Util: Ce trebuie sa stii despre expunerea la Soare a copiilor
La nivel world wide, aproximativ 1/5 din oameni sufera de alergie la soare, cunoscuta si ca eruptie polimorfa la lumina. Aceasta sensibilitate a pielii la soare se manifesta de obicei la o zi sau doua de la expunere. In special femeile tinere si cu pielea deschisa la culoare sufera de eruptia polimorfa la lumina, care poate aparea in fiecare an. Iar aceasta boala se manifesta inca din copilarie, uneori este declansata dupa varsta de 6 luni, alteori este declansata la un trigger extern undeva in jurul varstei de 5 ani.
In cele mai multe cazuri, cei alergici la soare se confrunta cu eruptii puternice si piele inrosita. Uneori pot aparea si vezicule, pustule, sangerari sau prurit intens (mancarime). Fata este afectata de alergiile solare in cazuri mai rare. De obicei sunt afectate bratele si pieptul - zone care nu au fost protejate de radiatii si au fost expuse direct la soare. Ce trebuie sa retinem si cum sa procedam cand vrem sa expunem copilul la Soare descopera in acest material.
Cand este bine sa stai la Soare cu copilul? Expunere la Soare nou nascuti
Crema protectie solara bebelusi sub 6 luni. Arsuri solare bebelusi
Remediu pentru alergii solare la copii. Pastile alergie solara copii
Cand este bine sa stai la Soare cu copilul? Expunere la Soare nou nascuti
Inca nu sunt pe deplin cunoscuti factorii declansatori ai alergiei la soare. Cu toate acestea, unele studii arata ca anumite procese functionale ale pielii alergice la soare functioneaza diferit. Radicalii liberi generati de radiatiile UV formeaza compusi chimici care afecteaza pielea, ducand la deteriorarea celulelor. Pentru cei afectati, mecanismele de aparare ale celulelor sunt deteriorate. Ele nu pot combate eficient atacul, sistemul imunitar reactioneaza, iar rezultatele sunt inflamarea si inrosirea pielii.
In linii mari, alergia solara este o forma de urticarie care apare in urma expunerii la radiatiile solare (razele UVA si razele UVB) si este intalnita mai frecvent la persoanele de sex feminin, aproximativ 66% dintre persoanele bolnave de aceasta afectiuni sunt femei.
Diferenta dintre alergia la soare si arsura solara din cauza supraexpunerii la radiatia UV in intervale de timp nepotrivite sau fara folosirea de produse cu factor de protectie solara consta in faptul ca in cazul persoanelor care sufera de alergie solara eruptiile cutanate se declanseaza aproape instant si daca pacientul/bolnavul nu este retras de la sursa de expunere forma de alergie poate deveni periculoasa si carnea se poate infecta, arsura sa fie adanca si poate genera si alte simptome precum greturi, varsaturi, dureri de cap.
Atat in cazul adultilor dar mai ales in cazul copiiilor, este impetuos necesar sa evitam expunerea la soare intre orele 11.00-17.00, cand razele soarelui sunt cele mai puternice, mai ales in sezonul estival. De asemenea, acest risc se mentine la altitudini mari sau latitudini joase (mai aproape de tropice).
Reflexia (fenomenul de intoarcere a razelor in mediul din care provin atunci cand intalnesc o suprafata de separatie) datorata apei sau nisipului poate face radiatiile solare mult mai puternice si mai daunatoare pentru piele. Altfel spus te poate arde Soarele mai tare daca stai in apa decat daca stai pe uscat.
Bebelusii cu varsta mai mica de 6 luni trebuie tinuti departe de lumina directa a soarelui. Pielea lor contine prea putina melanina, care este pigmentul care da culoarea pielii, parului si ochilor si ofera o anumita protectie impotriva soarelui. De asemenea, bebelusii mai mari ar trebui tinuti departe de soare cat mai mult posibil, in special vara si intre orele 11:00 si 15:00, cand soarele este cel mai puternic. Daca iesiti cand este cald, atasati o umbrela de soare sau umbrela de soare la caruciorul bebelusului pentru a-l feri de lumina directa a soarelui.
Aplicati pe pielea bebelusului o protectie solara cu factor de protectie solara (SPF) de cel putin 30. Asigurati-va ca produsul protejeaza si impotriva razelor UVA si UVB. Multe marci produc protectie solara special pentru bebelusi si copii mici, deoarece aceste produse sunt mai putin probabil sa contina aditivi care ar putea irita pielea. Aplicati crema de soare in mod regulat, mai ales daca copilul dumneavoastra se afla in si in afara marii sau in piscina pentru copii. Asigurati-va ca copilul dumneavoastra poarta o palarie de soare cu boruri late sau o clapa lunga la spate pentru a-si proteja capul si gatul de soare.
ce inseamna spf si de avem nevoie de produse dermatocosmetice cu spf mai mare de 30
Crema protectie solara bebelusi sub 6 luni. Arsuri solare bebelusi
La fel ca adultii, bebelusii si copiii mici trebuie sa bea multe lichide pentru a evita deshidratarea. De la 0 la 6 luni, bebelusii alaptati complet nu au nevoie de apa pana cand nu incep sa manance alimente solide. Pe vreme calda, ei pot dori sa alapteze mai mult decat de obicei. Daca hraniti cu biberonul, precum si hraniile lor obisnuite cu lapte, puteti da bebelusului dumneavoastra putina apa fiarta racita. Daca copilul tau se trezeste noaptea, probabil ca va dori lapte. Daca si-au luat hrana obisnuita cu lapte, incercati si apa fiarta racita.
Odata ce ai inceput sa introduci alimente solide, ar trebui sa-i oferi bebelusului tau inghitituri de apa dintr-o ceasca sau un pahar cu mese. Amintiti-va ca laptele matern sau formula pentru sugari ar trebui sa fie principalele lor bauturi in primul an. Pe vreme calda, poate fi necesar sa oferiti apa suplimentara in afara orelor de masa.
De la 12 luni, apa, laptele matern sau laptele integral de vaca ar trebui sa fie principalele bauturi ale bebelusului tau. Pe vreme calda, puteti incerca sa le oferiti acadele congelate facute din apa plata sau din suc de fructe foarte diluat pentru a le mentine hidratate. Acadelele facute din suc de fructe diluat ar trebui sa fie administrate numai in timpul mesei, deoarece pot provoca carii dentare.
Pentru copiii mai mari, se recomanda introducerea de fructe si legume pentru a mentine nivelul de lichide. Amintiti-va ca sucul de fructe sau smoothie-urile nediluate nu trebuie administrate copiilor pana la varsta de 5 ani, deoarece acestea pot provoca si carii dentare.
Remediu pentru alergii solare la copii. Pastile alergie solare copii
De multe ori, urticaria solara dispare de la sine, fara un tratament anume. De indata ce bebelusul este protejat de expunerea la soare, eruptia poate incepe sa dispara spontan in cateva minute pana la cateva ore si in cele din urma dispare complet fara a lasa urme.
Tratamentul pentru urticarie este prescris in functie de severitatea simptomelor. In prima faza trebuie, deci, limitata expunerea la soare. Apoi, medicamentele antihistaminice pot fi de ajutor in reducerea simptomelor, dar si gelul de aloe vera poate calma neplacerile.
Copiii trebuie sa fie protejati mereu de dermatocosmetice cu SPF 30 in timpul lunilor de primavara, toamna si iarna si minim SPF 50 in lunile de vara. Antihistaminicile sunt indicate ca terapie simptomatica a alergiilor acute sau cronice, manifestate prin procese exudative: rinite, conjunctivite, urticarie, prurit, angioedem, dermatoze alergice si pruriginoase, dermografism, boala serului, edem Quincke, febra fanului, alergii postmedicamentoase . Ele se disting in doua categorii: clasice (generatia I, „de noapte”) si moderne (generatia II, „de zi”), care difera, in special, prin capacitatea substantelor de a traversa bariera hematoencefalica si prin selectivitatea lor fata de receptori.
Practic aceste produse inhiba histamina. Histamina este o substanta chimica extrem de importanta care actioneaza in interiorul organismului uman si este indispensabila pentru buna functionare a multora dintre organele si sistemele acestuia. Ea detine functia de neurotransmitator si de reglator al aciditatiii stomacului, influentand permeabilitatea vaselor sangvine, contractia muschilor si functia cerebrala. Cea mai mare concentratie de histamina se gaseste in piele, plamani, stomac si cantitati mai mici in creier si inima.
REFERINTE:
- Sim LA (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. Jan. 31, 2018.
- Anorexia nervosa. In: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-5. 5th ed. Arlington, Va.: American Psychiatric Association; 2013. http://dsm.psychiatryonline.org. Accessed Nov. 13, 2017.
- Rai R, Srinivas CR. Photoprotection. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2007 Mar-Apr;
- Moloney FJ, Collins S, Murphy GM. Sunscreens: safety, efficacy and appropriate use. Am J Clin Dermatol. 2002;
- Kullavanijaya P, Lim HW. Photoprotection. J Am Acad Dermatol. 2005 Jun;52(6):937-58;
- Latha MS, Martis J, Shobha V, Sham Shinde R, Bangera S, Krishnankutty B, Bellary S, Varughese S, Rao P, Naveen Kumar BR. Sunscreening agents: a review. J Clin Aesthet Dermatol. 2013 Jan;
- Rai R, Shanmuga SC, Srinivas C. Update on photoprotection. Indian J Dermatol. 2012 Sep;
- Lavker RM, Gerberick GF, Veres D, Irwin CJ, Kaidbey KH. Cumulative effects from repeated exposures to suberythemal doses of UVB and UVA in human skin. J Am Acad Dermatol. 1995 Jan;
- Rhodes LE. Topical and systemic approaches for protection against solar radiation-induced skin damage. Clin Dermatol. 1998 Jan-Feb;
- Heurung AR, Raju SI, Warshaw EM. Adverse reactions to sunscreen agents: epidemiology, responsible irritants and allergens, clinical characteristics, and management. Dermatitis. 2014 Nov-Dec;
- Nash JF. Human safety and efficacy of ultraviolet filters and sunscreen products. Dermatol Clin. 2006 Jan;
- Pinnell SR, Yang H, Omar M, Monteiro-Riviere N, DeBuys HV, Walker LC, Wang Y, Levine M. Topical L-ascorbic acid: percutaneous absorption studies. Dermatol Surg. 2001 Feb;
- Roshchupkin DI, Pistsov MY, Potapenko AY. Inhibition of ultraviolet light-induced erythema by antioxidants. Arch Dermatol Res. 1979 Aug;
- Jurkiewicz BA, Bissett DL, Buettner GR. Effect of topically applied tocopherol on ultraviolet radiation-mediated free radical damage in skin. J Invest Dermatol. 1995 Apr;
- Burke KE, Clive J, Combs GF, Commisso J, Keen CL, Nakamura RM. Effects of topical and oral vitamin E on pigmentation and skin cancer induced by ultraviolet irradiation in Skh:2 hairless mice. Nutr Cancer. 2000;