Nutritie: Beneficiile usturoiului pentru sanatate, contraindicatii de consum
Usturoiul este un ingredient esential in dieta mediteraneana si unul dintre cele mai sanatoase alimente. Folosit din cele mai vechi timpuri ca un condiment, exista dovezi ca egiptenii antici l-au consumat acum 6.000 de ani si ca proprietatile sale culinare si medicinale au fost la fel de apreciate de greci.
Se stie, de asemenea, ca calugarii medievali mestecau catei de usturoi pentru a se proteja de ciuma si in timpul razboaielor mondiale, din cauza deficitului de antibiotice, a fost folosit pentru a preveni infectarea ranilor de razboi. Originar din Asia, usturoiul (Allium sativum) este o leguma apartinand aceleiasi familii ca si ceapa, liliaceae. De fapt, usturoiul este un grup de bulbi mici, pe care ii cunoastem ca si ”catei” de usturoi.
Valoarea nutritiva a usturoiului
In ciuda faptului ca este aproape esential in prepararea numeroaselor feluri de mancare, usturoiul nu se caracterizeaza printr-o mare valoare nutritiva. Mai mult, daca este este utilizat in cantitati mici, ne gandim la faptul ca valoarea sa nutritionala nu este prea semnificativa. Cu toate acestea, acest lucru nu diminueaza importanta sa ca ingredient de baza al bucatariei noastre, insa usturoiul are cateva proprietati interesante.
Continutul sau caloric este de 114 kcal la 100 g, iar componentele sale principale sunt apa, carbohidratii (24,3%) si fibrele (1,2%). Intr-o proportie mai mica, contine proteine (5,3%), grasimi (0,23%) si minerale precum zinc (1,1 mg/100 g), fosfor (134 mg), calciu (17,8 mg) si fier (1,2 mg), dar si unele vitamine, printre care vitamina C (14 mg) iese in evidenta si in cantitati mai mici B1 (0,16 mg) si B2 (0,02 mg).
Beneficiile pentru organism oferite de usturoi
Usturoiul se bucura de o reputatie recunoscuta ca fiind un aliment sanatos, fiind o alternativa naturala excelenta la utilizarea medicamentelor datorita prezentei componentelor antioxidante bogate in sulf, cum ar fi aliina. Aceasta substanta, care nu miroase de fapt, in contact cu oxigenul din aer, devine alicina, responsabila pentru mirosul sau caracteristic si patrunzator. La randul sau, alicina este transformata in alti compusi sulfurosi care au proprietati terapeutice.
Exista nenumarate proprietati terapeutice care au fost atribuite de-a lungul secolelor, subliniindu-se urmatoarele:
Este cel mai bun antiseptic, antibiotic si antifungic natural care exista. Prin urmare, este un aliat excelent impotriva infectiilor. Este un excelent depurativ, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, contribuind la formarea si regenerarea florei intestinale. Imbunatateste circulatia sangelui datorita puterii sale anticoagulante. Reduce febra.
Acesta scade nivelul de grasimi din sange, scade nivelul de colesterol "rau" (colesterol LDL), protejand inima si arterele. Intareste apararea organismului. Normalizeaza nivelurile ridicate ale tensiunii arteriale, deci usturoiul ar trebui sa fie prezent in dieta hipertensiva. Impotriva aterosclerozei sau hipertensiunii arteriale, se recomanda consumul a mai multor catei. O alternativa buna pentru a evita mirosul de usturoi este de a folosi capsulele sau extractele in care este comercializat. Este foarte util in tratamentul infectiilor stomacale.
Este expectorant, deci este foarte util in afectiuni respiratorii, cum ar fi astmul, bronsita acuta sau cronica.Este antioxidant. Normalizeaza nivelurile crescute de glucoza din sange. Ajuta la reglarea functiei tiroidiene prin faptul ca este bogat in iod, fiind util in special in cazurile de hipotiroidism. Are efecte anticanceroase importante.
Ajuta la prevenirea efectelor debilitante ale imbatranirii, precum si a bolilor de inima si a altor tulburari asociate cu varsta inaintata. Se spune ca ingerarea unui catel de usturoi crud pe zi creste longevitatea. Pentru puterea sa terapeutica, usturoiul este folosit si pentru tratarea negilor. Datorita tuturor proprietatilor sale vindecatoare, usturoiul este un remediu natural excelent care poate fi foarte util in tratamentul si prevenirea anumitor tulburari de sanatate. Pentru a va bucura in mod eficient de proprietatile sale, este recomandat sa-l consumati crud sau insuficient gatit.
Consumul de usturoi este un remediu natural care nu implica efecte secundare, cu exceptia unei posibile tulburari de stomac. Pentru a evita acest posibil inconvenient, cel mai bine este sa-l mancati impreuna cu alte alimente. Persoanele cu probleme de coagulare a sangelui, care iau anticoagulante, cum ar fi aspirina, care sufera de hipertiroidism sau care urmeaza sa aiba o interventie chirurgicala nu le este recomandat consumul de usturoi.
Beneficiile usturoiului
Protejeaza inima
Consumul regulat de usturoi imbunatateste circulatia sangelui, deoarece provoaca vasodilatatie, creste diametrul vaselor de sange si, prin urmare, sangele curge mai usor prin scaderea presiunii.
Stimuleaza apetitul alimentar
O alta calitate a usturoiului este ca stimuleaza membranele mucoase gastrointestinale, provocand o crestere a secretiilor digestive si a bilei. Acest lucru duce la o mai buna pregatire a tractului digestiv pentru digestia alimentelor.
Este un antibiotic eficient
Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Washington (SUA) si publicat in Jurnalul de chimioterapie antimicrobiana, concluzioneaza ca sulfura de dialil, un compus din usturoi, este de 100 de ori mai eficienta decat antibioticele populare pentru a lupta impotriva bacteriei Campylobacter (una dintre cele mai frecvente cauze ale infectiilor intestinale).
Amelioreaza durerea articulara
Usturoiul este benefic pentru cei care sufera de artrita sau orice durere articulara datorita continutului ridicat de seleniu si sulf.
Reduce colesterolul si tensiunea arteriala
Un studiu a aratat ca usturoiul a fost capabil sa scada nivelul colesterolului, precum si tensiunea arteriala. Consumul de usturoi creste nivelul de oxid nitric din organism, care favorizeaza dilatarea vaselor de sange si scade tensiunea arteriala. Un deficit de oxid nitric crește riscul de hipertensiune arterială.
Intareste sistemul imunitar
Adaugarea usturoiului in retetele noastre este foarte benefica pentru apararea organismului, deoarece este antiviral, antifungic si antibacterian. Spre deosebire de antibioticele sintetice, bacteriile, virusii si ciupercile nu ofera rezistenta la usturoi.
Usturoiul este un aliment traditional al bucatariei noastre, iar consumul sau aduce beneficii pentru sanatate. In principal pentru ca este foarte hranitor, deoarece contine minerale si vitamine, cum ar fi mangan, vitaminele B6 si C, seleniu, calciu, cupru sau potasiu. Are, de asemenea, putine calorii si in plus, usturoiul contine alicina, care este renumita pentru proprietatile sale antibiotice. Se spune adesea despre usturoi ca lupta impotriva colesterolului, favorizeaza sistemul imunitar, reduce tensiunea arteriala, avand efect antiinflamator, prevenind racelile, ba chiar poate avea si efecte anti-cancer. Pana la demonstrarea tuturor beneficiilor, usturoiul ramane un aliment care da un gust desavarsit preparatelor, fiind de nelipsit in bucatariile romanesti.
Ce este prazul salbatic? Asemanari cu usturoiul
Prazul salbatic face parte din familia cepei, usturoiului sau salotei, se gaseste in mai toate tarile care se afla in apropiere de Marea Neagra, Marea Adriatica, Marea Mediterana, din Portugalia si Egipt si pana in Romania. Gustul seamana cu cel de ceapa verde, dar mirosul este de la usturoi, este usor de folosit in orice fel de retete de primavara, in supe, in preparate cu oua, se poate mura sau se poate pune in salate, este foarte bun si crud, dar si gatit. Daca nu ai ceapa sau usturoi poti sa il folosesti pe post de inlocuitor in orice fel de preparat doresti.
Frunzele au forme diferite si pot ajunge la lungimi de 600 mm in functie de soiul cultivat, inflorescnenta este sferoida, ajunge la inflorire la 300-500 mm. Floarea este bisexuala, are 3 mm latime, este ovoida, fructul este incapsulat, in capsule sunt 6 seminte, cu lungimi de 2-3 mm si 2 mm latime, de culoare neagra de regula. Planta este cunoscuta inca din antichitate, Dioscorides amintea de proprietatile sale medicinale inca din secolul I d. Hr., grecii o cunosteau drept ameloprason. Gustul placut si efectele diuretice, eliminarea sangelui menstrual cu mai mare eficienta, efectele impotriva intepaturilor de insecte veninoase, toate au fost „catalogate” si descoperite de catre acesta.
Consumul de praz salbatic era la ordinea zilei in Spania secolului al XVII-lea, caracteristicile descrise fiind imprumutate de la prazul clasic si de la usturoi. Radacinile sunt albe, frunzele sunt verzi, se consuma ambele daca vrei. Consumul era asociat si cu mentinerea tensiunii arteriale in limite normale si cu reducerea cantitatii de grasime din sange. Cu o lungime de 20-30 cm, prazul salbatic are un sistem de radacini foarte puternice odata ce este plantat si se dezvolta, exista doua varietati, gustul este la fel in ambele cazuri. De sute de ani se tot foloseste ca adjuvant in tratarea racelilor, durerilor de urechi, este un tonic excelent pentru organism.