Codul: Cum il recunosti, beneficii pentru sanatate ale consumului acestui peste
Sursa importanta de proteine, cu un gust aparte, codul este un peste pe care il putem integra in orice dieta. El traieste in apele sarate, deci in gasim in zone marine, in Atlanticul de Nord, Marea Nordului sau Marea Baltica, in nordul Oceanului Pacific. Pescuitul excesiv a dus la reducerea dramatica a zonelor unde gasim cod, acum fiind in cantitati mai mari in unele parti ale Pacificului. De aici si varietatile sale, cod de Atlantic, cod de Pacific, cod de Groenlanda.
La nivel nutritional, codul ofera 17.8 g proteine, 0.67 g lipide, 82 kcal energie, valori raportate la 100 g peste. Consumul de cod este recomandat si pentru ca avem vitamine si minerale esentiale pentru organism in fiecare portie. De la calciu la magneziu, fosfor, potasiu si sodiu, seleniu si niacina, vitamina B12 si A, C si D, fier, toate vor fi si in organismul nostru daca vom consuma mai des acest peste delicios si usor de preparat.
Beneficiile surprinzatoare ale consumului de cod in mod regulat te vor convinge cu siguranta sa il incluzi si tu in dieta ta. Pentru ca are vitamina B12 in cantitati mari codul este bun pentru sistemul nervos si pentru celulele sangelui, previne anemia, celulele rosii din sange vor fi mereu gata sa isi faca treaba fara probleme. Daca ai o alimentatie vegana sau vegetariana codul te va ajuta sa iti recapeti energia mai ales daca nu ai surse de proteine pe care sa te bazezi.
Avantajele consumului de cod
Codul scade colesterolul rau din sange, are acizi grasi esentiali Omega-3, corpul are nevoie de astfel de grasimi, dar nu le poate produce singur. Trigliceridele vor fi in limite normale la un consum regulat de cod, scade si riscul dezvoltarii bolilor de inima, tensiunea arteriala este mentinuta in limite normale - controlezi mai usor si tensiunea arteriala marita si nu esti nevoit sa renunti deodata la tot ce are sare. Riscul de deces din cauza bolilor de inima scade si cu 30% daca nu uiti sa mananci si cod cel putin o data sau de doua ori pe saptamana. Creierul va functiona mai bine indiferent de varsta la care te afli avand un consum regulat de cod, se reduce pierderea de materie cenusie pe masura ce imbatranesti, un fenomen de altfel normal, scade riscul aparitiei bolii Alzheimer.
In cod ai proteine de calitate, grasimi putine si sanatoase, slabesti mai usor si iti mentii greutatea in limite normale. Functionarea glandei tiroide nu va mai fi afectata atat de tare de factorii interni si externi daca iti aduci aminte sa incluzi si codul in meniul zilnic, el are si iod, deci te va ajuta foarte mult. Se controleaza mai bine metabolismul si functia cognitiva, organismul si toate functiile sale sunt reglate in parte odata ce incepem sa includem tot mai des codul in alimentatie. Musculatura se va „repara” mai usor dupa efort fizic sustinut cand ai si cod in dieta, sistemul imunitar functioneaza si el mult mai bine si te apara de orice fel de infectii. Masa musculara va deveni mult mai bine conturata pentru ca ai proteine de calitate in cod si poti sa te bazezi pe el odata ce ai inceput sa lucrezi la musculatura ta.
Fosforul din cod este foarte bun pentru sanatatea oaselor si a danturii, eficientizeaza functionarea vitaminelor B in organism, seleniul este implicat in procesul de „constructie” si de protectie al ADN-ului uman. Potasiul reface echilibrul lichidelor din organism, anuleaza efectele nocive ale sodiului, relaxeaza vasele de sange, promoveaza circulatia mult mai eficienta, se reduc contractiile de la nivelul vaselor de sange.
Codul are continut redus de mercur, deci este sigur pentru consum, uleiul din ficat de cod este sursa excelenta de vitamina D, il gasesti in toate farmaciile, este supliment alimentar, are si concentratie mare de Omega-3. Daca suferi de ateroscleroza si ai probleme cu arterele ingustate vei evita cheagurile de sange ce pot duce la complicatii si la deces, ai si antioxidanti puternici in fiecare portie de cod care iti protejeaza celulele de efectele stresului oxidativ. Si simptomatologia artritelor se va ameliora odata ce exista consum mai mare de cod, se reduce inflamatia, sanatatea osoasa se va imbunatati treptat.
Seleniul si vitamina E din cod vor face minuni si pentru piele, va fi prevenita imbatranirea prematura si pielea va arata mult mai bine. Vitamina B din cod este excelenta pentru par, iar impreuna cu seleniul va incuraja cresterea si dezvoltarea normala a firelor de par, distrugand toti radicalii liberi nocivi.
Bolnavii de diabet ar trebui sa manance cat mai mult cod pentru ca nu avem carbohidrati, grasimile sunt putine si sunt sanatoase, uleiul din ficat de cod deja amintit reduce riscul de dezvoltare a diabetului tip 1. Plus ca ai si echilibru hormonal excelent, te vei simti bine, sanatatea sistemului nervos este sustinuta de acizii grasi esentiali Omega-3 din peste.
Degenerescenta maculara nu va mai avea o incidenta atat de mare si simptome atat de puternice daca se consuma ceva mai des cod, asta pentru ca avem acizii grasi Omega-3 care protejeaza si ochii. Plamanii sunt protejati la fel de bine si ei, embolismul pulmonar atat de periculos nu va mai fi o problema-studiile au aratat ca un consum o data pe saptamana din acest peste, o portie zdravana va reduce riscul de embolism pulmonar si cu 45%.
Cum se gateste codul si cum se integreaza in diete
Cine sufera de astm ar trebui sa se gandeasca sa manance mai des cod. Seleniul din cod previne atacurile de astm, produce antioxidanti odata ce a intrat in organismul nostru. La copii s-a constatat ca un consum saptamanal de cod, de doua sau trei ori pe saptamana va aduce si un risc scazut de dezvoltare a astmului.
Cum putem integra codul in dieta noastra? Codul se poate pregati la cuptor, se poate gati in ulei de masline de calitate, se poate trage la tigaie cu usturoi si cu unt, se combina cu lamaie si vin in preparate delicioase la cuptor sau tigaie, dar putem sa il pregatim si la abur cu un sos de otet de calitate. Oricum l-am gati este important sa il avem in farfurie si sa il folosim cat mai des pentru mesele preparate pentru intreaga familie.
Bibanul: Cum recunosti acest peste, beneficii pentru organism, cum sa-l consumi corect
Bibanul traieste in Europa, fara insa a fi vazut in Spania, Italia si Grecia, dar si in Asia, Noua Zeelanda, Africa de Sud. Ca specie, bibanul este originar din America de Nord, Perca flavescens, dar si din Asia, Perca schrenkii. Recunosti foarte usor bibanul dupa pielea argintie-verzuie, flancurile au dungi verticale negre, inotatoarele ventrale si cele pectorale cenusii il descriu perfect pentru cunoscatori. Inotatoarele dorsale au tepi, se ajunge la lungi maxime de 51 cm, greutatile bibanilor sunt mici, 200-500 g, cel mai mult a cantarit un biban 5 kg.
Ca locuri in care creste bibanul putem discuta despre lacuri, lacuri de acumulare sau rauri, bazine artificiale, unde este concentratie mai mare de oxigen dizolvat in apa. Cel mai studiat si mai raspandit in Eurasia este insa bibanul de rau. Nu putem discuta despre o singura specie de biban, sunt mai multe intalnite, toate de apa dulce, cea mai cunoscuta specie este bibanul comun european. Si daca tot am amintit de specii, sa spunem ca exista biban alb, de doar 12 cm, albastru, de 17 cm, pestisor de piatra, de 10 cm-bibanul de stanca ajunge sa cantareasca rar si 400 kg!-, balena cu cioc, are 60 cm lungime, auriu, cu lungimi intre 40 cm si 1 metru, mai rar. Cu o carne foarte buna si gustoasa, putine calorii, bibanul are multe proteine, lipide putine, dar sanatoase, vitamina B12, seleniu, fosfor, sodiu, colina.
Lucruri mai putin cunoscute despre biban
Bibliografie:
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022;