Anagen syndrome: Ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune a parului si cum o poti preveni

Anagen syndrome este o conditie rara a parului, manifestata prin fire de par care se smulg usor din scalp, fiind slabe si cu o morfologie atipica. Aceste fire de par se afla in faza anagen (faza de crestere) si, in ciuda aspectului lor, extragerea lor nu provoaca durere. O caracteristica distinctiva a acestei afectiuni este parul subtire si fragil, care rareori creste peste nivelul cefei. Desi Anagen syndrome nu prezinta complicatii medicale serioase, impactul sau estetic poate fi semnificativ, afectand in special copiii. Pana in prezent, nu exista tratamente specifice pentru aceasta conditie, insa, in multe cazuri, simptomele tind sa se amelioreze pe masura ce copilul creste. Afectiunea nu induce inflamatie sau alte modificari vizibile ale scalpului, insa poate aparea sporadic sau in cadrul unor familii, sugerand o posibila predispozitie genetica. In absenta unui tratament definit, managementul acestei afectiuni se concentreaza pe ingrijirea blanda a parului si pe folosirea produselor care minimizeaza stresul mecanic asupra parului fragil.
- Cauzele asociate afectiunii Anagen syndrome
- Simptomele afectiunii. Cum le recunosti
- Tratament pentru Anagen syndrome
Cauzele asociate afectiunii Anagen syndrome
Anagen syndrome este o afectiune a parului caracterizata prin slabirea ancorarii firului de par in folicul. Aceasta se datoreaza unei keratinizari anormale a tecii radacinii interne a parului, cauzata de mutatii in gena responsabila pentru citokeratine. Din aceasta cauza, firul de par nu adera corespunzator la folicul, ceea ce duce la intreruperea prematura a fazei anagen si la scurtarea lungimii parului. Afectiunea apare in mod tipic sporadic, dar au fost raportate si cazuri familiale. Se pare ca ereditatea urmeaza un model autosomal dominant cu penetranta variabila. Desi loose anagen syndrome nu este asociat in mod direct cu alte afectiuni, unii indivizi care sufera de acest sindrom pot prezenta si alte conditii patologice, precum sindromul Noonan, sindromul tricoinofalangian, sindromul unghie-patela, displazia ectodermica hipohidrotica, infectia cu HIV, alopecia areata sau parul de lana.
Simptomele afectiunii. Cum le recunosti
Loose Anagen Syndrome (LAS) se manifesta adesea la copii, in special la fetite cu varsta intre 2 si 5 ani, avand parul blond. Parintii observa ca parul copilului nu creste in mod normal, subtierea acestuia fiind evidenta fara a fi nevoie de tunsori frecvente. Una dintre caracteristicile notabile ale sindromului este ca parul poate fi smuls usor, fara durere, printr-o simpla tractiune. Copiii afectati de LAS sunt, in general, sanatosi, fara deficiente nutritionale majore sau alte probleme medicale asociate, iar dezvoltarea lor fizica este normala. Fizic, parul apare fin si fara stralucire, adesea descris ca fiind uscat si dificil de coafat. In ciuda aspectului sau fragil, parul nu este sfaramicios, ci mai degraba lipicios la atingere, in special la nivelul occiputului (partea posterioara a capului).
La un examen mai detaliat, se poate observa alopecie difuza (subtierea generalizata a parului) sau in pete, fara semne de inflamatie sau cicatrizare. Interesant este ca alte parti ale corpului, cum ar fi sprancenele si genele, nu sunt afectate de aceasta conditie, la fel si alte structuri ectodermice precum dintii, pielea si unghiile.Desi LAS poate parea o conditie minora, impactul psihologic asupra copilului si al familiei poate fi semnificativ, din cauza aspectului neplacut si a dificultatilor de gestionare a parului. Este important ca parintii sa fie informati despre natura benigna a afectiunii si despre optiunile de gestionare a acesteia, inclusiv consultarea unui dermatolog pediatru pentru sfaturi personalizate si suport.
Diagnosticul bolii
Pentru a intelege si diagnostica sindromul anagenului liber (loose anagen syndrome), medicii se bazeaza pe un test simplu, dar revelator. In acest test, o bucla de par este usor tractionata, iar in conditii normale, numarul de fire de par smulse variaza intre zero si doua. La persoanele afectate de acest sindrom, numarul firelor de par smulse este semnificativ mai mare, iar examinarea microscopica a acestora arata ca sunt in faza anagen. Analiza mai detaliata a parului prin examen histologic poate dezvalui fisuri intre teaca parului si radacina interna, precum si alterari ale radacinii, cum ar fi omogenizarea si degenerarea. Alte anomalii includ o configuratie anormala a parului si keratinizarea prematura a celulelor Henle si a straturilor Huxley din foliculii aflati in faza anagen. In cazurile de sindrom anagen liber, nu se observa infiltrate inflamatorii. Diagnosticul diferential este foarte important deoarece sindromul poate fi confundat cu alte afectiuni care cauzeaza pierderea parului, incluzand alopecia areata, diverse forme de lupus eritematos, pseudopelada, telogen effluvium, tricotilomania, tinea capitis si probleme tiroidiene sau anemia feripriva.
Tratament pentru Anagen syndrome
Sindromul nu are inca o terapie specifica. Tratamentul actual este doar cosmetic si efectele acestuia se amelioreaza pe masura ce persoana imbatraneste.
Daca ati primit acest diagnostic, exista mai multe tipuri de tratamente care pot fi incercate si testate dar care nu garanteaza eliminarea totala a problemei. Acestea sunt:
- Imunoterapia topica - tratament utilizat atunci cand exista o pierdere mare a parului sau daca se intampla de mai multe ori. Produsele chimice sunt aplicate pe scalp pentru a produce o reactie alergica. Daca functioneaza, aceasta reactie este, de fapt, cea care face parul sa creasca inapoi. De asemenea, provoaca o eruptie cutanata cu mancarime si, de obicei, trebuie repetata de mai multe ori pentru a mentine noul fir de par.
- Tratament specifice impotriva caderii parului - se aplica pe scalp. De obicei, dureaza aproximativ 12 saptamani inainte de a observa o crestere a parului, dar unii utilizatori sunt dezamagiti de rezultate.
In afara de tratamentele enumerate se pot purta peruci, palarii sau esarfe care vor acoperi caderea parului si vor proteja scalpul de soare. Totodata trebuie sa stiti ca exista o legatura de cauzalitate intre stres si caderea parului. Problemele personale par sa declanseze Anagen Syndrome, desi acest lucru nu a fost dovedit stiintific.
Bibliografie:
Ahn SH, Prince EA, Dubel GJ. Basic neuroangiography: review of technique and perioperative patient care. Semin Intervent Radiol. 2013;
Ali ZA, Karimi Galougahi K, Nazif T, Maehara A, Hardy MA, Cohen DJ, Ratner LE, Collins MB, Moses JW, Kirtane AJ, Stone GW, Karmpaliotis D, Leon MB. Imaging- and physiology-guided percutaneous coronary intervention without contrast administration in advanced renal failure: a feasibility, safety, and outcome study. Eur Heart J. 2016 Oct 21;
Parviz Y, Fall K, Stone GW, Maehara A, Ben-Yehuda O, Mintz GS, Ali ZA. Imaging and Physiology to Guide Venous Graft Interventions Without Contrast Administration in Advanced Renal Failure. J Invasive Cardiol. 2017 Nov;
Madhwal S, Rajagopal V, Bhatt DL, Bajzer CT, Whitlow P, Kapadia SR. Predictors of difficult carotid stenting as determined by aortic arch angiography. J Invasive Cardiol. 2008 May;
Tavakol M, Ashraf S, Brener SJ. Risks and complications of coronary angiography: a comprehensive review. Glob J Health Sci. 2012;