Ce este zona zoster: simptome si tratament

Daca o persoana a avut varicela in perioada copilariei si nu numai, stie ca uneori la nivelul pielii pot aparea diferite semne care conduc in timp spre leziunile cutanate. Fie ca vorbim de nevralgia postherpetica, zonele afectate pot avea o perioada cuprinsa de la zile la cateva saptamani sau luni.
In cazul in care leziunile par rosii si incep sa capete coaja, în cazul în care ele se multiplica si in alta parte a corpului, e semn ca zona zoster apare. In cazul copiilor mai avem si zona zoster oftalmica si s-a constatat ca pentru calmarea durerii si a puritului se recomanda comprese calde. Zona Zoster afecteaza in mod special persoanele cu un sistem imunitar slabit.
Zona Zoster este o afectiune virala provocata de virusul Varicelo-Zosterian, responsabil si de imbolnavirea de varicela (varsat de vant). Cele mai expuse la aceasta afectiune sunt persoanele care au suferit de varicela in copilarie, mai ales cei care au avut varicela pana la 18 luni. Incidenta bolii este mai ridicata de regula la persoanele in varsta, tocmai din cauza imunitatii scazute. Virusul Varicelo-Zosterian este un tip de virus herpetic, motiv pentru care aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub numele de Herpes Zoster.
Ce inseamna zona zoster. Cum o recunosti
Unde apare zona zoster? Ce trebuie sa stii
Zona zoster simptome. Cum se pot gestiona
Tratament zona zoster batrani. La ce sa fim atenti
Ce inseamna zona zoster. Cum o recunosti
Ce este zona zoster? Zona zoster este o infectie la nivelul epidermei provocata de un virus herpetic care declanseaza o eruptie cu pusee de durere pe piele in zonele in care apare. Zona zoster determina aparitia unor episoade de prurit extrem, durere la nivelul epidermei, senzatie de arsuri si intepaturi. Desi pot aparea oriunde pe corp, semnele acestei afectiuni se identifica cu preponderenta fie pe partea stanga, fie pe partea dreapta a spatelui sau a pieptului si au forma de benzi veziculare.
Infectia este cauzata de virusul varicelo-zosterian, acelasi virus care provoaca si varicela. La persoanele care au avut varicela, virusul ramane inactiv in tesutul nervos de langa maduva spinarii si creier. Dupa ceva timp, poate chiar ani, virusul se poate reactiva, provocand zona zoster. El se poate reactiva pe fond de stres cronic la barbati sau din cauza unor schimbari hormonale - boli autoimune, intoxicatii cu metale grele, iar la femei poate fi declansat de catre sarcina.
De cele mai multe ori, virusul ramane ,,adormit,, si e inactiv fara sa provoace simptome de zona zoster. In unele cazuri, insa, virusul se reactiveaza din cauza unor factori extrinseci si intrinseci. Afectiunea apare, in cele mai multe cazuri, dupa 50 de ani, cu toate ca poate aparea la orice varsta daca o persoana a avut in trecut varicela. Zona zoster nu este o afectiune care sa poata produce mortalitate, dar poate provoca dureri care nu pot fi tolerate si usor de suportat de catre bolnavi. Riscul de boala poate fi prevenit cu ajutorul vaccinurilor anti herpetice.
Cum recunosti boala? Desi este considerata o boala a pielii, Zona Zoster are, de fapt, legatura cu terminatiile nervoase. Odata contractat virusul, pacientul va dezvolta varicela iar dupa vindecare virusul va ramane in stare latenta in organism la nivelul radacinilor nervoase. Pe fondul unei imunitati deficitare, virusul se poate reactiva, insa de data aceasta intr-o noua forma - Zona Zoster.


Unde apare zona zoster? Ce trebuie sa stii
Unde apare zona Zoster? Ea apare in zona principala a corpului uman, fie in fata intre buric si prelungirea gatului sau pe spate de la zona pelviana pana la ceafa. Zona Zoster este cauzata de cinci factori principali, care, la randul lor sunt legati de aspecte ce tin de stilul de viata. Cel mai important este cel legat de episoadele antecedente de varicela. Altfel spus, persoanele care au suferit de varicela au virusul in organism, iar acesta se poate reactiva chiar si dupa ani de zile.
Ca virusul sa se activeze are nevoie de un numar scazut de leucocite, ceea ce duce la imunitate scazuta. Acest factor este strans legat de stilul de viata. De la alimentatie nesanatoasa, sedentarism, lipsa odihnei, obiceiuri nocive (fumat, consum excesiv de alcool ) - toate aceste aspecte contribuie la slabirea imunitatii si lasa organismul vulnerabil la tot felul de agenti patogeni.
Un alt factor de risc pentru zona zoster este stresul. Stresul determina si lipsa odihnei si slabirea organismului, astfel incat acesta este mai expus imbolnavirilor. Totodata, incidenta Zonei Zoster creste odata cu varsta. Altfel spus, persoanele cu varsta de peste 60 de ani sunt cele mai expuse, iar incidenta bolii creste dupa aceasta varsta atat la barbati cat si la femei.
Zona zoster simptome. Cum se pot gestiona
Cum se transmite Zona Zoster? Pentru a intelege modul de transmitere trebuie sa intelegem si sa indentificam acele Zona zoster simptome. Este stiut faptul ca varicela este o boala foarte contagioasa, iar pacientilor care sufera de varicela li se recomanda evitarea iesirilor tocmai pentru a nu raspandi virusul. In cazul Zona Zoster vorbim despre acelasi grad ridicat de contagiune. Virusul poate fi contractat de la alte persoane care sufera de varicela, mai ales daca pacientul bolnav se afla in stadiul eruptiv. Virusul se transmite pe cale aeriana sau prin contact direct cu persoana bolnava sau cu obiecte recent contaminate.
Cum se manifesta Zona Zoster?In stadiul de debut, Zona Zoster poate fi confundata cu alte afectiuni virale. Afectiunea are trei etape de dezvoltare, fiecare dintre ele caracterizata de anumite manifestari. In etapa de debut, pot aparea simptome precum: febra usoara, dureri de cap, fotofobie, tinitus (tiuit in urechi), greata, varsaturi, constipatie, crampe, dureri de stomac, iar in unele cazuri la anumiti pacienti apare si inflamarea ganglionilor limfatici aflati in spatele urechilor, in zona gatului, zona inghinala si in zona axilei.
La cateva zile de la aparitia unora dintre simptomele de mai sus, boala ajunge in etapa eruptiva, care poate dura si 4 saptamani, perioada in care tot apar eruptii cutanate. Zonele respective se inflameaza, se inrosesc si pe suprafata apar vezicule (basici) asemanatoare cu cele care apar in cazul varicelei. Veziculele contin la inceput un lichid clar, iar dupa cateva zile, lichidul capata un aspect tulbure.
Veziculele apar de regula intr-o sigura zona a corpului si foarte rar la distanta mare unele de altele. Cel mai des apar in zona toracica si lombara, dar si in zona cervicala sau in zona ochilor. Veziculele nu provoaca mancarimi, ca in cazul varicelei, ci dureri puternice. Spargerea veziculelor si scurgerea lichidului din ele determina formarea unor cruste si nu se recomanda fortarea acestui proces pentru ca pot lasa leziuni ireversibile.
Daca boala nu a fost tratata corect, durerea cronica postherpetica poate dura chiar si ani de zile. Pacientul fie simte o durere intepatoare localizata in zonele in care a fost eruptia, fie resimte o sensibilitate ridicata la atingerea zonei respective.


Tratament zona zoster batrani. La ce sa fim atenti
Inainte de a vorbi de tratament zona zoster batrani trebuie sa intelegem cum se identifica aceasta boala de catre un medic specialist sau dermatolog si cum se pune diagnostic. Diagnosticul il poate pune medicul generalist sau medicul dermatolog in urma unei examinari clinice a persoanelor varstnice. Medicul observa aspectul veziculelor, analizeaza simptomele si stabileste diagnosticul. Se pot face si analize medicale pentru a se detecta prezenta anticorpilor produsi de organism in incercarea de a se apara de actiunea virusului (anticorpii IgM in prima etapa a bolii si anticorpii IgG, care apar in 7 - 14 zile de la contractarea virusului).
Cum se ingrijesc veziculele provocate de Zona Zoster care apar la batrani? Veziculele nu trebuie scarpinate sau agresate in vreun fel. Nu este recomandata spargerea sau inteparea veziculelor. Nu este indicata aplicarea de unguente locale fara a fi consultat un medic inainte. Zonele in care exista eruptii se vor ingieniza cu sapunuri sau geluri de dus blande si este indicat chiar sa fie acoperite pentru a se evita lezarea lor peste zi sau in timpul noptii, iar persoanele varstnice diagnosticate cu zona zoster se recomanda sa foloseasca saltele anti escare pentru a evita excitarea formatiunilor purulente de la nivelul pielii. Pentru asta se recomanda fase proaspete sau plasturi fara alte substante precum rivanol sau tinctura de Iod care pot irit vezicula.
Pe scurt, care este tratamentul zona zoster batrani cu cel mai mare coeficient de eficacitate si reusita este acel tratament care include urmatoarele repere farmaceutice: administrarea de medicamente antivirale pentru a limita sau distruge activitatea virusului din organism, analgezice pentru controlul durerii dar si alte medicamente sau creme pentru gestionarea eruptiilor cutanate fara a le atinge excesiv.
Zona zoster in sarcina. Cum se declanseaza
zona zoster poate aparea si in timpul sarcinii mai ales din cauza faptului ca organismul femeii trece prin importante schimbari hormonale iar sistemul imunitar este perturbat. Femeile gravide care intra in contact cu o persoana care are varicela sau o infectie activa cu zona zoster, pot dezvolta varicela daca nu au fost vaccinate sau daca nu au avut niciodata aceasta afectiune. Totodata pot declansa la nivelul epidermei din zona spatelui sau si zona toracelui unde se afla fatul o forma severa de zona zoster daca au imunitatea compromisa. Mai complicat este faptul ca o femeie gravida diagnosticata cu zona zoster NU are voie sa ia antiinflamatoare pentru a nu perturba sarcina si fatul.


Calmarea durerilor zona zoster. Cum alegem produsele
Pentru ameliorarea simptomelor provocate de Zona Zoster se pot folosi si unele terapii alternative, cu produse naturale. Conditia suprema este ca aceste tratamente sa fie complementare tratamentului medical, indicat de un specialist. In acelasi timp, este imperativ sa consulti medicul inainte sa folosesti orice tip de tratament, fie el si unul naturist.Se poate preveni Zona Zoster? Dacă ai contactat varicela in copilarie, virusul ramane latent in organism. Ca sa eviti Zona Zoster e bine sa ai o dieta echilibrata, sa consumi fructe si legume, sa faci sport si sa eviti sedentarismul, sa eviti consumul de alimente grase si abuzul de alcool.
Unguent zona zoster
Daca ai primit diagnostic de zona zoster se recomanda sa cauti la farmacie unguente precum aciclovir, famciclovir, valaciclovir. Aciclovir este cel mai cunoscut remediu care te poate ajuta in caz de zona zoster. Aciclovir crema este folosit pentru tratamentul local al leziunilor cutanate determinate de infectii cu virusul herpes simplex (VHS).
Se poate face baie cand ai zona zoster?
Pacientul cu zona zoster poate face baie, dar nu se recomanda baia cu apa fierbinte ci un dus cu apa a carei temperatura sa fie apropiata de cea a pielii 35-38 de grade iar jetul de apa sa fie moale in niciun caz sa nu aiba presiune care poate irita scuamele si papulele purulente declansate de zona zoster. De asemenea, foarte important este ca pielea sa fie tamponata cu un prosop curat, de unica folosinta cu o textura molatica pentru a putea fi aruncat dupa folosire pentru a evita raspandirea virusului
Zona zoster este contagioasa?
Zona zoster, la fel ca varicela, este o boala extrem de contagioasa și se transmite prin contactul direct cu eczemele purulente de la nivelul pielii persoanei diagnosticate cu boala. Cele mai predispuse persoane sunt acelea care nu au avut in trecut varicela sau care nu au fost imunizate prin vaccinul varicelic si au sistemul imunitar slabit sau se afla in perioada de recuperare de dupa convalescenta.
La zona zoster trebuie sa stai in casa?
Chiar daca zona zoster este contagioasa, nu este necesar sa stai izolat in casa pentru ca nu are componenta virala precum varicela dar e important ca daca iesi din casa sa ai toata pielea acoperita si sa nu folosesti haine din material plastic sau derivate din plastic. Se recomanda sa porti haine din bumbac, in sau daca este frig haine din piele naturala.
Bibliografie:
Amin SK, Antunes C. StatPearls. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Jul 19, 2020. Lower Gastrointestinal Bleeding;
Jamwal M, Sharma P, Das R. Laboratory Approach to Hemolytic Anemia. Indian J Pediatr. 2020 Jan;
8.Mumford J, Flanagan B, Keber B, Lam L. Hematologic Conditions: Platelet Disorders. FP Essent. 2019 Oct;
Rashid A. A 65-year-old man with anemia: diagnosis with peripheral blood smear. Blood Res. 2015 Sep;