Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Monitorizarea Holter: Cand se recomanda, cum sa o aplici corect, ce trebuie sa stii

Monitorizarea Holter: Cand se recomanda, cum sa o aplici corect, ce trebuie sa stii

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 aprilie 2024 Ultima actualizare: 22 aprilie 2024

Monitorizarea Holter, numita si ECG Holter sau doar Holter, este o metoda non invaziva de monitorizare continua a activitatii cardiace a unei persoane pe o perioada extinsa de timp, de cele mai multe ori, 24 de ore sau mai mult. Acest tip de monitorizare este folosit cu scopul de a inregistra si analiza activitatea electrica a inimii pe timpul activitatilor zilnice normale ale pacientului. Procedura consta in atasarea unui dispozitiv portabil numit Holter la pacient, acesta inregistrand si inmagazinand datele electrocardiografice pe parcursul perioadei de monitorizare. Electrozii sunt conectati la pieptul pacientului, iar aparatul Holter are rolul de a inregistra semnalele electrice generate de catre inima. Monitorizarea Holter este folositoare in diagnosticarea si evaluarea diferitelor afectiuni cardiace, de exemplu aritmii, adica tulburari de ritm cardiac, bradicardii, adica ritm cardiac lent, tahicardii, adica ritm cardiac rapid, palpitatii, episoade de sincopa, dureri toracice inexplicabile si alte probleme cardiace.

De-a lungul perioadei de monitorizare, pacientul este incurajat sa-si desfasoare toate activitatile pe care le-ar fi facut in mod normal si sa mentina un jurnal al activitatilor zilnice si al simptomelor pe care acesta le resimte. Dupa incheierea monitorizarii, datele inregistrate sunt descarcate si analizate de catre un specialist in cardiologie cu scopul de a identifica eventualele anomalii sau afectiuni cardiace nediagnosticate. Monitorizarea Holter este considerata a fi o tehnica foarte importanta in evaluarea functiei cardiace si poate oferi informatii valoroase pentru a ghida tratamentul si ingrijirea corespunzatoare a pacientilor care sufera de afectiuni cardiace.

 

 

De ce este folosita aceasta monitorizare pentru ingrijirea inimii pe termen lung?

Monitorizarea Holter este utilizata pentru ingrijirea inimii pe termen lung din mai multe motive care sunt foarte importante, iar cateva dintre acestea sunt urmatoarele:

Detectarea aritmiilor - Prin monitorizarea Holter se permite inregistrarea continua a activitatii cardiace pe o perioada indelungata de timp, lucru ce faciliteaza detectarea aritmiilor care pot sa apara doar ocazional sau in timpul activitatilor zilnice normale. Exista aritmii care pot fi intermitente si pot sa nu fie evidente in timpul unui ECG obisnuit, astfel monitorizarea Holter poate contribui la captarea acestora evenimente rare si, in acest mod, la punerea unui diagnostic corect.

Valoarea simptomelor nediagnosticate - Pacientii care au simptome cum ar fi palpitatii, ameteli sau lesinuri pot beneficia de monitorizarea Holter cu scopul de a identifica eventuale anomalii cardiace ce pot fi asociate cu aceste simptome. Prin inregistrarea activitatii cardiace pe parcursul unei zile intregi, se pot depista corelatii intre simptome si evenimentele cardiace, ajutand astfel la diagnosticarea si tratarea adecvata.

Evaluarea eficacitatii tratamentului - In cazul pacientilor care au fost diagnosticati cu afectiuni cardiace, monitorizarea Holter poate fi folosita pentru a evalua eficacitatea tratamentului pe termen lung. Prin acest mod, se poate verifica si daca tratamentul prescris a reusit sa controleze aritmiile sau sa amelioreze alte probleme cardiace. Monitorizarea pacientilor cu riscuri cardiace - Pacientii care sufera de anumite afectiuni cardiace sau prezinta factori de risc pentru boli cardiovasculare pot beneficia de monitorizarea Holter periodica pentru a evalua sanatatea cardiaca pe termen lung si pentru a detecta eventualele probleme intr-un stadiu incipient.

Individualizarea planului de tratament - In functie de rezultatele obtinute in urma monitorizarii cu aparatul Holter, doctorii pot individualiza planul de tratament pentru fiecare pacient depinzand de nevoile si particularitatile sale cardiace specifice. Evaluarea impactului stilului de viata - Monitorizarea Holter poate oferi informatii pretioase cu privire la impactul stilului de viata asupra sanatatii cardiace a unei persoane. Prin inregistrarea activitatii cardiace in timpul activitatilor obisnuite ale pacientului, se poate evalua modul in care exercitiile fizice, alimentatia si stresul pot afecta sanatatea inimii.

Monitorizarea Holter joaca un rol foarte important in ingrijirea inimii pe termen lung, aceasta ajutand la depistarea, diagnosticarea si gestionarea afectiunilor cardiace, dar si la adaptarea planului de tratament in functie de nevoile individuale ale pacientilor care sufera de boli cardiace.

 

De ce este benefica monitorizarea cu acest aparat?

Monitorizarea cu ajutorul aparatului Holter aduce multiple beneficii, atat pentru pacienti, cat si pentru medici. Cateva dintre cele mai cunoscute avantaje ale folosirii monitorizarii Holter sunt urmatoarele:

Detectarea aritmiilor si problemelor cardiace - Cu ajutorul monitorizarii Holter se pot depista aritmii si alte tulburari ale ritmului cardiac care pot trece neobservate in timpul unui ECG.
Evaluarea simptomelor neclare – Cateodata, pacientii prezinta simptome cardiace neclare, de exemplu palpitatii, ameteli sau senzatie de lesin. Cu ajutorul monitorizarii Holter se poate face o inregistrare continua a activitatii cardiace in timpul acestor episoade, lucru ce contribuie la corelarea simptomelor cu posibile anomalii cardiace.

Monitorizarea pe termen lung - Aparatul Holter permite inregistrarea activitatii cardiace pe o perioada mai lunga de timp, de cele mai multe ori 24 de ore sau mai mult, lucru ce ofera o imagine mai completa si mai precisa a sanatatii cardiace a pacientului pe termen indelungat. Individualizarea tratamentului - Multumita datelor extrase in urma monitorizarii Holter, medicii pot sa evalueze raspunsul pacientului la tratamentul prescris si sa ajusteze planul terapeutic depinzand de nevoile individuale ale fiecarui pacient.

Evaluarea efectului stilului de viata - Prin monitorizarea Holter efectuata in timpul activitatilor zilnice normale se poate contribui la evaluarea impactului exercitiilor fizice, stresului sau altor factori de mediu asupra sanatatii inimii. Aceasta ofera pacientilor si medicilor informatii care sunt valoroase cu scopul de a imbunatatii stilul de viata, dar si pentru a preveni eventualele probleme cardiace.

Diagnosticarea evenimentelor rare - Anumite afectiuni cardiace pot provoca simptome intermitente sau care pot aparea doar ocazional. Astfel, monitorizarea Holter permite inregistrarea acestor evenimente rare care faciliteaza depistarea problemelor cardiace ce ar putea fi dificil de depistat. Efectuarea neinvaziva si comoda - Monitorizarea Holter reprezinta o procedura neinvaziva, ce nu implica interventii chirurgicale sau proceduri dureroase. Pacientii care folosesc aparatul Holter pot purta dispozitivul in timpul activitatilor obisnuite si isi pot continua viata normala pe parcursul monitorizarii.

De cele mai multe ori, monitorizarea Holter reprezinta o metoda eficienta si folositoare de evaluare a sanatatii cardiace pe termen lung, ce poate oferi informatii esentiale pentru diagnosticare, tratament si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor care sufera de afectiuni cardiace sau care prezinta factori de risc cardiovascular.

Ecografia Doppler: Utilitate, cand se recomanda, ce trebuie sa stii despre ea

Ecografia Doppler este o tehnica imagistica medicala non-invaziva utilizata pentru a evalua fluxul sanguin in diferite zone ale corpului. Aceasta combina principiile ecografiei cu efectul Doppler, care masoara modificarile frecventei undelor sonore reflectate de sangele in miscare. Ecografia Doppler este neinvaziva si nu implica expunerea la radiatii ionizante, ceea ce o face o optiune sigura si non-dureroasa pentru pacienti.

Principiul Doppler, numit astfel dupa fizicianul Christian Doppler, se refera la modificarea frecventei undelor sonore sau a undelor electromagnetice cand sursa si receptorul se apropie sau se indeparteaza unul de celalalt. Efectul Doppler este aplicat in ecografia Doppler pentru a evalua fluxul sanguin. Atunci cand o unda sonora este emisa catre un obiect in miscare (cum ar fi sangele care circula intr-o artera), frecventa undei sonore se modifica in functie de viteza relativa a obiectului si a receptorului. Daca sursa si receptorul se apropie unul de celalalt, frecventa undei sonore perceputa de receptor va fi mai mare decat frecventa emisa initial. Daca sursa si receptorul se indeparteaza unul de celalalt, frecventa undei sonore perceputa de receptor va fi mai mica decat frecventa emisa initial.

In cadrul ecografiei Doppler, undele sonore sunt emise catre fluxul sanguin si apoi se reflecta de la globulele rosii in miscare. Aceste undele sonore reflectate sunt captate de transductor si transformate in semnale electrice, care sunt ulterior convertite in imagini si grafice care prezinta viteza si directia fluxului sanguin. Principiul Doppler permite astfel evaluarea fluxului sanguin in artere, vene si alte vase de sange, oferind informatii valoroase despre starea si functionarea sistemului vascular.

Bibliografie:

Wolff K, et al. Eczema/Dermatitis. In: Fitzpatrick's Color Atlas and Synopsis of Clinical Dermatology. 8th ed. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education; 2017; https://www.accessmedicine.mhmedical.com. Accessed March 22, 2019;
Adams DR, et al. Acute palmoplantar eczema (dyshidrotic eczema). http://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 22, 2019;
Hand and foot dermatitis. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/dermatitis/hand-and-foot-dermatitis. Accessed March 22;

Articole similare
Licopen: Un antioxidant cu multiple beneficii pentru sanatate, unde il gasim in natura Licopen: Un antioxidant cu multiple beneficii pentru sanatate, unde il gasim in natura

Consumul de licopen reduce incidenta bolilor cardiovasculare si a cancerului la san, prostata, plamani si tractul gastrointestinal. Prelucrarea termica creste eliberarea de licopen, iar in cadrul unui studiu s-a evidentiat faptul ca licopenul regasit in pasta de rosii este de 2,5 ori mai disponibil pentru absorbtie decat rosiile proaspete. de rosii. Licopenul mai este intalnit in natura si in pepenele rosu, pepenele galben dar si in fructe exotice precum lichi.

13 iunie 2024
Edited 13 iunie 2024
citește articolul
Glanda Timus si importanta sa pentru sistemul imunitar Glanda Timus si importanta sa pentru sistemul imunitar

Timusul sau glanda Timus este o mica glanda imuna si endocrina care se afla intre inima si stern, sub glanda tiroida. Este deja dezvoltat in a cincea saptamana de gestatie. La bebelusi si copii, timusul functioneaza la capacitate maxima. In jurul varstei de 15 ani incepe un proces degenerativ natural, timusul scazand progresiv ca marime si functionare. In cele din urma, la adulti, capacitatea sa este mult diminuata, iar acest lucru poate conduce la declansarea diferitelor afectiuni.

27 iulie 2023
Edited 27 iulie 2023
citește articolul
Hidrosalpinx: cauze, simptome si optiuni de tratament Hidrosalpinx: cauze, simptome si optiuni de tratament

Hidrosalpinx este o afectiune medicala care afecteaza trompele uterine la femei. Apare atunci cand un tub uterin este blocat si umplut cu un fluid, de obicei din cauza inflamatiei sau a unei infectii. Termenul "hidrosalpinx" este derivat din cuvinte grecesti: "hidro" care inseamna apa si "salpinx" care inseamna tub. Trompele uterine sunt locul de intalnire pentru ovule si sperma si mecanismul prin care ovulul fertilizat calatoreste in uter. Daunele aduse acestui pasaj minuscul si delicat pot inhiba conceptia si sarcina. 

27 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina