Keratoza seboreica: Cum apare, preventie, metode de tratament
Keratoza seboreica este o patologie dermatologica, ce se manifesta prin aparitia leziunilor ovale sau rotunde, la nivelul pielii. Aceasta problema a pielii poate fi confundata cu negii, cu toate acestea, un dermatolog le poate distinge de alte afectiuni mai grave. Prin urmare, daca aveti cresteri pe piele, de orice fel, mergeti la un specialist in dermatologie pentru a afla daca aveti keratoza seboreica, astfel incat sa se elimine eventualele afectiuni maligne. Majoritatea oamenilor dezvolta aceste excrescente atunci cand sunt de varsta mijlocie sau mai in varsta. Este posibil sa aveti doar o keratoza, dar majoritatea oamenilor dezvolta, in general, mai multe. Keratozele seboreice sunt de obicei maro, negru sau maro deschis. Leziunile au un aspect ceros, solzos si usor ridicat, aparand progresiv, de obicei pe fata, gat, piept sau spate. De asemenea, aceasta afectiune nu este una contagioasa si nu necesita tratament, insa puteti elimina keratozele daca va simtiti inconfortabil cu prezenta acestora.
Simptome ale keratozei seboreice
Keratoza seboreica se agraveaza progresiv. Iata cateva dintre posibilele semne si simptome:
O forma rotunjita, ce apare, de obicei, pe fata, piept, umar sau spate;
Dimensiunea variaza pana la 2 cm, iar daca depasesc aceasta valoare, este posibil sa nu fie keratoza, ci o afectiune mai grava;
Pot aparea mai multe keratoze sau doar una;
Se prezinta ca umflaturi mici grupate in jurul ochilor sau in alta parte a fetei, uneori numite alunite, care sunt comune pe pielea mai inchisa la culoare;
Keratozele seboreice pot provoca mancarimi, sangerari usoare sau pot deveni rosii si iritate prin frecare cu hainele. Aceste cresteri pot fi confundate cu negi, alunite sau cu cancerul de piele.
Cauze ale keratozei seboreice
O cauza specifica a keratozei seboreice nu a fost inca stabilita. Majoritatea specialistilor dermatologi o clasifica ca fiind o problema ereditara. Prin urmare, istoricul familial este investigat pentru a trata acest tip de keratoze. Keratoza seboreica apare mai ales pe spate si este mai probabil ca adultii sau persoanele in varsta sa sufere de aceasta problema, desi au existat, de asemenea, cazuri de adolescenti cu aceste leziuni, dar nu sunt la fel de frecvente, cu exceptia cazului in care exista un istoric in familie
Factori de risc pentru keratoza seboreica
Principalul factor pentru aparitia keratozei seboreice este genetica. Pentru ca, daca exista membri ai familiei care au aceste formatiuni, este mult mai probabil sa le dezvoltati in viitor. Varsta este un alt factor care influenteaza aparitia verucilor seboreice. Persoanele de peste 50 de ani sunt, de obicei, cele mai predispuse in a avea aceasta afectiune a pielii. Prin urmare, este intotdeauna bine sa mergeti la consultatii medicale pentru a avea grija de piele, mentinand-o sanatoasa si cu o estetica atractiva. Medicul dumneavoastra poate determina, de obicei, daca aveti keratoza seboreica, uitandu-se la pielea afectata. Daca exista vreo indoiala cu privire la diagnostic, medicul poate recomanda biopsia leziunii, astfel incat acesta sa poata fi examinat la microscop.
Tratament pentru keratoza seboreica
Keratoza seboreica nu dispare de obicei de la sine, dar tratamentul nu este necesar. Puteti alege sa o eliminati daca nu va place cum arata sau cum se simte. Keratoza seboreica poate fi eliminata prin una dintre urmatoarele metode sau o combinatie a acestora:
Crioterapie - Inghetarea leziunilor cu azot lichid poate fi o modalitate eficienta de a elimina keratoza seboreica. Nu functioneaza intotdeauna in cresteri mai groase, mai mari. Aceasta metoda prezinta riscul pierderii permanente a pigmentarii, in special pe pielea mai inchisa la culoare.
Chiuretaj - In primul rand, medicul amorteste zona si apoi foloseste un bisturiu pentru a elimina cresterea. Ocazional, metoda de razuire este utilizata impreuna cu criochirurgie pentru a trata cresteri mai subtiri sau plate.
Electrocauterizare – consta in arderea leziunilor folosindu-se curent electric
Discutati cu medicul despre riscurile si beneficiile fiecarei metode. Unele tipuri de tratament pot provoca decolorarea permanenta sau temporara a pielii, precum si cicatrici. Dupa tratament, o noua dermatoza seboreica poate aparea in alta parte a corpului.
Indepartarea keratozei seboreice este simpla si, de obicei. De regula, aceste leziuni nu reapar dupa ce au fost eliminate, insa daca sunteti predispus la keratoza, este foarte probabil ca aceasta sa isi faca din nou aparitia.
Posibile complicatiiv ale keratozei seboreice
Avand in vedere asemanarea dintre keratoza seboreica si cancerul de piele, este firesc sa va faceti griji de indata ce observati aceste cresteri aparute pe piele. Prin urmare, cunoasterea diferentelor dintre ele este de mare ajutor pentru a lua masurile adecvate in timp util. Posibile complicatii:
Iritatie, sangerare sau disconfort
Diagnostic gresit (cresterile pot arata ca un cancer de piele)
Disconfort din cauza aspectului fizic
In ceea ce priveste keratoza seboreica, retineti ca are urmatoarele caracteristici fizice:
Acestea sunt aplatizate, ceea ce inseamna ca inaltimea lor este foarte mica si sunt chiar atasate de piele.
Leziunile au o forma rotunjita sau ovala.
Culoarea keratozei seboreice este maro deschis, inchis si rareori negru.
Sunt mici, nu depasesc 2 centimetri in dimensiune.
Melanoamele incep cu un aspect de negi sau alunite. Cu toate acestea, leziunile isi schimba forma si dimensiunea, devenind mult mai mari decat keratoza seboreica. Este demn de mentionat faptul ca melanoamele sunt un tip de cancer de piele, destul de agresiv, ceea ce este alta diferenta intre cancer de piele si keratoza, deoarece aceasta din urma este intotdeauna benigna. Cel mai frecvent, keratoza seboreica poate afecta aspectul fizic. In plus, keratoza scalpului seboreic afecteaza sanatatea parului.
Daca nu sunteti sigur ce tip de leziune a pielii aveti, consultati medicul dermatolog. Poate fi dificil de spus daca afectiunea este o keratoza sau cancer de piele, insa veti inlatura aceste indoieli odata ce pasiti in cabinetul specialistului, care va analiza leziunile, iar in unele cazuri poate solicita efectuarea unei biopsii pentru a observa daca afectiunea este keratoza ori o patologie mai grava. Daca medicul considera ca acele leziuni sunt keratoze seboreice, nu trebuie sa va ingrijorati cu privire la aceasta, insa daca sesizati o crestere rapida a leziunilor sau arata neobisnuit ori provoaca sangerare sau provoaca durere, consultati dermatologul.
Care este legatura dintre carenta de vitamine si keratoza seboreica?
Daca s-a intamplat ca din senin sa simti senzatie de furnicaturi la nivelul pielii, sau ai senzatia ca iti amortesc bratele si picioarele fara sa faci un efort sau exercitii fizice, este posibil sa ai o lipsa de vitaminele B9 (acidul folic) si B12 (Cianocobalamină). Lipsa acestor vitamine mai poate cauza stari de depresie, de anxietate, oboseala, dar si dereglari hormonale.
Vitamina B9 este un factor important in formarea globulelor rosii, metabolizarea proteinelor, are rol extrem de util in sinteza ADN-ului, ARN-ului, si, mai mult decat atat, cercetatorii au stabilit ca aceasta vitamina reduce riscul de anomalii congenitale si previne nasterea prematura. Femeile care iau un supliment de 0,4 mg/zi cu cel putin un an inainte de a ramane insarcinate au un risc cu 70% mai mic de a naste prematur. Tot vitamina B9 e responsabila de aparitia cancerului de col . S-a dovedit ca administrarea zilnica previne si impiedica dezvoltarea displaziei cervicale (aparitia de celule anormale la nivelul colului, una dintre cauze fiind infectia cu virusul papiloma uman), o faza premergatoare cancerului de col uterin.
Atunci cand colagenul si elastina din piele se distrug in anumite zone, pielea va crea „striae rubrae“ - vergeturi de culoare rosie sau vinetie pe pielea mai putin pigmentata din cauza inflamarii. Atunci cand vergeturile sunt in aceasta faza pot fi imbunatatite cu ajutorul cremelor cu retinol (vitamina A), ne sfatuiesc medicii. Aceste creme promoveaza innoirea celulara si regenerarea pielii. Vergeturile mai vechi, care sunt mai deschise la culoare, pot fi tratate cu ajutorul laserului pentru a „repara“ aspectul pielii.
Gradul de grasime al pielii dicteaza ce tip de par creste in zona respectiva. Altfel spus, exista o legatura de cauzalitate intre piele si firul de par. Intreaga glanda sebacee si mecanismul de crestere a parului reprezinta un tot unitar. Glanda sebacee se naste din foliculul firului de par pe care il lubrifiaza. Acolo unde glandele sebacee sunt mai multe, vom avea fire de par mai subtiri. Unde se produce mai putin ulei, vom avea fire de par mai groase. Tenul gras se va intalni, mai des, in mijlocul fetei, deoarece acolo exista glande sebacee mai mari, si tenul mai uscat se va intalni la extremitati, deoarece acolo glandele sebacee sunt mai mici.