Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cand si de ce sa mergi la un medic ORL. Ce trebuie sa stii inainte de un consult

Cand si de ce sa mergi la un medic ORL. Ce trebuie sa stii inainte de un consult

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 martie 2024 Ultima actualizare: 7 martie 2024

Un consult ORL (Otorinolaringologic) este o consultatie medicala efectuata de un specialist ORL, cunoscut si sub denumirea de specialist in urechi, nas si gat. Acesta este medicul specializat in diagnosticarea si tratarea afectiunilor legate de urechi, nas, gat, sinusuri, laringe si alte structuri conexe. Un consult ORL este indicat intr-o serie de situatii, inclusiv atunci cand apar simptome sau probleme legate de urechi, nas sau gat. Circumstantele in care este recomandat sa ceri un consult ORL:

Infectii ale urechii, nasului, gatului sau sinusurilor: Daca ai simptome de infectie, cum ar fi dureri de ureche, congestie nazala persistenta, dureri de gat, secretii nazale abundente sau dureri sinusale, un consult ORL poate fi necesar pentru a evalua si trata infectia.

Probleme auditive si de echilibru: Daca ai dificultati de auz, tinitus (zgomote in urechi), vertij (senzatie de ameteala sau ratacire) sau alte probleme legate de auz si echilibru, un medic ORL poate diagnostica cauza si poate recomanda tratamentul adecvat.

Probleme cu vocea sau corzile vocale: Daca ai schimbari in voce, vocea se incarca, sau daca ai alte probleme cu corzile vocale, un medic ORL poate efectua o laringoscopie si poate oferi sfaturi sau tratament adecvat pentru a proteja vocea si pentru a rezolva eventualele probleme.

Alergii sau rinite: Daca ai simptome de alergii, cum ar fi stranut, mancarime sau congestie nazala persistenta, un medic ORL poate ajuta la diagnosticarea si tratarea alergiilor.
Dificultati de respiratie, sforait sau apnee in somn: Aceste simptome pot fi cauzate de probleme cu nasul, gatul sau structurile conexe, iar un consult ORL poate identifica cauza si poate recomanda tratamentul adecvat.

Polipi nazali sau alte cresteri: Daca ai simptome de polipi nazali sau alte cresteri in zona nasului, un medic ORL poate efectua o examinare si poate decide daca este necesara indepartarea lor.

Pierderea mirosului sau a gustului: Daca ai dificultati in a simti mirosurile sau gusturile, un consult ORL poate fi necesar pentru a investiga cauza.

Tumorile sau leziunile in zona ORL: Daca ai leziuni suspecte sau umflaturi in zona urechii, nasului sau gatului, un medic ORL poate efectua o examinare si poate decide daca este necesara efectuarea unor investigatii suplimentare pentru a exclude sau confirma prezenta unei tumori.

Consultatia ORL implica o evaluare completa a simptomelor si problemelor legate de urechi, nas si gat pe care le prezinta pacientul. Medicul va lua o anamneza detaliata pentru a intelege mai bine istoricul medical al pacientului si va efectua un examen fizic pentru a evalua starea structurilor ORL.

In timpul examenului fizic, medicul poate utiliza diferite instrumente, cum ar fi un otoscop pentru a examina urechea, un rinofaringoscop pentru a examina nasul si o laringoscopie pentru a examina laringele. Pe baza rezultatelor examinarii si a anamnezei, medicul ORL va putea pune un diagnostic si va discuta cu pacientul optiunile de tratament disponibile. Tratamentul poate include administrarea de medicamente, terapie fizica, interventii chirurgicale sau alte proceduri specifice pentru fiecare afectiune in parte.

Simptome care necesita un consult ORL

Exista o varietate de simptome care pot indica necesitatea unui consult ORL pentru evaluare si tratament adecvat. Iata cateva dintre simptomele comune care ar putea necesita un consult ORL:

Dificultati de auz sau scaderea auzului: Daca ai probleme cu auzul, cum ar fi pierderea auzului, tinitus (zgomote in urechi) sau senzatia de a avea urechile infundate, un consult ORL poate fi necesar pentru a evalua starea urechii si a canalului auditiv.

Durere de urechi persistenta: Durerea de urechi care persista sau se agraveaza poate fi cauzata de o infectie a urechii sau de alte afectiuni, si necesita evaluarea unui specialist ORL.

Congestie nazala persistenta: Congestia nazala care dureaza mai mult de cateva saptamani, sau care se inrautateste, poate fi cauzata de o infectie, alergii sau alte afectiuni ale sinusurilor sau cailor respiratorii superioare.

Sforait sau apnee in somn: Daca sforaiti sau aveti tulburari de respiratie in timpul somnului, puteti avea o afectiune numita apnee in somn, care necesita evaluare si tratament de catre un medic ORL.

Dificultati de respiratie: Daca aveti dificultati de respiratie, respiratie zgomotoasa sau senzatia de sufocare, un consult ORL poate fi necesar pentru a identifica cauza acestor simptome.

Dureri de gat frecvente sau amigdalita recurenta: Daca suferiti des de dureri de gat sau amigdalita, un consult ORL poate evalua amigdalele si gatul pentru a determina cauza si a discuta optiunile de tratament.

Sinuzite frecvente sau cronice: Sinuzitele recurente sau cronice pot fi dureroase si neplacute. Un medic ORL poate evalua starea sinusurilor si poate recomanda tratament pentru a ameliora simptomele si a preveni recurentele.

Probleme cu vocea sau disfonia: Daca aveti schimbari ale vocii sau disfonia, medicul ORL poate efectua o laringoscopie pentru a examina corzile vocale si a determina cauza.
Leziuni sau tumori in zona gatului, nasului sau urechilor: Daca observati leziuni, umflaturi sau tumori in aceste zone, este important sa solicitati un consult ORL pentru evaluare si posibila biopsie.

Acestea sunt doar cateva dintre simptomele care pot indica necesitatea unui consult ORL. Daca aveti oricare dintre aceste simptome sau alte probleme legate de urechi, nas sau gat, nu ezitati sa cautati sfatul unui medic ORL pentru evaluare si ingrijire adecvata.

In ce consta un consult ORL

Acesta include o evaluare medicala completa a urechilor, nasului si gatului efectuata de un medic specialist specialist in otorinolaringolog.  Acest consult are ca scop identificarea si diagnosticarea afectiunilor sau problemelor legate de aceste zone si oferirea unui plan de tratament adecvat. Medicul va incepe prin a discuta cu pacientul despre simptomele pe care le prezinta, despre istoricul medical si familial, despre orice afectiuni medicale anterioare sau tratamente urmate. Este important ca pacientul sa ofere informatii complete si exacte pentru a ajuta medicul sa inteleaga mai bine contextul si sa faca un diagnostic corect.

Medicul va efectua un examen fizic complet al urechilor, nasului si gatului. Acest examen poate implica folosirea unor instrumente speciale pentru a examina cu atentie fiecare structura in parte, cum ar fi otoscopul pentru a examina urechea, rinofaringoscopul pentru a examina nasul si laringoscopul pentru a examina laringele si corzile vocale. Daca pacientul prezinta probleme de auz sau alte simptome legate de urechi, medicul poate recomanda efectuarea unei audiograme pentru a evalua capacitatea auditiva si pentru a identifica eventualele probleme auditive.

Pe baza simptomelor, examinarii fizice si a testelor efectuate, medicul va pune un diagnostic si va discuta cu pacientul optiunile de tratament disponibile. Tratamentul poate varia in functie de afectiunea diagnosticata si poate include administrarea de medicamente, terapie fizica, interventii chirurgicale sau alte proceduri specifice pentru fiecare caz in parte.

Un consult ORL poate fi solicitat intr-o varietate de situatii, inclusiv pentru simptome precum dureri de ureche, congestie nazala, probleme de auz, dificultati de respiratie, tuse persistenta, disfonia (probleme de voce) sau alte probleme legate de urechi, nas sau gat. Daca aveti astfel de simptome sau alte motive de ingrijorare referitoare la aceste zone, este important sa solicitati un consult ORL pentru evaluare si tratament adecvat. Numai un medic specialist ORL poate oferi un diagnostic precis si poate recomanda cel mai bun plan de tratament pentru fiecare caz in parte.

 

Ce este labirintectomia si cand o poate recomanda un medic ORL

Labirintectomia este o procedura chirurgicala utilizata pentru tratarea vertijului intractabil si refractar. Aceasta interventie consta in indepartarea elementelor neuroepiteliale ale canalelor semicirculare si ale vestibulului din urechea interna. Scopul principal al acestei proceduri este de a reduce semnalele anormale provenite dintr-un sistem vestibular afectat, pentru a facilita procesul de compensatie centrala. De obicei, labirintectomia are un succes considerabil in ameliorarea vertijului.

Sistemul vestibular este alcatuit dintr-un set de organe situate in urechea interna. Aceste structuri sunt numite labirint, datorita complexitatii lor anatomice, care include mai multe unghiuri si curbe. Organele din acest sistem lucreaza impreuna pentru a determina pozitia in spatiu si miscarile relative ale capului, asemenea unui giroscop. Informatiile provenite din labirint sunt prelucrate in centrele de echilibru ale creierului, in colaborare cu datele vizuale si somatosenzoriale. Lipsa coordonarii acestor informatii poate duce la dezechilibru si vertij. In cazul in care vertijul devine intractabil si nu raspunde la alte forme de tratament, labirintectomia poate fi considerata ca o optiune chirurgicala pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor.

Ametelile rezultate dintr-o vestibulopatie stabila, precum pierderea unui organ vestibular sau deteriorarea unica a acestuia, pot fi, in general, atenuate prin compensatii centrale, care pot fi imbunatatite prin fizioterapie si reabilitare. Cu toate acestea, bolile care cauzeaza o vestibulopatie instabila, cum ar fi boala Meniere, pot fi mai putin susceptibile de a fi compensate central. Daca terapia medicala si reabilitarea nu au succes, labirintectomia poate fi o optiune prin care organul vestibular afectat este inlaturat chirurgical, transformand o vestibulopatie instabila intr-una stabila. Alte optiuni includ administrarea intratimpatica de gentamicina (labirintectomie chimica) sau sectionarea nervului vestibular.

Bibliografie:

Amin SK, Antunes C. StatPearls. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Jul 19, 2020. Lower Gastrointestinal Bleeding;

Jamwal M, Sharma P, Das R. Laboratory Approach to Hemolytic Anemia. Indian J Pediatr. 2020 Jan;

8.Mumford J, Flanagan B, Keber B, Lam L. Hematologic Conditions: Platelet Disorders. FP Essent. 2019 Oct;

Rashid A. A 65-year-old man with anemia: diagnosis with peripheral blood smear. Blood Res. 2015 Sep;

Articole similare
Fructe cu puternic efect antioxidant: De ce e important sa consumi coacaze negre Fructe cu puternic efect antioxidant: De ce e important sa consumi coacaze negre

Coacazele negre sunt fructe de padure ce reprezinta o sursa importanta de substante nutritive, precum vitamine, minerale, flavonoide, antioxidanti, acizi grasi Omega-3 si fibre dietetice.

8 aprilie 2024
Edited 8 aprilie 2024
citește articolul
Cimbrul de gradina: Cum se foloseste, beneficii pentru organism Cimbrul de gradina: Cum se foloseste, beneficii pentru organism

S-a dovedit ca actiunea flavonoidelor derivate din luteolol din cimbrul de gradina imbunatateste actiunea spasmolitica a fenolilor, care actioneaza in principal in trahee, datorita unei inhibari a fosfodiesterazei. De fapt, aceste flavonoide ar fi principalele cauze ale activitatii extractelor lichide de cimbru, al caror continut de timol si carvacrol este de obicei foarte scazut. 

8 martie 2024
Edited 8 martie 2024
citește articolul
Congestia nazala: Cum sa scapi de nasul infundat cu ajutorul plantelor Congestia nazala: Cum sa scapi de nasul infundat cu ajutorul plantelor

Congestia nazala este cauzata de umflarea tesuturilor din interiorul narilor. Apare in caz de raceala comuna, gripa sau alergie si, de obicei, este cauzata de virusi, bacterii sau alergeni, cum ar fi polenul sau acarienii. Cu toate acestea, exista si alti factori externi capabili sa declanseze congestia nazala, cum ar fi poluarea sau expunerea la fumul de tutun.

6 martie 2024
Edited 6 martie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina