Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Care sunt beneficiile inotului pentru sanatate?
Postat in: Dieta si sport

Care sunt beneficiile inotului pentru sanatate?

Inotul este unul dintre sporturile ce aduc o multitudine de beneficii si ne imbunatatesc in mod vizibil starea de sanatate. Acest sport este o forma excelenta de exercitiu fizic si o modalitate populara de a petrece timpul liber in mediul acvatic. Pe langa faptul ca poate fi o activitate distractiva, inotul poate fi, de asemenea, o modalitate eficienta de a arde calorii, de a imbunatati sanatatea cardiovasculara si de a creste forta musculara.

In plus, inotul poate fi o activitate potrivita pentru toate varstele si nivelurile de fitness, fiind o forma de exercitiu care poate reduce stresul asupra articulatiilor si a altor zone sensibile ale corpului. De asemenea, poate fi o modalitate buna de a dezvolta abilitatile de supravietuire in apa si de a creste increderea in sine in mediul acvatic.

Cateva motive pentru a face inot

Acest sport reprezinta ajutorul ideal pentru cei care vor sa slabeasca si sa-si tonifice corpul, dar si pentru cei care au probleme de circulatie sau sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale. De asemenea, inotul ajuta la reducerea durerilor la incheieturi sau presiunea ridicata a sangelui. Stimuleaza circulatiei sangelui, creste rezistenta cardio-pulmonara, reduce riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare si intareste ligamentele articulare.

Nu in ultimul rand, inotul ofera o stare de spirit foarte buna, indeparteaza starile de anxietate si amelioreaza considerabil simptomele depresiei. Totodata, miscarile care trebuie facute in timpul inotului ajuta la relaxarea muschilor intr-un mod mult mai eficient decat o face masajul.

Principalele beneficii ale inotului
Tonifiaza muschii fesieri, pectoralii, coapsele, gambele si abdomenul
Apa contribuie la antrenarea musculaturii. Prin inot sunt protejate articulatiile si oasele, ceea ce reduce riscul de aparitie a fracturilor. Acest sport este foarte eficient pentru cei care sufera de scolioza sau au hernie de disc.

Oxigeneaza creierul
Inotul stimuleaza sistemul nervos central si contribuie la oxigenarea creierului. In timpul efortului fizic corpul consuma o cantitate mai mare de oxigen de aceea are nevoie de mai mult aer. Oxigenul astfel asimilat pune in functiune intreg organismul, obtinandu-se o circulatie si vascularizare benefice. Prin acest prcedeu are loc regenerarea celulelor creierului. Inotul antreneaza reflexele motorii, mentine echilibrul si coordonarea, dezvolta puterea de concentrare si atentia.

Combate depresia, reduce stresul
In timpul practicarii acestui sport creierul creste secretia de endorfine, substante care combat efectele stresului si ale durerii si induc o stare de relaxare a organismului, intarind astfel imunitatea corpului.

Reprezinta un adjuvant excelent pentru artrita
Inotul reduce durerile cauzate de artrita, limitandu-se rigiditatea musculaturii.

Este un sport foarte bune pentru cei care au astm
Mediul umed al piscinelor interioare face ca inotul sa fie o activitate excelenta pentru persoanele cu astm bronsic, doarece ii ajuta sa respire mai bine.

Imbunatateste somnul si inlatura insomnia
Inotul relaxeaza atat fizic, cat si psihic inducand o stare de liniste psihica si o stare intensa de relaxare fizica, ceea ce ofera un somn odihnitor.

Previne diabetul zaharat
Inotul creste cantitatea de insulina si readuce la normal cantitatea de glucoza, pe care o transforma in glicogen.

Aduce o stare de bine
Inotul inlaturile gandurile negative si lupta eficient impotriva depresiei si a anxietatii, fiind un adevarat pansament pentru psihic.

Arde calorii
Inotul este una dintre cele mai eficiente modalitati de ardere a caloriilor. Studiile arata ca o inotare usoara poate arde peste 200 de calorii in doar o jumatate de ora, ceea ce ajuta la pierderea in greutate.

Contribuie la sanatatea inimii si la reducerea bolilor cardiovasculare
Inotul poate contribui semnificativ la sanatatea inimii si la reducerea riscului de boli cardiovasculare. In timpul inotului, inima lucreaza mai mult pentru a pompa sangele prin vasele de sange, ceea ce poate creste forta si eficienta sa.

Antreneaza musculatura cu un impact minim asupra oaselor
Atunci cand te scufunzi pana la gat, apa iti sustine greutatea in procent de 90%. In acest fel, este mult mai usor sa iti lucrezi si sa tonifici musculatura.

Mareste flexibilitarea corpului
Inotul pune in miscare fiecare parte a corpului iar extensiile complete, realizate de maini, picioare si trunchi, maresc in mod considerabil flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor.

Intareste sistemului respirator
Inotul creste emnificativ capacitatea plamanilor si faciliteaza un control mult mai bun asupra procesului de inspirare / expirare.

Ajuta la vindecarea sau recuperarea mai rapida
De nenumarate ori, medicii recomanda inotul in bazin persoanelor care au suferit interventii chirurgicale sau care sufera de afectiuni locomotorii. Acest sport face ca procesul de recuperare sa fie mai placut, mai usor dar si mai rapid.

Reduce disconfortul femeilor gravide
Femeile insarcinate simt un real disconfort asociat cu sustinerea unei greutati crescute, care pune presiune pe coloana si pe articulatii. Inotul ajuta la diminuarea semnificativa a disconfortului in timpul practicarii acestui sport si nu supune sarcina la vreun risc. Te poti bucura si de alte beneficii daca alegi sa incluzi inotul in rutina de antrenamente fizice. Iata care sunt acestea:

Este un sport ieftin, deoarece nu necesita achiziționarea unui echipament complex. Ai nevoie doar de un costum de baie, ochelari de inot pentru a-ti proteja ochii si o casca necesara pentru confort si pentru pastrarea igienei in piscina.

Poate fi practicat tot timpul anului. Vara se poate practica inotul in piscinele exterioare si in mare iar in timpul sezonului rece se poate inota intr-un bazin interior.
Pe langa faptul ca este o activitate sportiva benefica organismului, inotul reprezinta o tehnica de supravietuire, pe care este bine sa o cunoasca orice persoana.
Reprezenta singura sursa de efort fizic pentru persoanele cu dizabilitati. In plus reprezinta o optiune sigura pentru a face miscare, in cazul celor care sufera de artrita, astm sau scleroza multipla.

Este demonstrat faptul ca doar 30 de minute de inot pe saptamana schimba in mod radical starea de spirit si de sanatate a organismului. Inotul este recomandat atat copiilor, cat si adultilor ca metoda de relaxare si o modalitate excelenta de a face miscare. De asemenea, este singura forma de miscare intensa care nu pune presiune pe sistemul osos si pe articulatii. Acest lucru se explica prin faptul ca in apa, greutatea corpului este redusain mod semnificativ. De beneficiile inotului se poate bucura oricine, chiar si persoanele in varsta sau femeile gravide. Practicat constant, inotul aduce schimbari pozitive de care va puteti bucura pe termen lung.

La ce trebuie sa  fii atent cand inoti. Ce nu stii despre urechea urmana

O proteina pe nume prestina se regaseste in urechea interna, mai precis in cohlee. Mai exact, prestina se afla in celulele ciliate. Celule ciliate sunt sisteme senzoriale, responsabile cu simtul auzului. Exista doua tipuri de celule ciliate: interne si externe. In cohleea umana se gasesc aproximativ 3.500 de celule ciliate interne si circa 12.000 de celule ciliate externe.

Celulele ciliate interne transmit semnale electrice catre creier, in functie de oscilatia lor (produsa, desigur, de vibratiile sonore care ajung la ele). Pe de alta parte, celulele ciliate externe convertesc orice modificare de potential electric, comandat de creier, in miscare in sens longitudinal. Ele joaca astfel rolul unor amplificatoare electromecanice de sunet. Mai putin cunoscut este faptul ca prestina este capabila sa produca energie electrica de ordinul a catorva nanoWati.

Dincolo de rolul pozitiv in dietele vegane, ciuperca se aseamana foarte mult cu urechea umana si ajuta la mentinerea auzului. Daca adaugati ciuperci in dieta zilnica, veti ajuta la imbunatatirea auzului si la buna functionare a mecanismelor urechii pentru ca substantele din ciupercile comestibile ajuta la hranirea cohleei.

Urechea contine cel mai mic os din tot organismul uman. Acesta este etrierul, un nume care vine din forma sa care aminteste de etrierii folositi de calareti pentru o sa mai buna. Etrierul este cel mai mic os din corpul uman. Este una dintre cele trei oase mici situate in urechea medie. Cu o lungime de 2, 6 - 3, 4 mm, cantareste intre 2 si 4, 3 mg. Pe scurt, este vorba de dimensiunea unui bob de orez!

Putini stiu de exemplu ca in cazul in care o persoana moare de stop cardio-respirator, vazul este primul simt care dispare, iar auzul ultimul. Poate parea ciudat dar daca ne hranim pana la satietate, primul simt care isi pierde din putere este auzul care scade progresiv cu cat mancam mai mult la o singura masa.

Daca va intrebati de ce apare ceara in urechi este pentru ca in ureche exista pana la 4.000 de glande generatoare de ceara care are aceeasi consistenta ca ceara de albine si este inflamabila. Chiar daca auzul uman nu este la fel de ager ca auzul unor feline sau altor specii de pradatori, urechea umana poate distinge pana la 300.000 de tonalitati.

Bibliografie:

Arlinger S. A survey of public health policy on bilateral fittings and comparison with market trends: The evidence-base required to frame policy. (abstract) Int J Audiol. 2006; 
Barnett S, Franks P. Health Care Utilization and Adults Who are Deaf: Relationship with Age at Onset of Deafness. (abstract) HSR: Health Serv Res. 2002 Feb; 
Bertsche PK, Mensah E, Stevens T. Complying with a corporate global noise health surveillance procedure ─ do the benefits outweigh the costs? (abstract) AAOHN J. 2006 Aug; 
Boer JB, Foets M, Hoeymans N, et al. Which chronic conditions are associated with better or poorer quality of life? (abstract) J Clin Epidemiol. 2000; 
Collins, JG. Prevalence of selected chronic conditions: United States 1990-1992. (abstract) Hyattsville, MD: National Center for Health Statistics. Vital Health Stat.10. 1997 Jan;
Dettman SJ, Pinder D, Briggs RJS, et al. Communication development in children who receive the cochlear implant younger than 12 months: Risks versus benefits. (abstract) Ear Hear. 2007; 

4 aprilie 2023
Related posts
Biotina, Vitamina B7 sau Vitamina H, ce roluri are pentru organism Biotina, Vitamina B7 sau Vitamina H, ce roluri are pentru organism

vitamina h se gaseste in carne (pasari de curte), in special organe (ficat si rinichi), produse lactate (lapte, branza si unt), galbenusul de ou, stridii, homar, somon, ton, macrou, heringi, avocado, banane, capsuni, pepene verde, grapefruit, coacaze negre, stafide, nuci, ciuperci, mazare verde, conopida, drojdie de bere, germeni de grau, fasole, linte, tarate de ovaz, paine din cereale integrale, fulgi de ovaz, unt de arahide.

28 septembrie 2020
citește articolul
Cum recunosti plantele cu efect afrodisiac Cum recunosti plantele cu efect afrodisiac

Stimularea libidoului într-o partidă de sex, de-a lungul întregului act sexual a prezentat o provocare pentru popoarele antice. De aceea există multe scrieri în sanscrita veche, în kamasutra, în documente din arhiva Împăratului Japoniei care vorbesc despre tot felul de plante afrodisiace care au rolul de a mări apetitul sexual atât la un bărbat cât și la o femeie.

9 ianuarie 2020
citește articolul
Arborele de Manuka - Minunea naturii de la Antipozi Arborele de Manuka - Minunea naturii de la Antipozi

Australia incepe in momentul in care e descoperita de James Cook, omul care pune Tara de la Antipozi in lume si aduce emisfera sudica in atentia Europei. Cea mai mare stanca solitara se gaseste in Australia. iar in cazul in care vorbim si de alte minuni naturale, acest continent fascineaza si azi datorita multitudinii de plante cu efect terapeutic.

6 ianuarie 2020
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.