Apa micelara: mod de utilizare, beneficii, proprietati
Apa micelara indeparteaza machiajul si impuritatile acumulate pe ten de-a lungul zilei, fara a dezechilibra bariera naturala a pielii si fara a avea potential comedogenic. Potrivit statisticilor, o apa micelara este cumparata la fiecare 6 secunde, pe plan global, iar acest lucru se datoreaza si faptului ca diverse branduri de apa micelara beneficiaza de toate resorturile de promovare.
Dar dincolo de notorietatea ei, vom descoperi in acest material de ce avem nevoie de apa micelara si ce se intampla cand nu o folosim sau nu stim sa o folosim.
Ce este apa micelara si cum difera de H2O apa?De ce are nevoie tenul de apa micelara?
De ce apa micelara NU este potabila? Adevarul despre apa micelara
Beneficii apa micelara la nivelul pielii. Structura micele
Ce se poate intampla daca nu folosim apa micelara pentru demachiere inainte de somn?
Cate tipuri de ten exista si cum alegem apa micelara pentru fiecare tip de ten
Tipuri de apa micelara. Cea mai buna apa micelara
Cum sa folosesti corect apa micelara
Ce este apa micelara si cum difera de H2O apa?
Apa micelara este, de fapt, o solutie lichida simpla, cu baza de apa, dar e total diferita de H2O apa pentru ca in compozitie se regasesc niste particule sferice numite micele, care actioneaza ca un surfactant bland.
Aceste micele au capacitatea de a atrage, in acelasi timp, apa si uleiul, reusind astfel sa curete in profunzime suprafetele cu care intra in contact.
Atunci cand pui intr-un pahar apa si ulei, vei observa ca acestea se separa. Puterea micelelor sta in capacitatea de a uni aceste doua substante, datorita proprietatilor hidrofile, prin care este atrasa apa, si a celor hidrofobe, prin care sunt atrase uleiurile.
Separate, toate aceste fragmente se numesc molecule tensioactive si sunt prezente in multe dintre produsele cosmetice folosite pentru demachiere.
Probabil ai vazut ca exista lotiuni micelare cu actiune de demachiere bifazica, in care sunt separate doua straturi: unul lichid si unul uleios. Micelele prezente in aceste produse fac posibila unificarea temporara a celor doua substante polarizante (apa si ulei), pentru o curatare cat mai eficienta, in special a produselor de machiaj rezistente la apa.
De ce are nevoie tenul de apa micelara?
Apa micelara a fost folosita pentru prima data in Paris, Franta in anul 1913. Din cauza faptului ca apa din Franta era foarte dura cu pielea, specialistii au observat efectele negative pe care aceasta le avea asupra pielii, astfel ca a luat nastere apa micelara.
Aceasta a devenit intr-un mod rapid un substitut al apei si a fost repede indragita pentru faptul ca indeparta transpiratia, machiajul si murdaria fara a fi nevoie de clatire. Apa micelara are in compozitia sa apa purificata, insa ceea ce o face speciala sunt micelele, acele particule sferice ce absorb urmele de sebum si murdarie de pe piele.
De ce apa micelara NU este potabila? Adevarul despre apa micelara
Apa micelara chiar daca de la distanta pare incolora iar unele branduri super-clean nu folosesc esente sau parfum si e si inodora, este toxica daca este ingerata pentru ca este un produs cosmetic cu o structura moleculara modificata.
Totodata este bine sa evitati contactul cu ochii si sa folositi apa micelara exclusiv pentru a curata tenul si pielea. Mai mult decat atat, multe persoane fac o greseala enorma cand folosesc apa micelara. Adevarul despre apa micelara este ca putini stiu sa o foloseasca corect.
Apa micelara este foarte asemanatoare unei lotiuni, singura diferenta fiind faptul ca nu contine alcool. Aceasta contine insa alte ingrediente active (miceli), dermatologii avertizand ca toata murdaria pe care o colecteaza ramane pe fata daca aplicarea acesteia nu este urmata de spalarea tenului.
Aceasta functioneaza exact ca apa cu sapun, iar folosirea pe lunga durata, fara aplicarea de clatire dupa, va duce la iritare.
- Apa micelara pentru ten gras cu tendinta acneica Cleanance, 400 ml, AveneRating:100%73,90 RONIndisponibil
Beneficii apa micelara la nivelul pielii. Structura micele
Stim deja ca apa micelara indeparteaza extrem de facil urmele de machiaj si murdaria, pregatind tenul pentru curatarea profunda. In plus, apa micelara ne salveaza si dupa orele de sport, cand avem nevoie de prospetime si de un strop de hidratare, cand vrem sa indepartam transpiratia.
Lotiune tonica sau apa micelara? Este o intrebare pe care o avem in minte deseori, dar expertii dermatologi spun ca este bine sa folosesti apa micelara pe post de lotiune tonica, deoarece improspateaza si hidrateaza delicat tenul mult mai rapid si facil.
O idee excelenta este sa apelezi la apa micelara o data sau de doua ori pe zi in vacantele la mare, cand folosesti o cantitate crescuta de crema cu protectie solara. Cremele cu protectie solara - mai ales daca sunt minerale - ar putea bloca porii, motiv pentru care o curatare cu apa micelara, din cand in cand, este mai mult decat oportuna.
Micelele au capacitatea de a atrage si a capta murdaria de pe fata, machiajul, praful acumulat din timpul zilei, excesul de sebum acumulat in timpul noptii sau impuritatile acumulate pe ten in urma poluarii. Pe cat sunt de mici, pe atat de puternice sunt micelele, acestea avand puterea sa indeparteze pana si machiajul rezistent la apa si la transfer.
Ce se poate intampla daca nu folosim apa micelara pentru demachiere inainte de somn?
Daca uitam sa folosim apa micelara desi am purtat pe durata intregii zile un machiaj dens, cu timpul, tenul va parea mult mai obosit, lipsit de stralucire, si sunt sanse cu peste 80% ca in timp sa apara cosuri pe fata.
Porii se incarca cu multe substante, praf, microorganisme din jur. Odata ce porii sunt blocati, pielea nu poate elimina rezidurile generate de procesele oxidative din corp, si asa se poate creea un blocaj. Noaptea organismul se regenereaza, asa ca noi trebuie sa il ajutam, nu sa ii punem piedici.
Cate tipuri de ten exista si cum alegem apa micelara pentru fiecare tip de ten
Exista cinci tipuri de ten, motiv pentru care este important sa depistam in care categorie ne incadram pentru a-l ingriji in mod corespunzator.
1. Tenul normal
Tenul normal este echilibrat si se intalneste indeosebi la tineri, urmand sa-si piarda din atribute si caracteristici odata cu inaintarea in varsta. Pielea este supla, neteda, catifelata si moale la atingere, cu o textura deosebit de elastica. Tenul normal este caracterizat printr-o piele curata, nu prezinta puncte negre sau cosuri si nici zone cu exces de sebum sau foarte uscate.
2. Tenul uscat
Tenul uscat este caracterizat de o piele aspra, terna, rigida si lipsita de elasticitate, cu tendinta de ridare, iritare si chiar descuamare. Acest tip de piele are particularitatea de a nu retine apa, iar glandele sebacee secreta sebum in cantitati mici.
3. Tenul gras
Tenul gras este foarte usor de recunoscut, acesta avand un aspect lucios si uleios. Tenul gras prezinta pori dilatati si comedoane si este expus aparitiei punctelor negre. Avatanjul sau este ca se rideaza destul de greu ca greu ca urmare a sebumului produs din abundenta de glandele sebacee.
4. Tenul mixt
Tenul mixt este cel mai comun tip de ten si este o combinatie intre tenul uscat si tenul gras, in sensul ca pe zona T, adica zona formata din frunte, barbie si pometi, pielea este lucioasa si uleioasa, in timp ce pe restul fetei este mata, aspra si rigida.
5. Tenul sensibil
Tenul sensibil este tipul de ten cel mai predispus la dezvoltarea acneei si a alergiilor. Este caracterizat de o pielea fina, delicata, capilare fragile, care se pot sparge usor, si prezinta tendinta de inrosire si iritatie.
Atentie la tenul deshidratat!
Tenul deshidratat nu este un tip de ten, ci este o consecinta a modului de ingrijire, dar si a inaintarii in varsta. In multe cazuri, tenul deshidratat poate aparea ca o repercusiune a tratamentelor antiacneice. Acest tip de ten este inestetic, ridat, prezinta usturime, roseata, iar pielea este extrem de aspra, iritata si cu tendinta de descuamare severa.
Persoanele care se confrunta cu un astfel de ten trebuie sa respecte indicatiile medicului dermatolog si sa foloseasca produse de ingrijire recomandate de acesta, cel putin pana la disparitia neplacerilor.
Tipuri de apa micelara. Cea mai buna apa micelara
Apa micelara pentru ten uscat are un efect calmant si ofera hidratare pielii uscate. Majoritatea solutiilor micelare au in compozitie diverse ingrediente, in special glicerina ce ajuta la hidratarea si netezirea tenului.
Apa micelara pentru ten acneic indeparteaza cu succes excesul de sebum si lasa pielea perfect curata. Chiar daca multe persoane inca folosesc produse ce ofera o curatare a tenului mai agresiva deoarece au impresia ca acestea vor duce la uscarea si la disparitia cosurilor, din pacate nu este o metoda corecta, deoarece produsele agresive nu usuca doar cosurile, ci intreg tenul.
Apa micelara curata tenul delicat, neavand efecte astringente asupra tenului. Altfel spus, cea mai buna apa micelara pentru ten acneic contine ingrediente care ajuta tenul sa lupte cu acneea.
Apa micelara pentru ten sensibil nu agreseaza tenul, nu ramane iritat dupa folosire si nu il inroseste. Este recomandata de catre medicii dermatologici deoarece este foarte delicata cu tenul si indeparteaza machiajul prin miscari simple, fara sa agreseze pielea.
Totodata in farmacii si magazinele de specialitate exista apa termala spuma, apa termala cu extract de trandafiri sau aloe vera pentru un plus de confort la nivelul tenului. Altfel spus, cea mai buna apa micelara este cea care se potriveste cu tenul tau.
Cum sa folosesti corect apa micelara. Lotiune tonica sau apa micelara
Apa micelara se foloseste atat seara, cat si dimineata. Poate fi folosita doar pentru curatarea tenului, dar si pentru indepartarea machiajului. Exista pareri diferite asupra faptului daca apa micelara trebuie spalata de pe fata sau trebuie lasata sa actioneze.
Studiile recente arata faptul ca tenul se comporta mult mai bine daca dupa demachierea sau curatarea fetei cu apa micelara, tenul este curatat cu o crema sau un gel de curatare in functie de tenul tau, sau pur si simplu este indepartata cu apa.
Pe de alta parte, lotiunile tonice fara alcool sunt bogate in ingrediente care hidrateaza pielea, precum extractul de alge, apa minerala, aminoacizi, acid hialuronic, uleiuri naturale.
Dar poti indeparta bacteriile care provoaca acnee fara alcool? Categoric. Exista multe alte modalitati mai blande de a lupta impotriva cosurilor, iar lotiunile tonice fara alcool contin extracte active cum ar propolisul sau musetelul, cunoscute ca substante antibacteriene naturale.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/symptoms/peeling-skin/basics/definition/sym-20050672
Acral peeling skin syndrome. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/genetics/condition/acral-peeling-skin-syndrome/. Accessed April 5, 2022;
Erythroderma (exfoliative dermatitis). Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/dermatitis/erythroderma. Accessed April 5;
Dry skin. American Academy of Dermatology. https://www.aad.org/public/diseases/a-z/dry-skin-overview. Accessed June 11, 2021.
High WA, et al., eds. Special considerations in skin of color. In: Dermatology Secrets. 6th ed. Elsevier; 2021. https://www.clinicalkey.com. Accessed June 8, 2021.
Kelly AP, et al., eds. Pediatrics. In: Taylor and Kelly's Dermatology for Skin of Color. 2nd ed. McGraw Hill; 2016. https://accessmedicine.mhmedical.com. Accessed May 27, 2021.
Kang S, et al., eds. Cosmeceuticals and skin care in dermatology. In: Fitzpatrick's Dermatology. 9th ed. McGraw-Hill; 2019. https://accessmedicine.mhmedical.com. Accessed June 11, 2021.