Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Aromaterapia pentru cupluri: Descopera afrodisiacele fierbinti ale Asiei. Cum sa le alegi

Aromaterapia pentru cupluri: Descopera afrodisiacele fierbinti ale Asiei. Cum sa le alegi

Postat in: Cuplu si sex
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 februarie 2025 Ultima actualizare: 21 februarie 2025

Aromaterapia reprezinta o forma de terapie alternativa ce foloseste uleiuri esentiale din plante cu scopul de a imbunatati starea de spirit si sanatatea. Uleiurile esentiale sunt compusi volatili obtinuti din diferite parti ale plantelor, spre exemplu flori, scoarta, seminte, radacini sau frunze. Uleiurile acestea au fost utilizate de secole in diferite zone din Asia pentru diverse scopuri terapeutice, inclusiv cu scopul de a trata diverse afectiuni si pentru a stimula functia psihologica si emotionala. Un astfel de scop terapeutic implica si echilibrarea vietii intime si mentinerea in parametrii a unei activitati sexuale sanatoase in cuplu. 

Este esential de mentionat faptul ca aromaterapia nu trebuie sa fie considerata drept o alternativa completa  pentru tratamentele medicale traditionale. Cu toate ca anumite uleiuri esentiale pot prezenta beneficii pentru sanatate, acestea nu ar trebui sa inlocuiasca sfaturile si tratamentele recomandate de catre medicii specializati. Daca suferi de disfunctii erectile sau vrei sa ramai insarcinata doar aromaterapia si lumanarile parfumate cu efect afrodisiac nu te vor ajuta. Dar daca vrei sa iti explorezi sexualitatea si vrei sa testezi produse pentru mai multa placere in intimitate, acest articol te va ajuta sa descoperi o gama noua de produse inspirate din traditia si cultura asiatica.

shunga_erotic_artshunga_erotic_art

Ce trebuie sa stii inainte de o sesiune de aromaterapie in cuplu

O sesiune de aromaterapie in cuplu cu uleiuri esentiale are multiple beneficii pentru organism si psihic, mai ales daca se folosesc combinatii de plante volatile cu efect afrodisiac. Cum functioneaza? Aromele actioneaza asupra simturilor noastre si ne influenteaza starea emotionala, psihica si fizica. Explicatia este simpla. Amintirile olfactive si senzatiile olfactive ne ajuta sa evadam din realitate si sa ne relaxam pentru ca simturile, stimulii senzoriali ne influenteaza alegerile. Atunci cand folosim uleiuri esentiale cu efect afrodisiac devenim mai dezinhibati, corpul incepe se secrete serotonina si dopamina (hormonii fericirii) si se activeaza si celelalte zone din creier care incepe sa inunde organismul cu oxitocina si endorfine.

Oxitocina mai este denumita de catre specialisti drept hormonul iubirii. De ce? Pentru ca ea este eliberata de fiecare data cand doua persoane se apropie din punct de vedere fizic – se imbratiseaza, se saruta, au relatii intime. Altfel spus, un nivel optim de oxitocina in organism ne ajuta sa ne conectam mai mult la partener si sa fim mult mai atenti la noi, la nevoile lui si la nevoile noastre totodata. In plus, oxitocina este un hormon esential in crearea legaturilor puternice, deoarece contribuie la cresterea empatiei si a increderii de sine.

In timpul sesiunilor de aromaterapie cu uleiuri cu efect afrodisiac corpul secreta si cantitati masive de endorfine. Endorfinele sunt practic calmantul natural al organismului nostru, sunt neurotransmitatorii care ne ajuta sa mentinem o legatura cu o alta fiinta umana mai mult timp si sa o recunoastem dupa zambet, miros, statura. Secretia endorfinelor este corelata puternic de celelalte simturi precum auzul, vazul, pipaitul, sau mirosul. Legat de miros, acesta este capabil sa ne influenteze chiar si starea emotionala, declansandu-ne amintiri, sentimente, dispozitii. O simpla aroma ne poate trezi amintiri din trecutul apropiat sau indepartat, la fel cum ne poate face sa avem diferite stari, de calm, de relaxare, de panica sau sa experimentam sentimente de apropiere sau antipatie.

Pentru  ca aromele sunt atat de prezente si de importante in viata noastra, este ideal sa stim cum sa le folosim intr-un mod benefic. Folosind uleiurile esentiale (aromaterapia) ne putem influenta in mod constient starea fizica, psihica sau emotionala, alungand gandurile negative si deschizandu-ne catre calm, liniste, relaxare. Aromaterapia in cuplu ne ajuta sa avem o dispozitie pozitiva, ne creeaza o atmosfera propice pentru a fi mai echilibrati, mai calmi, mai linistiti si totodata mai fericiti si mai conectati la intimitatea noastra.

Cele mai cunoscute plante cu efect afrodisiac. Cum le identificam

Plantele cu efect afrodisiac au fost folosite din cele mai vechi timpuri pe toate colturile globului, din indepartata Japonie pana la civilizatiile aztece din America de Sud, din indepartata Alaska pana in Tara de Foc, din stepa tarilor nordice pana in Noua Zeelanda si Australia. In prezent, cele mai cunoscute plante cu efect afrodisiac sunt:

  • Muira Puama este una dintre cele mai cunoscute plante pe zona de adjuvant si afrodisiac pentru potenta masculina si imbunatatirea performantelor sexuale. Muira Puama este un arbust din ordinul arborilor exotici care atinge maturitatea deplina la inaltimea de 5 metri, si produce flori mici albe precum cele de cires cu miros puternic de iasomie. Muira Puama este cea mai activa planta vegetala fiind intrebuintata de mult timp ca tonic energetic, ameliorator al starii generale de sanatate si remediu pentru impotenta sau insuficienta sexuala. Planta de Muira Puama este folosita de civilizatiile olmece, incase si aztece din Antichitate. Planta era cunoscuta drept ,,arbore care intareste" si era folosit de vraci in ritualurile conducatorilor pentru un plus de virilitate si forta in lupta. Planta este raspandita in sudul si sud-vestul Paraguayului, zonelor muntoase din Columbia si in special in bazinul fluviilor Amazon, Rio Negro si Orinoco. Se poate recunoaste usor dupa coaja slab colorata in roz. Are radacina negricioasa (galbena in interior), tare si rezistenta. Frunzele sunt ovale lanceolate, inflorescenta ca un ciorchine. Mai multe detalii despre aceasta planta gasesti in acest articol - Muira Puama, afrodisiac pentru potenta.
  • Maca este o planta erbacee, cu radacini in America de Sud. O gasim nativ prin zonele stancoase din Muntii Anzi, din Mexic pana in Chile la altitudini de 4 100-4 500 metri. Planta este folosita ca afrodisiac datorita continutului sau de acid malic, uridina si unui amestec de oligoelemente si minerale care ajuta la vascularizarea zonei intime la barbati;

  •  Iarba Tapului este o planta cu efect afrodisiac folosita de Chinezi inca din secolul I i.e.n. Cercetarile din ultimul timp au dovedit ca aceasta planta are proprietati similare cu viagra si era folosita pentru a trata disfunctiile erectile inca din Antichitate. Secretul acestei plante sta in intr-o enzima numita licarina care mentine si controleaza erectia fara a avea efecte secundare;

  • Yohimbine este un extract uscat care se prepara din scoarta unui copac din clasa coniferelor si este cunoscut ca fiind un puternic afrodisiac atat pentru barbati cat si pentru femei. Acest extract este folosit de peste 2.500 de ani de multe triburi africane din regiunea Congo, Uganda, Zanzibar. Planta se recomanda sa fie amestecata cu Vitamina C inainte de consum si nu se recomanda folosirea a mai mult de 800 miligrame la o singura utilizare;
  • Ginsengul este o radacina folosita in sudul Chinei si Coreea de Nord inca din anul 1200 i.e.n. Planta are proprietati afrodisiace atat pentru barbati cat si pentru femei datorita unor substante care stimuleaza secretia de oxitocina si endorfine precum: panaxim, schingein si panaquilon. Despre radacina de Ginseng si proprietatile sale poti descoperi informatii suplimentare in acest articol - Ginseng, o planta cu multiple beneficii pentru sanatate.
  • Cherimoya este o planta cu efect afrodisiac care stimuleaza libidoul si care creste in America de Sud. Cherimoya se traduce prin "seminte reci", este fructul unui copac ce creste in Anzi, mai precis in teritoriile actuale din Peru si Ecuador. Fructul este unul foarte racoritor, avand un gust dulce si usor acid. Totodata ajuta la relaxare si la stimuleaza productia de endorfine. Planta actioneaza ca un stabilizator al sistemului nervos, functioneaza ca un anxiolitic si tranchilizant, deci este un remediu excelent pentru persoanele compulsive, regleaza, de asemenea, segregarea substantelor chimice care provoaca depresie si anxietate;
  • Piperul Calugarului este cunoscuta din cele mai vechi timpuri drept planta sanatatii feminineVitex agnus castus, numita popular Piperul calugarilor, creste in mod natural in centrul Asiei, in tari precum China, Mongolia si India. Este un arbust de 2 - 4 metri inaltime care ofera fructe cu o varietate de culori, de la rosu purpuriu la negru precum mura. Cercetatorii au descoperit ca aceasta planta contine substante care activeaza libido-ul la femei, are efect afrodiziac pentru acestea si efect total invers pentru barbati. De aceea a fost denumita ca Piperul Calugarilor pentru ca planta inhiba instinctele sexuale la barbati;

  • Branca-ursului (Heracleum Sphondylium) este o planta din familia apiaceelor (Apiaceae) umbeliferelor, si este parte a genului Heracleum Maximum. Aceasta planta bienala este denumita astfel datorita dimensiunilor sale mari, inclusiv frunze, tulpina si flori. Se gaseste in Europa si America de Nord, fiind frecvent intalnita in apropierea drumurilor. Branca-ursului este cunoscuta in multe parti ale lumii ca un afrodisiac natural. Frunzele si radacinile sale sunt folosite pentru a crea o tinctura utilizata in tratarea problemelor sexuale. Extractul de branca-ursului este adesea transformat in tablete si comercializat ca stimulant al energiei sexuale. Planta are efect afrodisiac datorita unor substante din compozitia sa precum: bioflavonoide, colina, fitosteroli, tanini, uleiuri volatile si urocumarine. Detalii despre aceasta planta gasiti in articolul - Branca Ursului, o planta cu efect afrodisiac;

  • Sceletium este o planta suculenta care isi are originea in Africa de Sud, este cunoscuta si sub denumirea de Kanna, iar numele sau stiintific este „Sceletium tortuosum”. Sceletium a fost folosit in mod traditional pe post de afrodisiac,  cu scopul de a stimula apetitul si energia, dar si pentru a diminua anxietatea, stresul si depresia. Planta mai este cunoscuta drept Miracolul Africii deoarece poate regla, printre altele, nivelul de serotonina din corp. In alcatuirea acestei plante se regasesc compusi care au rolul de a modula nivelul de serotonina. Acest neurotransmitator are un rol important in reglarea anxietatii si depresiei, astfel nivelul de serotonina crescut poate ajuta la diminuarea simptomelor de anxietate.

Cum poti sa ai o viata sexuala sanatoasa. La ce trebuie sa fim atenti

Atunci cand vorbim de o viata sexuala sanatoasa vorbim in primul rand de potenta la barbati si de libidou la femei. Potenta masculina este un aspect strans legat de varsta, insa, exista si o suma de factori care pot afecta performantele sexuale independent de acest aspect. Procesul de imbatranire naturala provoaca modificari severe in organism, scaderea cantitatii de testosteron, hormon responsabil, printre altele, potenta masculina, fiind una dintre consecinte.

De asemenea, incepand cu varsta de 50 de ani, muschii incep sa se relaxeze, cauza a cantitatii de colagen secretate in cantitati din ce in ce mai mici, fapt ce impiedica ca fluxul de sange sa ajunga in penis si sa provoace erectia. Pe de alta parte, potenta poate fi afectata de anumite afectiuni, de exemplu diabet, boli cardiovasculare, boli renale sau disfunctii erectile, dar si, conform unor studii, de un nivel mare de colesterol in sange. In randul tinerilor, problemele de potenta pot avea, de cele mai multe ori, cauze psihologice, starile anxioase si depresive fiind factori determinanti.

Potenta masculina poate fi mult imbunatatita prin practicarea sportului, dincolo de alimentatie, un stil de viata echilibrat , renuntarea la alcool si tutun. Cele mai bune exercitii care sustin potenta masculina sunt inotul si aerobicul. Conform datelor rezultate in urma unui studiu efectuat la Harvard, 160 de oameni, toti fosti inotatori, cu varsta de peste 60 de ani au avut o performanta sexuala mai buna decat a celor cu 20 de ani mai tineri care nu au practicat acest sport. De asemenea, tot cercetatorii de la Harvard au demonstrat, pe un esantion de 51.000 de barbati cu varsta peste 50 de ani, ca exercitiile aerobice scad cu 30% problemele de erectie. Totodata, ridicatul greutatilor este recomandat pentru mentinerea unei vieti sexuale active, acest tip de exercitiu stimuland productia de testosteron.

In cazul femeilor situatia este si mai complexa. Stresul, anxietatea si epuizarea pot fi consumatoare si au un impact major asupra dorintei de a face sex. In plus, in cazul lor mai avem doua fenomene biologice - Premenopauza si menopauza. Pe masura ce femeile se apropie de menopauza, nivelurile estrogenului incep sa scada, ceea ce poate afecta libidoul. Femeile pot suferi, de asemenea, de niveluri scazute de testosteron, mai ales dupa o histerectomie. Testosteronul este principalul hormon care afecteaza apetitul sexual. Si lucrurile nu se opresc aici. Unele femei au raportat o scadere a apetitului sexual in timpul utilizarii unor tipuri de contraceptie hormonala, cum ar fi: contraceptie combinata, inelul vaginal sau plasturele contraceptiv, pilule numai cu progestative, dispozitivele intrauterine pe baza de hormoni (sterilet).

Pentru o viata sexuala sanatoasa atat la barbati cat si la femei se recomanda o viata activa din punct de vedere sportiv, o dieta echilibrata, renuntarea la alcool si fumat. Totodata se recomanda consumul unor alimente precum: 

  • banane - datorita continutului de vitamina B, riboflavina si potasiu care sustin productia de testosteron;
  • avocado - datorita continutului de vitamina E, vitamina cu efect antioxidant puternic si care stimuleaza productia de testosteron;
  • pepene rosu - pentru ca el contine citrulina, enzima care creste fluxul sanguin prin cresterea productiei de oxid nitric;
  • boabele de cacao - care contin feniletilamina, un compus organic care ajuta la secretia de endorfine si serotonina;
  • stridii - datorita continutului ridicat de aminoacizi si zinc care contribuie la productia de hormoni sexuali - testosteron si estrogen;

Bibliografie:

McGowan J, Sampson M, Salzwedel DM, Cogo E, Foerster V, Lefebvre C. PRESS Peer Review of Electronic Search Strategies: 2015 Guideline Statement. J Clin Epidemiol. 2023;

Wallace BC, Small K, Brodley CE, Lau J, Trikalinos TA. Deploying an interactive machine learning system in an evidence-based practice center: abstrackr. Proceedings of the 2nd ACM SIGHIT International Health Informatics Symposium (IHI), 2023;

Shea BJ, Grimshaw JM, Wells GA, et al. Development of AMSTAR: a measurement tool to assess the methodological quality of systematic reviews. BMC Med Res Methodol. 2022;

Fung JK, Tsang HW, Chung RC. A systematic review of the use of aromatherapy in treatment of behavioral problems in dementia. Geriatr Gerontol Int. 2022;

Biddiss E, Knibbe TJ, McPherson A. The effectiveness of interventions aimed at reducing anxiety in health care waiting spaces: a systematic review of randomized, Anesth Analg. 2024;

Hsu CH, Chi CC, Chen PS, Wang SH, Tung TH, Wu SC. The effects of aromatherapy massage on improvement of anxiety among patients receiving palliative care: A systematic review of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2023;

Perry R, Terry R, Watson LK, Ernst E. Is lavender an anxiolytic drug? A systematic review of randomised clinical trials. Phytomedicine. 2022;

Choi J, Lee JA, Alimoradi Z, Lee MS. Aromatherapy for the relief of symptoms in burn patients: A systematic review of randomized controlled trials. Burns. 2023;

Articole similare
Steriletul: Ce este, cum trebuie folosit, riscuri ale acestei metode contraceptive lenjerie-femeie

Steriletul, cunoscut si sub numele de DIU, este un dispozitiv mic, in forma de T sau Y, prevazut cu fire pentru a usura folosirea acestuia. Riscurile asociate contraceptiei cu sterilet sunt infectiile pelvine. Steriletul poate creste riscul de infectii pelvine, in special in primele saptamani dupa insertie. Infectiile pelvine pot fi cauzate de bacterii care intra in uter odata cu insertia steriletului si pot duce la complicatii grave, cum ar fi infectii ale trompelor uterine sau a altor organe reproducatoare. In cazul in care apar simptome de infectie, cum ar fi febra, durere pelvina severa sau scurgeri vaginale neobisnuite, este important sa solicitati imediat asistenta medicala.

4 noiembrie 2024
Edited 4 noiembrie 2024
citește articolul
Sangerarea vaginala dupa contactul sexual: Ce boli sau infectii poate ascunde Sangerarea vaginala dupa contactul sexual: Ce boli sau infectii poate ascunde

Sangerarea vaginala dupa contactul sexual este o problema des intalnita. Desi este de obicei numita sangerare "vaginala", cele mai multe sangerari benigne la femeile tinere provin din cervix. Cu toate acestea, pot fi implicate si alte parti ale tractului genital si urinar. Se crede adesea ca motivele sunt lipsa de lubrifiere in momentul sexului, dar adevarul este ca exista multe cauze care pot provoca sangerari vaginale activitatea sexuala. Cele mai frecvente dintre acestea sunt fiziologice, cum ar fi ovulatia, menstruatia declansata de actul sexual sau ectopia cervicala. Femeile care sunt la menopauza pot avea sangerari dupa sex, daca sufera de uscaciune vaginala, deoarece in cazul lor, peretele vaginului devine mai subtire si mai putin lubrifiat. 

15 februarie 2023
Edited 4 decembrie 2024
citește articolul
Suferi de pierderea erectiei in timpul actului sexual? Suferi de pierderea erectiei in timpul actului sexual?

Pierderea erectiei in timpul actului sexual este considerata o tulburare erectila si poate fi primul simptom care anunta disfunctia erectila sau impotenta. Sunt cazuri in care pierderea erectiei este doar un episod trecator si se poate manifesta inclusiv la barbatii tineri si sanatosi.

20 iunie 2017
Edited 18 decembrie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.