Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cardamom: condimentul care te ajuta sa slabesti si sa-ti imbunatatesti digestia

Cardamom: condimentul care te ajuta sa slabesti si sa-ti imbunatatesti digestia

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 8 mai 2023 Ultima actualizare: 9 mai 2023

Cardamomul este un condiment indispensabil, care este folosit aproape in intreaga lume. Are o aroma dulce, careia i se adauga o tenta amara si picanta. In functie de varietate si regiune, cardamomul poate avea o aroma usor diferita. Cu toate acestea, beneficiile sale se mentin indiferent de originea sa. Acest condiment este o sursa excelenta de mangan si cupru, precum si vitaminele B1, B2 si fier. Consumul regulat de cardamom poate reduce tensiunea arteriala ridicata, poate imbunatati digestia, poate ameliora simptomele de gripa si raceala, poate ajuta la reducerea colesterolului LDL ("rau"), putand sa reduca si nivelul de stres.

Proprietati si beneficii oferite de cardamom

La nivel nutritional, cardamomul este bogat in vitamine si minerale esentiale: magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sodiu si fier, precum si vitaminele B2, B3 si vitamina C. Continutul de magneziu din cardamom iese in evidenta. Magneziul este esential pentru mentinerea functiilor normale ale muschilor si nervilor, intarirea sistemului imunitar, mentinerea unei batai constante a inimii si intarirea oaselor. De asemenea, ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange si este implicat in producerea de energie si proteine.

Calciul asigura oase si dinti puternici si rezistenti si este necesar in organism pentru a ajuta la contractia si relaxarea muschilor si a vaselor de sange. Vitaminele din grupa B ajuta organismul sa obtina energie din alimentele pe care le consumam si ajuta la formarea celulelor rosii din sange. In ceea ce priveste vitamina C, aceasta se remarca prin efectul antibacterian si puterea sa antioxidanta, esentiala pentru prevenirea imbatranirii celulelor si pentru a contribui la sanatatea buna a pielii, oaselor si tesutului conjunctiv. De asemenea, ajuta organismul sa absoarba fierul, in special fierul de origine vegetala.

Cardamomul favorizeaza eliminarea gazelor din stomac
De asemenea, cardamomul promoveaza eliminarea gazelor acumulate in stomac si faciliteaza tranzitul intestinal. De aici deriva importanta sa pentru sistemul digestiv.  O infuzie digestiva de cardamom este unul dintre cele mai simple remedii pentru a combate in mod eficient flatulenta si disconfortul cauzat de acumularea gazelor. Pentru a combate arsurile la stomac dupa mese, se recomanda sa presarati in farfurie cardamom macinat (daca gustul se combina bine cu mancarea) sau sa terminati masa cu un ceai de cardamom.

Cardamom cu efectul sau antispasmodic promoveaza, de asemenea, reducerea durerilor musculare si a durerilor menstruale. Condimentul genereaza, de asemenea, o reechilibrare psihologica si au fost observate rezultate bune in tratamentul starilor depresive usoare la unii pacienti.

Proprietatile respiratorii si antiinflamatorii ale cardamomului ii ofera capacitatea de a ameliora bolile respiratorii. Racelile sunt tratate in mod traditional cu cardamom in India. Cardamomul este un expectorant natural care ne permite sa amelioram tusea si sa combatem bronsita, astmul si amigdalita, de exemplu.

O alta proprietate remarcabila a cardamomului este puterea sa analgezica, in special la nivel oral. In Asia, cardamomul este utilizat in mod traditional pentru tratarea infectiilor dentare si gingivale, datorita continutului sau de vitamina B2.

Proprietati medicinale oferite de cardamom
Este bine de stiut, desi nu este o proprietate medicinala in sine, ca mestecarea semintelor de cardamom este un remediu foarte eficient pentru eliminarea respiratiei urat mirositoare. In plus fata de beneficiile cardamomului derivate din mineralele si vitaminele sale, merita subliniata importanta altor componente extrem de valoroase pentru sanatate. Cardamomul are proprietati terapeutice excelente datorita celor doua ingrediente active: acetat de terpelina cu efecte antispasmodice si tonice si oxid terpenic cu proprietati respiratorii si antiinflamatorii. Primul principiu activ al cardamomului sprijina tratamentul a numeroase tulburari digestive: indigestie, colici, gastrita, diaree, colopatie functionala, spasme digestive.

Cardamomul este o sursa excelenta de mangan si cupru. Manganul este un oligoelement foarte important care ajuta organismul sa proceseze o varietate de substante importante, cum ar fi aminoacizii, lipidele, carbohidratii si colesterolul. Cuprul este un alt mineral esential care ajuta sistemul imunitar, celulele rosii din sange si sinteza ADN-ului. Acest condiment este, de asemenea, o sursa buna de vitamine B1, B2, fier, calciu si proteine. Vitaminele B contribuie la metabolismul energetic, la formarea celulelor rosii din sange si la functia nervoasa. Vitamina B2 este, de asemenea, esentiala pentru metabolizarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor.

Beneficii pentru a pierde in greutate
Cardamomul este cunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sanatate, inclusiv ajutorul in pierderea in greutate si imbunatatirea digestiei. Exista mai multe moduri in care cardamomul poate ajuta la pierderea in greutate. In primul rand, contine compusi bioactivi, cum ar fi uleiurile volatile si alcaloizii, care au efecte termogenice. Aceste substante ajuta la cresterea temperaturii corpului si la stimularea metabolismului, ceea ce duce la arderea mai multor calorii.

In plus, cardamomul poate ajuta la controlul nivelului de zahar din sange. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele care incearca sa slabeasca, deoarece nivelul ridicat de zahar din sange poate duce la cresterea poftei de mancare si la depunerea de grasimi in corp. Cardamomul poate imbunatati, de asemenea, digestia si poate ajuta la eliminarea gazelor intestinale. Acest lucru poate ajuta la reducerea balonarii si la imbunatatirea aspectului fizic general.

Beneficii pentru digestie
Cardamomul este un remediu excelent pentru indigestie, tulburari ale stomacului si crampe intestinale. Studiile au aratat ca acest condiment poate fi la fel de eficient precum sunt unele dintre medicamentele antiacide.

Normalizarea tensiunii arteriale
Vitaminele B1 si B2 sunt prezente in cardamom si sunt utile pentru reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului si a nivelului de stres. Uleiul de cardamom este cunoscut pentru utilitatea sa in tratamentul racelilor, tusei si altor tulburari respiratorii. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata tulburarile de stomac.

Favorizeaza incetinirea procesului de imbatranire
Cardamomul este, de asemenea, cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante, ceea ce il face bun pentru incetinirea semnelor de imbatranire, precum si anumite tipuri de cancer si alte boli, cum ar fi bolile de inima.

Are capacitate antimicrobiana
Potrivit unui studiu, uleiul din semintele de cardamom poate lupta impotriva bacteriilor si ciupercilor. Cercetatorii sugereaza ca activitatea antibacteriana a uleiului se poate datora capacitatii sale de a deteriora membrana celulara a anumitor bacterii.

Sprijina sanatatea orala
Cardamomul ar ajuta la combaterea bacteriilor din gura, o cauza comuna a respiratiei urat mirositoare, a cariilor si a bolilor gingivale. Mai mult, un studiu recent a constatat ca semintele de cardamom ar putea ajuta la imbunatatirea sanatatii orale datorita proprietatilor lor antiinflamatoare si antioxidante.

Sustine buna functionare a ficatului
In medicina ayurvedica, oamenii folosesc cardamomul pentru proprietatile sale detoxifiante. Desi exista o lipsa de dovezi stiintifice care sa confirme acest beneficiu, cardamomul pare sa aiba unele efecte utile asupra ficatului, care joaca un rol crucial in eliminarea toxinelor din organism. Nu in ultimul rand, potrivit expertilor, cardamomul contine fitochimicale naturale care pot lupta impotriva bolilor, cum ar fi cancerul. In plus, la fel ca si ghimbirul, cardamomul poate ajuta la ameliorarea afectiunilor digestive.

Proprietati si beneficii oferite de oregano. Asemanari cu planta de cardamon

Oregano contine vitaminele A, C E si K, precum si fibre, folat, fier, magneziu, vitamina B6, calciu si potasiu. In plus, oregano contine fitochimicale puternice care ofera beneficii potentiale pentru sanatate. Aceasta planta are o multime de proprietati care pot fi de mare ajutor pentru a imbunatati multe aspecte ale corpului, printre care se remarca proprietatile sale antioxidante si antimicrobiene.

In medicina naturista austriaca, infuzia de oregano este utilizata pentru tratarea afectiunilor tractului gastro-intestinal. Acesta poate fi utilizat pentru a trata racelile si durerile in gat, fiind o planta medicinala benefica pentru bolile sistemului respirator datorita efectului sau antiinflamator, analgezic si antiseptic.

S-a demonstrat ca un ingredient activ din oregano, cunoscut sub numele de beta-cariofilina, poate fi util impotriva osteoporozei si arteriosclerozei. Oregano are si efecte antioxidante, iar prezenta acizilor fenolici si a flavonoidelor ii confera aceste proprietati, in plus fata de prevenirea infectiei virale prin contagiunea alimentara. 

Tu la ce folosesti condimentul Oregano?

 

Articole similare
Malnutritia: Simptome, boli asociate, preventie si tratament Malnutritia: Simptome, boli asociate, preventie si tratament

Specialistii sustin ca anorexia poate afecta orice persoana. Este adevarat ca cele mai predispuse sunt femeile adulte, insa se intalnesc si cazuri de anorexie la copii si preadolescenti. Anorexia daca nu e depistata la timp duce la malnutritie.

25 iulie 2024
Edited 25 iulie 2024
citește articolul
Nutritie: Cum te ajuta ceaiul de sunatoare in diete si episoadele de insomnie Nutritie: Cum te ajuta ceaiul de sunatoare in diete si episoadele de insomnie

Planta de sunatoare va ajuta in producerea de hormoni tiroidieni, dar va reduce, de asemenea, simptomele asociate: modificari ale ciclului menstrual, crampe, oboseala extrema sau apatie, printre altele.

23 martie 2023
citește articolul
Dieta Rina: ghid complet de nutritie. Cum alegi alimentele Dieta Rina: ghid complet de nutritie. Cum alegi alimentele

Daca te-ai hotarat ca vrei sa mai slabesti si nu stii care este directia corecta, iata cateva sfaturi esentiale pentru ca dieta ta sa functioneze perfect. In primul rand, trebuie sa inveti sa ai rabdare cu corpul tau.

17 august 2022
Edited 22 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina