Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Alergia la Soare, eruptia polimorfa la lumina: cauze si tratament

Alergia la Soare, eruptia polimorfa la lumina: cauze si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 8 aprilie 2025 Ultima actualizare: 15 aprilie 2025

Eruptia polimorfa la lumina sau alergia la Soare este o afectiune care afecteaza aproape 2 miliarde de oameni de toate varstele si nu tine cont de sex sau categorie sociala. Aceasta forma de alergie se manifesta de obicei in copilarie in primele faze, se poate declansa spontan sau din cauza unui stres, sau se poate declansa pe fond genetic iar gena care genereaza aceasta boala trebuie sa fie purtata de ambii parinti. Afla din acest material cum ne poate influenta aceasta afectiune si ce metode exista pentru a o tine sub control.

Ce este alergia la Soare? Cum alegem produsele de protectie solara?

Ce este o alergie solara si cand poate deveni periculoasa?

Remediu alergie solara. Crema cu cortizon pentru alergii solare

Antihistaminice alergie solara. Pastile alergie solara copii

Ce este urticaria solara. Forme de alergii solare 

Medicamente alergie solara. Tratament alergie solara

Ce este alergia la Soare? Cum alegem produsele de protectie solara?

Dacă vrei sa afli ce este alergia la Soare e suficient sa citesti aceste randuri. Totodata, aici vei afla la ce sa fii atent si cum alegem produsele de protectie solara pentru barbati, femei si copii.

Dupa cum am spus anterior, la nivel world wide aproximativ 1/5 din oameni sufera de alergie la soare, cunoscuta si ca eruptie polimorfa la lumina. Aceasta sensibilitate a pielii la soare se manifesta de obicei la o zi sau doua de la expunere. In special femeile tinere si cu pielea deschisa la culoare sufera de eruptia polimorfa la lumina, care poate aparea in fiecare an.

In cele mai multe cazuri, cei alergici la soare se confrunta cu eruptii puternice si piele inrosita. Uneori pot aparea si vezicule, pustule, sangerari sau prurit intens (mancarime). Fata este afectata de alergiile solare in cazuri mai rare. De obicei sunt afectate bratele si pieptul - zone care nu au fost protejate de radiatii si au fost expuse direct la soare.

Inca nu sunt pe deplin cunoscuti factorii declansatori ai alergiei la soare. Cu toate acestea, unele studii arata ca anumite procese functionale ale pielii alergice la soare functioneaza diferit. Radicalii liberi generati de radiatiile UV formeaza compusi chimici care afecteaza pielea, ducand la deteriorarea celulelor. Pentru cei afectati, mecanismele de aparare ale celulelor sunt deteriorate. Ele nu pot combate eficient atacul, sistemul imunitar reactioneaza, iar rezultatele sunt inflamarea si inrosirea pielii.

Ce este o alergie solara si cand poate deveni periculoasa?

Raspunsul la intrebarea ce este o alergie solara si cand poate deveni periculoasa este strans legata de cauzalitatea din spatele manifestarii bolii. 

In linii mari, alergia solara este o forma de urticarie care apare in urma expunerii la radiatiile solare (razele UVA si razele UVB) si este intalnita mai frecvent la persoanele de sex feminin, aproximativ 66% dintre persoanele bolnave de aceasta afectiuni sunt femei.

Diferenta dintre alergia la soare si arsura solara din cauza supraexpunerii la radiatia UV in intervale de timp nepotrivite sau fara folosirea de produse cu factor de protectie solara consta in faptul ca in cazul persoanelor care sufera de alergie solara eruptiile cutanate se declanseaza aproape instant si daca pacientul/bolnavul nu este retras de la sursa de expunere forma de alergie poate deveni periculoasa si carnea se poate infecta, arsura sa fie adanca si poate genera si alte simptome precum greturi, varsaturi, dureri de cap.

Altfel spus, alergia solara poate deveni periculoasa atunci cand persoana care sufera de aceasta afectiune nu este indepartata de factorul care a declansat alergia, in cazul de fata lumina Soarelui. Totodata, in alergia la soare, sunt implicati si alti factorii de risc precum: Predispozitia genetica, aplicarea parfumurilor si a substantelor iritante la nivelul tegumentului expus la soare, aplicarea de creme autobronzante sau uleiuri agresive, administrarea de substante medicamentoase precum tetracicline, sulfamide sau ketoprofen.

Remediu alergie solara. Crema cu cortizon pentru alergii solare

De multe ori, urticaria solara dispare de la sine, fara un tratament anume. De indata ce pacientul este protejat de expunerea la soare, eruptia poate incepe sa dispara spontan in cateva minute pana la cateva ore si in cele din urma dispare complet fara a lasa urme.

Tratamentul pentru urticarie este prescris in functie de severitatea simptomelor. In prima faza trebuie, deci, limitata expunerea la soare. Apoi, medicamentele antihistaminice pot fi de ajutor in reducerea simptomelor, dar si gelul de aloe vera poate calma neplacerile.

Pentru persoanele care sufera de aceasta problema se recomanda evitarea expunerii directe la Soare in intervalul 10 - 18. Si se recomanda sa poarte mereu haine usoare, din materiale naturale care sa acopere o suprafata cat mai mare de piele. 

In plus persoanele care stiu ca sufera de aceasta afectiune trebuie sa foloseasca produse cu factor de protectie solara tot timpul anului. SPF 20/30 pe perioada iernii sau in lunile mai reci si minim SPF 50 pentru lunile de primavara/vara.

Pentru alergii solare sau eruptii cutanate cauzate de radiatia solara se recomanda creme care contin cortizon dar dermatologii trag un semnal de alarma pentru ca aceste creme daca nu sunt folosite corect pot cauza probleme de sanatate ireversibile. Motivul? Cremele cu cortizon sunt creme care contin substante puternic antinflamatoare similare unor hormoni pe care ii produce organismul nostru.

Folosite în exces, cremele pe bază de cortizon pot afecta elasticitatea pielii – o problemă majoră mai ales la nivelul feței, când se aplică în doze mari și pe perioade îndelungate. Se distrug fibrele elastice, iar pielea capătă un aspect pergamentos. În plus, această piele devine mai vulnerabilă la infecții, scăzând rezistența naturală a organismului. În astfel de cazuri, este important să se opteze pentru medicamente pentru alergie a pielii, recomandate de specialiști, care oferă tratament eficient fără a compromite sănătatea pielii.

Antihistaminice alergie solara. Pastile alergie solara copii

Am vorbit pana acum de formele de alergie solara, e timpul sa vorbim despre pastile alergie solara copii si despre antihistaminice alergie solara. Ce sunt antihistaminicele? Antihistaminicele sunt o clasa de medicamente utilizate adesea pentru ameliorarea simptomelor de alergii, de la rinita alergica, urticarie, conjunctivita si reactiile de la muscaturi de insecte.

Practic, antihistaminicele sunt agenti terapeutici care, prin antagonizarea efectului histaminei eliberate in reactiile alergice de tip imediat pot ameliora simptomatologia acestora. Primii reprezentanti ai acestei clase se caracterizeaza printr-o lipofilie ridicata, care le permite traversarea cu usurinta a barierei hematoencefalice si perturbarea transmisiei histaminergice la nivel central.

Antihistaminicile sunt indicate ca terapie simptomatica a alergiilor acute sau cronice, manifestate prin procese exudative: rinite, conjunctivite, urticarie, prurit, angioedem, dermatoze alergice si pruriginoase, dermografism, boala serului, edem Quincke, febra fanului, alergii postmedicamentoase . Ele se disting in doua categorii: clasice (generatia I, „de noapte”) si moderne (generatia II, „de zi”), care difera, in special, prin capacitatea substantelor de a traversa bariera hematoencefalica si prin selectivitatea lor fata de receptori.

Practic aceste produse inhiba histamina. Histamina este o substanta chimica extrem de importanta care actioneaza in interiorul organismului uman si este indispensabila pentru buna functionare a multora dintre organele si sistemele acestuia. Ea detine functia de neurotransmitator si de reglator al aciditatiii stomacului, influentand permeabilitatea vaselor sangvine, contractia muschilor si functia cerebrala. Cea mai mare concentratie de histamina se gaseste in piele, plamani, stomac si cantitati mai mici in creier si inima.

bronz natural sau autobronzant. tu ce alegi?

bronz_intensbronz_intens

Ce este urticaria solara. Forme de alergii solare

Am vorbit pana acum despre diferte forme de alergii solare este timpul sa aflam mai multe detalii despre urticaria solara. Urticaria solara este o forma relativ rara de urticarie fizicala (acestea sunt urticarii produse de agenti fizici cum ar fi soare, caldura, ger, vant apa, vibratie, presiune, etc) ce apare la cateva minute de la expunerea pielii la lumina soarelui sau la surse de lumina artificiala ce emit radiatie ultravioleta care simuleaza radiatia solara cum sunt lampile UV pentru sterilizare sau lampile UV de la solar.

Mecanismul exact de aparitie al urticariei solare nu este complet cunoscut, insa pare sa fie construit in jurul unei reactii imune de tip antigen-anticorp. Mai precis, o substanta chimica interna (foto-alergen) reactioneaza cu radiatiile ultraviolete producandu-se o reactie alergica care se manifesta prin urticarie.

Pe scurt, cand vorbim de alergiile solare se cunosc urmatoarele forme de manifestare care pot varia de la caz la caz, in functie de varsta celui care are probleme de sanatate, contextul epigenetic, sexul si alti factori externi.

Eruptia polimorfa la lumina - apare de la cateva minute pana la cateva ore de la expunerea la soare. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin faptul ca pe pielea inrosita apar umflaturi mici (papule) galbui sau albicioase sau chiar placi inflamate (umflaturi plate) care provoaca prurit. Din cauza vaselor de sange inflamate, pielea va fi rosie si tumefiata. Zona afectata cuprinde pielea de pe brate, gat si fata.

lumina_in_palmalumina_in_palma

Eruptia polimorfa ereditara (prurigo actinic) - apare in mod special la copiii si adultii tineri. Simptomele includ leziuni rosii, denivelate insotite de senzatia de mancarime, vezicule care se pot sparge, putandu-se extinde chiar si pe pielea care nu a fost expusa la soare. Buzele pot fi, de asemenea, afectate, crapate si uscate, la fel si zona obrajilor, gatului, urechilor, bratelor si mainilor. La unele persoane, prurigo actinic lasa cicatrici. Manifestarile incep din lunile de vara pana toamna, tarziu.

Dermatita actinica cronica -provoaca leziuni inflamatorii uscate acoperite de cruste si insotite de mancarime, in zona fetei, scalpului, spatelui si a partilor laterale ale gatului, toracelui superior si a mainilor. In unele cazuri, pot fi afectate palmele si talpile. Simptomele bolii sunt similare cu simptomele provocate de contactul direct cu un alergen, cu cele ale dermatitei de contact, de exemplu.

Urticaria solara - se manifesta la cateva minute de la expunerea la soare prin eruptie urticariana, mancarimi si aparitia de pustule. Acest tip de alergie poate afecta si zonele acoperite de imbracaminte prin care pot patrunde razele ultraviolete. Urticaria solara apare mai ales la varstnici.

Medicamente alergie solara. Tratament alergie solara

Când vorbim despre medicamente pentru alergie solară sau despre un tratament eficient împotriva reacțiilor provocate de expunerea la soare, trebuie să avem în vedere mai mulți factori. Cele mai frecvent utilizate sunt acea clasă de medicamente antihistaminice puternice, administrate oral.Aceste medicamente blocheaza histamina (substanta chimica emisa in timpul unei reactii alergice si care cauzeaza simptomele alergiei). 

Totodata se mai folosesc medicamente si creme care contin corticosteroizi. In cazul unei reactii alergice severe a pielii pot fi recomandate, pe termen scurt, aceste medicamente antiinflamatorii cu efect imediat. In unele cazuri, inainte de expunerea la soare, administrarea unui glucocorticoid oral poate preveni si ameliora simptomele grave. Totusi corticosteroizii administrati pe cale orala si utilizati pe termen lung, pot provoca reactii adverse deloc de neglijat.

In cazul in care sunt persoane care nu pot urmari un tratament bazat pe medicamente specialistii dermato recomanda tratament cu lampi speciale cu UV. Pielea se va obisnui treptat cu lumina ultravioleta si va reduce simptomele cauzate de expunerea la soare. Acest tratament se poate aplica de mai multe ori pe saptamana, pe o durata de cateva saptamani. Este un tratament neinvaziv si nu are efecte secundare daca este folosit corect sub atenta supraveghere a unui medic specialist.

SURSE DOCUMENTARE:

REFERINTE:

  • Sim LA (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. Jan. 31, 2018.
  • Anorexia nervosa. In: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-5. 5th ed. Arlington, Va.: American Psychiatric Association; 2013. http://dsm.psychiatryonline.org. Accessed Nov. 13, 2017.
  • Rai R, Srinivas CR. Photoprotection. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2007 Mar-Apr;
  • Moloney FJ, Collins S, Murphy GM. Sunscreens: safety, efficacy and appropriate use. Am J Clin Dermatol. 2002;
  • Kullavanijaya P, Lim HW. Photoprotection. J Am Acad Dermatol. 2005 Jun;52(6):937-58;
  • Latha MS, Martis J, Shobha V, Sham Shinde R, Bangera S, Krishnankutty B, Bellary S, Varughese S, Rao P, Naveen Kumar BR. Sunscreening agents: a review. J Clin Aesthet Dermatol. 2013 Jan;
  • Rai R, Shanmuga SC, Srinivas C. Update on photoprotection. Indian J Dermatol. 2012 Sep;
  • Lavker RM, Gerberick GF, Veres D, Irwin CJ, Kaidbey KH. Cumulative effects from repeated exposures to suberythemal doses of UVB and UVA in human skin. J Am Acad Dermatol. 1995 Jan;
  • Rhodes LE. Topical and systemic approaches for protection against solar radiation-induced skin damage. Clin Dermatol. 1998 Jan-Feb;
  • Heurung AR, Raju SI, Warshaw EM. Adverse reactions to sunscreen agents: epidemiology, responsible irritants and allergens, clinical characteristics, and management. Dermatitis. 2014 Nov-Dec;
  • Nash JF. Human safety and efficacy of ultraviolet filters and sunscreen products. Dermatol Clin. 2006 Jan;
  • Pinnell SR, Yang H, Omar M, Monteiro-Riviere N, DeBuys HV, Walker LC, Wang Y, Levine M. Topical L-ascorbic acid: percutaneous absorption studies. Dermatol Surg. 2001 Feb;
  • Roshchupkin DI, Pistsov MY, Potapenko AY. Inhibition of ultraviolet light-induced erythema by antioxidants. Arch Dermatol Res. 1979 Aug;
  • Jurkiewicz BA, Bissett DL, Buettner GR. Effect of topically applied tocopherol on ultraviolet radiation-mediated free radical damage in skin. J Invest Dermatol. 1995 Apr;
  • Burke KE, Clive J, Combs GF, Commisso J, Keen CL, Nakamura RM. Effects of topical and oral vitamin E on pigmentation and skin cancer induced by ultraviolet irradiation in Skh:2 hairless mice. Nutr Cancer. 2000;
Articole similare
Bronz natural sau autobronzant? Care varianta este mai sanatoasa Bronz natural sau autobronzant? Care varianta este mai sanatoasa

Chiar daca ne place soarele si iubim pielea bronzata, trebuie sa stim ca razele ultraviolete sunt nocive atat pentru sanatate, cat si pentru frumusete. Expunerea prelungita si necontrolata la soare poate avea efecte devastatoare, cateodata, pe un fond genetic si imunitar slabit, protectia oferita de produsele cu SPF dovedindu-se ineficienta.

29 aprilie 2025
Edited 29 aprilie 2025
citește articolul
Acidul lactic: Beneficii pentru piele, esential in igiena intima Acidul lactic: Beneficii pentru piele, esential in igiena intima

Acidul lactic, cunoscut popular si ca acid laptic este un acid organic slab, care joaca un anumit rol in anumite procese biochimice. Are un rol decisiv in anumite procese de fermentatie, la producerea unor alimente pe baza de lapte, iaurt, chefir, urda, branza. Totodata, in zona dermatocosmetica este folosit pentru reglarea florei microbiologice din zona intima si ajuta la echilibrarea ph-ului pielii.

1 iulie 2024
Edited 1 noiembrie 2024
citește articolul
Glicerina - proprietati, intrebuintari, beneficii pentru piele Glicerina - proprietati, intrebuintari, beneficii pentru piele

Despre glicerina se stie de sute de ani de proprietatile sale pentru piele. Care sunt beneficiile pentru ingrijirea pielii ale glicerinei, descopera in acest material.

28 iunie 2024
Edited 28 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.