Calprotectina: un biomarker important pentru sanatatea intestinala
Calprotectina este o proteina prezenta in mod normal in celulele albe din sange, cum ar fi neutrofilele. Aceasta este eliberata in cantitati crescute in prezenta inflamatiei in organism, in special in tractul gastrointestinal. Calprotectina poate fi utilizata ca marker pentru a evalua prezenta si severitatea inflamatiei intestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinala (precum boala Crohn si colita ulcerativa).
Masurarea nivelului de calprotectina din fecale poate fi utila in diagnosticul si monitorizarea bolilor inflamatorii intestinale. Datorita faptului ca nivelurile de calprotectina in fecale sunt ridicate in cazul inflamatiei intestinale, aceasta analiza poate ajuta la diferentierea bolii inflamatorii intestinale de alte afectiuni digestive, cum ar fi sindromul de colon iritabil.
Prin urmare, testul de calprotectina in fecale este o metoda non-invaziva si utila pentru evaluarea inflamatiei intestinale, oferind informatii importante medicului in procesul de diagnostic si tratament al pacientilor cu afectiuni gastrointestinale.
Ce masoara calprotectina?
Calprotectina fecala este considerata un biomarker al inflamatiei intestinale, permitand diferentierea bolii inflamatorii intestinale de sindromul intestinului iritabil. Acest biomarker serveste pentru a evalua non-invaziv gradul de inflamatie in mucoasa intestinala. Calprotectina este o proteina care se gaseste in celulele inflamatorii si ramane stabila in probele de scaun timp de aproximativ 7 zile la temperatura camerei. In plus, poate fi analizats in mod fiabil intr-un esantion mai mic de 5 grame. Prin urmare, nu este un test inconfortabil pentru pacient, pentru ca ar trebui sa se colecteze doar probe fecale, de preferinta proba sa fie luata de la primul scaun de dimineata.
Dupa colectare, proba poate fi pastrata la o temperatura care nu depaseste 25 grade Celsius, intre 2 sau 3 zile. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, rezultatul testului poate fi afectat, deci cel mai bine este sa colectati un nou esantion. Momentul determinarii calprotectinei fecale variaza in functie de multi factori. Medicul responsabil pentru pacient este cel care trebuie sa indice cand trebuie efectuat. In general, este un test care este de obicei efectuat periodic de la bolnavi.
Determinarea calprotectinei fecale poate reduce numarul de endoscopii la adulti cu 67%. In plus, analiza biomarkerului mentionat la pacientii cu boala inflamatorie a intestinului sau intestin iritabil poate evita testele imagistice. Precizia ridicata pentru a detecta activitatea sau remisiunea endoscopica il face un instrument foarte util care poate permite gestionarea mai eficienta a pacientilor, ajutand profesionistii sa ia decizii in siguranta, fara teste suplimentare invazive.
Calprotectina fecala si boala inflamatorie a intestinului
Calprotectina fecala este un biomarker cu o mare utilitate atat in diagnostic, cat si in urmarirea bolilor inflamatorii intestinale. Daca urmarirea acestor pacienti arata ca nivelul de calprotectina fecala este scazut, inseamna ca inflamatia este controlata cu regimul terapeutic propus. Daca, pe de alta parte, nivelurile biomarkerului mentionat cresc, acestea pot fi un indiciu ca pacientul are un focar, ceea ce poate ajuta specialistul sa modifice tratamentul pentru a obtine o reducere a inflamatiei mentionate.
Cand se recomanda masurarea nivelului de calprotectina
Verificarea nivelului de calprotectina se recomanda in cazul in care exista suspiciunea de inflamatie intestinala sau se doreste monitorizarea eficacitatii tratamentului in bolile inflamatorii intestinale. Iata cateva situatii in care se poate recomanda testarea calprotectinei:
Diagnosticul bolii inflamatorii intestinale: Daca exista simptome precum diaree cronica, dureri abdominale, sangerare rectala sau pierdere in greutate inexplicabila, medicul poate recomanda un test de calprotectina in fecale pentru a exclude sau confirma prezenta inflamatiei intestinale.
Monitorizarea activitatii bolii inflamatorii intestinale: Pacientii cu boala inflamatorie intestinala pot fi supusi testului de calprotectina in mod regulat pentru a evalua activitatea inflamatiei si eficacitatea tratamentului. Nivelurile ridicate de calprotectina pot indica o exacerbare a bolii si pot influenta decizia de a ajusta terapia.
Diferentierea bolii inflamatorii intestinale de alte afectiuni: Testul de calprotectina poate fi util in diferentierea bolii inflamatorii intestinale de alte afectiuni digestive, cum ar fi sindromul de colon iritabil. Nivelurile ridicate de calprotectina sugereaza o inflamatie activa si pot indica prezenta unei afectiuni inflamatorii mai grave.
Evaluarea eficacitatii tratamentului: In cazul in care un pacient primeste tratament pentru boala inflamatorie intestinala, testul de calprotectina poate fi folosit pentru a evalua raspunsul la terapie si pentru a monitoriza progresul in timp. Scaderea nivelului de calprotectina poate indica reducerea inflamatiei si raspunsul favorabil la tratament.
Nivelurile calprotectinei variaza in functie de varsta. Nou-nascutii au niveluri foarte ridicate si scad in primele saptamani. Nu exista diferente de gen. Prezenta calprotectinei fecale in materiile fecale este direct proportionala cu activitatea neutrofilelor in lumenul intestinal.
Ce inseamna valori crescute
Valori crescute ale calprotectinei inseamna ca exista o inflamatie activa in tractul gastrointestinal. Nivelurile ridicate de calprotectina indica de obicei prezenta si severitatea inflamatiei intestinale. Aceasta poate fi asociata cu diverse afectiuni, in special cu bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn si colita ulcerativa.
De regula, nivelurile ridicate de calproteina indica infectii bacteriene, paraziti, cancer colorectal sau anumite boli care provoaca inflamatia intestinului, cum ar fi colita ulcerativa si boala Crohn. Cu cat este mai mare calprotectina, cu atat boala este mai severa si cu atat inflamatia este mai extinsa. Cu toate acestea, calprotectina fecala nu indica locatia sau cauza inflamatiei gastrointestinale. Pentru a determina cauza inflamatiei, trebuie ordonata o colonoscopie.
Ce inseamna valori scazute
Nivelurile scazute de calprotectina indica faptul ca semnele si simptomele sunt atribuibile unei alte cauze (non-inflamatorie). Acesta este cazul sindromului de colon iritabil si al infectiilor virale. Intr-adevar, medicilor le este greu sa diferentieze un sindrom de colon iritabil de o boala inflamatorie a intestinului. Acest lucru se intampla deoarece simptomele sunt practic aceleasi (diaree sau dureri abdominale) in ambele boli. Aici intra in joc calprotectina fecala: acest biomarker va evidentia niveluri mai mari la pacientii cu IBD decat la cei care sufera de IBS (sindromul de intestin iritabil).
In prezent, exista o tendinta din ce in ce mai mare de a baza tratamentul IBD (boala inflamatorie cronica a intestinului). Calprotectina fecala a fost propusa ca biomarker al inflamatiei intestinale. Diferentiaza IBD, are o corelatie mai buna cu gradul de inflamatie decat indicii clinici si markerii serologici si ar putea fi utila pentru a prezice vindecarea mucoasei si riscul de reaparitie. Cert este ca masurarea calprotectinei in materiile fecale permite urmarirea repetata a modificarilor la nivelul intestinal al unui pacient pentru o perioada lunga de timp, intr-un mod non-invaziv. Calprotectina fecala este propusa ca un marker mult mai util, deoarece permite si anticiparea riscului de recidiva.
Cum indentificam scleroza multipla? Legatura dintre calprotectina si scleroza
Persoanele ce sufera de scleroza multipla au nevoie sa fie ascultate, sa li se acorde timpul necesar și mai ales sa fie incurajate de catre persoanele dragi din viata sa. Prin urmare, va trebui sa fii foarte bine informat asupra acestei boli. A fi alaturi de o persoana ce sufera de scleroza multipla implica multa rabdare. Adesea, pacientilor li se spune ca nici un om ce sufera de aceasta boala nu seamana cu altul. Prin urmare, nu va exista o predictie asupra vietii personale pentru urmatorii 10 sau 20 de ani. Este foarte important sa ajutati persoana in cauza sa se impace cu diagnosticul.
Astfel de oameni au nevoie de incurajari, nu de presiuni precum ”Fii puternic”, ”Totul sta in mainile tale” si asa mai departe. In loc sa pui presiune pe spinarea persoanei dragi ce sufera de scleroza multipla, incurajeaz-o sa realizeze activitatile preferate intr-un ritm mai redus si mai ales sa ia pauze ori de cate ori simte nevoia. Cliseele precum ”nu exista scuze” sau ”forteaza-te putin” pot doar sa afecteze sanatatea psihica a persoanei.
Cum recunosti primele semne de scleroza
Bibliografie:
Koopmans RA, Li DKB, Grochowki E, et al. Benign versus chronic progressive multiple sclerosis: magnetic resonance imaging features.
Francis GS, Evans AC, Arnold DL. Neuroimaging in multiple sclerosis. Neurol Clin 1995;13:147-69.
Rose JW. Digre KB, Lynch SG, et al. Acute Vith cranial nerve dysfunction in multiple sclerosis. J Clin Neuro Ophthalmol 1992;12:17-20.
Jacobs L, Kinkel W, Polachin I, et al. Correlations of nuclear magnetic resonance imaging, computerized tomography, and clnical profiles in multiple sclerosis. Neurology 1986;
Frank JA, Stone LA, Smith ME, et al. Serial contrast-enhanced magnetic resonance imaging in patients with early relapsing-remitting multiple sclerosis: implications for treatment trials. Ann Neurol 1994;