Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sangerarea vaginala dupa contactul sexual: Ce boli sau infectii poate ascunde
Postat in: Cuplu si sex

Sangerarea vaginala dupa contactul sexual: Ce boli sau infectii poate ascunde

Sangerarea vaginala dupa contactul sexual este o problema des intalnita. Desi este de obicei numita sangerare "vaginala", cele mai multe sangerari benigne la femeile tinere provin din cervix. Cu toate acestea, pot fi implicate si alte parti ale tractului genital si urinar. Se crede adesea ca motivele sunt lipsa de lubrifiere in momentul sexului, dar adevarul este ca exista multe cauze care pot provoca sangerari vaginale activitatea sexuala. Cele mai frecvente dintre acestea sunt fiziologice, cum ar fi ovulatia, menstruatia declansata de actul sexual sau ectopia cervicala. Femeile care sunt la menopauza pot avea sangerari dupa sex, daca sufera de uscaciune vaginala, deoarece in cazul lor, peretele vaginului devine mai subtire si mai putin lubrifiat. De asemenea, in timpul primului contact sexual, femeile pot suferi sangerari prin ruperea himenului.

Este normala sangerarea dupa un contact sexual?

Asa cum am discutat la inceputul articolului, sangerarea usoara este experimentata de multe femei pe tot parcursul vietii lor sexuale. Femeile trebuie sa fie constiente de faptul ca vaginul este o zona deosebit de sensibila. In orice caz, nicio sangerare nu trebuie normalizata fara consultarea prealabila a medicului. Sangerarea dupa contactul sexual se datoreaza intotdeauna unui motiv pe care, cel putin, trebuie sa il cunoastem doar in urma unui consult ginecologic. Iata principalele cauze ale sangerarii dupa sex:

Inflamatie, taieturi sau rani
Toate acestea sunt mai comune decat credem. Dar, de asemenea, retineti ca acestea nu apar doar in timpul actului sexual. Ele pot fi, de asemenea, cauzate de orice alta activitate fizica mai mult sau mai putin intensa. Prin urmare, aceasta este prima cauza pe care trebuie sa o luam in considerare, mai ales daca sangerarea prezinta o culoare rosiatica, vie si, in cele din urma, proaspata si recenta. In schimb, prezenta cheagurilor poate fi un indicator al unui alt tip de cauza.

Uscaciune vaginala
Uscaciunea vaginala poate aparea in orice stadiu, atat in tinerete, cat si la maturitate. Cu toate acestea, este deosebit de frecventa in timpul menopauzei.

Infectii sau boli cu transmitere sexuala
Infectiile sau bolile cu transmitere sexuala (ITS sau BTS) pot provoca, de asemenea, aparitia unor urme de sange in timpul relatiilor intime. Prin urmare, este important ca femeia sa mearga la ginecolog cel putin o data pe an. Astfel, acest profesionist poate efectua o revizuire si poate avertiza orice proces malign intr-un stadiu incipient.

Utilizarea jucariilor sexuale
Utilizarea jucariilor sau practicarea unei activitati sexuale cu o tenta brutala pot fi, de asemenea, alte cauze.  

Ruperea himenului
Ruperea himenului apare de obicei in prima relatie intima a femeii tinere, cu toate acestea, exista cazuri in care o astfel de rupere poate aparea mai tarziu. Himenul este o membrana subtire care acopera intrarea vaginului si ajuta la prevenirea aparitiei infectiilor in timpul copilariei, cu toate acestea, acea membrana este de obicei rupta de penetrarea penisului in timpul primei relatii, provocand sangerari. Exista tinere care prezinta un himen flexibil, care nu se rupe in prima relatie si poate fi mentinut timp de cateva luni.

Infectie vaginala
Mai multe tipuri de infectii vaginale, cum ar fi cervicita sau unele boli cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia, provoaca inflamatia peretilor vaginului. Cand se intampla acest lucru, exista un risc foarte mare de rani mici in timpul actului sexual, provocand sangerari. Cu toate acestea, este de asemenea posibil, in cazul in care sangerarea este cauzata de o infectie, sa existe alte simptome, cum ar fi senzatia de ardere in regiunea vaginala, mancarime, miros urat si secretie albicioasa, galbuie sau verzuie.

Cancerul de col uterin
Ectropionul cervical, o afectiune in care mucoasa interioara a colului uterin iese din deschiderea colului uterin si se extinde in partea vaginala a colului uterin. Polipi cervicali:

Crestere non-canceroasa (benigna) in cervix
Cancerul endometrial (cancerul uterin)
Frecarea in timpul actului sexual
Leziuni genitale care apar ca urmare a infectiilor cu transmitere sexuala, cum ar fi herpesul genital sau sifilisul
Lubrifiere necorespunzatoare sau lipsa preludiului
Leziuni ale mucoasei uterului (endometru) in timpul actului sexual
Boala inflamatorie pelvina
Trauma abuzului sexual
Atrofia vaginala

Ce trebuie sa faci daca sangerezi dupa contactul sexual?

Poate acest tip de sangerare sa fie considerat normal? Nu putem afirma faptul ca sangerarea dupa activitatea sexuala este normala. Dar sangerarea similara cu cea din timpul menstruatiei, in zilele dinaintea menstruatiei si cu o simptomatologie similara nu ar trebui sa ne ingrijoreze, mai ales daca nu se repeta. Este dificil sa se evite acest tip de sangerare, deoarece uneori apare in mod neasteptat. Cu toate acestea, tratamentul adecvat al sindromului genito-urinar sau uscaciunea la femeile aflate la menopauza este esential pentru a se preveni sangerarea la aceste femei. Dar cel mai important lucru este ca toate femeile sa-si fi revizuit sanatatea si prin intermediul controalelor ginecologice, ce trebuie efectuate regulat, in general de 1-2 pe an sau mai des, daca medicul recomanda.

Vizita la ginecolog nu numai ca va va ajuta sa fiti calme si sa gasiti cauza, ci va servi la excluderea oricarei alte origini mai grave. Un alt aspect recomandat este sa-i comunicati partenerului sexual aceasta situatie, astfel incat sa fii constient de ea. Sangerarea usoara nu este un motiv de urgenta, desi necesita un control efectuat de catre ginecolog. Gama de cauze este prea larga pentru a lasa sangerarile la propria intuitie sau autodiagnosticare.

In ceea ce priveste sangerarea pe care femeile o au in timpul si dupa contactul sexual, ginecologul subliniaza ca uneori poate fi insotita de alte simptome, cum ar fi durerea abdominala, contractiile uterine sau alte manifestari. Daca sangerarea dupa actul sexual este mai abundenta decat regula obisnuita, apare intr-un mod sustinut in timp si / sau in mod constant dupa fiecare act sexual, trebuie consultat un medic ginecolog.

Cauzele prezentate aici sunt de obicei asociate cu sangerari vaginale. Colaborati cu medicul ginecolog sau cu alti profesionisti din domeniul medical pentru a obtine un diagnostic precis. Intrebati medicul daca aveti sangerari vaginale care va ingrijoreaza. De asemenea, daca va simtiti expusa la o infectie cu transmitere sexuala, ori prezentati semne si simptome care va ingrijoreaza, consultati medicul pentru o evaluare. Daca sunteti in postmenopauza, sangerarea vaginala care apare in orice moment trebuie evaluata. In orice caz, recomandat este sa va consultati cu medicul pentru a va asigura ca sangerarea vaginala nu este grava si nu ascunde anumite afectiuni.

Suferi de fluctuatii ale libidoului din cauza sangerilor vaginale? Iata ce trebuie sa stii

Daca nu simti nevoia sa faci sex din cauza disconfortului pe care il simti de fiecare data in zona intima, trebuie sa stii urmatoarele lucruri care te pot ajuta sa scapi de aceasta problema. De exemplu, exista mai multe extracte naturale care sunt recunoscute pentru proprietatile afrodiziace, dar si pentru abilitatea de a creste fluxul sangvin catre organele genitale care asigura o viata sexuala sanatoasa.

Cele mai apreciate ingrediente, folosite inclusiv in medicina traditionala, care stimuleaza libidoul si sensibilizeaza simturile, sunt l-arginina, ginsengul, guarana, sofranul, scortisoara si laptisorul de matca. De asemenea, o serie de minerale, precum magneziu, zinc si seleniu, ofera o imbunatatire semnificativa a performantelor sexuale. Aceste principii active se gasesc in numeroase suplimente alimentare, care combina actiunea afrodiziaca cu cea energizanta pentru a intensifica placerea sexuala, fara riscul efectelor adverse.

Si asta nu e tot. Foarte multe persoane nu realizeaza caalimentatia nesanatoasa, lipsa activitatii fizice, un stil de viata dezordonat, odihna insuficienta sunt factori care pot afecta performanta sexuala. In cazul unei disfunctii sexuale, atentia trebuie sa se indrepte in primul rand catre obiceiurile zilnice, recomandarea unui stil de viata echilibrat fiind la fel de importanta si in acest caz.

Totodata, consumul unui pahar de vin are efect calmant si poate creste dorinta sexuala, dar, in exces, afecteaza performanta si poate inclusiv inhiba abilitatea de a obtine orgasmul. Inclusiv stresul este un factor care influenteaza inclusiv echilibrul din viata sexuala. Femeile sunt mult mai afectate, incarcatura psihologica reducand placerea sexuala, pe cand barbatii folosesc de multe ori sexul ca modalitate de a scapa de stres. Aceasta abordare diferita poate provoca de multe ori o situatie conflictuala intre doi parteneri.

15 februarie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.