Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!

Ce este zona zoster

Daca o persoana a avut varicela in perioada copilariei si nu numai, stie ca uneori la nivelul pielii pot aparea diferite semne care conduc in timp spre leziunile cutanate. Fie ca vorbim de nevralgia postherpetica, zonele afectate pot avea o perioada cuprinsa de la zile la cateva saptamani sau luni.

In cazul in care leziunile par rosii si incep sa capete coaja, în cazul în care ele se multiplica si in alta parte a corpului, e semn ca zona zoster apare. In cazul copiilor mai avem si zona zoster oftalmica si s-a constatat ca pentru calmarea durerii si a puritului se recomanda comprese calde. Zona Zoster afecteaza in mod special persoanele cu un sistem imunitar slabit.

Zona Zoster este o afectiune virala provocata de virusul Varicelo-Zosterian, responsabil si de imbolnavirea de varicela (varsat de vant). Cele mai expuse la aceasta afectiune sunt persoanele care au suferit de varicela in copilarie, mai ales cei care au avut varicela pana la 18 luni. Incidenta bolii este mai ridicata de regula la persoanele in varsta, tocmai din cauza imunitatii scazute. Virusul Varicelo-Zosterian este un tip de virus herpetic, motiv pentru care aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub numele de Herpes Zoster.

Desi este considerata o boala a pielii, Zona Zoster are, de fapt, legatura cu terminatiile nervoase. Odata contractat virusul, pacientul va dezvolta varicela iar dupa vindecare virusul va ramane in stare latenta in organism la nivelul radacinilor nervoase. Pe fondul unei imunitati deficitare, virusul se poate reactiva, insa de data aceasta intr-o noua forma - Zona Zoster.

Cauzele si factorii de risc pentru Zona Zoster

Zona Zoster este cauzata de cinci factori principali, care, la randul lor sunt legati de aspecte ce tin de stilul de viata. Cel mai important este cel legat de episoadele antecedente de varicela. Altfel spus, persoanele care au suferit de varicela au virusul in organism, iar acesta se poate reactiva chiar si dupa ani de zile.

Ca virusul sa se activeze are nevoie de un numar scazut de leucocite, ceea ce duce la imunitate scazuta. Acest factor este strans legat de stilul de viata. De la alimentatie nesanatoasa, sedentarism, lipsa odihnei, obiceiuri nocive (fumat, consum excesiv de alcool ) - toate aceste aspecte contribuie la slabirea imunitatii si lasa organismul vulnerabil la tot felul de agenti patogeni.

Un alt factor de risc pentru zona zoster este stresul. Stresul determina si lipsa odihnei si slabirea organismului, astfel incat acesta este mai expus imbolnavirilor. Totodata, incidenta Zonei Zoster creste odata cu varsta. Altfel spus, persoanele cu varsta de peste 60 de ani sunt cele mai expuse, iar incidenta bolii creste dupa aceasta varsta atat la barbati cat si la femei.

Cum se transmite Zona Zoster

Este stiut faptul ca varicela este o boala foarte contagioasa, iar pacientilor care sufera de varicela li se recomanda evitarea iesirilor tocmai pentru a nu raspandi virusul. In cazul Zona Zoster vorbim despre acelasi grad ridicat de contagiune. Virusul poate fi contractat de la alte persoane care sufera de varicela, mai ales daca pacientul bolnav se afla in stadiul eruptiv. Virusul se transmite pe cale aeriana sau prin contact direct cu persoana bolnava sau cu obiecte recent contaminate.

Cum se manifesta Zona Zoster

In stadiul de debut, Zona Zoster poate fi confundata cu alte afectiuni virale. Afectiunea are trei etape de dezvoltare, fiecare dintre ele caracterizata de anumite manifestari. In etapa de debut, pot aparea simptome precum: febra usoara, dureri de cap, fotofobie, tinitus (tiuit in urechi), greata, varsaturi, constipatie, crampe, dureri de stomac, iar in unele cazuri la anumiti pacienti apare si inflamarea ganglionilor limfatici aflati in spatele urechilor, in zona gatului, zona inghinala si in zona axilei.

La cateva zile de la aparitia unora dintre simptomele de mai sus, boala ajunge in etapa eruptiva, care poate dura si 4 saptamani, perioada in care tot apar eruptii cutanate. Zonele respective se inflameaza, se inrosesc si pe suprafata apar vezicule (basici) asemanatoare cu cele care apar in cazul varicelei. Veziculele contin la inceput un lichid clar, iar dupa cateva zile, lichidul capata un aspect tulbure.

Veziculele apar de regula intr-o sigura zona a corpului si foarte rar la distanta mare unele de altele. Cel mai des apar in zona toracica si lombara, dar si in zona cervicala sau in zona ochilor. Veziculele nu provoaca mancarimi, ca in cazul varicelei, ci dureri puternice. Spargerea veziculelor si scurgerea lichidului din ele determina formarea unor cruste si nu se recomanda fortarea acestui proces pentru ca pot lasa leziuni ireversibile.

Daca boala nu a fost tratata corect, durerea cronica postherpetica poate dura chiar si ani de zile. Pacientul fie simte o durere intepatoare localizata in zonele in care a fost eruptia, fie resimte o sensibilitate ridicata la atingerea zonei respective.

Cum se stabileste diagnosticul de Zona Zoster

Diagnosticul il poate pune medicul generalist sau medicul dermatolog in urma unei examinari clinice. Medicul observa aspectul veziculelor, analizeaza simptomele si stabileste diagnosticul. Se pot face si analize medicale pentru a se detecta prezenta anticorpilor produsi de organism in incercarea de a se apara de actiunea virusului (anticorpii IgM in prima etapa a bolii si anticorpii IgG, care apar in 7 - 14 zile de la contractarea virusului).

Cum se ingrijesc veziculele provocate de Zona Zoster

Veziculele nu trebuie scarpinate sau agresate in vreun fel. Nu este recomandata spargerea sau inteparea veziculelor. Nu este indicata aplicarea de unguente locale fara a fi consultat un medic inainte. Zonele in care exista eruptii se vor ingieniza cu sapunuri sau geluri de dus blande (produse pentru copii sau geluri dermato-cosmetice) si este indicat chiar sa fie acoperite pentru a se evita lezarea lor peste zi sau in timpul noptii. Pentru asta se recomanda fase proaspete sau plasturi fara alte substante precum rivanol sau tinctura de Iod care pot irit vezicula.

Tratamentele alternative pentru Zona Zoster

Pentru ameliorarea simptomelor provocate de Zona Zoster se pot folosi si unele terapii alternative, cu produse naturale. Conditia suprema este ca aceste tratamente sa fie complementare tratamentului medical, indicat de un specialist. In acelasi timp, este imperativ sa consulti medicul inainte sa folosesti orice tip de tratament, fie el si unul naturist.

Se poate preveni Zona Zoster?

Dacă ai contactat varicela in copilarie, virusul ramane latent in organism. Ca sa eviti Zona Zoster e bine sa ai o dieta echilibrata, sa consumi fructe si legume, sa faci sport si sa eviti sedentarismul, sa eviti consumul de alimente grase si abuzul de alcool.

3 ianuarie 2020

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.