Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Atrofibroza cotului: simptome, diagnostic si tipuri de tratament

Atrofibroza cotului: simptome, diagnostic si tipuri de tratament

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 octombrie 2023 Ultima actualizare: 11 octombrie 2023

Atrofibroza cotului, cunoscuta si sub denumirea de contractura a cotului, este o afectiune in care tesuturile din jurul cotului se strang, cauzand rigiditate si limitand miscarea normala a articulatiei. Acest termen se refera la o combinatie a doi factori: atrofia (scaderea masei musculare) si fibroza (formarea de tesut cicatricial).

Simptome ale atrofibrozei

Simptomele atrofibrozei cotului pot varia in functie de severitatea afectiunilor, dar pot include urmatoarele:

Durere: durerea in zona cotului poate fi unul dintre primele simptome ale atrofibrozei. Durerea poate fi constanta sau poate aparea in special la miscarea articulatiei.
Rigiditate: o senzatie de rigiditate sau de impiedicare a miscarii cotului poate fi prezentat. Pacientii pot avea dificultati in a-si indoi sau intinde complet cotul.
Reducerea mobilitatii: miscarea normala a cotului poate fi limitata. In cazurile avansate de atrofibroza, cotul poate fi blocat intr-o pozitie fixa sau pacientii pot prezenta restrictii majore in mobilitate.

Intinderea sau incretirea pielii: la nivelul cotului, se poate observa o piele ingrosata sau incretita, datorata formarii de tesut cicatricial.
Slabiciune musculara: in cazurile severe de atrofibroza, muschii din jurul cotului pot deveni slabiti din cauza imobilizarii prelungite si a inactivitatii.
Dificultati in efectuarea activitatilor zilnice: din cauza durerii si a limitarii miscarii, pacientii pot intampina dificultati in efectuarea unor activitati simple, cum ar fi prinderea obiectelor, ridicarea bratului sau folosirea mainilor in mod normal. Deformarea articulatiei cotului: in unele cazuri, atrofibroza poate provoca deformari ale articulatiei cotului.

Cauze ale atrofibrozei

Printre principalele cauze ale atrofibrozei cotului se numara:

Traumatisme si leziuni: fracturile, entorsele sau alte leziuni la nivelul cotului pot duce la inflamatie si formarea de tesut cicatricial, ceea ce poate cauza contractura cotului.
Imobilizare prelungita: daca cotul este imobilizat pentru o durata lunga de timp, de exemplu, dupa o interventie chirurgicala sau ca urmare a purtarii unei atele sau a ghipsului, poate aparea contractura. Imobilizarea prelungita poate determina contractarea muschilor si a tesuturilor, facand miscarea cotului dificila sau chiar imposibila.
Artrita: diverse forme de artrita, cum ar fi artrita reumatoida sau osteoartrita, pot afecta articulatia cotului si pot duce la inflamatie si contractura.
Infectii: unele infectii pot afecta articulatia cotului si pot duce la aparitia atrofibrozei.
Dupuytren: aceasta este o afectiune in care tesutul fibros se formeaza sub piele, mai frecvent la nivelul mainilor, dar uneori poate afecta si cotul.
Radiatii: excesul de expunere la radiatii, cum ar fi in tratamentele pentru cancer, poate provoca leziuni la nivelul tesuturilor si aparitia contracturii cotului.
Factori genetici: unele forme de atrofibroza pot avea o componenta genetica, fiind transmise ereditar in familie.
Afectiuni neurologice: anumite afectiuni neurologice, cum ar fi paralizia cerebrala, pot afecta musculatura si articulatiile, putand duce la contractura cotului.
Factori de mediu: anumite activitati sau miscari repetitive, precum cele specifice anumitor ocupatii, pot pune presiune excesiva pe articulatia cotului si pot contribui la aparitia atrofibrozei.

Diagnosticul bolii

Diagnosticul atrofibrozei cotului se realizeaza de catre un medic specialist, de obicei un ortoped sau un reumatolog, pe baza simptomelor raportate de pacient, examinarii fizice si a rezultatelor unor teste suplimentare. Iata pasii tipici pentru diagnosticarea atrofibrozei cotului:

Anamneza si examinare fizica: medicul va discuta cu pacientul despre istoricul medical, simptomele prezentate si eventualele traumatisme sau leziuni la nivelul cotului. O examinare fizica atenta a cotului va fi efectuata pentru a evalua gradul de mobilitate, flexibilitate si simetrie a articulatiei.

Imagistica: in unele cazuri, medicul solicita radiografii ale cotului pentru a identifica eventualele modificari structurale, cum ar fi calcificari sau leziuni complete. De asemenea, imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau ecografia pot fi folosite pentru a evalua tesuturile moi din jurul articulatiei.

Teste de laborator: in functie de suspiciunile medicale cu privire la cauza subiacenta a atrofibrozei, pot fi efectuate teste de laborator pentru a evalua inflamatia sau alte afectiuni asociate.
Consultatie de specialitate: daca medicul suspecteaza o actiune reumatologica, precum artrita, este posibil sa recomande o consultatie cu un reumatolog pentru evaluare suplimentara.
Evaluare functionala: medicul poate efectua teste si masuratori pentru evaluarea functiei cotului si gradul de mobilitate.

Diagnosticul de atrofibroza cotului se bazeaza pe prezenta simptomelor specifice, examinarea fizica, imagistica si, in unele cazuri, teste de laborator. Este important sa se stabileasca un diagnostic corect, deoarece tratamentul si managementul pot varia in functie de cauza si severitatea atrofibrozei cotului.

Tratament pentru atrofibroza cotului

Tratamentul pentru atrofibroza cotului se axeaza pe reducerea inflamatiei, ameliorarea simptomelor si a dezvoltarii mobilitatii articulatiei. In functie de severitatea afectiunilor si de cauza subiacenta, pot fi folosite mai multe abordari terapeutice. Iata cateva dintre metodele  de tratament pentru atrofibroza cotului:

Terapie fizica si kinetoterapie: exercitiile terapeutice sunt esentiale pentru intinderea si fortificarea muschilor si tesuturilor din jurul cotului. Un terapeut fizic poate dezvolta un program personalizat pentru a dezvolta mobilitatea si pentru a preveni rigiditatea.

Terapie manuala: un terapeut ocupational sau fizioterapeut poate utiliza diverse tehnici manuale pentru a relaxa tesuturile si a creste mobilitatea articulatiei cotului.
Medicamente antiinflamatoare: medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, pot fi prescrise pentru a reduce inflamatia si durerea la nivelul cotului.

Injectii cu corticosteroizi: in cazuri severe, poate recomanda injectii cu corticosteroizi directe in articulatia cotului pentru a reduce inflamatia si pentru a ameliora simptomele.
Dispozitive de imobilizare: in anumite situatii, purtarea unei atele sau a unui aparat de imobilizare pentru o durata scurta de timp poate ajuta la protejarea cotului si la reducerea presiunii asupra acestuia.

Chirurgie: in cazurile severe de atrofibroza, cand alte metode de tratament nu au avut succes, medicul poate recomanda interventia chirurgicala pentru eliberarea tesuturilor si restabilirea mobilitatii cotului.

Tratamente complementare: terapiile alternative, cum ar fi acupunctura sau terapia cu ultrasunete, pot fi considerate ca metode adjuvante de tratament pentru ameliorarea simptomelor.

Recuperare si tipuri de tratament

Recuperarea pacientilor cu atrofibroza a cotului este un proces important si poate fi de durata, in functie de severitatea afectiunilor si de stadiul la care este diagnosticata. Obiectivele principale ale recuperarii pentru atrofibroza cotului includ:

Reducerea inflamatiei si a durerii: in primele etape ale recuperarii, se va urmari inflamatia si a durerii la nivelul cotului, utilizand medicamente antiinflamatoare si aplicand terapii fizice pentru a relaxa muschii si a ameliora tensiunea.

Imbunatatirea mobilitatii: terapia fizica si kinetoterapia vor juca un rol esential in crearea mobilitatii cotului. Prin exercitii de intindere si de fortificare, se vor reface treptat miscarile normale ale articulatiei cotului si se va preveni rigiditatea.

Recuperarea functionala: terapia ocupationala va ajuta pacientul sa-si recapete capacitatea de a efectua activitatile zilnice, cum ar fi prinderea obiectelor, folosirea mainilor si miscarea cotului in mod normal.

Reducerea contracturii: in cazurile mai severe, in care contractura cotului este pronuntata si afecteaza functionalitatea, terapia manuala si exercitiile de intindere vor fi folosite pentru a relaxa tesuturile si a creste flexibilitatea.

Educatie si consiliere: pacientii vor fi informatii cu privire la modul de gestionare a simptomelor, prevenirea recidivelor si adoptarea unor masuri de auto-ingrijire pentru mentinerea mobilitatii cotului.

Monitorizarea progresului: progresul recuperarii va fi evaluat de catre terapeuti si medici pentru a se asigura ca pacientul evolueaza in directia corecta si pentru a ajusta planul de tratament, daca este necesar.

Recuperarea pacientilor cu atrofibroza a cotului poate dura saptamani sau chiar luni, in functie de gravitatea afectiunilor si de cooperare a pacientului in urmarea planului de tratament. Este important ca pacientul sa urmeze indicatiile medicale si sa fie constant in efectuarea exercitiilor si terapiilor prescrise pentru a obtine cele mai bune rezultate si pentru a preveni recidiva atrofibrozei. In cazurile severe sau rezistente la tratament, medicul poate evalua optiunile chirurgicale ca o ultima solutie pentru restabilirea mobilitatii cotului.

 

Tipuri de ataxie si cum poate influenta ataxia manifestarea artrofibrozei

Ataxia este o afectiune neurologica complexa, care poate fi clasificata in mai multe tipuri, in functie de cauza subiacenta si de localizare afectata a sistemului nervos. Cateva dintre principalele tipuri de ataxie:

Ataxie cerebeloasa: cerebelul este o regiune importanta a creierului responsabila de control si coordonarea miscarilor. Ataxia cerebeloasa este cauzata de afectarea sau lezarea cerebelului si se manifesta prin dificultati in coordonarea miscarilor, mers instabil, dificultati in echilibru si dificultati in controlul miscarilor fine.

Ataxie spinocerebeloasa (SCA): atribuirea unui grup de afectiuni ereditare, caracterizate prin degenerare progresiva a cerebelului si a maduvei spinarii. Exista mai multe tipuri de SCA, fiecare avand ca rezultat o combinatie specifica de simptome si severitate.

Ataxie senzoriala: apare atunci cand sistemul nervos periferic, care transporta informatii senzoriale ale organelor de simt catre creier si maduva spinarii, este afectat. Persoanele cu ataxie senzoriala pot avea dificultati in perceptia senzatiilor proprioceptive (pozitia corpului in spatiu) si tactila.

Ataxie Friedreich: este o afectiune genetica rare care cauzeaza degenerarea nervilor si a tesutului muscular. In general, apare in copilarie sau adolescenta si poate duce la dificultati in mers, slabiciune musculara, tulburari ale discursului si probleme cardiace. Ataxie vestibulara: apare cand sistemul vestibular, care regleaza echilibrul si orientarea spatiala, este afectat. Aceasta poate provoca ameteli, vertij si mers instabil.

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ataxia/symptoms-causes/syc-20355652

NINDS ataxias and cerebellar or spinocerebellar degeneration information page. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Ataxias-and-Cerebellar-or-Spinocerebellar-Degeneration-Information-Page. Accessed March 21, 2022.
Todd PK. Overview of cerebellar ataxias in adults. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 21, 2022.
Ataxia classification. National Ataxia Foundation. https://ataxia.org/fact-sheets/. Accessed March 21, 2022.
Ataxia telangiectasia information page. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Ataxia, Accessed March 21, 2022.
Ataxia fact sheet. National Ataxia Foundation. https://ataxia.org/fact-sheets/. Accessed March 21, 2022.
What is ataxia? National Ataxia Foundation. https://ataxia.org/what-is-ataxia/. Accessed March 21, 2022.

Articole similare
Nutritie: Beneficiile usturoiului pentru sanatate, contraindicatii de consum Nutritie: Beneficiile usturoiului pentru sanatate, contraindicatii de consum

Usturoiul se bucura de o reputatie recunoscuta ca fiind un aliment sanatos, fiind o alternativa naturala excelenta la utilizarea medicamentelor datorita prezentei componentelor antioxidante bogate in sulf, cum ar fi aliina. 

7 aprilie 2023
Edited 7 aprilie 2023
citește articolul
Ulmul: un copac cu multiple utilizari in medicina Ulmul: un copac cu multiple utilizari in medicina

Ulmul nu este un simplu copac, ci o adevarata sursa de sanatate pentru organismul nostru. Acesta isi merita pe deplin denumirea de arbore minune pentru ca face adevarate minuni din punct de vedere medical.

6 aprilie 2023
Edited 7 aprilie 2023
citește articolul
Florile de tei: Beneficii pentru organism, cum trebuie sa le folosesti Florile de tei: Beneficii pentru organism, cum trebuie sa le folosesti

Florile de tei se culeg cu tot cu frunze doar pe timp insorit la sfarsitul lunii iunie, la scurt timp dupa inflorire. Acestea se pun la uscat in locuri racoroase si intunecoase. In 7 zile, acestea sunt uscate si numai bune de folosit pentru ceai. Din florile de tei se face un ceai foarte bun care face adevarate minuni atat pentru minte, cat si pentru trup si suflet.

5 aprilie 2023
Edited 5 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...