Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Fumarita: o planta care iti imbunatateste circulatia sangelui

Fumarita: o planta care iti imbunatateste circulatia sangelui

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 octombrie 2024 Ultima actualizare: 10 octombrie 2024

Fumarita, cunoscuta si sub numele ”fumara” sau sub denumirea stiintifica de Fumaria officinalis, reprezinta o planta erbacee care face parte din familia Papaveraceae. Aceasta isi are originea in Europa si Asia de Vest si este de multe ori gasita in zonele care prezinta soluri umede si bogate in nutrienti, de exemplu marginile padurilor, zonele cultivate si gradinile. Planta prezinta frunze subtiri si flori mici de culoare roz sau purpurie, cu infatisare delicata. Aceasta planta a fost utilizata in medicina traditionala pentru diferite motive, spre exemplu pentru tratarea tulburarilor digestive, a pielii si a unor afectiuni ale ochilor. Cu toate acestea, folosirea acesteia este limitata in medicina moderna, pentru ca eficacitatea sa nu este sustinuta de dovezi stiintifice solide. In aceeasi masura, fumarita este cateodata cultivata pe post de planta ornamentala in gradini, lucru datorat frumusetii sale delicate si a florilor sale. Cu toate acestea, este necesar de mentionat faptul ca, planta poate sa devina invaziva in anumite medii si poate concura cu alte plante pentru resursele necesare.

Ce proprietati medicinale are fumarita?

Fumarita a fost utilizata in mod traditional in medicina populara pentru diferite scopuri, insa este necesar sa tineti minte faptul ca, multe din utilizarile ce urmeaza a fi mentionate nu sunt sustinute de catre dovezi stiintifice solide si, de obicei, planta nu este recunoscuta pe post de tratament medical eficient in medicina moderna. Insa, cu toate acestea, cateva dintre proprietatile medicinale care sunt atribuite acestei plante sunt urmatoarele:

  • Stimularea digestiei - Se spune despre fumaria officinalis ca ar prezenta proprietati digestive si ca ar putea contribui la ameliorarea problemelor gastro-intestinale, de exemplu indigestia sau disconfortul gastric.
  • Detoxifiere - Unele folosiri traditionale sustin faptul ca planta ar putea sa ajute la detoxifierea organismului si la eliminarea toxinelor.
  • Afectiuni cutanate - Se spune despre aceasta planta ca ar putea fi folositoare in tratarea problemelor de piele, de exemplu eczemele sau eruptiile cutanate.
  • Afectiuni oculare - In medicina traditionala, planta a fost utilizata cu scopul de a trata unele afectiuni ale ochilor, cum ar fi conjunctivita.
  • Diuretic - Fumarita a fost considerata un diuretic usor, acest lucru insemnand faptul ca, ar fi putut stimula eliminarea fluidelor din organism prin urinare.

Este necesar de subliniat faptul ca, nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme eficacitatea sau siguranta folosirii acestei plante pentru aceste scopuri. Inainte de a pune in uz orice planta medicinala sau supliment, este indicat sa discutati cu un profesionist din domeniul sanatatii cu scopul de a face rost de informatii corespunzatoare si sfaturi adecvate nevoilor dumneavoastra. Utilizarea necontrolata a plantelor medicinale poate sa duca la aparitia unor efecte nedorite sau chiar a unor interactiuni cu medicamente pe care le puteti consuma.

 

Cum puteti imbunatati circulatia sanguina?

Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa ateste faptul ca aceasta planta poate sa contribuie la imbunatatirea circulatiei sangelui, iar din acest motiv, este indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra despre utilizarea acesteia intr-un posibil tratament. Cu toate acestea, exista multe alte moduri de a imbunatati circulatia sangelui, iar cateva metode generale care pot sa contribuie la acest proces sunt urmatoarele:

  • Adoptati o dieta sanatoasa - Consumul de alimente sanatoase, bogate in antioxidanti si nutrienti esentiali, poate sa contribuie la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si a circulatiei sangelui. Includeti in dieta dumneavoastra fructe si legume proaspete, fibre, grasimi sanatoase si proteine slabe.
  • Hidratarea adecvata - Fiti siguri ca va hidratati in mod adecvat. Apa reprezinta un factor esential pentru o circulatie sanguina corespunzatoare si un transport adecvat al substantelor nutritive si oxigenului la celule corpului.
  • Exercitii fizice regulate - Activitatea fizica stimuleaza circulatia sangelui. Exercitiile cardio, spre exemplu mersul pe jos, alergatul, inotul sau ciclismul, pot sa contribuie la intarirea sistemului cardiovascular si la imbunatatirea circulatiei.
  • Evitati fumatul - Fumatul este daunator pentru vasele de sange si poate sa deterioreze circulatia.
  • Controlul tensiunii arteriale - Tensiunea arteriala trebuie sa fie pastrata in limitele normale pentru ca tensiunea arteriala ridicata poate sa afecteze in mod negativ circulatia sangelui si sanatatea vasculara.
  • Gestionarea stresului - Stresul cronic poate sa afecteze circulatia. Practicarea tehnicilor de reducere a stresului, spre exemplu meditatia sau respiratia profunda pot sa ajute.
  • Mentinerea unei greutati sanatoase - Excesul de greutate poate sa puna o presiune suplimentara asupra sistemului circulator, iar din acest motiv mentinerea unei greutati sanatoase poate sa contribuie la imbunatatirea circulatiei.
  • Consumul moderat de alcool - Consumul excesiv de alcool poate sa aiba un impact negativ asupra circulatiei sangelui.
  • Utilizarea hainelor adecvate - Este indicat sa evitati hainele stramte care pot restrictiona circulatia sangelui in anumite zone ale corpului.

Cand este recomandata fumarita?

Fumarita este o planta care a fost utilizata in mod traditional in medicina populara pentru diferite scopuri, insa folosirea acesteia nu este larg recunoscuta in medicina moderna din cauza lipsei de dovezi stiintifice solide care sa sustina calitatea si siguranta in diverse situatii. Cu toate acestea, exista anumite conditii in care fumarita poate fi mentionata in medicina alternativa sau in practicile traditionale, cateva exemple fiind urmatoarele:

  • Probleme digestive minore - Unii oameni au folosit fumarita cu scopul de a contribui la ameliorarea problemelor digestive minore, de exemplu indigestie usoara sau disconfortul gastric.
  • Detoxifiere - In unele practici utilizate in medicina alternativa, fumarita a fost considerata a avea potential de detoxifiere.
  • Afectiuni cutanate minore - Fumarita a fost folosita in mod traditional cu scopul de a trata afectiuni cutanate minore, de exemplu eczeme sau eruptii cutanate. Cu toate acestea, pentru probleme mai grave ale pielii, este important sa consultati un dermatolog sau un medic specialist.

Este necesar sa intelegeti faptul ca, recomandarile pentru folosirea acestei plante sau a altor remedii care sunt pe baza de plante ar trebui sa fie efectuate sub supravegherea unui profesionist din domeniul sanatatii, in special cu privire la eficacitatea si siguranta plantei pe care doriti sa o utilizati. In aceeasi masura, trebuie sa comunicati cu medicul dumneavoastra despre orice remediu pe baza de plante pe care il luati, pentru ca pot sa apara interactiuni cu alte medicamente pe care le utilizati sau potentiale efecte secundare in urma utilizarii plantei respective.

 

Ce sunt frunzele de Boldo si ce proprietati similare au cu florile de fumarita

De-a lungul timpului, frunza de boldo a devenit cunoscuta pentru proprietatile sale benefice asupra sanatatii digestive si hepatice. Aceasta planta a fost folosita cu succes in medicina traditionala, in special in tratarea diverselor afectiuni legate de aceste organe. Boldo este un arbust peren de mici dimensiuni, caracterizat de cresterea lenta, ajungand la inaltimea de 6-8 metri. Arbustul produce fructe mici in forma de boabe. Acesta dezvolta flori parfumate, care pot fi de sex masculin sau feminin, iar o singura planta contine doar unul dintre sexe. Din acest motiv, este necesar ca plantele de sex masculin si feminin sa fie cultivate impreuna, astfel incat planta sa poata reproduce. Frunzele arborelui sunt de culoare verzi – cenusii si emana un miros puternic parfumat atunci cand sunt strivite. Fructele sunt comestibile si sunt bogate in zaharuri.

Boldo este o planta care contine alcaloizi izochinolinici de tip aporfinic, in special boldina, care este alcaloidul cel mai cunoscut. In plus, contine ulei volatil format din compusi precum 1,8-cineol (cunoscut si ca eucaliptol), p-cimen si ascaridiol. Activitatea biologica semnificativa a plantei este in mare parte atribuita unui singur alcaloid, denumit boldina. Acesti compusi contribuie la proprietatile medicinale ale plantei, care au fost folosite pentru diverse beneficii pentru sanatate. Frunzele de Boldo sunt cunoscute si utilizate pentru proprietatile terapeutice si pentru infuzii de ceai. Totodata sunt recunoscute ca fiind printre cele mai eficiente substante coleretice, ceea ce inseamna ca stimuleaza secretia de bila in tractul biliar, sunt cunoscute pentru efectul sau colagog, care ajuta la eliminarea calculilor biliari din vezica biliara. Aceasta planta este, de asemenea, benefica in tratarea afectiunilor hepatice, tulburarilor digestive si problemelor de apetit. Prin urmare, aceasta planta este considerata un remediu util in tratarea hepatitelor si al altor probleme legate de functionarea ficatului si sistemului digestiv. Aceasta planta ajuta in tratarea de parazitoze intestinale si colite si este un bun diuretic, antiinflamator si un sedativ usor.

Bibliografie:

Cederbaum, A. I., Kukielka, E., and Speisky, H. Inhibition of rat liver microsomal lipid peroxidation by boldine. Biochem.Pharmacol. 11-3-1992;

Hu, J., Speisky, H., and Cotgreave, I. A. The inhibitory effects of boldine, glaucine, and probucol on TPA-induced down regulation of gap junction function. Relationships to intracellular peroxides, protein kinase C translocation, and connexin 43 phosphorylation. Biochem Pharmacol 11-9-1995;

Kubinova, R., Machala, M., Minksova, K., Neca, J., and Suchy, V. Chemoprotective activity of boldine: modulation of drug-metabolizing enzymes. Pharmazie 2001;

Schmeda-Hirschmann, G., Rodriguez, J. A., Theoduloz, C., Astudillo, S. L., Feresin, G. E., and Tapia, A. Free-radical scavengers and antioxidants from Peumus boldus Mol. ("Boldo"). Free Radic.Res 2003;

Teng, C. M., Hsueh, C. M., Chang, Y. L., Ko, F. N., Lee, S. S., and Liu, K. C. Antiplatelet effects of some aporphine and phenanthrene alkaloids in rabbits and man. J Pharm Pharmacol 1997;

Agarwal SC, Crook JR, Pepper CB. Herbal remedies -- how safe are they? A case report of polymorphic ventricular tachycardia/ventricular fibrillation induced by herbal medication used for obesity. Int J Cardiol 2006;

Almeida ER, Melo AM, Xavier H. Toxicological evaluation of the hydro-alcohol extract of the dry leaves of Peumus boldus and boldine in rats. Phytother Res 2000;

Articole similare
Plante medicinale: Beneficiile dudului alb pentru organism, reguli de consum Plante medicinale: Beneficiile dudului alb pentru organism, reguli de consum

Dudele sunt fructe bogate in caroteni si vitamina C, fiind des adaugate ca adjuvant in tratamentul racelilor. Aceste fructe au un continut redus de zahar, sunt bogate in proteine, insa au, de asemenea antioxidanti benefici sanatatii inimii si, in cele din urma, acestea abunda in fibre. 

3 octombrie 2024
Edited 3 octombrie 2024
citește articolul
Sfaturi pentru prevenirea si tratarea problemelor de circulatie sanguina Sfaturi pentru prevenirea si tratarea problemelor de circulatie sanguina

Un stil de viata sanatos poate preveni ca sangele sa nu circule problematic. Acesta consta in introducerea alimentelor bogate in nutrienti, in dieta zilnica, o hidratare suficienta (intre un litru si jumatate si doua de apa pe zi) si exercitii moderate. Pentru persoanele in varsta, se recomanda exercitii aerobice, cum ar fi mersul pe jos. In ceea ce priveste alimentele, este de preferat sa se obtina un echilibru intre legume si fructe cu licopen, ceapa si usturoi. De asemenea, este recomandat sa se reduca consumul de sare la mese. Pestele va ajuta in cele din urma la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale.

29 iulie 2024
Edited 29 iulie 2024
citește articolul
Provocarile organismului la varsta a treia. Cum sa previi bolile Provocarile organismului la varsta a treia. Cum sa previi bolile

Anumite patologii, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul si colesterolul ridicat, tind sa nu dea simptome si sa creasca riscul de boli coronariene si cerebrovasculare. 

3 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.