Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Bronz natural sau autobronzant? Care varianta este mai sanatoasa

Bronz natural sau autobronzant? Care varianta este mai sanatoasa

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 19 august 2024 Ultima actualizare: 19 august 2024

Chiar daca ne place soarele si iubim pielea bronzata, trebuie sa stim ca razele ultraviolete sunt nocive atat pentru sanatate, cat si pentru frumusete. Expunerea prelungita si necontrolata la soare poate avea efecte devastatoare, cateodata, pe un fond genetic si imunitar slabit, protectia oferita de produsele cu SPF dovedindu-se ineficienta.

Altfel spus, notiunea de bronz sanatos indiferent de ora la care stai la Soare este un mit pentru ca bronzarea nu e altceva decat raspunsul negativ al organismul dupa expunerea la radiatii ultraviolete. Iar bronzul are legatura directa cu cantitatea de melanina din organism pentru ca epiderma, sub impactul radiatiei UV secreta diferite tipuri si cantitati de melanina pentru a proteja organismul de efectele radiatiei solare. Ce inseamna un bronz natural si cum ne putem pastra sanatatea pielii descopera in acest articol.

Ce este bronzul natural? Ce este un autobronzant?

Ce rol are melanina in fenomenul de pigmentare al pielii?

Care este legatura dintre melanina, bronz si piele?

Care sunt intervalele orare cele mai periculoase pentru expunerea la Soare?

Cand se recomanda folosirea unui autobronzant. Contraindicatii

Ce este bronzul natural? Ce este un autobronzant?

Inainte de a vorbi de bronz natural sau cum functioneaza un autobronzant trebuie sa intelegem cum functioneaza epiderma si cum isi schimba culoarea la contactul cu radiatia solara. Trebuie stiut ca lumina are efect de prisma si daca trece printr-o particula de apa apare curcubeul. Culorile curcubeului nu sunt altceva decat lungimi de unda pe diferite frecvente de unda, iar pe langa acestea apar si raze reziduale care nu sunt vizibile cu ochiul liber precum raze ultraviolete, raze x, raze sub radiatie gamma dar si alte elemente.

Razele ultraviolete care ne influenteaza direct sanatatea epidermei si care contribuie direct la schimbarea de culoare a pielii noastre sunt impartite in trei categorii care au diferite valori de lungimi de unda. Se stie deja ca lumina are dubla proprietate si se comporta atat ca foton, sursa de lumina dar si cuanta, adica se manifesta sub forma de unda gravitationala. 

Razele ultraviolete sunt de trei tipuri: de tip A, de tip B si de tip C. Razele UVC nu au puterea de a trece prin stratul de ozon, prin urmare nu ne pot afecta in mod direct, insa UVA si UVC ajung direct pe suprafata pamantului. Razele ultraviolete de tip A sunt cele mai nocive, cu atat mai mult cu cat ajung in proportie de 95% pe pamant si sunt prezente indiferent de vremea de afara, prin urmare ne afecteaza atat vara, cat si iarna. Din pacate, pielea este expusa de aproximativ 20 de ori mai mult la captarea acestora fata de cele de tip B si au capacitatea de a patrunde pana la celulele din profunzimea dermului.

Acestea sunt responsabile de alergiile solare, hiperpigmentari si fotosensibilizari. Pe de alta parte, razele UVB sunt cele care ofera bronz pielii, insa expunerea prelungita la acestea provoaca arsuri si insolatii. Atat UVA cat si UVB altereaza colagenul si elastina din piele conducand la imbatranirea prematura si favorizeaza aparitia cancerului de piele.

Pe scurt, un bronz naturala apare atunci cand pielea este expusa un interval mai mare de 10-15 minute la Soare. Aceasta perioada variaza in functie de tipul de piele, zona in care se intampla expunerea si timpul zilei. Persoanele cu tip de piele I- II au nevoie de un timp mai scurt pentru ca pielea sa reactioneze la Soare, persoanele cu tip de piele III - IV au nevoie de un timp mediu spre lung iar cele cu tipul de piele V-VI deja au pielea neagra si Soarele nu mai poate influenta culoarea pielii. 

De asemenea, dimineata si seara indicele UV nu are aceeasi putere ca dupa-amiaza. Totodata, expunerea la Soare in apa are nevoie de o perioada de timp mai scurta decat la plaja sau pe uscat datorita faptului ca in apa apare efectul de lupa. Bronzul la o altitudine mai mare de 1500 de metri apare mai greu dar va dura mai mult ca efect pe langa bronzul dintr-o zona apropiata de nivelul marii.

La fel de importanta este si zona. Soarele la amiaza in zonele aflate dincolo de latitudinea de 60 de grade isi pierde din putere pentru ca razele vor cadea aproape paralel sau la unghiuri ascutite fata de zonele aflate aproape de Ecuator unde razele Soarelui cad aproape perpendicular.

Pe scurt, pentru ca bronzul natural sa capete aspect placut si sa dureze cat mai mult, este necesar sa se urmeze cateva reguli.

In primul rand, intervalul orar corect in care trebuie sa ne expunem razelor solare este dimineata, pana in ora 11:00, si seara, dupa ora 17:00. Soarele din mijlocul zilei, desi da senzatia unui bronz rapid si puternic, nu face altceva decat sa arda pielea. In plus, nuanta se va pierde dupa cateva zile, iar pielea se va coji, lasand in urma pete inestetice.

La fel de importanta pentru obtinerea unui bronz curat este si folosirea produselor cu SPF, mitul conform caruia acestea impiedica bronzarea fiind deja demontat de specialistii in domeniu. Un pont care asigura o tenta aramie pielii pe cale naturala este consumul morcovilor si al alimentelor inchise la culoare ca afinele, murele, dar si spanacul si ardeiul gras rosu.

Fie ca folosesti un spray autobronzant sau crema ori lotiune autobronzanta, este bine sa stii cum sa le folosesti pentru a evita sa te alegi cu pete inestetice, pe care nimeni nu si le doreste. Asadar, iata cativa pasi simpli pe care sa-i urmezi atunci cand vrei sa folosesti autobronzant. In primul este important sa alegi cu atentie un autobronzant. Chiar daca iti doresti o piele aramie, nu lua autobronzante cu mult mai inchise decat nuanta naturala a pielii tale. Ideal este sa poti sa-l testezi pe o zona de pe brat si sa-l lasi minimum 12 ore.

Inainte de a folosi lotiune autobronzanta, crema sau spray, fa un tratament exfoliant acasa. Poti folosi cafea, zahar brun, malai sau tarate pentru un scrub natural sau poti apela la un produs din comert. Important este sa inlaturi stratul de piele uscata pentru a evita petele. Acest lucru se face cu o zi inainte de a aplica autobronzantul.

In prima etapa amesteca putin autobronzant cu crema ta obisnuita de corp si asigura-te ca hidratezi bine locurile mai uscate precum coatele si calcaiele. Aplica spray-ul autobronzant, lotiunea sau crema autobronzanta si ai grija sa o distribui uniform. Incepe cu picioarele, apoi cu trunchiul, fata, urechile si decolteul, apoi bratele.

 cum sa aduci culorile naturii in parul tau

Ce rol are melanina in fenomenul de pigmentare al pielii?

Melanina este cunoscuta in limbaj popular ca un pigment care coloreaza pielea, parul si ochii si ne ajuta atunci cand ne supraexpunem pielea la soare si actioneaza ca factor de protectie. In lume exista 6 tipuri de piele care difera in functie de cantitatea de melanina secretata de organism.

Totodata, Melanina actioneaza asemenea unui superconductor (ca o baterie de masina) si este mereu incarcata cand este expusa la lumina, sunet, culoare si raze solare, corpul uman fiind capabil sa o creeze in conditiile mentionate pentru a supravietui, reincarcandu-se constant si suplimentar de fiecare data cand este stimulat pentru ca Melanina are un rol vital in sezonul rece pentru ca ajuta organismul sa se incarce cu caldura.

Melanina este evidenta in alunitele inchise ale oamenilor sau in melanocitele dermale negre ale majoritatii persoanelor de culoare si are uneori culoare maro in cazul binecunoscutilor pistrui. Dar melanina confera multe beneficii putin cunoscute oamenilor in afara de protectia ultravioleta. In plus, este un mit ca persoanele cu pielea inchisa la culoare sunt imune la radiatiile UV. Pur si simplu pielea lor este mai groasa si tolereaza mai bine expunerea la Soare, dar si ei pot suferi arsuri grave, deshidratarea epidermei daca fac abuz si se supraexpun.

Melanina este o substanta vitala pentru nevertebrate si diferite specii de reptile cu sangele rece pentru ca ea contribuie la absorbtia caldurii solare. In plus este un factor important in ceea ce priveste acuitatea vizuala, pentru ca prezenta ei in celulele din ochi ofera protectie irisului si campului vizual minimizand numarul de raze care patrund in ochi.

Care este legatura dintre melanina, bronz si piele?

Pentru a intelege mai bine legatura dintre melanina, bronz si piele trebuie sa vorbim de tipurile de piele. Asa cum toti avem o amprenta unica la nivelul retinei oculare, amprente unice pe varful degetelor, pe limba, exista un cod genetic care a putut fi deslusit si decriptat in 6 tipuri de piele care se potriveste in diferite procente la cei peste 8 miliarde de oameni. Scara a fost identificata in 1975 de catre  medicul dermatolog Thomas Fitzpatrick de la Universitatea Harvard. Conform acestuia, exista o cercetare complexa unde sunt detaliate cele 6 tipuri de piele.

Tipul I

  • pielea este foarte alba (ivorie), cu tendinta spre pistrui;
  • parul este roscat sau blond deschis;
  • ochii au nuante deschise de verde, albastru, cenusiu;

Reactia la soare - Acest tip de piele are cel mai mare risc de arsuri solare,  pielea nu se bronzeaza niciodata, doar se irita si este foarte sensibila la raze UV si lumina.

Tipul II

  • pielea are nuanțe de alb-bej, cu putini pistrui sau deloc;
  • ochii sunt deschisi la culoare sau caprui deschis;
  • parul este deschis la culoare (blond sau saten).

Reacția la soare - Si la acest tip de piele apar destul de des arsurile solare, epiderma se bronzeaza rar si doar in anumite conditii si exista o sensibilitate crescuta la lumina solara si radiatii UV.

Tipul III

  • pielea este de culoare bej, fara pistrui;
  • par castaniu;
  • ochi caprui;

Reacția la soare - Aceasta piele se poate bronza mai usor, in cazul in care se exagereaza expunerea solara pot aparea arsuri moderate, iar epiderma are o sensibilitate redusa la lumina si raze UV. In plus, bronzul apare gradual si ajunge sa fie de un maro deschis.

Tipul IV 

  • pielea este maslinie (creola);
  • ochii si parul sunt inchise la culoare;
  • parul poate fi cret sau carliontat;

Reacția la soare - pielea se bronzeaza usor, rareori apar arsurile solare chiar si cand pielea e supraexpusa si exista o sensibilitate minima lumina si raze UV.

Tipul V

  • pielea este închisa la culoare, la fel si ochii si parul;
  • acest tip de ten este specific persoanelor mulatre;

Reacția la soare - pielea se bronzeaza usor, foarte rar apar arsurile solare si epiderma nu este sensibila la lumina sau raze UV, este rezistenta la supraexpunere.

Tipul VI

  • pielea este foarte inchisa la culoare (are pigmentul cel mai intunecat);
  • acest tip de piele este specific persoanelor de pe continentul African;
  • ochii sunt negri sau caprui inchis;
  • parul este negru.

Reacția la soare - pielea nu se arde niciodata si nu are nicio sensibilitate la soare, lumina sau radiatii UV.

Descoperă aici tot ce vrei sa stii despre arsurile solare.

Cand sunt intervalele orare cele mai periculoase pentru expunerea la Soare

Cu toate ca razele ultraviolete sunt prezente in mod constant la suprafata pamantului, intre ora 11:00-17:00 acestea ating maximul de intensitate si devin de-a dreptul periculoase pentru organism. Din acest motiv, in acest interval orar trebuie sa ne ferim de expunerea la soare. Protejarea cu produse cu SPF 50+ si cu umbrela de soare devine inutila deoarece razele ultraviolete au capacitatea de a trece prin aceste filtre. Copiii si persoanele cu piele sensibila trebuie sa largeasca intervalul intre ora 10:00 – 18:00. Punctam ca in aceste intervale, soarele este atat de puternic incat poate afecta inclusiv calitatea si capacitatea vizuala.

Medicii dermatologi recomanda ca aplicarea produselor cu SPF sa se faca cu minim 20-30 de minute inainte de expunerea la soare, astfel incat pielea sa poata absorbi substantele. De asemenea, produsele se reaplica la fiecare iesire din apa si la maxim doua ore dupa fiecare aplicare. Sunt preferate cremele si lotiunile in favoarea uleiurilor si a spray-urilor deoarece acestea ofera o acoperire mai buna a pielii.

Totodata, atunci cand va expuneti la soare folositi palarii si ochelari de protectie, introduceti in meniul zilnic cat mai multe fructe bogate in antioxidanti si cresteti cantitatea de apa consumata la minim 3 litri pe zi.

Cand se recomanda folosirea unui autobronzant. Contraindicatii

In caz ca stii ca ai pielea sensibila, trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri atunci cand vrei sa te expui la Soare. 

In primul rand, este impetuos necesar sa eviti expunerea la soare intre orele 12.00-16.00, cand razele soarelui sunt cele mai puternice, mai ales in sezonul estiva. De asemenea, acest risc se mentine la altitudini mari sau latitudini joase (mai aproape de tropice). Reflexia (fenomenul de intoarcere a razelor in mediul din care provin atunci cand intalnesc o suprafata de separatie) datorata apei sau nisipului poate face radiatiile solare mult mai puternice si mai daunatoare pentru piele. Altfel spus te poate arde Soarele mai tare daca stai in apa decat daca stai pe uscat.

Totodata, este importanta cantitatea de apa care se afla in organismul tau. Rehidratarea este esentiala iar creșterea consumului de apă te ajuta sa evita deshidratarea. Ce se intampla de fapt? Datorita vasodilatatiei firesti care apare in urma expunerii la soare, pot aparea stari de cefalee, chiar stari febrile.

Se recomanda consumul a minimum 2L de apa la o temperatura apropiata de cea a corpului, in niciun caz foarte rece, cel putin 20-25 de grade, în primele ore de la producerea arsurii solare. Aceasta solutie este vitala pentru regenerarea celulara. La fel de important este ca in perioada de arsita sa te refugiezi intr-o camera racoroasa. Si consumul de bautura rece, inclusiv bere este un mit. Berea este o bautura fermentata pe baza de drojdie care contine alcool si in perioada de canicula, de arsita este interzis consumul de alcool până la vindecarea arsurii solare deoarece alcoolul aduce cu el un risc marit de deshidratare in organism.

Nici dusurile nu trebuie efectuate cu apa rece ci mai curand cu apa apropiata de temperatura corpului. Iar cand alegem cremele care sa ne ajuta sa ne vindecam de arsuri trebuie sa evitam aplicarea cremelor pe bază de vaselină sau uleiuri pentru ca ele blocheaza porii împiedicând procesul de termoreglare (eliminarea căldurii și a transpirației)

Daca descoperi pe piele ca s-au format vezicule sau bule/basici, nu trebuie sa le indepartezi fortat sau sa le rupi pentru ca sub ele carnea este ,,vie" si ele se formeaza pentru a racori zona inflamata si a proteja pielea de infectii. In cazurile în care, din cauza localizării bulelor, există riscul de agresare, se recomandă aplicarea unui pansament necompresiv, cu rolul de a proteja integritatea leziunilor.

REFERINTE:

"Preventing melanoma". Cancer Research UK. Archived from the original on May 22, 2008. Retrieved September 22, 2009.

  • Rigel, Darrell S.; Weiss, Robert A.; Lim, Henry W.; Dover, Jeffrey S. (January 30, 2004).
  • Darrell S.; Weiss, Robert A.; Lim, Henry W.; Dover, Jeffrey S. (January 30, 2004).

    https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/reactions-to-sunlight/overview-of-effects-of-sunlight

    https://www.matrix.com/blog/9-ways-to-repair-treat-and-fix-damaged-hair

  • Articole similare
    Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele

    Acidul azelaic este unul dintre ingredientele active atunci cand vorbim de tratamentul acneei. Totusi trebuie sa avem grija cand si cum il folosim pentru ca administrarea lui ar trebui facuta doar sub stricta supraveghere a unui dermatolog. Acidul azelaic face parte din categoria acizilor carboxilici, fiind regasit in mod natural in cereale (secara, grau, orz). Acesta ofera numeroase beneficii atunci cand este aplicat pe piele, astfel incat pe langa proprietatile sale antibacteriene, antiinflamatorii, antioxidante si depigmentare, este utilizat pentru a trata unele tipuri de acnee, pentru a imbunatati petele, pentru a reduce roseata.

    2 octombrie 2024
    Edited 2 octombrie 2024
    citește articolul
    De sezon: Cum sa alegi fondul de ten potrivit pentru pielea ta De sezon: Cum sa alegi fondul de ten potrivit pentru pielea ta

    Ingrijirea tenului - tipuri de ten, sfaturi si produse recomandate

    2 octombrie 2018
    Edited 6 februarie 2023
    citește articolul
    Pielea uscata: simptome, cauze si tratamente corespunzatoare Pielea uscata: simptome, cauze si tratamente corespunzatoare

    Pielea uscata, dincolo de a fi o problema de estetica, este o problema de sanatate care necesita ingrijire adecvata, nu in putine cazuri stand la baza declansarii afectiunilor dermatologice. Pielea uscata prezinta particularitatea de a nu retine apa si de a produce sebum in cantitati infime, fiind caracterizata prin uscaciune, asprime, lipsa elasticitatii, tendinta de ridare si chiar iritare.

    31 iulie 2018
    Edited 3 februarie 2023
    citește articolul

    Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

    Top 10 produse recomandate

    Articolele 1 la 4 din 7 total

    Pagina