Care sunt beneficiile inotului pentru sanatate?
Inotul este unul dintre sporturile ce aduc o multitudine de beneficii si ne imbunatatesc in mod vizibil starea de sanatate. Acest sport este o forma excelenta de exercitiu fizic si o modalitate populara de a petrece timpul liber in mediul acvatic. Pe langa faptul ca poate fi o activitate distractiva, inotul poate fi, de asemenea, o modalitate eficienta de a arde calorii, de a imbunatati sanatatea cardiovasculara si de a creste forta musculara.
In plus, inotul poate fi o activitate potrivita pentru toate varstele si nivelurile de fitness, fiind o forma de exercitiu care poate reduce stresul asupra articulatiilor si a altor zone sensibile ale corpului. De asemenea, poate fi o modalitate buna de a dezvolta abilitatile de supravietuire in apa si de a creste increderea in sine in mediul acvatic.
Cateva motive pentru a face inot
Acest sport reprezinta ajutorul ideal pentru cei care vor sa slabeasca si sa-si tonifice corpul, dar si pentru cei care au probleme de circulatie sau sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale. De asemenea, inotul ajuta la reducerea durerilor la incheieturi sau presiunea ridicata a sangelui. Stimuleaza circulatiei sangelui, creste rezistenta cardio-pulmonara, reduce riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare si intareste ligamentele articulare. Nu in ultimul rand, inotul ofera o stare de spirit foarte buna, indeparteaza starile de anxietate si amelioreaza considerabil simptomele depresiei. Totodata, miscarile care trebuie facute in timpul inotului ajuta la relaxarea muschilor intr-un mod mult mai eficient decat o face masajul.
Tonifiaza muschii fesieri, pectoralii, coapsele, gambele si abdomenul
Apa contribuie la antrenarea musculaturii. Prin inot sunt protejate articulatiile si oasele, ceea ce reduce riscul de aparitie a fracturilor. Acest sport este foarte eficient pentru cei care sufera de scolioza sau au hernie de disc.
Oxigeneaza creierul
Inotul stimuleaza sistemul nervos central si contribuie la oxigenarea creierului. In timpul efortului fizic corpul consuma o cantitate mai mare de oxigen de aceea are nevoie de mai mult aer. Oxigenul astfel asimilat pune in functiune intreg organismul, obtinandu-se o circulatie si vascularizare benefice. Prin acest prcedeu are loc regenerarea celulelor creierului. Inotul antreneaza reflexele motorii, mentine echilibrul si coordonarea, dezvolta puterea de concentrare si atentia.
Combate depresia, reduce stresul
In timpul practicarii acestui sport creierul creste secretia de endorfine, substante care combat efectele stresului si ale durerii si induc o stare de relaxare a organismului, intarind astfel imunitatea corpului.
Reprezinta un adjuvant excelent pentru artrita
Inotul reduce durerile cauzate de artrita, limitandu-se rigiditatea musculaturii.
Este un sport foarte bune pentru cei care au astm
Mediul umed al piscinelor interioare face ca inotul sa fie o activitate excelenta pentru persoanele cu astm bronsic, doarece ii ajuta sa respire mai bine.
Imbunatateste somnul si inlatura insomnia
Inotul relaxeaza atat fizic, cat si psihic inducand o stare de liniste psihica si o stare intensa de relaxare fizica, ceea ce ofera un somn odihnitor.
Previne diabetul zaharat
Inotul creste cantitatea de insulina si readuce la normal cantitatea de glucoza, pe care o transforma in glicogen.
Aduce o stare de bine
Inotul inlaturile gandurile negative si lupta eficient impotriva depresiei si a anxietatii, fiind un adevarat pansament pentru psihic.
Arde calorii
Inotul este una dintre cele mai eficiente modalitati de ardere a caloriilor. Studiile arata ca o inotare usoara poate arde peste 200 de calorii in doar o jumatate de ora, ceea ce ajuta la pierderea in greutate.
Contribuie la sanatatea inimii si la reducerea bolilor cardiovasculare
Inotul poate contribui semnificativ la sanatatea inimii si la reducerea riscului de boli cardiovasculare. In timpul inotului, inima lucreaza mai mult pentru a pompa sangele prin vasele de sange, ceea ce poate creste forta si eficienta sa.
Antreneaza musculatura cu un impact minim asupra oaselor
Atunci cand te scufunzi pana la gat, apa iti sustine greutatea in procent de 90%. In acest fel, este mult mai usor sa iti lucrezi si sa tonifici musculatura.
Mareste flexibilitarea corpului
Inotul pune in miscare fiecare parte a corpului iar extensiile complete, realizate de maini, picioare si trunchi, maresc in mod considerabil flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor.
Intareste sistemului respirator
Inotul creste emnificativ capacitatea plamanilor si faciliteaza un control mult mai bun asupra procesului de inspirare / expirare.
Ajuta la vindecarea sau recuperarea mai rapida
De nenumarate ori, medicii recomanda inotul in bazin persoanelor care au suferit interventii chirurgicale sau care sufera de afectiuni locomotorii. Acest sport face ca procesul de recuperare sa fie mai placut, mai usor dar si mai rapid.
Reduce disconfortul femeilor gravide
Femeile insarcinate simt un real disconfort asociat cu sustinerea unei greutati crescute, care pune presiune pe coloana si pe articulatii. Inotul ajuta la diminuarea semnificativa a disconfortului in timpul practicarii acestui sport si nu supune sarcina la vreun risc. Te poti bucura si de alte beneficii daca alegi sa incluzi inotul in rutina de antrenamente fizice.
Poate fi practicat tot timpul anului. Vara se poate practica inotul in piscinele exterioare si in mare iar in timpul sezonului rece se poate inota intr-un bazin interior. Pe langa faptul ca este o activitate sportiva benefica organismului, inotul reprezinta o tehnica de supravietuire, pe care este bine sa o cunoasca orice persoana. Reprezenta singura sursa de efort fizic pentru persoanele cu dizabilitati. In plus reprezinta o optiune sigura pentru a face miscare, in cazul celor care sufera de artrita, astm sau scleroza multipla.
Este demonstrat faptul ca doar 30 de minute de inot pe saptamana schimba in mod radical starea de spirit si de sanatate a organismului. Inotul este recomandat atat copiilor, cat si adultilor ca metoda de relaxare si o modalitate excelenta de a face miscare. De asemenea, este singura forma de miscare intensa care nu pune presiune pe sistemul osos si pe articulatii. Acest lucru se explica prin faptul ca in apa, greutatea corpului este redusain mod semnificativ. De beneficiile inotului se poate bucura oricine, chiar si persoanele in varsta sau femeile gravide. Practicat constant, inotul aduce schimbari pozitive de care va puteti bucura pe termen lung.
La ce trebuie sa fii atent cand inoti. Ce nu stii despre urechea urmana
O proteina pe nume prestina se regaseste in urechea interna, mai precis in cohlee. Mai exact, prestina se afla in celulele ciliate. Celule ciliate sunt sisteme senzoriale, responsabile cu simtul auzului. Exista doua tipuri de celule ciliate: interne si externe. In cohleea umana se gasesc aproximativ 3.500 de celule ciliate interne si circa 12.000 de celule ciliate externe.
Celulele ciliate interne transmit semnale electrice catre creier, in functie de oscilatia lor (produsa, desigur, de vibratiile sonore care ajung la ele). Pe de alta parte, celulele ciliate externe convertesc orice modificare de potential electric, comandat de creier, in miscare in sens longitudinal. Ele joaca astfel rolul unor amplificatoare electromecanice de sunet. Mai putin cunoscut este faptul ca prestina este capabila sa produca energie electrica de ordinul a catorva nanoWati.
Dincolo de rolul pozitiv in dietele vegane, ciuperca se aseamana foarte mult cu urechea umana si ajuta la mentinerea auzului. Daca adaugati ciuperci in dieta zilnica, veti ajuta la imbunatatirea auzului si la buna functionare a mecanismelor urechii pentru ca substantele din ciupercile comestibile ajuta la hranirea cohleei.
Urechea contine cel mai mic os din tot organismul uman. Acesta este etrierul, un nume care vine din forma sa care aminteste de etrierii folositi de calareti pentru o sa mai buna. Etrierul este cel mai mic os din corpul uman. Este una dintre cele trei oase mici situate in urechea medie. Cu o lungime de 2, 6 - 3, 4 mm, cantareste intre 2 si 4, 3 mg. Pe scurt, este vorba de dimensiunea unui bob de orez!
Putini stiu de exemplu ca in cazul in care o persoana moare de stop cardio-respirator, vazul este primul simt care dispare, iar auzul ultimul. Poate parea ciudat dar daca ne hranim pana la satietate, primul simt care isi pierde din putere este auzul care scade progresiv cu cat mancam mai mult la o singura masa.
Daca va intrebati de ce apare ceara in urechi este pentru ca in ureche exista pana la 4.000 de glande generatoare de ceara care are aceeasi consistenta ca ceara de albine si este inflamabila. Chiar daca auzul uman nu este la fel de ager ca auzul unor feline sau altor specii de pradatori, urechea umana poate distinge pana la 300.000 de tonalitati.
Bibliografie:
Arlinger S. A survey of public health policy on bilateral fittings and comparison with market trends: The evidence-base required to frame policy. (abstract) Int J Audiol. 2006;
Barnett S, Franks P. Health Care Utilization and Adults Who are Deaf: Relationship with Age at Onset of Deafness. (abstract) HSR: Health Serv Res. 2002 Feb;
Bertsche PK, Mensah E, Stevens T. Complying with a corporate global noise health surveillance procedure ─ do the benefits outweigh the costs? (abstract) AAOHN J. 2006 Aug;
Boer JB, Foets M, Hoeymans N, et al. Which chronic conditions are associated with better or poorer quality of life? (abstract) J Clin Epidemiol. 2000;
Collins, JG. Prevalence of selected chronic conditions: United States 1990-1992. (abstract) Hyattsville, MD: National Center for Health Statistics. Vital Health Stat.10. 1997 Jan;
Dettman SJ, Pinder D, Briggs RJS, et al. Communication development in children who receive the cochlear implant younger than 12 months: Risks versus benefits. (abstract) Ear Hear. 2007;