Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cancerul osos: Tipuri, diagnostic si metode de preventie

Cancerul osos: Tipuri, diagnostic si metode de preventie

Data publicării: 30 mai 2023

Exista mai multe tipuri de cancer osos, fiecare avand caracteristici unice si abordari terapeutice specifice. Atunci cand celulele canceroase cresc intr-un os, acestea pot dauna tesutului osos normal. Tipul de celule si tesut in care incepe cancerul determina tipul de cancer osos. Cancerele care se formeaza in osul in sine se numesc cancere osoase primare. Multe tumori care incep in organe sau in alte parti ale corpului se pot raspandi la oase, precum si in alte parti ale corpului. Aceste cresteri se numesc cancere osoase secundare sau metastatice. Tumorile mamare, de prostata si pulmonare cel mai frecvent metastazeaza (se raspandesc) la oase.

Simptome ale cancerului de oase

Unele persoane cu cancer osos nu au alte simptome decat senzatia unui nodul nedureros. Pentru altii, se pot dezvolta o varietate de simptome. Aceste simptome pot aparea, de asemenea, din cauza altor afectiuni, cum ar fi artrita sau boala Lyme, care pot intarzia diagnosticul. Unele dintre simptomele comune ale cancerului osos includ:

Dureri osoase persistente, care pot fi mai accentuate in timpul noptii sau in timpul activitatilor fizice;
Slabiciune, oboseala si pierdere in greutate inexplicabile;
Fracturi osoase spontane sau leziuni care nu se vindeca;
Umflaturi sau zone sensibile la atingere in apropierea zonei afectate;
Reducerea mobilitatii sau ingustarea intervalului de miscare a unei articulatii.
Febra.
Tipuri de cancer de oase

Osteosarcomul: Cel mai frecvent tip de cancer osos, osteosarcomul se dezvolta in celulele in care se formeaza tesutul osos nou. Poate incepe in orice os, dar de obicei incepe la capetele oaselor mari, cum ar fi bratele si picioarele. De obicei, apare la nivelul oaselor lungi, cum ar fi femurul si tibia. Medici diagnosticheaza cel mai frecvent osteosarcomul la copii si adolescenti.

Sarcomul Ewing: Numit dupa medicul care a descris pentru prima data acest tip de cancer osos, sarcomul Ewing include multe tumori diferite despre care se crede ca incep in aceleasi tipuri de celule. Aceste tumori se pot forma in oase si in tesuturile moi din jur. Sarcomul Ewing creste cel mai frecvent in solduri, coaste si lame de umar sau pe oase lungi, cum ar fi picioarele.
Condrosarcomul: Condrosarcomul incepe in tesutul numit cartilaj. Cartilajul este un tesut conjunctiv moale care permite miscarea intre oase si articulatii. Acest cancer se formeaza de obicei in oasele bratului, piciorului sau pelvisului. Spre deosebire de osteosarcom si sarcomul Ewing, condrosarcomul apare mai frecvent la adulti decat la persoanele mai tinere.

Diagnostic
Pentru a diagnostica cancerul osos, medicul dumneavoastra va folosi adesea mai intai raze X pentru a vizualiza imagini ale oaselor. Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) si CT (tomografie computerizata) ofera imagini mai detaliate ale zonelor din jurul oaselor si sunt de obicei obtinute inainte de orice tratament.

Pentru a confirma diagnosticul, medicul va efectua o biopsie, in cazul in care o bucata mica de tesut este indepartata din os pentru a fi examinata la microscop. O biopsie ofera informatii specifice despre cancer, inclusiv locul in care s-a format. Avand aceste informatii ii ajuta pe furnizori sa stie care curs de tratament va functiona cel mai bine pentru cancerul specific. Diagnosticul cancerului osos poate fi facut prin radiografii, scanari cu tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), biopsie si analize de sange.

Cum este tratat cancerul osos?

In functie de tipul si stadiul cancerului, abordarile terapeutice pot include:

Chimioterapie
Radioterapie
Chirurgie
Terapie tintita
Imunoterapie

Tratamentul cancerului osos depinde de tipul de cancer, daca s-a raspandit si, daca da, unde. Persoanele cu cancer osos lucreaza adesea cu o echipa de medici pentru a trata afectiunea. Acest grup include medici care se specializeaza in cancer (oncologi) si medici care se specializeaza in oase si articulatii (chirurgi ortopedici). Tratamentul cancerului osos implica de obicei o combinatie de abordari. Tipul si durata acestor tratamente variaza in functie de mai multi factori, inclusiv tipul de cancer osos, dimensiunea tumorii si daca s-a raspandit in alte parti ale corpului. Tratamentele cele mai frecvent utilizate includ:

Chirurgie: Chirurgul indeparteaza tumora si unele tesuturi sanatoase din jurul ei. De asemenea, pot repara sau reconstrui oasele afectate cu grefe osoase reale sau artificiale. Uneori, un membru intreg trebuie indepartat pentru a trata cancerul. In acest caz, poate fi utilizat un membru artificial (protetic). Uneori este necesara o interventie chirurgicala repetata daca toate celulele canceroase nu au fost indepartate prima data.

Radioterapia: Acest tratament micsoreaza tumorile cu doze mari de raze X. Medicii folosesc adesea radiatii inainte de interventie chirurgicala pentru a micsora tumora, astfel incat mai putin tesut trebuie sa fie indepartat. In general, abordarea terapeutica pentru cancerul osos depinde de tipul si stadiul cancerului, precum si de varsta si starea generala de sanatate a pacientului. Este important sa se inceapa tratamentul cat mai devreme posibil pentru a creste sansele de supravietuire si pentru a reduce riscul de complicatii.

Multe cazuri de cancer osos sunt tratate cu succes. In aceste cazuri, cancerul nu revine niciodata. Uneori, oamenii au nevoie de mai multe interventii chirurgicale pentru a realiza acest rezultat. Alte persoane cu cancer osos ar putea avea nevoie sa continue tratamentele, inclusiv radioterapia si chimioterapia, pentru a impiedica raspandirea cancerului.

Este important sa urmariti in mod regulat medicul dumneavoastra pentru a cauta semne care indica recurenta (revenirea) cancerului sau daca s-a raspandit. Cu cat este detectata o recurenta mai devreme, cu atat mai repede medicul poate incepe sa o trateze.

Cancerul osos este de obicei fatal?
Nu, de obicei. Desi unii oameni vor muri de cancer osos, multi altii se vor recupera complet.  Rata de supravietuire relativa de cinci ani pentru cancerul osos este de 66,8%. Acest lucru inseamna ca 66,8% dintre persoanele cu cancer osos sunt inca in viata la cinci ani dupa diagnostic. Retineti ca ratele de supravietuire sunt doar estimari bazate pe persoanele care au avut cancer osos in trecut.

Multe persoane cu cancer osos sunt supuse unui tratament de succes si continua sa duca o viata implinita. Cei cu cancer osos in stadiu incipient au o sansa mai buna de recuperare completa. Cand cancerul osos este detectat mai tarziu, ratele de supravietuire scad. In concluzie, cancerul osos este rar, insa diagnosticarea cu aceasta afectiune poate aduce frica, frustrare si incertitudine. Atunci cand este detectat si tratat devreme, cancerul osos poate fi tratat cu succes.

 

Articole similare
Malnutritia: Simptome, boli asociate, preventie si tratament Malnutritia: Simptome, boli asociate, preventie si tratament

Specialistii sustin ca anorexia poate afecta orice persoana. Este adevarat ca cele mai predispuse sunt femeile adulte, insa se intalnesc si cazuri de anorexie la copii si preadolescenti. Anorexia daca nu e depistata la timp duce la malnutritie.

22 februarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul
Gonartroza: Simptome ale bolii, metode de tratament Gonartroza: Simptome ale bolii, metode de tratament

Specialistii sunt de parere ca 3 - 6% dintre persoanele de peste 30 ani sufera de gonartroza, iar modificarile evidentiate la radiografii sunt de 2 - 3 ori mai frecvente. Intre 35 si 60 de ani frecventa acestei boli creste de 2 - 10 ori.

1 februarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul
Boli metabolice: ce sunt, care sunt acestea si cum pot fi tratate Boli metabolice: ce sunt, care sunt acestea si cum pot fi tratate

Tu stiai ca stomacul face zgomot tot timpul? Zgomotele facute de stomac, sunt rezultatele peristaltismului din stomac si intestinul subtire — adica se datoreaza digestiei normale a hranei, a fluidelor si a gazelor care strabat tractul gastrointestinal. 

20 ianuarie 2023
Edited 30 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...