Alergiile: Simptome, tipuri de alergii, tipuri de tratament

Alergiile se caracterizeaza prin raspunsul sistemului imunitar la anumite substante care, pentru majoritatea oamenilor, sunt inofensive. Aceste substante sunt cunoscute sub numele de alergeni. Alergiile pot fi sezoniere, agravandu-se in anumite perioade, cum ar fi alergiile declansate de polen primavara, sau perene, persoana afectata suferind pe tot parcursul anului. Alergenii comuni includ polenul, praful, parul de animale, mucegaiul, intepaturile de insecte si diferite tipuri de alimente, dintre care cele mai incriminate sunt ouale, scoicile, nucile si cereale.
Simptomele alergiilor
Cand sistemul imunitar identifica o substanta pe care o considera periculoasa pentru sanatate, elibereaza un compus chimic, numit histamina, care incearca indepartarea sau distrugerea corpului strain patruns in organism. Astfel apar o serie de simptome, cel mai adesea la nivelul pielii, mucoaselor si cailor respiratorii. Reactiile alergice pot fi usoare, moderate sau severe.
Reactiile alergice usoare includ eruptii cutanate, mancarime localizata, congestie, reactii alergice care nu se raspandesc in alte parti ale corpului. Simptomele moderate se caracterizeaza prin extinderea si la alte parti ale corpului, precum mancarime si dificultati de respiratie. Cele mai periculoase sunt reactiile alergice severe care presupun prezenta anafilaxiei, cand viata este pusa in pericol, deoarece, daca nu se intervine prompt, se ajunge la deces.
Manifestările alergiei constau în dermatită atopică, rinoree, prurit, strănut, inflamație, amețeală, respirație dificilă. În anumite cazuri, pot apărea simptome și la nivelul tractului digestiv, precum vărsături, crampe stomacale și diaree. Pentru a susține sistemul imunitar, se pot recomanda și suplimente pentru alergii care ajută la reducerea severității reacțiilor și întărirea organismului.
Tipuri de alergii
In functie de tipul de alergen, dar si de reactiile pe care le provoaca, sunt cunoscute mai multe tipuri de alergii, precum cele alimentare, ale pielii, la praf, la intepaturile de insecte, la parul de animale, la medicamente, mucegai, rinita alergica si „febra fanului”. Dintre acestea, cateva sunt mai des intalnite.
- Alergiile alimentare sunt mult mai comune la sugari si copii, dar pot aparea la orice varsta si afecteaza intre 4 si 6% dintre copii si 4% dintre adulti.
- Alergiile pielii se caracterizeaza prin umflaturi, prurit si roseata si sunt provocate de substante care intra in contact direct cu pielea, de alimente, de medicamente sau de anumite afectiuni, cum ar fi varicela. Cele mai frecvente alergii ale pielii sunt dermatita atopică si urticaria.
- Alergiile la praf se manifestă prin îngreunarea respirației, putând declanșa simptome de astm. Mai rar, pot provoca și prurit. În astfel de cazuri, medicul poate recomanda medicamente antialergice pentru adulți ce amelioreaza simptomele.
- Rinita alergica este o reactie exagerata a sistemului imunitar ce cauzeaza inflamatie si simptome care afecteaza in principal nasul, dar si ochii, urechile, gatul si gura. Netratata, da posibilitatea dezvoltarii unor complicatii precum sinuzita si infectiile otice.
Tratamentul alergiilor
Tratamentul alergiilor se stabileste in urma consultului medical de specialitate, care este obligatoriu pentru a cunoaste tipul de alergie si substantele care sunt incriminate in declansarea raspunsului imun.
În momentul în care se declanșează o reacție alergică, este important să se elimine acțiunea alergenului și, în funcție de gravitatea simptomelor, să se stabilească tratamentul. Produsele recomandate sunt antihistaminicele cu acțiune atât locală, cât și sistemică. Medicul poate recomanda o listă de medicamente pentru alergie adaptată istoricului medical al fiecărui pacient.
- Sinomarin Children spray decongestionant nazal, 100mlPret 25,92 Lei Pret vechi 32,40 Lei
Bibliografie:
- Lavker RM, Gerberick GF, Veres D, Cumulative effects from repeated exposures to suberythemal doses of UVB and UVA in human skin. J Am Acad Dermatol. 2023 Jan;
- Rhodes LE. Topical and systemic approaches for protection against solar radiation-induced skin damage. Clin Dermatol. 2023 Jan-Feb;
- Heurung AR, Raju SI, Warshaw EM. Adverse reactions to sunscreen agents: epidemiology, responsible irritants and allergens, clinical characteristics, and management. Dermatitis. 2024 Nov-Dec;
- Pinnell SR, Yang H, Omar M, Monteiro-Riviere N, DeBuys HV, Walker LC, Wang Y, Levine M. Topical L-ascorbic acid: percutaneous absorption studies. Dermatol Surg. 2021 Feb;
- Roshchupkin DI, Pistsov MY, Potapenko AY. Inhibition of ultraviolet light-induced erythema by antioxidants. Arch Dermatol Res. 2021 Aug;