Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cauzele infertilitatii la barbati si femei
Postat in: Cuplu si sex

Cauzele infertilitatii la barbati si femei

Infertilitatea este, in prezent, o problema majora cu care se confrunta tot mai multe cupluri, statisticile aratand ca 1 cuplu din 6 este astfel afectat. Infertilitatea defineste imposibilitatea de a concepe un copil in decurs de 1 an de incercari, avand in vedere ca sansa de a obtine o sarcina in acest timp este de 90%. Cauzele care duc la esecul conceptiei pot apartine in egala masura femeii si barbatului, insa factorii feminini sunt mult mai numerosi. Studiile au concluzionat ca aproximativ 70% dintre cuplurile care se supun tratamentelor impotriva infertilitatii reusesc sa-si indeplineasca visul de a deveni parinti.

Cauzele infertilitatii la barbati

Un barbat se poate confrunta cu infertilitate in caz de impotenta, ejaculare precoce sau intarziata, insa procentul in aceste cazuri este unul destul de mic, 1%. O afectare majora a calitatii si cantitatii de sperma are loc in cazul persoanelor care consuma droguri, posibilitatea de a concepe un copil fiind redusa cu pana la 50%. Fumatul este si el un factor care ingreuneaza acest proces, studiile dezvaluind ca succesul cuplurilor de fumatori supuse tratamentelor de fertilizare a fost cu mult sub cel al cuplurilor de nefumatori. De asemenea, fumatul scade libidoul, persoanele care se confrunta cu acest viciu avand o activitate sexuala mai redusa.

Alti factori vinovati de infertilitate la barbat pot fi varsta, obezitatea, dieta dezechilibrata, expunerea constanta la surse puternice de caldura − de exemplu, sauna − si mersul in exces pe bicicleta, care poate afecta nervii responsabili de erectie sau, in cazuri extreme, poate provoca traume la nivelul scrotului.

Necoborarea unui testicul intrauterin creste ulterior riscul aparitiei infertilitatii. Pe de alta parte, exista o serie de factori genetici si hormonali, iar aici intra deficitul de testosteron, care pot influenta fertilitatea barbatului, dar si anumite boli ca diabetul, fibroza chistica, tuberculoza, infectiile respiratorii recurente, infectiile uro-genitale, insuficienta renala si hepatica sau oreionul. Tineti cont ca si anumite boli cu transmitere sexuala − de exemplu, gonoreea, clamidioza sau infectia cu HPV, au si ele o influenta negativa asupra fertilitatii. Atentie! Barbatii care merg la sala si consuma steroizi sunt mult expusi riscului de a nu putea face copii.

cum sa folosesti corect pilula de a doua zi

Cauzele infertilitatii la femei

Un prim simptom care ar trebui sa ingrijoreze este ciclul neregulat, mai lung de 35 de zile sau mai scurt de 21 de zile. Ca si in cazul barbatilor, stilul de viata precar, lipsa nutrientilor din alimentatie, consumul de alcool si de droguri au un impact negativ in procesul de concepere a unui copil. De asemenea, stresul, obezitatea si efortul fizic constant pot afecta fertilitatea, iar fumatul, in cazul femeilor, este responsabil de 13% dintre cazurile de infertilitate. Un efect negativ il au si produsele cosmetice, deoarece acestea contin un numar destul de mare de substante toxice, iar o expunere constanta poate scadea cu pana la 30% capacitatea unei femei de a concepe un copil, cu atat mai mult cu cat determina instalarea precoce a menopauzei.

Totodata, 30% dintre femei sunt afectate de probleme de ovulatie, sindromul ovarelor polichistice putand fi o alta cauza de luat in calcul. Daca trompele uterine sunt deteriorate sau blocate, atunci apare infertilitatea tubara, iar boli ca gonoreea si infectia cu Chlamydia pot fi cauze anterioare, la fel ca si o sarcina extrauterina. In aceasta categorie pot intra endometrioza, stenoza de col, infectiile urinare recurente, dar si malformatiile uterului − de exemplu, provenite in urma unui avort. Fibromul uterin este o alta cauza – insa, chiar daca afecteaza pana la 10% dintre femei, influenteaza fertilitatea intr-un procent mult mai redus fata de restul afectiunilor.

Atentie! Varsta este un factor care afecteaza fertilitatea unei femei mult mai mult decat a unui barbat, astfel incat, dupa 30 de ani, posibilitatea de a ramane gravida scade dramatic cu fiecare an care trece.

tot ce ai nevoie sa stii despre hpv

28 martie 2016

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.