Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ajuga: Cum recunosti planta, cum ajuta tiroida, reguli de consum

Ajuga: Cum recunosti planta, cum ajuta tiroida, reguli de consum

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 august 2024 Ultima actualizare: 12 august 2024

Lypocus virginicus, cunoscut si sub numele de ”bugleweed” sau ”Virginia water horehound”, reprezinta o planta perena care face parte din familia Lamiaceae. Planta aceasta isi are originea in America de Nord si se gaseste mai ales in zonele umede, spre exemplu malurile raurilor, mlastinile si padurile umede. Lycopus virginicus este utilizata in mod traditional in fitoterapie, unde cateva parti ale plantei, spre exemplu frunzele si tulpinile, sunt folosite cu scopul de a prepara infuzii sau tincturi. Aceasta este atribuita unor proprietati medicinale potentiale, inclusiv pentru a trata ta afectiuni legate de glanda tiroida, mai ales hipertiroidismul, adica o activitate excesiva a glandei tiroidiene. In aceeasi masura, se spune despre aceasta planta ca ar prezenta proprietati antiinflamatorii si ca ar putea fi utilizata cu scopul de a trata afectiunile respiratorii, de exemplu tusea si bronsita.

Insa, cu toate acestea, este necesar sa tineti minte faptul ca, suplimentele care sunt pe baza de plante si remediile traditionale pot fi diferite in eficacitate si pot sa prezinte efecte secundare sau chiar pot interactiona cu alte medicamente. In cazul in care intentionati sa folositi aceasta planta sau orice alt remediu pe baza de plante in scopuri medicinale, este indicat sa discutati cu un profesionist medical sau cu un practician in medicina alternativa cu scopul de a face rost de sfaturi si indrumare adecvate nevoilor dumneavoastra.

Ce beneficii ofera ajuga pentru sanatate?

Ajuga sau Lycopus virginicus, este o planta care a fost folosita in mod traditional in fitoterapie pentru diferite scopuri. Cu toate acestea, cercetarile stiintifice cu privire la beneficiile precise pentru sanatate ale acestei plante sunt limitate, iar informatiile disponibile sunt in mare parte bazate pe folosirea traditionala si pe observatii anecdote. Cateva dintre beneficiile potentiale pentru sanatate care sunt atribuite acestei plante sunt urmatoarele:

  • Echilibrarea glandei tiroide - Una dintre folosirile traditionale ale acestei plante este redata de gestionarea tulburarilor tiroidiene, spre exemplu hipertiroidismul. Se spune despre aceasta planta ca ar putea prezenta un efect moderat asupra functiei tiroide.
  • Proprietati antiinflamatorii - S-a sugerat despre aceasta planta ca ar putea prezenta proprietati antiinflamatorii, iar multumita acestui lucru ar putea sa fie utila in tratamentul unor afectiuni inflamatorii, spre exemplu artrita.
  • Afectiuni respiratorii - In medicina traditionala lycopus virginicus a fost utilizata cu scopul de a trata afectiuni respiratorii, spre exemplu tusea, astmul si bronsita. Se crede ca aceasta planta ar putea ajuta la calmarea iritatiilor cailor respiratorii si la ameliorarea simptomelor.
  • Reglarea ciclului menstrual – Cateodata, lycopus virginicus a fost utilizata cu scopul de a contribui la reglarea ciclului menstrual si la gestionarea simptomelor dismenoreei, adica a durerilor menstruale.
  • Proprietati diuretice - Exista surse care sugereaza despre aceasta planta ca ar putea prezenta efecte diuretice, ajutand in acest mod la eliminarea excesului de apa care se gaseste in organism.

Este necesar de subliniat faptul ca cercetarile cu privire la confirmarea acestor beneficii sunt limitate, iar eficacitatea si siguranta utilizarii acestei plante poate fi diferita de la om la om. In cazul in care aveti o afectiune medicala sau luati medicamente, este mereu indicat sa discutati cu un profesionist medical inainte de a incepe orice tratament cu plante medicinale sau suplimente. In aceeasi masura, este esential de tinut minte faptul ca, medicina traditionala si complementara nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentul medical adecvat pentru afectiunile grave.

 

Cum regleaza ajuga tiroida?

Lycopus virginicus, a fost folosita in medicina traditionala cu scopul de a contribui la reglarea functiei tiroide, mai ales in cazul tulburarilor tiroidiene. Insa, modul exact in care aceasta planta actioneaza asupra glandei tiroide nu este complet inteles si nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme eficacitatea sa in mod concludent. Cateva moduri posibile in care se crede ca aceasta planta ar putea influenta functia tiroidiana sunt urmatoarele:

Inhibarea productiei de hormoni tiroidieni 

Se crede ca anumite substante chimice care se gasesc in aceasta planta ar putea sa ajute la diminuarea productiei de hormoni tiroidieni, mai ales a hormonilor tiroidieni activi, spre exemplu triiodotironina, prescurtat T3, si tiroxina, prescurtat T4. Aceasta ar putea contribui la atenuarea simptomelor hipertiroidismului.

Blocarea receptorilor tiroidieni 

Alte substante din planta ar putea sa interfere cu capacitatea receptorilor tiroidieni de a lega si de a raspunde la hormonii tiroidieni, fapt ce ar putea sa ajute la reducerea activitatii excesive a glandei tiroide. Este necesar de mentionat faptul ca, folosirea acestei plante pentru tratarea afectiunilor tiroidiene ar trebui sa fie supervizata de un profesionist medical. Hipertiroidismul si alte afectiuni ale glandei tiroide pot avea cauze complexe si pot necesita tratamente specifice, inclusiv medicamente prescrise de catre medicul dumneavoastra. In aceeasi masura, este necesara monitorizarea constanta a functiei tiroide cu scopul de a va asigura ca tratamentul este eficace si sigur.

Inainte de a folosi orice remediu pe baza de plante sau de suplimente pentru probleme tiroidiene, este important sa discutati cu un medic sau un specialist in tiroida pentru a face rost de un diagnostic si de un plan de tratament adecvat. Nu folositi aceasta planta sau oricare alta planta medicinala pe post de inlocuitor al tratamentului medical conventional.

Cum reduce anxietatea aceasta planta?

Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina faptul ca lycopus virginicus ar avea proprietati care reduc anxietatea. Aceasta planta a fost utilizata in medicina traditionala pentru alte afectiuni, spre exemplu tulburari tiroidiene, reglarea ciclului menstrual si afectiuni respiratorii. Anxietatea reprezinta o afectiune complexa, iar tratamentul acesteia implica adesea terapia cognitiv-comportamentala, terapie medicamentoasa si/sau tehnici de gestionare a stresului. In cazul in care suferiti de anxietate sau de orice alta tulburare a sanatatii mentale, este esential sa cautati ajutor de la un profesionist medical sau de la un terapeut calificat cu scopul de a avea parte de o evaluare corespunzatoare si de recomandari adecvate.

Inainte de a incerca orice remediu care este pe baza de plante sau suplimente pentru a trata anxietatea, este recomandat sa discutati mereu cu un profesionist medical cu scopul de a va asigura ca alegerea este una sigura si corespunzatoare pentru situatia dumneavoastra specifica. Unele plante pot sa aiba efecte secundare si pot sa interactioneze chiar si cu alte medicamente pe care le puteti lua.

Similitudini intre florile de hibiscus si florile de ajuga

Hibiscusul reprezinta o planta care are flori frumoase si vibrante, ce isi are originea in zonele tropicale si subtropicale ale lumii. Numele acesteia face referinta la un gen de plante ce cuprinde sute de specii, printre care se numara si celebra floare de hibiscus roz sau rosu, cu petale mari si forme diverse. Aceasta planta poate varia in inaltime, de la plante mai mici de cativa centimetri, pana la arbusti inalti de peste 5 metri. Frunzele acesteia sunt in general verzi si lucioase, iar florile sunt deosebit de atractive, cu o varietate de culori, inclusiv rosu, roz, alb, galben sau mov.

Hibiscusul este apreciat la nivel global nu doar pentru frumusetea sa ci si pentru ca prezinta proprietati medicinale. In acest scop se utilizeaza atat florile, cat si frunzele plantei in diferite forme, spre exemplu infuzii, ceaiuri sau extracte, pentru ca au in componenta antioxidanti si alte substante active folositoare pentru sanatate. Planta se face remarcata pentru proprietatile sale diuretice, antiinflamatorii, antioxidante si pentru capacitatea sa de a regla tensiunea arteriala.

In plus, florile sunt utilizate in unele culturi pentru a decora sau a aromatiza bauturi si alimente. Acestea pot fi folosite cu scopul de a prepara ceaiuri racoritoare sau bauturi traditionale, doua exemple relevante fiind, bissap-ul din Africa de Vest sau aguas frescas din America Latina. Este necesar de mentionat faptul ca hibiscusul este o planta sensibila la temperaturi reci si are nevoie de un climat cald pentru a se dezvolta in mod optim.

Bibliografie:

Abdel Fattah, E. A., Hashem, H. E., Ahmed, F. A., Ghallab, M. A., Varga, I., and Polak, S. Prophylactic role of curcumin against cyclosporine-induced nephrotoxicity: Histological and immunohistological study. Gen.Physiol Biophys. 2010;

Abraham, S. K., Sarma, L., and Kesavan, P. C. Protective effects of chlorogenic acid, curcumin and beta-carotene against gamma-radiation-induced in vivo chromosomal damage. Mutat.Res 1993;

Adhvaryu, M. R., Reddy, N., and Vakharia, B. C. Prevention of hepatotoxicity due to anti tuberculosis treatment: a novel integrative approach. World J Gastroenterol. 8-14-2008; 

Agarwal, K. A., Tripathi, C. D., Agarwal, B. B., and Saluja, S. Efficacy of turmeric (curcumin) in pain and postoperative fatigue after laparoscopic cholecystectomy: a double-blind, randomized placebo-controlled study. Surg Endosc. 6-14-2011; 

Agrawal, D. K., Saikia, D., Tiwari, R., Ojha, S., Shanker, K., Kumar, J. K., Gupta, A. K., Tandon, S., Negi, A. S., and Khanuja, S. P. Demethoxycurcumin and its semisynthetic analogues as antitubercular agents. Planta Med. 2008;

Articole similare
Florile de Boz: Cum le recunosti, beneficii pentru organism, reguli de consum Florile de Boz: Cum le recunosti, beneficii pentru organism, reguli de consum

Bozul (Sambucus ebulus) reprezinta o planta cu valoare medicinala, care face parte din familia Adoxaceae si genul Sambucus (soc). Aceasta planta este caracterizata de robustete. Florile bozului prezinta o nuanta alba si sunt dispuse in forma unei umbrele. Perioada de inflorire este cuprinsa intre luna iunie si august.

12 august 2024
Edited 12 august 2024
citește articolul
Trandafirul: Beneficiile acestei flori pentru sanatatea inimii, cum sa il folosim corect Trandafirul: Beneficiile acestei flori pentru sanatatea inimii, cum sa il folosim corect

Aroma acestei plante prezinta efecte calmante asupra sistemului nervos. Uleiul esential din trandafir este de foarte multe ori folosit in aromaterapie cu scopul de a reduce stresul, anxietatea si insomniile. In aceeasi masura, poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit si la inhibare simptomelor depresiei. Uleiul esential din trandafir este de foarte multe ori folosit in aromaterapie cu scopul de a reduce stresul, anxietatea si insomniile. In aceeasi masura, poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit si la inhibare simptomelor depresiei.

21 iulie 2023
Edited 24 iulie 2023
citește articolul
Magnolia: Cum recunosti florile, beneficii pentru organism, moduri de folosire Magnolia: Cum recunosti florile, beneficii pentru organism, moduri de folosire

Magnoliile sunt originare din Asia de Est si America de Nord, iar unele specii sunt considerate a fi plante foarte vechi, care ar fi existat de chiar acum milioane de ani. Acestea sunt adesea asociate cu eleganta, rafinamentul si simplitatea, fiind astfel considerate unele dintre cele mai frumoase flori existente din natura.

13 iulie 2023
Edited 14 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina