Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Acordarea primului ajutor in cazul reactiilor alergice

Acordarea primului ajutor in cazul reactiilor alergice

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 15 aprilie 2025 Ultima actualizare: 15 aprilie 2025

Reacțiile alergice sunt răspunsul organismului atunci când este agresat din exterior de diferite substanțe pe care acesta nu le tolerează. Aceste substanțe se numesc alergeni și includ polenul, praful, mucegaiul, părul de animale, înțepăturile de insecte, anumite ingrediente alimentare, anumite substanțe chimice și lista poate continua. În mod normal, acestea nu sunt dăunătoare organismului, însă sistemul imunitar al anumitor persoane poate reacționa diferit și le poate cataloga ca inamici, declanșând rinita alergică ca scut de apărare. În astfel de cazuri, medicii pot recomanda administrarea unor pastile pentru alergie pentru a ameliora simptomele.

Tipuri de reactii alergice

  • Alergia la polen - este una dintre cele mai intalnite tipuri de reactii alergice, apare primavara si este cel mai greu de evitat.
  • Febra fanului – este denumirea data pentru alergia la fan si este un alt tip de alergie comuna intalnita vara.
  • Alergia la praf – poate sa apara pe tot parcursul anului si este un tip de alergie aparuta ca urmare a intrarii in contact cu praful din locuinta, acarienii fiind primii factori alergeni incriminati. Peste 10% din populatie sufera de acest tip de alergie.
  • Alergia la mucegai – se manifesta atunci cand persoana alergica intra in contact cu zone unde umiditatea este mare, de exemplu bai sau subsoluri.
  • Alergia la fumul de tigara – poate afecta boli deja existente ca sinuzita si astmul.
  • Alergia la gandacii de bucatarie – studiile au demonstrat ca saliva si excrementele gandacilor de bucatarie provoaca alergii severe persoanelor mai sensibile.
  • Alergiile alimentare – sunt printre cele mai periculoase tipuri de alergii putand provoca chiar si decesul. Cele mai comune alergii alimentare sunt la gluten si lactoza.
  • Alergia la latex – este un tip de alergie dezvoltat la contactul cu cauciuc natural. Cele mai expuse persoane sunt cele care lucreaza in unitatile medicale.
  • Alergia la pielea si parul animalelor – cercetatorii au descoperit ca nu parul animalelor este responsabil de reactiile alergice, ci o substanta din salvia acestora care ajunge cu usurinta pe blana atunci cand se ling.
  • Alergia la intepaturile de insecte – este cel mai des incriminata de aparitia socului anafilactic.

Simptomele alergiilor

Simptomele alergiilor se pot imparti in trei mari categorii, in functie de manifestare si gravitate: reactii alergice usoare, moderate si severe.

  • Reactiile alergice usoare sunt manifestate prin rinita alergica, adica prin simptome ca stranut, nas infundat, secretii nazale abundente, ochi inlacrimati, uneori si tuse.
  • Reactiile alergice moderate pot include, pe langa simptomele initiale, si eruptii cutanate, mancarime si chiar dificultati de respiratie. Durerile abdominale, varsaturile, diareea si confuzia pot fi, de asemenea, simptome moderate, insa care se pot transforma in manifestari grave, daca nu se intervine la timp.
  • Reactiile alergice severe sunt denumite soc anafilactic sau anafilaxie si se manifesta prin scaderea brusca a tensiunii, umflarea gatului si a limbii si dificultate majora de respiratie. In acest caz, persoana in cauza trebuie tratata in regim de urgenta, prin injectii cu epinefrina, deoarece socul anafilactic poate provoca decesul.

Cum previi reactiile alergice?

Pe lângă evitarea contactului cu factorii alergeni, medicul va prescrie administrarea antihistaminicelor sau un tratament de desensibilizare la alergenul în cauză, motiv pentru care este recomandat ca încă de la primele simptome să se facă testul alergologic pentru a se depista întocmai cauza de apariție a alergiei. Pe de altă parte, persoanele care se știu alergice și care dezvoltă des rinită alergică sau alte reacții alergice mai grave, pot preveni apariția simptomelor cu ajutorul medicamentelor pentru alergii

Recomandarea noastră este Secom Aller Care, un supliment alimentar care ajută la reducerea manifestărilor în reacțiile alergice și la echilibrarea imunității. Acesta este aprobat de Societatea Română de Pediatrie, fiind recomandat inclusiv copiilor, cu atât mai mult cu cât micuții sunt cei mai expuși la dezvoltarea alergiilor. Totodata, recomandam si alte produse impotriva alergiilor bazate pe extracte de plante.

Bibliografie:

  1. Choi YJ, Choi EK, Han KD, Jung JH, Park J, Lee E, Choe W, Lee SR, Cha MJ, Lim WH, Oh S. Temporal trends of the prevalence and incidence of atrial fibrillation and stroke among Asian patients with hypertrophic cardiomyopathy: A nationwide population-based study. Int J Cardiol. 2022 Dec 15;
  2. Robert R, Porot G, Vernay C, Buffet P, Fichot M, Guenancia C, Pommier T, Mouhat B, Cottin Y, Lorgis L. Incidence, Predictive Factors, and Prognostic Impact of Silent Atrial Fibrillation After Transcatheter Aortic Valve Implantation. Am J Cardiol. 2023 Aug 01;
  3. Tarride JE, Quinn FR, Blackhouse G, Sandhu RK, Burke N, Gladstone DJ, Ivers NM, Dolovich L, Thornton A, Nakamya J, Ramasundarahettige C, Frydrych PA, Henein S, Ng K, Congdon V, Birtwhistle RV, Ward R, Healey JS. Is Screening for Atrial Fibrillation in Canadian Family Practices Cost-Effective in Patients 65 Years and Older? Can J Cardiol. 2023 Nov;
Articole similare
Antihistaminice eficiente pentru alergiile sezoniere: Cum le alegem, contraindicatii Antihistaminice eficiente pentru alergiile sezoniere: Cum le alegem, contraindicatii

De ce avem nevoie de antihistaminice? Pentru ca fara ele factorii care declanseaza o alergie ar putea fi fatali. Nu trebuie sa uitam nici de iritantii nespecifici care, actionand asupra membranelor mucoase inflamate, pot exacerba astmul bronsic: mirosuri puternice de parfumuri, vopsele, lacuri, amoniac sau inalbitor, detergenti, spray-uri si produse de curatare, odorizante de aer, insecticide, precum si poluarea In cele din urma, exercitiul fizic, mai ales daca oamenii sunt alergici la polen in aer liber, este un alt declansator frecvent pentru astm, in special in copilarie.

16 aprilie 2025
Edited 16 aprilie 2025
citește articolul
Alergiile: Simptome, tipuri de alergii, tipuri de tratament Alergiile: Simptome, tipuri de alergii, tipuri de tratament

Reactiile alergice usoare includ eruptii cutanate, mancarime localizata, congestie, reactii alergice care nu se raspandesc in alte parti ale corpului. Simptomele moderate se caracterizeaza prin extinderea si la alte parti ale corpului, precum mancarime si dificultati de respiratie. Cele mai periculoase sunt reactiile alergice severe care presupun prezenta anafilaxiei, cand viata este pusa in pericol, deoarece, daca nu se intervine prompt, se ajunge la deces.

15 aprilie 2025
Edited 15 aprilie 2025
citește articolul
Alergiile la copii: simptome, tipuri de alergii, cauze si tratament Alergiile la copii: simptome, tipuri de alergii, cauze si tratament

Alergiile la copii reprezinta o afectiune tot mai intalnita in randul celor mici si pot fi declansate de o gama variata de factori, atat genetici, cat si de mediu. De la praf, polen si alimente, pana la parul de animale sau mucegai, orice substanta aparent inofensiva poate deveni un alergen pentru un copil sensibil. Simptomele alergiilor pot varia semnificativ – de la forme usoare, precum stranut, mancarimi sau iritatii, pana la reactii severe care afecteaza respiratia sau sistemul imunitar. Tot ce ai nevoie sa stii despre acest subiect gasesti in acest material

7 aprilie 2025
Edited 8 aprilie 2025
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.