Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce este ulcerul gastroduodenal? Ce trebuie sa stii despre aceasta boala

Ce este ulcerul gastroduodenal? Ce trebuie sa stii despre aceasta boala

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 29 noiembrie 2016 Ultima actualizare: 13 septembrie 2023

Ulcerul gastroduodenal sau ulcerul peptic este o afectiune medicala caracterizata de aparitia unei ulceratii pe stomac, pe portiunea superioara a duodenului sau pe partea inferioara a esofagului. Aceste leziuni apar in urma actiunii corozive a sucurilor gastrice asupra mucoasei protectoare a stomacului, atunci cand aceasta este deja lezata. Ulcerul gastroduodenal diagnosticat la timp poate fi tratat, dar fara un tratament adecvat, conditia medicala se poate agrava.

Cauzele ulcerului gastroduodenal

Degradarea mucusului protector, care duce la aparitia ulceratiei, poate fi cauzata de mai multi factori, precum: infectia cu bacteria Helicobacter pylori, utilizarea pe termen lung a antiinflamatoarelor nesteroidiene si a corticosteroizilor, varsta − persoanele de peste 50 de ani fiind mai predispuse la ulcer, hiperaciditatea gastrica, care poate fi provocata de stilul de viata (stres, fumat, consum excesiv de alcool), anumite alimente, dar si de o predispozitie genetica si de sindromul Zollinger-Ellison, o afectiune rara.

 

citeste si despre complexitatea sistemului digestiv

Simptomele ulcerului gastroduodenal 

Intensitatea simptomelor asociate ulcerului gastroduodenal este strans legata de gravitatea afectiunii. Cea mai comuna senzatie este cea de arsura sau durere epigastrica, care se manifesta de regula intre mese sau in timpul noptii si poate dura intre cateva minute si cateva ore. Ingestia de alimente sau administrarea de antiacide amelioreaza rapid durerea. Durerea este insotita si de alte manifestari: scadere in greutate, lipsa poftei de mancare, greata si varsaturi, balonare si eructatii excesive.

 

tu ai auzit pana acum de sindromul de colon iritabil?

Tratamentul ulcerului gastroduodenal 

Tratamentul ulcerului va fi stabilit de catre medicul specialist si poate fi diferit, in functie de cauza. In cazuri exceptionale, poate fi necesara interventia chirurgicala. 

Schema terapeutica urmareste protejarea mucoasei gastrice, stimularea secretiei de mucus protector si eventual eradicarea bacteriei Helicobacter pylori si contine atat medicamente pentru care este necesara prescriptia medicala, precum antibiotice, antisecretorii si mucoprotectoare, dar si antiacide pentru tamponarea, de scurta durata, a secretiei gastrice crescute, antispastice si sedative. Chiar daca simptomele dispar, este foarte important ca tratamentul sa se urmeze intreaga perioada indicata de catre medic, pentru a preveni recidiva. 

Va fi necesara si respectarea unui regim alimentar igieno-dietetic, recomandandu-se, de asemenea, si intreruperea fumatului si evitarea consumului de alcool. Nu se vor administra medicamente care pot fi cauza declansatoare, decat in anumite situatii si doar in asociere cu medicatie gastroprotectoare. 

Simptome si cauze care duc la obstructii intestinale

Obstructia intestinala poate provoca o serie de simptome care pot varia in functie de severitatea si localizarea blocajului. Iata cateva dintre principalele simptome care pot aparea in cazul unei obstructii intestinale: Dureri abdominale intense: Durerea poate fi constanta sau intermitenta si poate fi localizata in jurul burtii sau intr-o anumita zona a abdomenului. Durerea poate fi crampelor si poate deveni mai intensa pe masura ce obstructia se agraveaza. Balonare si distensie abdominala: In urma acumularii gazelor si a materiilor fecale in portiunea blocajului intestinal, abdomenul poate deveni umflat si extins. Aceasta poate provoca senzatia de presiune si disconfort.

Greturi si varsaturi: Obstructia intestinala poate determina stagnarea alimentelor si fluidelor in stomac, ceea ce poate duce la senzatia de greata si la varsaturi. Varsaturile pot fi recurente si pot contine bile sau materii fecale, in cazul unei obstructii complete. Absenta tranzitului intestinal: Unul dintre semnele distinctive ale obstructiei intestinale este absenta tranzitului intestinal. Acest lucru inseamna ca nu se elimina gaze sau materii fecale in mod normal. Poate fi observata absenta scaunelor sau a flatulentei timp indelungat.

Diaree sau scaune lichide: In unele cazuri, obstructia partiala poate determina aparitia diareei sau a scaunelor lichide. Aceasta poate fi rezultatul unei treceri limitate a lichidelor prin blocajul intestinal. In cazuri severe, pot aparea si alte simptome, cum ar fi febra, deshidratarea, puls rapid si tensiune arteriala scazuta. Aceste semne pot indica o complicatie grava a obstructiei intestinale si necesita asistenta medicala imediata. Simptomele obstructiei intestinale pot varia in functie de localizarea si severitatea blocajului. Obstructia intestinala este o urgenta medicala si necesita evaluare si tratament imediat pentru a preveni complicatiile grave. 

BIBLIOGRAFIE:

Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research; Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70; "Ocimum tenuiflorum (holy basil) - CABI Invasive Species Compendium"."ITIS Standard Report Page: Ocimum tenuiflorum"; Sundaram, R. Shanmuga; Ramanathan, M; Rajesh, R; Satheesh, B; Saravanan, D (2012). "Lc-Ms Quantification of Rosmarinic Acid and Ursolic Acid in Theocimum Sanctumlinn. Leaf Extract (Holy Basil, Tulsi)". Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies; Padalia, Rajendra C.; Verma, Ram S. (2011). "Comparative volatile oil composition of four Ocimum species from northern India". Natural Product Research;

Articole similare
Acetaminofenul: Ce tip de analgezic este, reguli de folosire, contraindicatii Acetaminofenul: Ce tip de analgezic este, reguli de folosire, contraindicatii

Acetaminofenul nu are nicio activitate antiinflamatorie, deoarece este un inhibitor foarte slab al COX si nu inhiba activarea neutrofilelor. Prin urmare, chiar daca a fost intotdeauna luat in calcul impreuna cu AINS in ceea ce priveste mecanismul farmacologic, acetaminofenul nu este considerat un AINS si nu este adecvat pentru tratarea afectiunilor inflamatorii ale durerii.

11 mai 2023
Edited 26 iunie 2023
citește articolul
Acidul acetilsalicilic: beneficii si riscuri ale utilizarii pe termen lung Acidul acetilsalicilic: beneficii si riscuri ale utilizarii pe termen lung

Aspirina, sau acidul acetilsalicilic, este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilatilor, folosit in general ca un analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator. In plus, aspirina in doze mici are un efect antiagregant si este folosit pe termen lung ca sa diminueze riscul de infarct.

11 mai 2023
Edited 26 iunie 2023
citește articolul
Amiloidoza: ce este, cum se manifesta, simptome, preventie Amiloidoza: ce este, cum se manifesta, simptome, preventie

Amiloidoza este o afectiunea in care exista o acumulare de depozite anormale de amiloid in organism. Termenul de amiloidoza cuprinde formarea de depozite in tesuturi si organe de proteine anormale, care sunt numite generic material amiloid.

11 mai 2023
Edited 11 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina