Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
 Util: Sfaturi esentiale pe care trebuie sa le bifezi inainte de orice calatorie

Util: Sfaturi esentiale pe care trebuie sa le bifezi inainte de orice calatorie

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 1 aprilie 2024 Ultima actualizare: 2 aprilie 2024

A ramane sanatos si curat atunci cand alegi sa te deplasezi de acasa la job, la bunici, sau sa iesi din oras pentru un concediu sau city break in tara sau in strainatate este foarte important pentru a evita diferite boli si alergii. Altfel spus, mentinerea igienei la un nivel normal este extrem de importanta pentru preventie. Expunerea prea lunga la Soare, la diferiti alergeni pot crea complicatii si boli ireversibile la nivelul pielii si organismului. Spalarea regulata a mainilor este esentiala pentru a preveni raspandirea bacteriilor si a altor agenti patogeni. Folositi apa si sapun pentru a va spala pe maini timp de cel putin 20 de secunde. Daca nu aveti acces la apa si sapun, utilizati un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool.

In timp ce multi oameni va vor spune ca spalarea mainilor in mod regulat cu apa calda si sapun este suficienta pentru a va mentine mainile curate, realitatea este ca aceasta nu este intotdeauna o optiune in timpul calatoriei. Daca acesta este cazul, cea mai buna optiune este sa aveti un dezinfectant pe care il puteti utiliza oriunde si oricand. Un astfel de nu are nevoie de clatire, se usuca usor si vine in doua dimensiuni foarte convenabile.

Mentinerea fetei curate este, de asemenea, foarte importanta atunci cand calatoriti. O fata curata va va face sa va simtiti proaspat, cu mai multa energie si, de asemenea, previne infectiile si cosurile. Cand calatoriti, ar trebui sa acordati atentie la doua lucruri: vremea de la destinatie si tipul de piele. Daca mergeti intr-un loc unde este mult soare, nu uitati sa aduceti lotiuni care va protejeaza pielea si buzele de soare. Daca mergeti intr-un loc in care vremea este mai rece, este important sa va protejati si sa va hidratati fata in mod regulat, deoarece frigul va poate usca pielea.

Hidratarea: una dintre cele mai importante aspecte ale igienei pielii si corpului

Aerul conditionat este una dintre cele mai mari agresiuni la care pielea noastra este expusa atunci cand calatorim. Cabinele aeronavei, de exemplu, functioneaza cu un circuit aerian care nu este reinnoit, ceea ce este si mai daunator sanatatii noastre. Aerul conditionat elimina umiditatea din mediu, lucru care afecteaza direct apa prezenta in pielea noastra.

Pe langa uscarea acesteia, pielea pierde luminozitate si elasticitate, favorizand aparitia roseatei sau a dermatitei pe pielea cea mai sensibila. Pe de alta parte, la atingere, pielea nu se va simti catifelata, ca urmare a lipsei de apa. Pielea este un organ inteligent si atunci cand se simte uscat, creste productia de sebum pentru a-si mentine hidratarea corecta, ceea ce sfarseste prin a infunda porii, iar ulterior cosurile vor aparea. Dar aerul conditionat nu numai ca ne afecteaza in cabina avionului, ci o face si atunci cand calatorim cu masina sau cu trenul.

Pentru a proteja pielea de agresivitatea aerului condtionat, pe langa mentinerea unei hidratari corecte, cu o cantitate suficienta de apa bauta pe parcursul zilei, puteti utiliza produse cosmetice, evitandu-le pe cele care nu au parfum sau alcool denat, deoarece ingrediente acestea fac pielea mai uscata. Pentru o reimprospatare a tenului, apa termala este utila atunci cand calatorim, in special daca destinatia este una calda. Aplicarea sa este atat de simpla incat o puteti pulveriza oriunde mergeti si sa repetati actiunea ori de cate ori doriti, pastrand pielea reimprospatata.

In timpul zborurilor lungi, este important sa va mentineti igiena personala. Luati servetele umede antibacteriene pentru a va curata mainile si suprafetele inconjuratoare, cum ar fi masutele din avion. Pastrati-va si ingrijirea dentara prin utilizarea unei periute de dinti si pasta de dinti in timpul zborului. Pentru calatorii mai lungi, este posibil sa aveti nevoie sa va ingrijiti parul in timpul calatoriei. Pastrati un pieptene sau o perie in geanta de mana pentru a va aranja parul. Luati in considerare si utilizarea unui sampon uscat pentru a revigora parul intre spalari.

Gestionarea produselor de igiena personala cu factor de protectie solara. Ce trebuie sa stii

Este important sa aveti creme cu protectie solara in timpul vacantei deoarece expunerea excesiva la radiatiile ultraviolete (UV) ale soarelui poate avea consecinte daunatoare asupra pielii. Crema cu protectie solara actioneaza ca o bariera pentru a preveni arsurile solare. Radiatiile UVB sunt responsabile pentru arsurile solare, iar cremele cu protectie solara cu un factor de protectie solara adecvat va pot ajuta sa preveniti aceste arsuri dureroase.

Expunerea frecventa si prelungita la soare fara protectie adecvata poate creste riscul dezvoltarii cancerului de piele. Utilizarea cremei cu protectie solara, mai ales cu un spectru larg (care protejeaza impotriva radiatiilor UVA si UVB), poate ajuta la reducerea acestui risc. Radiatiile UV pot accelera procesul de imbatranire a pielii, determinand aparitia ridurilor, petelor pigmentare si pierderea elasticitatii. Utilizarea regulata a cremei cu protectie solara poate ajuta la mentinerea unei pielii mai tanara si mai sanatoase pe termen lung.

Crema cu protectie solara nu doar protejeaza impotriva arsurilor solare, ci si ajuta la prevenirea insolarii. Insolarea poate cauza simptome neplacute, precum dureri de cap, ameteli si deshidratare severa. Pentru a beneficia de protectie optima impotriva soarelui, utilizati creme cu protectie solara cu adecvata pentru tipul de piele pe care il aveti si aplicati-o generos pe toate zonele expuse la soare. Aplicati crema cu 30 de minute inainte de expunerea la soare si reimprospatati aplicarea la intervale regulate, mai ales dupa bai sau transpiratie excesiva.

Ce este indicele UV si de ce trebuie sa evitam expunerea prelungita la Soare?

Indicele UV este conceput ca o scala liniara care are limita la un singur capat, valorile lui fiind direct proportionale, spun oamenii de stiinta, cu intensitatea radiatiilor UV care cauzeaza arsuri solare pe pielea oamenilor. Radiatiile solare reprezinta radiatia electromagnetica emisa de soare, care poate fi captata si transformata in diferite forme de energie, cum ar fi caldura sau electricitatea, cu ajutorul a diverse tehnologii. 

Aceasta radiatie care exista in atmosfera, folosita sau nu, se manifesta si sub forma de raze ultraviolete. Razele ultraviolete sunt impartite in raze UV-A, UV-B si UV-C. Lumina ultravioleta cu orice lungime de unda poate afecta in mod direct ADN-ul fiintelor cu care intra in contact. Razele UV-C au lungimi de unda cuprinse intre 100 si 280 nm si constituie 0,5% din radiatia solara totala, insa sunt cele mai nocive pentru organisme si trebuie evitate intotdeauna indiferent ce tip de produse cu SPF  folosim.

Razele UV-B (280-320 nm) sunt doar partial absorbite in stratosfera, insa sunt foarte cunoscute ca avand potentialul de a provoca aparitia cancerului de piele la oameni. Pentru acest gen de raze exista produse cu SPF 50 dar si in acest caz expunerea nu trebuie sa depaseasca cateva minute.

Razele UV-A (320-400 nm) nu sunt absorbite de ozonul din atmosfera si pot fi blocate de catre nori. In timp ce sunt mai putin absorbite de apa, pot penetra mai profund decat UV-B sau UV-C. Razele UV-A sunt responsabile de aparitia arsurilor solare la oameni. Si acestea trebuie evitate.

Bibliografie:

Latha MS, Martis J, Shobha V, Sham Shinde R, Bangera S, Krishnankutty B, Bellary S, Varughese S, Rao P, Naveen Kumar BR. Sunscreening agents: a review. J Clin Aesthet, 2013;

Lavker RM, Gerberick GF, Veres D, Irwin CJ, Kaidbey KH. Cumulative effects from repeated exposures to suberythemal doses of UVB and UVA in human skin, 1995 ;

Rhodes LE. Topical and systemic approaches for protection against solar radiation-induced skin damage. Clin Dermatol. 1998, Jan-Feb;

Heurung AR, Raju SI, Warshaw EM. Adverse reactions to sunscreen agents: epidemiology, responsible irritants and allergens, clinical characteristics,  2014 ;

Articole similare
Igiena intima: Cum apare candidoza vaginala, metode de tratament Igiena intima: Cum apare candidoza vaginala, metode de tratament

Candidoza este direct influentata de schimbarile pe care le facem in dieta, pentru care organismul depunde eforturi importante de adaptare.

1 februarie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul
Chistul testicular: Cum apare, metode de tratament si preventie Chistul testicular: Cum apare, metode de tratament si preventie

Un barbat se poate confrunta cu infertilitate in caz de impotenta, ejaculare precoce sau intarziata, insa procentul in aceste cazuri este unul destul de mic, 1%. Totodata un barbat poate ajunge la infertilitate din cauza unui chist testicular.

15 ianuarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul
Colica biliara: De ce apare, simptome, metode de tratament Colica biliara: De ce apare, simptome, metode de tratament

Litiaza biliara sau pietrele la fiere afecteaza la nivel global peste 800.000.000 de oameni. Iar persoanele care au o bila lenesa sau dischinezie biliara sufera de aceasta afectiune in numar mult mai mare.

11 ianuarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina