Arborele de gomenol: o planta cu proprietati antiseptice, antiinflamatorii si cicatrizante
Arborele de Gomenol cunoscut oficial sub denumirea de Melaleuca viridiflora, face parte din familia Myrtaceae si se prezinta sub forma unui arbore sempervirescent (adica este vesnic verde), de dimensiuni ce nu depasesc 7 metri inaltime. Ca orice arbore din aceasta familie, Gomenolul este un arbore care iubeste zonele mlastinoase si creste nativ in zona Africii de Nord in tari precum Maroc, Libia dar il gasim si in anumite insule din cadrul Peninsulei Iberice, prin anumite zone ale Corsicii, Sardiniei dar mai ales in diferite insule din arhipelagul grecesc. Frunzele sale emana un miros aromatic si proaspat, care de duce cu gandul la camfor, sau eucalipt. Arbustul produce o esenta uleioasa cu un miros specific, care se extrage atat din flori cat si din frunze si trunchiul copacului. Ce beneficii are acest arbore pentru sanatate descopera in articolul urmator.
Ce este arborele de gomenol. Cum se extrage uleiul din fllorile sale
Melaleuca viridiflora Sol. ex Gaertn. var. viridiflora, cunoscut sub numele de arborele de gomenol, face parte din familia Myrtaceae si se prezinta sub forma unui arbore sempervirescent (adica este vesnic verde), de dimensiuni mici (3-7 m). Acesta creste de obicei cocosat si prezinta o coroana de culoare verde mat pana la argintiu, avand ramuri scurte si rigide. Ramurile tinere sunt acoperite cu perisori subtiri, iar frunzele, cu exceptia petiolurilor, sunt netede si lipsite de par. Frunzele sunt rigide, avand forma ovala, alungita sau eliptica, cu varful in forma de lance, ingustandu-se catre petiol. Acestea sunt simetrice, cu lungimi intre 5-10 cm si latimi de 2,5-6 cm. Culoarea frunzelor este verde-pal, iar nervurile se intind paralel.
Florile se prezinta sub forma de inflorescente spiciforme, avand lungimea de 7-10 cm. Acestea sunt alcatuite din flori albe-verzuie, albe sau verzuie-galbui, dar adesea pot fi si rosii, ba chiar si purpurii. Fructele sunt in forma de capsule. Arborele infloreste toamna si primavara, fiind intalnit in mod spontan in zonele mlastinoase din nordul si vestul Australiei (Queensland, Noua Guinee). In regiunile mlastinoase din nordul Australiei, pot fi observate paduri naturale de arbori drepti, cu o inaltime de pana la 18 m. In prezent, plantatii de Melaleuca viridiflora pot fi gasite in Noua Guinee si Indochina.
Ulei esential de gomenol (Niaouli aetheroleum) – beneficii generale
Este obtinut din frunzele a trei varietati de Melaleuca viridiflora: M. viridiflora Sol. ex Gaertn. var. viridiflora, M. viridiflora var. alba Cunn. si M. viridiflora var. rosa Banks. Frunzele contin aproximativ 2,5% ulei esential volatil. In scopuri terapeutice, uleiul este purificat pentru a indeparta aldehidele si compusii sulfurati.Indigenii din Australia utilizau frunzele in infuzii si macerate pentru tratarea afectiunilor genito-urinare, rinitelor, faringitelor, arsurilo, infectiilor dermice si cele ale mucoaselor, datorita proprietatilor antimicrobiene ale componentelor volatile.
Uleiul esential a fost introdus in medicina europeana in secolul al XIX-lea, dupa separarea sa prin distilarea cu vapori de apa. Are actiune antiseptica in tractul respirator, ajutand la fluidificarea secretiilor. Are, de asemenea, efecte antivirale impotriva virusului herpesului simplu, actiune antimicotica si decongestionant venos.
Uleiul esential de gomenol are un potential mucolitic, iar astfel poate fi folosit in tratamentul afectiunilor bacteriene precum rinitele, faringitele, afectiuni ale cailor respiratorii superioare, varicele sau hemoroizii. Se poate utiliza sub forma de inhalatii, picaturi nazale sau unguente. Intern, poate fi administrat in capsule gelatinoase enterosolubile. Solutiile uleioase cu continut de 2-5% Niaouli aetheroleum sunt utilizate pentru picaturi nazale, in timp ce pentru masaj se pot folosi uleiuri sau unguente cu concentratii de 10-30%.
Efect expectorant si mucolitic
Cineoulul are capacitatea de a stimula glandele exocrine ale mucoaselor respiratorii. In cazul oamenilor, s-a demonstrat ca acest compus sporeste activitatea cililor mucoasei nazale si induce un efect bronhodilatator. De asemenea, s-a constatat ca are un efect decongestionant nazal in cazul racelilor infectioase, cu toate ca nu are acelasi efect in cazul rinitei alergice. Prin calitatile sale de expectorant si mucolitic, ulei de gomenol imbunatateste procesul de eliminare a mucusului, contribuind la o mai buna functionare a clearance-ului mucociliar in caile respiratorii.
Efect antimicrobian si antiviral
Uleiul esential de gomenol are proprietati bactericide impotriva bacteriilor Gram-pozitive, precum Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Enterococcus sp., si bacterii Gram-negative cum ar fi Shigella flexneri, Klebsiella pneumoniae, Salmonella typhi si holeraesuis, Proteus mirabilis, si Enterobacter aerogenes. In plus, are un efect antiviral direct impotriva virusului herpes, chiar inainte ca acesta sa patrunda in celule. De asemenea, a demonstrat activitate antifungica.
Folosit in infectii otolaringologice, respiratorii, limfoganglionare si genitourinare, uleiul s-a dovedit a avea proprietati antiinfectioase, fiind un excelent antiviral alaturi de uleiul esential de Ravintsara. Proprietatile sale antimicrobiene in lupta impotriva Gardnerella vaginalis si Candida albicans (precum si a compusului alfa-terpineol) sunt comparabile cu cele ale clotrimazolului, facandu-l util in tratarea vaginozei bacteriene.
Efect antiinflamator
In studii de laborator, s-a demonstrat ca o substanta benefica prezenta in gomenol – cineol - are o actiune antiinflamatoare asupra globulelor albe din sange, in special a monocitelor, impotriva factorilor inflamatorii. Acest compus poate reduce semnificativ productia de mediatori ai reactiei inflamatorii, cum ar fi metabolitii acidului arahidonic, leucotrienele B, tromboxanul B si prostaglandinele E in plamani, si, de asemenea, poate diminua nivelul de TNF-α (factorul de necroza tumorala). Uleiul esential de gomenol, comparabil cu actiunea cortizonului, are capacitatea de a stimula axa hipofizo-adrenocorticala, iar acest lucru il face remarcabil in situatii inflamatorii prelungite. Mecanismul sau analgezic si antiinflamator deriva dintr-un efect non-opioid, in special prin influentarea mastocitelor.
Alte utilizari ale uleiului arborelui de gomenol
- Actiune insecticida impotriva puricilor si paduchilor
- Decongestionant venos
- Demonstreaza un efect antiangiogenic si induce apoptoza in anumite situatii
- Efect estrogenic
- Eficacitatea sa pare sa fie imbunatatita atunci cand este combinat cu uleiul esential de manuka (Leptospermum scoparium)
- Reduce febra
- Este imunomodulator
- Protector impotriva radiatiilor (utilizat pentru protectia pielii in timpul radioterapiei)
- Stimuleaza absorbtia pielii pentru diverse molecule, inclusiv estradiolul
- Stimuleaza axa gonadotropa, hipofizo-testiculara si hipofizo-adrenala
- Analgezic
- Antihelmintic (impotriva parazitilor intestinali)
- Antireumatic
- Antiseptic
- Accelereaza procesul de vindecare a leziunilor
- Actioneaza ca un decongestionant nazal
- Este un stimulant digestiv
- Efect diuretic
Pe scurt, uleiul esential din extract de flori, frunze sau partile lemnoase ale Arborelui de Gomenol poate fi folosit in caz de:
- Arsuri
- Bronsita
- Raceala
- Rani cutanate
- Rinita
- Sinuzita
- Ulcere
Modalitati de utilizare a arborelui de gomenol. Ce trebuie sa stii
Uleiul poate fi folosit in trei moduri distincte: topic, intern si prin inhalare. Este esential sa respectati cu strictete instructiunile de utilizare. In cazul in care aveti intrebari sau incertitudini, se recomanda consultarea unui specialist pentru a determina dozele precise.
Utilizare interna: adaugati 2-3 picaturi de ulei de intr-o cana cu apa fierbinte si lasati amestecul sa se raceasca. Daca doriti, puteti indulci infuzia dupa gust. Consumati amestecul de 2-3 ori pe zi pentru a reduce disconfortul.
Utilizare topica: aceasta metoda este indicata pentru tratarea ranilor dificil de vindecat, a arsurilor si ulcerelor. Adaugati 20 de picaturi de ulei intr-un pahar cu apa clocotita. Dupa ce solutia ajunge la temperatura camerei, aplicati-o ca lotiune sau folositi un pansament steril de tifon.
Utilizare prin inhalare: intr-un recipient cu apa clocotita, adaugati rapid 10-15 picaturi de ulei esential (pentru a preveni evaporarea rapida a aburului). Asigurati-va ca picaturile se disperseaza bine in apa. Inhalarea aburilor rezultati este eficienta, iar pentru a maximiza acest efect, acoperiti capul cu un prosop. Uleiul de gomenol poate fi folosit in diferite moduri pentru a obtine beneficiile sale. Asigurati-va ca urmati cu atentie instructiunile respective si ca luati in considerare sfaturile de specialitate pentru a utiliza corect uleiul in diverse situatii.
Beneficii ale arborelui de camfor. Similitudini cu arborele de gomenol
Arborele de Camfor face parte din familia Lauraceae si are frunze simple, flori albe-galbui grupate in panicule axilare si fructe verzi ovoide sau globuloase care devin negre la coacere. In antichitate, grecii si romanii nu cunosteau acest arbore, dar in China, in antichitate, arborele de camfor era popular. Arborele de camfor era cunoscut si utilizat in tratamente medicinale. A fost folosit in China si India in diverse scopuri. Valoarea sa era atat de mare incat era oferit ca dar intre imparati si printi. Camforul a fost folosit pentru tratarea diverselor afectiuni, inclusiv pentru guta, reumatism, ulcer gastric si altele. In Europa, a fost recunoscut ca medicament inca din secolul XII.
Arborele de camfor a fost cel mai cunoscut in Epoca Moderna pentru uleiul esential extras in Japonia. Utilizarile sale in Orient au inclus tratamentul extern pentru dureri musculare, articulare, afectiuni ale pielii si congestie bronsica. Uleiul esential de camfor a fost utilizat si in aromaterapie pentru probleme digestive si depresie. Camforul are si utilizari industriale, fiind folosit si in fabricarea parfumurilor. In China, arborele este cultivat in continuare pentru uleiul sau, utilizat ca repelent pentru insecte, in tratamentul afectiunilor oftalmice si ca bactericid pentru combaterea unor organisme parazite si fungi.
Bibliografie:
Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;
Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;
Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;
Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;
Boruga O, Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;
Damtie D, Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;
Deletre E, Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles gambiae;
El-Darier SM, An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;