problemele digestive afecteaza o mare parte din populatia lumii. Una dintre cele mai frecvente este constipatia, care afecteaza mii de oameni din intreaga lume. In mod normal, pe masura ce alimentele trec prin colon, apa este absorbita. Ceea ce ramane devin scaune care se deplaseaza spre rect. Cand aceasta miscare are loc prea incet, colonul extrage prea multa apa si apare constipatia. Problemele digestive apar si din cauza unei diete care nu are suficiente fibre, din lipsa exercitiilor fizice si dintr-un aport insuficient de apa. Alte cauze pot fi anumite medicamente, abuzul de anumite laxative si sarcina. Desi cauzele pot fi multiple, solutia este adesea in mici schimbari in dieta si in stilul de viata.

Alimente care ne ajuta sa avem o digestie sanatoasa

Vestea buna este ca exista alimente care ne pot ajuta sa prevenim si sa evitam disconfortul digestiv. Sistemul nostru digestiv ”gateste” mancarea, este o ”masinarie” care extrage energie pentru restul organismului, iar daca puterea sistemului se diminueaza, trebuie sa consumam mai multi nutrienti pentru a-l ajuta sa revina la normal. Aceste alimente stimuleaza sucurile digestive pentru a face o buna absorbtie a acestora.

Iaurt

Continutul sau probiotic il face unul dintre alimentele care favorizeaza cel mai mult digestia. Probioticele sunt microorganisme vii, cum ar fi bacteriile si drojdiile, prezente in alimente. Acestea intaresc sistemul imunitar si ajuta la mentinerea sanatatii florei intestinale, fiind utile pentru mentinerea unui tranzit intestinal bun.

Varza murata

Consumata inainte de mese stimuleaza productia de acizi stomacali implicati in digestie. Varza murata contine bacterii benefice pentru intestine, care echilibreaza flora intestinala si ajuta la mentinerea unui tranzit bun.

Mar

Continutul sau de pectina, fibre vegetale solubile, promoveaza digestia si previne fermentarea intestinala. De asemenea, ajuta la reducerea constipatiei si la controlul colesterolului ”rau” (LDL). Merele decojite ajuta la mentinerea sanatatii tractului digestiv.

Ananas

Contine bromelaina, o enzima care ajuta la descompunerea proteinelor greu de digerat. Desi nu exista suficiente dovezi stiintifice, ananasul este consumat pentru a combate afectiunile intestinale, dar si balonarea. 

Sparanghel

Acesta contine fibre, care ajuta la prevenirea constipatiei si la scaderea colesterolului ”rau”, fiind recomandat pentru combaterea sindromului de colon iritabil. Sparanghelul este considerat a fi un aliment cu calorii negative, deoarece pentru a se digera arde mai multe calorii decat are.  

Kiwi

Este bogat in fibre solubile si insolubile si are multiple proprietati laxative. Un singur kiwi ofera pana la trei grame de fibre, astfel incat consumul sau este foarte recomandat. In plus, acest fruct contine o cantitate impresionanta de vitamina C, care o depaseste pe cea a unei portocale.

Condimente

Scortisoara, turmeric, marar, cimbru, fenicul, rozmarin, chimen, coriandru sau usturoiul sunt condimente care favorizeaza digestia.

Ulei de masline

Protejeaza de refluxul gastric care produce aciditate si ajuta continutul stomacului sa fie eliberat incet si treptat in duoden, ceea ce creste senzatia de satietate. Utilizarea sa este recomandata din cele mai vechi timpuri pentru a favoriza sistemul digestiv.

Fructe si legume bogate in fibre

Acestea ajuta la mentinerea miscarii intestinale regulate si sanatoase si includ mere, pere, morcovi, spanac, broccoli, conopida, fasole, mazare si lintea.

Alimente bogate in enzime digestive

Alimentele bogate in fibre ajuta la descompunerea alimentelor, incluzand ananasul, mango, kiwi si papaya.

Ghimbirul

Acesta poate ajuta la reducerea inflamatiei si la stimularea digestiei, pe langa faptul ca are efect antibacterian.

Legume cu frunze verzi

Pe langa faptul ca au multi nutrienti, vitamine si minerale, legumele cu frunze verzi sunt o excelenta sursa de fibre. Cea mai buna optiune este ca acestea sa fie consumate in stare cruda.

Morcovi

Atunci cand sunt consumati cruzi, morcovii furnizeaza fibre insolubile care promoveaza functia intestinala. Ca si in cazul altor legume, se recomanda sa-l consumati in stare cruda si sa aveti o portie zilnica din aceasta legume.

Avocado

Are un continut ridicat de fibre care ajuta la combaterea constipatiei. De asemenea, contine grasimi sanatoase care lubrifiaza tractul digestiv si promoveaza miscarea intestinala.

Apa

Deshidratarea este o cauza comuna a constipatiei. Se recomanda sa beti opt pahare de apa zilnic si sa cresteti cantitatea atunci cand faceti exercitii fizice.

Ceaiul de menta

Acesta poate ajuta la reducerea simptomelor de indigestie si la ameliorarea flatulentei, fiind util si in cazurile de diaree.

Peste

Cantitatea scazuta de colagen si proteinele fibroase scazute prezente in pestele alb joaca un rol important in digestie, facilitand procesul digestiv.  

Suplimente alimentare pentru digestie

Desi alimentele sunt sursele principale recomandate pentru imbunatatirea si sustinerea digestiei, exista anumite suplimente alimentare care pot ajuta in acest sensꓽ

Probioticele - Acestea contin bacterii benefice pentru mentinerea unui echilibru sanatos al bacteriilor din tractul digestiv.
Enzimele digestive - Pot ajuta la descompunerea alimentelor si la imbunatatirea procesului de digestie.
Fibrele - Contribuie la mentinerea miscarii intestinale regulate si sanatoase.
Glutamina - Aceasta poate ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea procesului de digestie.

Sfaturi pentru imbunatatirea activitatii digestive

In timpul mesei, este necesar sa separati bautura de alimente. Ar trebui sa bem un pahar bun de apa inainte de a manca si dupa ce mancam sa asteptam 30 minute pana la 1 ora pentru a reingera lichide. Reduceti dulciurile, precum si alte alimente procesate si rafinate si vedeti cum dispare problema flatulentei si a balonarii. Alimentele procesate si grase pot incetini procesul digestiv si pot cauza constipatie.

 

Nu abuzati de medicamente, de exemplu aspirina, medicamentele antiinflamatoare produc indigestie si chiar ulcer gastric. Daca aveti nevoie de medicamente, luati intotdeauna medicamentele dupa ce ati mancat si nu pe stomacul gol, decat la indicatia medicului. Eliminarea toxinelor precum tutunul, alcoolul, faciliteaza buna functionare a digestiei.  

De asemenea, practicarea exercitiilor fizice moderate este excelenta pentru sustinerea digestiei. Consumul unei diet bogate in fibre ajuta la mentinerea unei miscari intestinale regulate si sanatoase. Incearcati sa includeti in alimentatia zilnica fructe, legume, cereale integrale, nuci si seminte bogate in fibre. Totodata, sa nu uitam de un alt element esential pentru digestie – apa. Aceasta este importanta pentru mentinerea unei hidratari adecvate si ajuta la mentinerea miscarii intestinale regulate.

Puteti include probioticele, care sunt bacterii benefice care ajuta la mentinerea unui echilibru sanatos al bacteriilor din tractul digestiv. Puteti regasi probiotice in alimente cum ar fi iaurtul sau kefirul sau in suplimente alimentare. Mestecarea indelungata ajuta la descompunerea alimentelor in bucati mai mici, ceea ce face mai usor pentru organism sa le digere. Enzimele digestivele pot fi un aliat al digestiei, regasindu-se atat in unele alimente, cat si sub forma de suplimente alimentare.

De ce alimentatia junk food poate ameninta vezica biliara si creste riscul de colecistita

Vezica biliara se conecteaza la ficat printr-un sistem de conducte (tuburi) care arata ca un trunchi de copac cu ramuri. Exista multe canale sau „ramuri” in interiorul ficatului. Aceste ramuri de copac se conecteaza la doua membre principale ale copacului din ficat, numite conductele hepatice drept si stang. Aceste doua canale se imbina (ca trunchiul unui copac) pentru a forma ductul hepatic comun. Un „membrul principal al copacului” care iese din ductul hepatic comun se numeste ductul cistic. Se conecteaza direct la vezica biliara. Canalul hepatic comun, „trunchiul copacului”, continua, dar numele sau se schimba in canalul biliar comun. Canalul biliar comun se varsa in sectiunea duodenala a intestinului subtire.

Bila, o substanta lichida care dizolva grasimile care este produsa in mod continuu de ficat, calatoreste prin sistemul de conducte si intra in sistemul digestiv la duoden. Cand nu mananci, o structura valvulara la nivelul canalului biliar comun si a conexiunii duodenului, numita papila duodenala majora, este de obicei inchisa.  Acest lucru permite bilei sa refluxeze inapoi prin canalul cistic in vezica biliara pentru a fi stocata. In timpul mesei, vezica biliara se contracta, iar supapa se deschide, impingand bila stocata afara din vezica biliara, prin canalul cistic si in josul canalului biliar comun in intestin. Bila se amesteca cu alimentele partial digerate, ajutand si mai mult la descompunerea grasimilor din dieta ta.

Bibliografie:

Di Lorenzo, A., et al. (2017). Effects of tea and coffee consumption on cardiovascular diseases and relative risk factors;

Filippini, T., et al. (2020). Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer;

Guasch-Ferré, M., et al. (2017). Dietary polyphenols, Mediterranean diet, prediabetes, and type 2 diabetes: A narrative review of the evidence;

Jurgens, T. M., et al. (2012). Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults;

Koch, W., et al. (2019). Applications of tea (Camellia sinensis) and its active constituents in cosmetics;

Kokubo, Y., et al. (2013). The impact of green tea and coffee consumption on the reduced risk of stroke incidence in Japanese population;

Articole similare
Boala Whipple: o afectiune rara care genereaza tulburari digestive. De ce apare Boala Whipple: o afectiune rara care genereaza tulburari digestive. De ce apare

Boala Whipple este o infectie cronica care afecteaza tractul digestiv, in special intestinul subtire, dar afecteaza si articulatiile, ganglionii limfatici, inima, sistemul nervos central, plamanii si alte tesuturi. Boala Whipple afecteaza digestia normala prin afectarea degradarii alimentelor si impiedicarea capacitatii organismului de a absorbi nutrienti, cum ar fi grasimile si carbohidratii.

23 mai 2023
citește articolul
Boala Hirschsprung: o afectiune rara a sistemului digestiv, de ce apare Boala Hirschsprung: o afectiune rara a sistemului digestiv, de ce apare

Boala Hirschsprung este o boala a intestinului gros (colonul). Persoanele cu aceasta boala se nasc fara celulele nervoase din intestin care sunt necesare pentru a muta alimentele digerate prin intestin si pentru a elimina fecalele din organism. Simptomele bolii Hirschsprung incep de obicei la copiii foarte mici, dar pot aparea mai tarziu. Cele mai frecvente sunt constipatia si / sau obstructia intestinala.

Alte semne si simptome includ varsaturi, dureri abdominale sau umflaturi, diaree, lipsa poftei de mancare, malnutritie si crestere lenta. Exista doua tipuri principale de boala Hirschsprung, "boala cu segment scurt" si "boala cu segment lung", definite de dimensiunea regiunii intestinului care nu are celule nervoase.

19 mai 2023
citește articolul
Cardamom: condimentul care te ajuta sa slabesti si sa-ti imbunatatesti digestia Cardamom: condimentul care te ajuta sa slabesti si sa-ti imbunatatesti digestia

 O infuzie digestiva de cardamom este unul dintre cele mai simple remedii pentru a combate in mod eficient flatulenta si disconfortul cauzat de acumularea gazelor. Pentru a combate arsurile la stomac dupa mese, se recomanda sa presarati in farfurie cardamom macinat (daca gustul se combina bine cu mancarea) sau sa terminati masa cu un ceai de cardamom.

8 mai 2023
Edited 9 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina