Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Febra: Metode de preventie si tratament din medicina homeopata

Febra: Metode de preventie si tratament din medicina homeopata

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 aprilie 2023 Ultima actualizare: 10 aprilie 2023

Febra apare atunci cand temperatura corpului unei persoane creste peste intervalul normal. Desi febra tinde sa fie inofensiva, aceasta poate provoca un mare disconfort. O febra foarte mare sau persistenta necesita uneori asistenta medicala, desi in majoritatea cazurilor se poate combate cu remedii naturale, regasite la domiciliu. Infectia este cea mai frecventa cauza a febrei.

De fapt, dezvoltarea febrei este modul in care organismul ajuta la combaterea infectiei. Alte cauze includ afectiuni inflamatorii, anumite tipuri de cancer si reactii la medicamente sau vaccinuri. Cu toate acestea, exista multe modalitati de a trata febra la domiciliu. In acest articol, aflati despre unele remedii care pot da rezultate. De exemplu, se poate face o baie calda pentru a ajuta corpul sa se raceasca. 

Cum poti scapa de febra prin tratamente homeopate

Odihna
Atunci cand organismul se confrunta cu diferite afectiuni, este recomandat ca pacientul sa se odihneasca. La fel este indicat si in cazul febrei, deoarece energia consumata pe activitati care nu sunt importante si urgente nu va face decat sa slabeasca capacitatea de reactie a sistemului imunitar, incetinindu-se astfel scadere febrei. Prin urmare, este importanta odihna, astfel incat sa nu se intarzie eliminarea microbilor care au generat aparitia febrei.

Infasurare in asternuturi umede
Acestea trebuie sa fie foarte bine stoarse si se poate folosi chiar si un prosop in locul unui cearceaf. Cu toate acestea, nu se recomanda ca temperatura sa se scada brusc, astfel se va folosi apa putin mai calduta.

Sosete umezite
”Tratamentul” cu ciorapi uzi este unul dintre cele mai vechi leacuri babesti. Pentru aceasta metoda de scadere a febrei, se inmoaie o pereche de sosete mai subtiri, in apa rece, se storc bine si se incalta. Tot conform remediilor vechi, in locul apei se poate folosi otet de mere, intr-o proportie de 5 parti apa si o parte otet.

Comprese cu apa rece
Compresele cu apa rece reprezinta una dintre cele mai vechi remedii babesti pentru scaderea febrei. Se poate folosi un tricou, un burete sau orice aveti la indemana, umeziti articolul, stoarceti foarte bine excesul de apa, dupa care aplicati compresa pe frunte, maini, picioare, axile. Acest leac inca da rezultate favorabile si in vremurile actuale, fiind unul extrem de cunoscut.

Baie cu apa calda
Un alt remediu natural este o baie cu apa calda. Nu este recomandat sa faceti dus atunci cand aveti febra si disconfort, deoarece in aceste cazuri este mai bine sa stati relaxat, intr-o pozitie de repaus si, prin urmare, o baie in cada poate ajuta. Multi oameni iau in considerare o baie rece atunci cand au febra, insa acest lucru este contraindicat, deoarece poate provoca tremur, care va creste temperatura corpului chiar mai mult.

Hidratarea mai intensa decat de obicei
Atunci cand organismul este ”atacat” de un agent patogen, acesta poate suferi deshidratare. Prin urmare, in cazurile de febra este indicat sa sporiti cantitatea de lichide consumate, iar de preferat ar fi sa optati pentru apa plata si ceaiuri din plante.

Usturoi
Acesta nu este bun doar pentru prepararea alimentelor, ci este utilizat si pentru scaderea febrei, deoarece favorizeaza transpiratia si, prin urmare, eliminarea toxinelor si reducerea febrei. Fiind un aliment antifungic si antibacterian, usturoiul poate fi un prieten de nadejde pentru a ajuta in lupta contra infectiilor.

Stafide
Raman la capitolul ”mancare” si aducem in prim plan stafidele, care se pare ca ar putea reduce temperatura corporala, combatand infectiile, deoarece contine substante benefice impotriva bacteriilor.

Nu va imbracati gros
Desi uneori febra produce un sentiment de frig, incalzirea prin suplimentarea articolelor vestimentare nu este buna pentru a reduce febra, deoarece acest lucru contribuie la cresterea temperaturii corpului. Ceea ce poate face persoana care are febra este sa poarte haine usoare si sa nu se acopere cu o patura decat daca este destul de rece in acea camera.

Ceapa
Un alt leac pentru combaterea febrei este taierea mai multor cepe, iar persoana care are febra va sta cu picioarele pe acele felii, timp de o jumatate de ora. Nu se vor folosi sosete, ci se va calca pe ceapa cu picioarele goale.

Utilizarea plantelor sudorifice
Plantele sudorifice sunt cele care provoaca transpiratia, contribuind la reducerea febrei. Se poate utiliza ceai din flori de soc, ghimbir, coada soricelului, printre altele.

Scortisoara
Datorita faptului ca accelereaza transpiratia, scortisoara este foarte eficienta in scaderea febrei.  Se fierbe o ceasca de apa si se adauga o lingura de scortisoara pudra, se acopera, se lasa sa stea 5 minute si se serveste. Daca nu se prefera aceasta metoda, se poate utiliza ceai cumparat din plafare.

Ceai de salvie
O alta infuzie care merge foarte bine in cazuri de febra este ceaiul de salvie, care ajuta la transpiratie si scade febra. Se poate adauga suc de lamaie si miere, dupa preferinte.

Ghimbir
Datorita ghimbirului, organismul elibereaza caldura si, prin urmare, reduce febra. Aceasta substanta este un antiviral natural, sustinand sistemul imunitar. Ceaiul de ghimbir se poate face din radacina acestuia sau se poate cumpara din plafare si magazine specifice.

Cartofi
Acestia au proprietati antiinflamatorii si au in componenta enzime ce contribuie la scaderea febrei. Se vor da pe razatoare, se vor pune intr-o laveta si se aplica remediul pe frunte, lasandu-l timp de aproximativ 10-15 minute. De asemenea, unele persoane aplica cartoful maruntit si in zona gatului, daca febra este cauzata de o inflamare a amigdalelor.

Ceai de coada soricelului
Aceasta planta a fost folosita timp de secole pentru reducerea febrei, deoarece scade temperatura corporala, in plus fata de alte beneficii pe care le are. Se poate prepara un ceai din coada soricelului, soc si menta.

Leacuri pentru scaderea febrei exista din cele mai vechi timpuri, insa in zilele noastre, cand avem acces la mai multe resurse naturale de combatere a febrei, avem la dispozitie mai multe variante din care putem alege. Cu toate acestea, in cazul copiilor se recomanda prudenta in aplicarea remediilor naturiste si, de asemenea, daca febra vine insotita de alte simptome neplacute, recomandat este sa se consulte medicul de familie, deoarece terapiile ce includ produse alimentare nu poate da intotdeauna rezultate.

Cum apare si cum se declanseaza febra galbena. Ce trebuie sa stii

Febra galbena este cauzata de un virus care este transmis de muscaturile de tantari. Puteti obtine aceasta boala daca sunteti muscat de un tantar infectat cu virusul. Oricine poate avea febra galbena, dar persoanele in varsta au un risc crescut de infectie grava. Daca o persoana este muscata de un tantar infectat, simptomele se manifesta de obicei intre 3 si 6 zile mai tarziu. Transmiterea este cauzata doar de muscatura anumitor specii de tantari infectati. Nu se transmite prin contact personal, obiecte, etc. Exista trei tipuri de cicluri de transmisie:

Ciclul silvatic (in jungla): In padurile tropicale, maimutele, care sunt rezervorul principal al virusului, sunt muscate de tantarii salbatici care transmit virusul altor maimute. Oamenii din jungla pot fi muscati de tantarii infectati si pot obtine boala;

Ciclul intermediar (in savana): In acest tip de transmitere, tantarii semi-domestici (care se inmultesc in jungla si in apropierea locuintelor) infecteaza atat maimutele, cat si oamenii. 

Contactul crescut intre oameni si tantarii infectati creste transmiterea, iar focarele pot aparea simultan in multe sate diferite dintr-o zona. Acesta este cel mai frecvent tip de epidemie din Africa;

Ciclul urban: Epidemiile mari apar atunci cand persoanele infectate introduc virusul in zone dens populate cu densitate mare de tantari si unde majoritatea populatiei are imunitate redusa sau nu are imunitate din cauza lipsei de vaccinare. In aceste conditii, tantarii infectati transmit virusul de la o persoana la alta;

Febra galbena incepe brusc, cu febra mare, frisoane si o durere de cap. Pot aparea, de asemenea, dureri musculare, greata si varsaturi. Exista forme care prezinta simptome usoare si nespecifice. Formele severe cauzeaza adesea sangerari, insuficienta hepatica si insuficienta multipla a organelor. Este esential sa consultati rapid medicul in prezenta unora dintre simptomele mentionate si nu a auto-medicatului. Cele mai frecvent utilizate antifebrile pot fi extrem de daunatoare.

Bibliografie:

Kliegman RM, et al. Nelson Textbook of Pediatrics. 21st ed. Elsevier; https://www.clinicalkey.com. Accessed Feb. 7, 2022;
Bennett JE, et al. Temperature regulation and the pathogenesis of fever. In: Mandell, Douglas, and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases. 9th ed. Elsevier; 2020; 
Schmitt BD. Pediatric Telephone Protocols: Office Version. 17th ed. American Academy of Pediatrics; 2021;
Fever. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/infectious-diseases/biology-of-infectious-disease/fever. Accessed Feb. 9, 2022;
Dinarello CA. Pathophysiology and treatment of fever in adults. https://www.uptodate.com/contents/search. 2022;
Goldman L, et al., eds. Approach to fever or suspected infection in the normal host. In: Goldman-Cecil Medicine. 26th ed. Elsevier;

Articole similare
Febra musculara: De ce apare, tehnici prin care te poti recupera dupa efortul muscular Febra musculara: De ce apare, tehnici prin care te poti recupera dupa efortul muscular

Febra musculara este o durere cu debut intarziat, care se instaleaza la 24-48 de ore dupa finalizarea activitatii fizice. Simptomele aparute sunt: rigiditate, durere si slabiciune musculara. Toate acestea dispar complet, fara nicio interventie, intr-o perioada de 3-5 zile.

3 aprilie 2023
Edited 3 aprilie 2023
citește articolul
Febra la copii: De ce apare, ce boli ascunde, preventie Febra la copii: De ce apare, ce boli ascunde, preventie

Febra este un mecanism de aparare al corpului nostru impotriva germenilor. Cand un germen ne ataca, hipotalamusul, care este responsabil pentru reglarea temperaturii corpului, creste caldura noastra peste nivelurile sale normale, care sunt in jur de 36ºC - 37ºC, in functie de persoana.

18 februarie 2023
citește articolul
Febra galbena: Cum se transmite, simptome, preventie si tratament Febra galbena: Cum se transmite, simptome, preventie si tratament

Febra galbena este transmisa de tantarii care sunt infectati cu Flavivirus. Tarile cu risc de a contacta aceasta boala sunt Ciad, Coasta de Fildes, Congo, Etiopia, Niger, Nigeria si Sudan.

2 februarie 2023
Edited 2 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...