Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
medici-in-operatie

Chirurgia robotica: ce este, ce avantaje are, ce trebuie sa stii inainte de orice interventie

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 24 octombrie 2023 Ultima actualizare: 25 octombrie 2023

Chirurgia robotica este o forma avansata de chirurgie minim invaziva, in care un robot asistat de computer este folosit pentru a efectua interventii chirurgicale. Robotul chirurgical este controlat de catre chirurg, care manevreaza instrumentele dintr-o consola speciala. Aceasta permite chirurgului sa efectueze miscari precise si detaliate cu ajutorul unor brate robotice.

Un robot chirurgical este un dispozitiv tehnologic avansat utilizat pentru a efectua interventii chirurgicale, asistat sau controlat de catre chirurgi umani. Acest tip de robot este conceput pentru a imbunatati precizia, dexteritatea si controlul in timpul procedurilor chirurgicale, cu scopul de a maximiza rezultatele pozitive pentru pacienti si de a minimiza efectele secundare nedorite. Caracteristicile cheie ale unui robot chirurgical includ:

Brate si instrumente robotizate: Robotul chirurgical are brate articulate care pot efectua miscari precise si fine. Instrumentele chirurgicale sunt atasate la aceste brate si pot efectua operatii complexe sub controlul chirurgului.

Consola de comanda: Chirurgul controleaza miscarile robotului prin intermediul unei console de comanda. De obicei, chirurgul se aseaza la o consola si foloseste mainile pentru a manevra instrumentele prin intermediul unor dispozitive de control.

Imagini 3D de inalta definitie: Robotul chirurgical ofera chirurgului o vizualizare tridimensionala de inalta definitie a zonei de interventie. Aceasta ii permite medicului sa vada in timp real structurile anatomice in detaliu si sa navigheze cu precizie in corpul pacientului.

Sistem de control avansat: Robotul chirurgical este echipat cu algoritmi si software avansate, care traduc miscarile chirurgului in miscari precise ale instrumentelor.

Sisteme de siguranta: Robotii chirurgicali sunt proiectati cu caracteristici de siguranta, cum ar fi sistemele de oprire de urgenta, pentru a minimiza riscul de accidente sau leziuni in timpul interventiei chirurgicale.

Robotii chirurgicali sunt folositi intr-o varietate de specialitati medicale, inclusiv chirurgia cardiaca, chirurgia urologica, chirurgia ginecologica, chirurgia toracica, chirurgia colorectala si altele. Acestia pot efectua proceduri complexe, cum ar fi indepartarea tumorilor, reconstructii, reparatii si multe altele. Este important sa retinem ca robotul chirurgical nu inlocuieste chirurgul uman, ci ii ofera acestuia un set de instrumente avansate pentru a imbunatati capacitatea de a efectua interventii chirurgicale complexe si pentru a obtine rezultate mai bune pentru pacienti. Decizia de a utiliza un robot chirurgical intr-o interventie chirurgicala este luata de catre echipa medicala, avand in vedere particularitatile fiecarui caz in parte.

 

Detalii despre chirurgia robotica

Procesul unei interventii chirurgicale cu utilizarea chirurgiei robotice poate varia in functie de tipul de procedura si de sistemul robotic folosit .Etapele tipice intr-o interventie cu chirurgie robotica:

Pregatirea pacientului: Inainte de interventie, pacientul este supus unei evaluari medicale detaliate si a unor teste preoperatorii pentru a se asigura ca este eligibil pentru interventie. De asemenea, medicul va explica pacientului despre procedura chirurgicala, riscuri si beneficii si va obtine consimtamantul informat al acestuia.
Anestezia: Pacientul este adormit sau anesteziat inainte de inceperea interventiei, pentru a nu simti durere pe parcursul procedurii.
Pozitionarea si pregatirea robotului: Dupa ce pacientul este anesteziat, acesta este pozitionat pe masa de operatie intr-o maniera care permite accesul adecvat la zona de interventie. Robotul chirurgical este apoi pozitionat si pregatit de catre echipa medicala in jurul pacientului.
Inserarea porturilor si a instrumentelor: Chirurgul face incizii mici in piele si introduce porturi speciale in aceste incizii. Prin aceste porturi, instrumentele robotice sunt introduse in corpul pacientului si sunt conectate la bratele robotului.
Consola de comanda: Chirurgul se aseaza la consola de comanda, care poate fi amplasata in sala de operatie sau intr-o locatie separata. De aici, chirurgul controleaza miscarile robotului si manevreaza instrumentele.
Imagini 3D si navigare: Chirurgul beneficiaza de imagini 3D in timp real din interiorul corpului, oferite de camera endoscopica atasata la robot. Aceste imagini ii permit sa vada in detaliu zona de interventie.
Executarea procedurii: Chirurgul efectueaza operatia prin intermediul consolei de comanda, miscand instrumentele robotice cu ajutorul dispozitivelor de control. Robotul amplifica miscarile mainii chirurgului si le traduce in miscari precise si stabile ale instrumentelor.
Asistenta echipei medicale: In sala de operatie, echipa medicala asista chirurgul in toate etapele interventiei, asigurand functionarea corecta a echipamentelor si oferind sprijin in caz de necesitate.
Incheierea interventiei: Dupa ce procedura este finalizata, instrumentele sunt retrase, porturile sunt inchise si ranile pacientului sunt acoperite cu bandaje.
Recuperare: Dupa interventie, pacientul este monitorizat in sala de recuperare si apoi se muta intr-un salon de spital pentru recuperare.

Specialitati medicale in care se utilizeaza chirurgia robotica

Chirurgia robotica este utilizata intr-o varietate de specialitati medicale si pentru diverse tipuri de interventii chirurgicale complexe. Unele dintre domeniile principale in care se utilizeaza chirurgia robotica includ:

Chirurgie cardiaca: Robotul chirurgical este folosit pentru operatii de reparatie sau inlocuire a valvei cardiace, bypass coronarian, corectie a defectelor congenitale si alte proceduri cardiace complexe.
Chirurgie urologica: Chirurgia robotica este utilizata pentru indepartarea prostatei (prostatectomie robotica), rezectia tumorilor renale (nefrectomie robotica) si alte interventii urologice.
Chirurgie ginecologica: Chirurgia robotica este folosita pentru histerectomie (indepartarea uterului), miomectomie (indepartarea fibroamelor uterine), tratamentul cancerului ovarian si altele.
Chirurgie toracica: Chirurgia robotica poate fi utilizata pentru indepartarea tumorilor pulmonare, repararea sau inlocuirea esofagului si alte interventii toracice complexe.
Chirurgie colorectala: Robotul chirurgical poate fi utilizat pentru indepartarea tumorilor colonice si rectale, realizarea anastomozei (reconectarea intestinului) si alte proceduri colorectale.
Chirurgie bariatrica: Chirurgia robotica poate fi folosita pentru interventii de pierdere in greutate, cum ar fi gastrectomia sau bypass-ul gastric.
Chirurgie hepatobiliara: Robotul chirurgical poate fi folosit pentru interventii pe ficat si caile biliare, cum ar fi colecistectomia (indepartarea vezicii biliare).
Chirurgie ortopedica: Desi mai rar utilizata in aceasta specialitate, chirurgia robotica poate fi aplicata pentru proceduri ortopedice complexe, cum ar fi inlocuirea articulatiei genunchiului sau a soldului.

Ce avantaje are chirurgia robotica

Chirurgia robotica aduce mai multe avantaje semnificative in comparatie cu metodele chirurgicale traditionale.  Avantaje ale chirurgiei robotice:

Precizie crescuta: Robotii chirurgicali sunt capabili sa efectueze miscari precise si fine, care depasesc adesea capacitatea umana. Acest nivel sporit de precizie permite chirurgilor sa lucreze cu mai mare acuratete in zonele delicate sau restranse ale corpului, minimizand riscul de leziuni ale tesuturilor sanatoase.

Viziune tridimensionala: Chirurgii au acces la imagini tridimensionale de inalta definitie din interiorul corpului, oferite de camerele endoscopice atasate la roboti. Aceasta vizualizare imbunatatita permite o perspectiva mai buna si o intelegere mai clara a structurilor anatomice, facilitand luarea deciziilor in timpul interventiei.

Acces mai bun la zone dificile: Datorita bratelor si instrumentelor flexibile, robotii chirurgicali pot ajunge la locatii din corp care pot fi mai dificil de accesat prin metode chirurgicale traditionale. Acest aspect este deosebit de important in cazul tumorilor sau altor afectiuni situate in locuri inaccesibile.

Cicatrici mai mici: Inciziile necesare pentru instrumentele robotice sunt de obicei mici, ceea ce duce la cicatrici mai putin vizibile si mai putin dureroase dupa interventie.
Pierdere de sange redusa: Datorita preciziei si controlului mai bun al instrumentelor, chirurgia robotica poate reduce pierderea de sange in timpul interventiei, ceea ce contribuie la recuperarea mai rapida a pacientului.

Timp de recuperare mai scurt: Pacientii care au suferit o interventie chirurgicala robotica tind sa aiba un timp de recuperare mai scurt fata de cei care au suferit o interventie deschisa. Aceasta inseamna o reluare mai rapida a activitatilor zilnice si o revenire mai rapida la starea de sanatate optima.

Risc redus de complicatii postoperatorii: Datorita preciziei si evitarii leziunilor la tesuturile sanatoase, interventiile chirurgicale cu roboti pot avea un risc mai scazut de complicatii postoperatorii.

Experienta imbunatatita a chirurgului: Utilizarea chirurgiei robotice permite chirurgului sa aiba o experienta mai ergonomica si mai confortabila in timpul operatiei, ceea ce poate contribui la reducerea oboselii si a tensiunii pe durata procedurii.

Ce este  Monitorizarea Holter si ce tehnologie foloseste

Monitorizarea Holter, numita si ECG Holter sau doar Holter, este o metoda non invaziva de monitorizare continua a activitatii cardiace a unei persoane pe o perioada extinsa de timp, de cele mai multe ori, 24 de ore sau mai mult. Acest tip de monitorizare este folosit cu scopul de a inregistra si analiza activitatea electrica a inimii pe timpul activitatilor zilnice normale ale pacientului. Procedura consta in atasarea unui dispozitiv portabil numit Holter la pacient, acesta inregistrand si inmagazinand datele electrocardiografice pe parcursul perioadei de monitorizare. Electrozii sunt conectati la pieptul pacientului, iar aparatul Holter are rolul de a inregistra semnalele electrice generate de catre inima. Monitorizarea Holter este folositoare in diagnosticarea si evaluarea diferitelor afectiuni cardiace, de exemplu aritmii, adica tulburari de ritm cardiac, bradicardii, adica ritm cardiac lent, tahicardii, adica ritm cardiac rapid, palpitatii, episoade de sincopa, dureri toracice inexplicabile si alte probleme cardiace.

De-a lungul perioadei de monitorizare, pacientul este incurajat sa-si desfasoare toate activitatile pe care le-ar fi facut in mod normal si sa mentina un jurnal al activitatilor zilnice si al simptomelor pe care acesta le resimte. Dupa incheierea monitorizarii, datele inregistrate sunt descarcate si analizate de catre un specialist in cardiologie cu scopul de a identifica eventualele anomalii sau afectiuni cardiace nediagnosticate. Monitorizarea Holter este considerata a fi o tehnica foarte importanta in evaluarea functiei cardiace si poate oferi informatii valoroase pentru a ghida tratamentul si ingrijirea corespunzatoare a pacientilor care sufera de afectiuni cardiace.

Bibliografie:

Wolff K, et al. Eczema/Dermatitis. In: Fitzpatrick's Color Atlas and Synopsis of Clinical Dermatology. 8th ed. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education; 2017; https://www.accessmedicine.mhmedical.com. Accessed March 22, 2019;
Adams DR, et al. Acute palmoplantar eczema (dyshidrotic eczema). http://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 22, 2019;
Hand and foot dermatitis. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/dermatitis/hand-and-foot-dermatitis. Accessed March 22;

Articole similare
Sistemul digestiv : Cele mai cunoscute boli si cum sa ne protejam Sistemul digestiv : Cele mai cunoscute boli si cum sa ne protejam

Sistemul digestiv este vital pentru supravietuire - Afla cum functioneaza, cum recunosti afectiunile asociate acestuia si cum te poti proteja pentru a le preveni

25 mai 2020
Edited 13 septembrie 2023
citește articolul
Pietrele la rinichi la femei. cauze si preventie Pietrele la rinichi la femei. cauze si preventie

Crizele renale la femei au multe similitudini cu crizele renale de la bărbați dar sunt și anumite diferențe. În primul rând la femei, datorită fizionomiei aparatului uro-reproducător, pietrele la rinichi provoacă uneori mai puține dureri decât în cazul bărbaților.

27 martie 2020
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul
Cum sa stai la distanta de bolile cardiovasculare Cum sa stai la distanta de bolile cardiovasculare

In Romania, dintr-un număr total de 250.000 de decese înregistrate în fiecare an, aproximativ 60% sunt cauzate de o boală cardiovasculară. Astfel, numărul mare de bolnavi diagnosticați cu o afecțiune cardiovasculară, plasează România pe locul 4 în Europa, după Rusia, Bulgaria și Ungaria, spun datele statistice ale Comisiei Europene pentru Sănătate.

27 martie 2020
Edited 6 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...