Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Acordarea primului ajutor in cazul reactiilor alergice

Acordarea primului ajutor in cazul reactiilor alergice

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 februarie 2018 Ultima actualizare: 11 ianuarie 2023

Reactiile alergice sunt raspunsul organismului atunci cand este agresat din exterior de diferite substante pe care acesta nu le tolereaza. Aceste substante se numesc alergeni si includ polenul, praful, mucegaiul, parul de animale, intepaturile de insecte, anumite ingrediente alimentare, anumite substante chimice si lista poate continua. In mod normal acestea nu sunt daunatoare organismului, insa sistemul imunitar al anumitor persoane poate reactiona diferit si le poate cataloga ca inamici, declansand rinita alergica ca scut de aparare.

Tipuri de reactii alergice

  • Alergia la polen - este una dintre cele mai intalnite tipuri de reactii alergice, apare primavara si este cel mai greu de evitat.
  • Febra fanului – este denumirea data pentru alergia la fan si este un alt tip de alergie comuna intalnita vara.
  • Alergia la praf – poate sa apara pe tot parcursul anului si este un tip de alergie aparuta ca urmare a intrarii in contact cu praful din locuinta, acarienii fiind primii factori alergeni incriminati. Peste 10% din populatie sufera de acest tip de alergie.
  • Alergia la mucegai – se manifesta atunci cand persoana alergica intra in contact cu zone unde umiditatea este mare, de exemplu bai sau subsoluri.
  • Alergia la fumul de tigara – poate afecta boli deja existente ca sinuzita si astmul.
  • Alergia la gandacii de bucatarie – studiile au demonstrat ca saliva si excrementele gandacilor de bucatarie provoaca alergii severe persoanelor mai sensibile.
  • Alergiile alimentare – sunt printre cele mai periculoase tipuri de alergii putand provoca chiar si decesul. Cele mai comune alergii alimentare sunt la gluten si lactoza.
  • Alergia la latex – este un tip de alergie dezvoltat la contactul cu cauciuc natural. Cele mai expuse persoane sunt cele care lucreaza in unitatile medicale.
  • Alergia la pielea si parul animalelor – cercetatorii au descoperit ca nu parul animalelor este responsabil de reactiile alergice, ci o substanta din salvia acestora care ajunge cu usurinta pe blana atunci cand se ling.
  • Alergia la intepaturile de insecte – este cel mai des incriminata de aparitia socului anafilactic.

Simptomele alergiilor

Simptomele alergiilor se pot imparti in trei mari categorii, in functie de manifestare si gravitate: reactii alergice usoare, moderate si severe.

  • Reactiile alergice usoare sunt manifestate prin rinita alergica, adica prin simptome ca stranut, nas infundat, secretii nazale abundente, ochi inlacrimati, uneori si tuse.
  • Reactiile alergice moderate pot include, pe langa simptomele initiale, si eruptii cutanate, mancarime si chiar dificultati de respiratie. Durerile abdominale, varsaturile, diareea si confuzia pot fi, de asemenea, simptome moderate, insa care se pot transforma in manifestari grave, daca nu se intervine la timp.
  • Reactiile alergice severe sunt denumite soc anafilactic sau anafilaxie si se manifesta prin scaderea brusca a tensiunii, umflarea gatului si a limbii si dificultate majora de respiratie. In acest caz, persoana in cauza trebuie tratata in regim de urgenta, prin injectii cu epinefrina, deoarece socul anafilactic poate provoca decesul.

Cum previi reactiile alergice?

Pe langa evitarea contactului cu factorii alergeni, medicul va prescrie administrarea antihistaminicelor sau un tratament de desensibilizare la alergenul in cauza, motiv pentru care este recomandat ca inca de la primele simptome sa se faca testul alergologic pentru a se depista intocmai cauza de aparitie a alergiei. Pe de alta parte, persoanele care se stiu alergice si care dezvolta des rinita alergica sau alte reactii alergice mai grave, pot preveni aparitia simptomelor cu ajutorul suplimentelor alimentare. Recomandarea noastra este Secom Aller Care, un supliment alimentar care ajuta la reducerea manifestarilor in reactiile alergice si la echilibrarea imunitatii. Acesta este aprobat de Societatea Romana de Pediatrie, fiind recomandat inclusiv copiilor, cu atat mai mult cu cat micutii sunt cei mai expusi la dezvoltarea alergiilor.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina