Cetoacidoza diabetica: cauze, simptome si modalitati de prevenire
Cetoacidoza diabetica este o conditie medicala caracterizata prin hiperglicemie si acidoza metabolica. Afectiunea se caracterizeaza prin crize hiperglicemice, car pot pune viata in pericol. Hiperglicemia provoaca diureza osmotica cu pierderi semnificative de lichide si electroliti. Cetoacidoza diabetica este cel mai adesea identificata la pacientii cu diabet zaharat de tip 1. Provoaca greata, varsaturi si dureri abdominale, care pot progresa spre edem cerebral, coma si moarte.
Cetoacidoza diabetica apare la pacientii cu diabet zaharat tip 1 si este mai putin frecventa la cei cu diabet zaharat de tip 2. Apare atunci cand nivelurile de insulina nu sunt suficiente pentru a raspunde nevoilor metabolice de baza ale organismului. Cetoacidoza diabetica este prima manifestare a diabetului zaharat de tip 1 la o minoritate de pacienti. Deficitul de insulina poate fi absolut (de exemplu in perioadele de administrare exogena de insulina) sau relativ (de exemplu cand doza uzuala de insulina nu raspunde nevoilor metabolice ale organismului sub stres fiziologic).
Cauze si factori de risc pentru cetoacidoza diabetica
Factorii care contribuie la stres fiziologic si care pot declansa cetoacidoza diabetica includꓽ
Infectie acuta (in special pneumonie si infectii urinare)
Infarct miocardic
Accident vascular cerebral
Pancreatita
Sarcina
Traume
doza omisa de insulina
Unele medicamente implicate in producerea cetoacidozei diabetice includꓽ
Corticosteroizi
Tiazidice
Inhibitori SGLT-2
Cetoacidoza diabetica este mai putin frecventa in diabetul zaharat de tip 2, dar poate aparea in situatii de stres fiziologic neobisnuit. Diabetul de tip 2 care tinde sa provoace cetoza este o varianta a diabetului de tip 2, care este uneori observat la pacientii obezi/ Cei cu diabet predispus la cetoza pot avea o afectare semnificativa a functiei celulelor beta cu hiperglicemie si, prin urmare, sunt mai predispusi sa dezvolte cetoacidoza diabetica intr-un context de hiperglicemie semnificativa.
Inhibitorii SGLT-2 au fost implicati in dezvoltarea cetoacidozei diabetice atat in diabetul zaharat de tip 1, cat si in cel de tip 2. La pacientele gravide si la pacientii care iau inhibitori de SGLT2, cetoacidoza diabetica poate aparea cu niveluri mai scazute ale glicemiei sau chiar cu un nivel normal al glicemiei. Cetoacidoza diabetica normoglucemica poate aparea si cu abuz de alcool sau cu ciroza.
Fiziopatologia cetoacidozei diabetice
Deficitul de insulina si hormonii contra-reglementatori crescuti (glucagon, catecolamine, cortizol) determina organismul sa metabolizeze trigliceridele si aminoacizii in loc de glucoza pentru energie. Nivelurile de alanina cresc din cauza catabolismului muscular. Glicerolul si alanina sunt substraturi pentru gluconeogeneza hepatica stimulata de excesul de glucagon care insoteste deficienta de insulina.
Glucagonul stimuleaza, de asemenea, conversia mitocondriala a acizilor grasi liberi in cetone. In conditii normale, insulina blocheaza ketogeneza prin inhibarea transportului derivatilor de acizi grasi liberi catre matricea mitocondriala, dar in absenta insulinei, ketogeneza avanseaza. Principalii acizi cetoacetici sintetizati, acidul acetoacetic si acidul beta-hidroxibutiric sunt acizi organici puternici care provoaca acidoza metabolica. Acetona produsa in timpul metabolismului acidului acetoacetic se acumuleaza in ser si este eliminata lent prin respiratie.
Hiperglicemia secundara deficientei de insulina provoaca diureza osmotica, care promoveaza pierderea apei abundente si a electrolitilor cu urina. Excretia urinara a cetonelor genereaza o pierdere obligatorie suplimentara de sodiu si potasiu. Natremia poate cobori din cauza natriurezei sau poate creste ca urmare a excretiei unor volume mari de apa libera. Se pierd, de asemenea, si cantitati mari de potasiu. In ciuda deficientei semnificative totale de potasiu corporala, potasemia initiala tipica este normala sau ridicata datorita transferului extracelular de potasiu ca raspuns la acidoza. Potasiul scade de obicei in timpul tratamentului, deoarece insulina muta potasiul in celule. Daca potasiul nu este controlat si reumplut daca este necesar, apar manifestari care pun viata in pericol.
Simptome ale cetoacidozei diabetice
Semnele si simptomele cetoacidozei diabetice includ simptome de hiperglicemie impreuna cu greata, varsaturi si, in special la copii, dureri abdominale. Letargia si somnolenta sunt simptome ale unei decompensari mai severe. Pacientii pot avea tensiune arteriala scazuta si tahicardie din cauza deshidratarii si acidozei; de asemenea, vor respira rapid si profund pentru a compensa acidemia. Pacientii pot avea o respiratie cu miros fructat. Febra nu este un semn de cetoacidoza diabetica in sine, dar, daca este detectata, indica o infectie de baza. Daca nu este tratata rapid, cetoacidoza diabetica progreseaza in coma si duce la moarte.
Edemul cerebral acut, o complicatie observata la aproximativ 1% dintre pacientii cu cetoacidoza diabetica, este observat mai ales la copii si, mai putin frecvent, la adolescenti si adulti tineri. Durerea de cap si nivelul fluctuant al constiintei sugereaza aceasta complicatie la unii indivizi, dar stopul respirator este manifestarea initiala in alte cazuri.
Cauza nu este pe deplin inteleasa, dar poate fi legata de reduceri prea rapide ale osmolalitatii serice sau ale ischemiei creierului. Este mai probabil sa se vada la copii < 5 ani cand cetoacidoza este manifestarea initiala a diabetului zaharat. Copiii cu maximum de azot din uree din sange si minime PaCO2 (tensiunea arteriala partiala a dioxidului de carbon) la prezentare au un risc mai mare de a dezvolta aceasta complicatie.
Modalitati de prevenire
Riscul de cetoacidoza este mai mare atunci cand un pacient are diabet. Hormonii legati de stres eliberati in timpul bolii pot ridica nivelul glicemiei. Pentru a preveni cetoacidoza atunci cand nu va simtiti bine, incercati sa beti apa, sa luati medicamente pentru diabet si sa mancati. Verificati-va glicemia in mod regulat.
Cetoacidoza diabetica este o afectiune grava, dar puteti lua masuri pentru a preveni:
Verificati-va glicemia des, mai ales daca aveti diabet.
Pastrati-va nivelul de zahar din sange cat mai aproape de valorile dorite.
Luati toate medicamentele asa cum este prescris, chiar daca va simtiti bine.
Discutati cu medicul dumneavoastra despre ajustarea insulinei in functie de ceea ce mancati, de cata activitate fizica faceti, de exemplu.
Daca sunteti preocupat de cetoacidoza diabetica sau aveti intrebari despre cum sa va gestionati diabetul, asigurati-va ca va programati regulat la medicul care va monitorizeaza diabetul. Serviciile de educatie si asistenta pentru auto-ajutor pentru diabet sunt un instrument vital pentru a va ajuta sa gestionati diabetul si sa aveti o calitate a vietii cat mai buna, protejandu-va in acelasi timp sanatatea.
Cele mai urgente obiective pentru tratamentul cetoacidozei diabetice sunt reumplerea rapida a volumului intravascular, corectarea hiperglicemiei si acidozei si prevenirea hipokalemiei Identificarea declansatorilor acestei afectiuni este de asemenea importanta.