Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ashwagandha: beneficii pentru organism, reguli de consum

Ashwagandha: beneficii pentru organism, reguli de consum

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 26 aprilie 2024 Ultima actualizare: 29 aprilie 2024

Ashwagandha este un arbust vesnic verde, care creste in Asia centrala si de Est, si creste cu preponderenta in tari precum India, China, Vietnam, Malaezia, Indonezia, Filipine, dar il intalnim si tari din Africa Centrala si de Vest. Acesta este utilizat in mod obisnuit pentru stres, deoarece contine substante chimice care pot ajuta la calmarea sinapselor neuronale, dar si la reducerea inflamatiilor, scaderea tensiunii arteriale si la sustinerea sistemului imunitar. Denumirea sanscrita a plantei, ashwa=cal si ganda=miros, face referire la eficienta sa ca energo-stimulent in Ayurveda sau medicina ayurvedica, radacina sa fiind unul dintre cele mai importante remedii de mii de ani recomandat pentru relaxare, tonifiere musculara, afrodisiac.

In India, planta este cunoscuta sub numele de “puterea armasarului”, deoarece, in mod traditional, a fost folosita pentru a consolida sistemul imunitar dupa boala. De asemenea, a fost denumita si “ginseng indian” datorita capacitatii sale de a imbunatati rezistenta si de a functiona ca si calmant natural. Care sunt toate beneficiile acestei plante, cum trebuie consumata corect si ce se intampla daca facem abuz de aceasta planta, descopera in urmatorul material.

Beneficiile pentru sanatate ale plantei de Ashwagandha

Deoarece ashwagandha este folosita in mod traditional ca adaptogen, este folosita pentru multe conditii legate de stres. Adaptogenii sunt ganditi pentru a ajuta organismul sa reziste stresului fizic si mental. Unele dintre conditiile pentru care planta este folosita includ insomnia, imbatranirea, anxietatea si multe altele.

Denumirea sa botanica este Withania somnifera, desi este cunoscuta si sub numele ginseng indian, datorita proprietatilor sale similare. Este folosit in mod traditional pentru a da energie si a combate imbatranirea prematura. Multe dintre beneficiile sale pentru sanatate sunt atribuite concentratiei sale ridicate de withanolide, substante care s-au dovedit ca lupta impotriva inflamatiilor si ajuta la micsorarea tumorilor. In cazul femeilor, aceasta planta reprezinta un sprijin pentru sanatatea organelor de reproducere. In ceea ce priveste barbatii, proprietatile oferite de Ashwagandha sprijina functia sistemului reproducator.

Reduce stresul si anxietatea

Ashwagandha este capabila sa blocheze calea de stres prin reglarea semnalizarii chimice in sistemul nervos. In plus, reduce nivelurile de cortizol, „hormonul stresului”, eliberat de glandele suprarenale ca raspuns la stres, precum si atunci cand nivelul zaharului din sange scade prea mult.

Adjuvant pentru persoanele care sufera de insomnie

Un beneficiu foarte interesant al acestei plante adaptogene este legat de capacitatea sa de a ne ajuta sa avem un somn odihnitor, fiind foarte util atunci cand suferim de epuizare cauzata de stres. Potrivit specialistilor, atunci cand organismul nu are energie, atunci cand apar probleme de somn. Deci, urmand principiile acestei practici antice, in loc sa incercam sa sedam un corp epuizat si obosit, ar trebui sa incercam sa-l intinerim si sa-i hranim rezervele, pentru a obtine energia necesara, care va va aduce un somn odihnitor de la sine si in mod natural. Si nu va lasati pacaliti, pentru ca daca o luati dimineata, va va hrani corpul de energie, astfel incat sa puteti face fata zilei cu vitalitate.

Un tonic natural in perioadele de convalescenta sau surmenaj psihic

In sezoanele cele mai active, putem acumula oboseala sau stres si se pot resimti simptome de epuizare si pierdere a concentratiei. Planta este benefica in acele perioade cand este posibil sa avem nevoie de o contributie exterioara pentru a face fata perioadelor epuizante, iar Ashwagandha va veni cu un avantaj, deoarece ajuta la mentinerea capacitatii fizice si mentale, actionand ca un tonic.Radacina de Ashwagandha contine proprietati adaptive, astfel incat sa poata sustine corpul nostru in perioade de tensiune nervoasa si anxietate, dar sa contribuie si la relaxarea mentala si bunastarea fizica, ajutand la recuperarea echilibrului emotional si a bunastarii generale.

Ajutor pentru sportivi prin ridicarea tonusului fizic

Mentinerea nivelului de energie este una dintre aspiratiile oricui om care practica sport cu asiduitate. Proprietatile oferite de Ashwagandha contribuie la rezistenta organismului la stres, ajutand la mentinerea energiei. Suplimentarea cu Ashwagandha este asociata cu cresterea masei musculare si a greutatii corporale. Contributia acestei plante in dezvoltarea muschilor este completata de proprietatile sale tonice si revigorante pe care le are asupra corpului, care ajuta la mentinerea rezistentei optime, ajutand, in plus, la mentinerea vitalitatii corpului.

Conform cercetarilor publicate in “International Journal of Home Science”, 1.000 de miligrame de pulbere de radacina de ashwagandha deshidratata contin urmatoarele vitamine, minerale si alte substante benefice organismului: 2,5 calorii, 0,04 gr proteine, 0,032 gr fibre, 0,05 gr carbohidrati, 0,03 mg fier, 0,02 mg calciu, 0,08 mcg caroten, 0,06 mg vitamina C. In plus, planta mai contine alcaloizi, aminoacizi (inclusiv triptofan), neurotransmitatori, steroli, tanini, lignani si triterpeni. Acesti compusi valorosi permit utilizarile medicinale ale plantei si sunt responsabili pentru numeroasele beneficii ale ashwagandhei.

Ce este Durianul si care sunt proprietatile sale anticancerigene

Extractul din frunze de Ashwagandha, antioxidant si afrodisiac recunoscut

Aceasta planta a fost folosita de secole ca tonic de intinerire datorita continutului sau antioxidant. Cunoscuta pentru capacitatea sa de a creste energia si rezistenta, Ashwagandha este folosita in mod traditional pentru a restabili puterea in general si a ajuta in cazurile de boli cronice. De asemenea, creste capacitatea noastra cognitiva si de memorie.

Ashwagandha intareste sistemul imunitar - Deoarece ashwagandha functioneaza ca un adaptogen care poate reduce hormonii de stres ai organismului, acesta va poate ajuta sa va stimulati sistemul imunitar si sa reduceti inflamatiile din corp. In plus, planta este capabila sa promoveze un mediu antiinflamator prin suprimarea citokinelor pro-inflamatorii. Prin reglarea sistemului imunitar atunci cand este compromis, aceasta planta adaptogena ar putea fi un instrument util in tratamentul diferitelor afectiuni inflamatorii;

Ashwagandha are proprietati afrodisiace - Ashwagandha ca afrodisiac este, de asemenea, cunoscuta ca un afrodisiac, deoarece promoveaza sanatatea sexuala prin imbunatatirea starii de spirit, reducerea anxietatii, cresterea nivelului de energie si, astfel, imbunatatirea performantei sexuale atat la barbati, cat si la femei;

Ashwagandha are proprietati antidepresive - Ashwagandha imbunatateste rezistenta la stres, iar studiile arata ca, prin aceasta, imbunatateste calitatea vietii autoevaluate a oamenilor. Astazi, in plin Mileniul III, tulburarile de stres si anxietate sunt considerate endemice, in special in orasele mari si in zonele metropolitane. Consecinta directa este ca un procent considerabil din populatie utilizeaza medicamente anxiolitice sintetice pentru a le imbunatati calitatea vietii, dintre care multe provoaca efecte adverse si creeaza toleranta in organism, ajungandu-se chiar la dependenta. Ashwagandha are proprietati anxiolitice foarte puternice, care provoaca cu greu efecte secundare, dependenta sau toleranta organica. Prin urmare, este o resursa naturala, care combate stresul si anxietatea;

Ashwagandha are proprietati anti-diabetice - Ashwagandha este recomandata persoanelor care sufera de diabet deoarece planta include compusi fenolici, inclusiv flavonoide. Cercetarile arata ca flavonoizii au activitati hipoglicemice si ajuta la stimularea productiei de insulina, mai ales la persoanele diabetice;

Ashwagandha reduce degenerarea celulelor cerebrale - Stresul emotional, fizic si chimic poate avea efecte daunatoare pentru creier si sistemul nervos. Cercetarile recente arata ca ashwagandha este mai mult decat un remediu anti-sres – protejeaza, de asemenea, creierul de degenerarea celulelor, ceea ce poate duce la boli neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson.

Unul dintre principalele motive pentru care este atat de eficienta la vindecarea creierului, este continutul de antioxidanti puternici care distrug radicalii liberi care provoaca imbatranirea. Withaferin A si wanhanolide D sunt cele doua withanolide principale din ashwagandha care sunt utilizate pentru a imbunatati functia cognitiva. Withanolides sunt steroizi care apar in mod natural, care sunt prezenti in mod obisnuit in plantele din familia “Nightshade”.

Totodata, planta este foarte eficienta in diminuarea, pe termen mediu, a anxietatii si a stresului. Aceasta inseamna ca planta nu trebuie utilizata pentru a calma imediat simptomele nervoase cauzate de tulburari de anxietate sau situatii stresante. Trecerea prin momente de tensiune poate afecta stabilitatea emotionala, ajungandu-se la o stare generala in care corpul nostru sufera de stres, iar astfel pierdem echilibrul capacitatii mentale.

In plus, toate acestea pot afecta somnul, functia de memorie, iar acestea pot fi observate agravate la persoanele in varsta. Prin urmare, trebuie remarcat faptul ca Ashwagandha ajuta organismul in recuperarea de dupa evenimentele stresante, iar eficacitatea sa se observa si in redobândirea unui somn odihnitor.

Ce este Fructul Dragonului si cum se poate consuma

Cum sa folosesti corect planta de Ashwagandha. Contraindicatii de consum

Dupa cum am spus anterior, ashwagandha este alcatuita din lactone steroidiene sau withanolide, inclusiv withanolide A, withaferin A si withanone. Aceste structuri sunt unice pentru aceasta planta. Au efecte medicinale diferite si sunt responsabile pentru multe beneficii date de ashwagandha.

Unele parti ale plantei contin mai multi dintre acesti compusi decat altii, asa ca atunci cand alegeti un extract de ashwagandha, ar trebui sa acordati atentie locului din care provine. Extractele de frunze contin, de obicei, niveluri mai mari de withaferina A decat extractele de radacina. Altfel spusm daca se face abuz de aceasta planta, fie consumata in diferite tipuri de ceaiuri sau forme, poate duce la dereglari ale sistemului digestiv si poate cauza varsaturi si diaree.

Nutritionistii avertizeaza ca planta sau extractele din aceasta planta nu trebuie folosita niciodata de femeile insarcinate sau care alapteaza. Exista unele dovezi ca planta poate provoca avorturi spontane si nu exista informatii disponibile privind siguranta cu privire la alaptare in timpul administrarii plantei.

Persoanele care utilizeaza medicamente pentru diabet, medicamente pentru tensiune arteriala, medicamente care suprima sistemul imunitar, sedative sau medicamente pentru problemele tiroidiene nu trebuie sa utilizeze ashwagandha decat daca s-au consultat in prealabil cu medicul lor. De asemenea, cei cu hipertiroidism pot observa o crestere suplimentara a functiei tiroidiene atunci cand iau planta si ar trebui sa faca acest lucru numai sub supravegherea controlata a unui medic.

BIBLIOGRAFIE:

Abbas SS, Bhalla M, Singh N. Proc workshop on essential medicines, adverse drug reactions and therapeutic drug monitoring. Lucknow: Scientific Convention Centre; 2005. A clinical study of Organic Ashwagandha in some cases of uterine tumors (fibroids) and dermatofibrosarcoma;

Abdel-Magied EM, Abdel-Rahman HA, Harraz FM. The effect of aqueous extracts of Cynomorium coccineum and Withania somnifera on testicular development in immature Wistar rats. 2001;

Atta-ur-Rahman, Samina-Abbas, Dur-e-Shahwar, Jamal SA, Choudhary MI, Abbas S. New withanolides from Withania spp. Journal of Natural Products. 1991;

Begum VH, Sadique J. Effect Of Withania-Somnifera On Glycosaminoglycan Synthesis in Carrageenin-Induced Air Pouch Granuloma. Biochemical Medicine and Metabolic Biology. 1987;

Bhandari CR. Ashwagandha (Withania somnifera) “Vanaushadhi Chandroday” (An Encyclopedia of Indian Herbs) Vol. 1. Varanasi, India: CS Series of Varanasi Vidyavilas Press;

Bhattacharya SK, Goel RK, Kaur R, Ghosal S. Anti - stress activity of Sitoindosides VII and VIII. New Acylsterylglucosides from Withania somnifera. Phytother Res. 1987;

Bhattacharya SK, Kumar A, Ghosal S. Effects of glycowithanolides from Withania somnifera on animal model of Alzheimer's disease and perturbed central cholinergic markers of cognition in rats. Phytother Res. 1995;

Changhadi Govardhan Sharma, author. Ashwagandharishta - Rastantra Sar Evam Sidhyaprayog Sangrah - Krishna-Gopal Ayurveda Bhawan (Dharmarth Trust);

Charak Samhita 6000BC, author. Charaka translation into English: Translator: Shree Gulabkunverba Ayurvedic Society. Jamnagar, India: 1949;

Dekosky S, Scheff SW. Synapse loss in frontal cortex biopsies in Alzheimer's disease: correlation with cognitive severity. Ann Neurol;

Dickon TC, Vickers JC. The morphological phenotype of b-amyloid plaques and associated neuritic changes in Alzheimer's disease. Neuroscience; 

Agarwal AK, Seth PK, Singh N. World Congress on Biotech Dev Med Subs Plants & Marine Origin. Lucknow (India): King George Medical College; 1995. Effect of Withania somnifera, Panex ginseng and Cannabis indica and radio ligand binding with neurohumoral in the CNS;

Ghosal S, Srivastava RS, Bhattacharya SK, Upadhyay SN, Jaiswal AK, Chattopadhyay U. Immunomodulatory and CNS effects of sitoindosides IX and X, two new glycowithanolides form Withania somnifera. Phytother Res. 1989;

Articole similare
Alergii sezoniere: simptome, tratament si metode de preventie Alergii sezoniere: simptome, tratament si metode de preventie

Alergiile sezoniere (adesea numite febra fanului) sunt frecvente. Acestea apar numai in anumite perioade ale anului, in special primavara, vara sau toamna, in functie de substanta care provoaca alergia.

28 februarie 2023
citește articolul
Astmul alergic: Cum apare, simptome, tipuri de tratament Astmul alergic: Cum apare, simptome, tipuri de tratament

Astmul, in diferitele sale forme, este cea mai frecventa boala cronica a copiilor iar astmul alergic este cea mai frecventa forma de astm intalnita la copii. Din pacate, mortalitatea provocata de astm in Romania este de 1,3 la 100.000 de locuitori, cu 50% mai mare decat la nivel mondial.

20 ianuarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul
Cum te pregatesti de alergiile de primavara? Cum te pregatesti de alergiile de primavara?

Alergiile reprezinta o reactie de aparare a organismului atunci cand intra in contact cu substante pe care nu le tolereaza, numite alergeni. In mod normal, alergenii sunt inofensivi, insa in cazul anumitor persoane, sistemul imunitar nu le recunoaste si astfel declanseaza mecanisme de aparare cu scopul de a elimina substanta pe care o considera periculoasa. In categoria alergenilor intra polenul, praful, mucegaiul, parul de animale, dar si intepa

22 februarie 2018
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina